Oulu

Jouko Niinimäki jatkaa Oulun yliopiston rehtorina – va­lin­ta­pe­rus­tei­na painottuivat annetut näytöt ja kokemus yliopiston johtamisesta

Oulun yliopisto valitsi yliopiston rehtori Jouko Niinimäen jatkokaudelle vuosille 2020–2024. KUVA: Teija Soini
Oulu 12.6.2019 16:09
Mirko Siikaluoma

Oulun yliopiston hallitus valitsi keskiviikon kokouksessaan yliopiston rehtoriksi vuosille 2020–2024 nykyisen rehtorin Jouko Niinimäen. Tekniikan tohtori, mekaanisen prosessitekniikan professori Jouko Niinimäki on toiminut yliopiston rehtorina vuodesta 2015 lähtien.

– Hakijoiden ansioiden vertailussa hallitus painotti jo annettuja näyttöjä ja kokemusta yliopiston johtamisesta. Rehtori Niinimäki on tehnyt hyvää työtä Oulun yliopiston kehittämiseksi kuluneella viisivuotiskaudella. Tästä on hyvä jatkaa. Samalla haluamme kiittää kaikkia tehtävään hakeneita, Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtaja Risto Murto kertoo valinnan perusteista.

Rehtorin tehtävää haki kuusi henkilöä, joista kolme valittiin haastatteluihin. Rehtori Niinimäki kertoo olevansa iloinen päätöksestä ja nostaa tavoitteekseen etenkin opiskelijakoemuksen kehittämisen.

– Päättyvällä kaudellani yliopisto on vahvistanut asemaansa tutkimusyliopistona, ja henkilöstön tyytyväisyys ja maine ovat parantuneet. Taloutemme on erittäin vakaa ja asema turvattu. Alkavalla kaudella kiinnitän huomiota lisäksi koulutuksen laadun ja vetovoimaisuuden parantamiseen, Niinimäki kommentoi.

Niinimäki on työskennellyt professorina Oulun yliopistossa vuodesta 2000 ja toiminut myös teknillisen tiedekunnan dekaanina. Yliopistolaki edellyttää rehtoriksi valittavalta tohtorin tutkintoa, tehtävien hoitamiseksi tarvittavaa kykyä ja ammattitaitoa sekä käytännössä osoitettua hyvää johtamistaitoa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

No eipä ollut paljoa valinnanvaraa hakijoissa. Kuusi hakijaa, joista yksi varteenotettava ulkopuolinen. Ja Oulun yliopistossahan on perinteisesti suosittu talon omaa väkeä kaikissa valinnoissa. Mutta mitä tämä kertoo Oulun yliopiston vetovoimasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehtorin valinta on varmasti yliopistonhallituksen ehkä tärkein ratkaisu mistä hallitus voi päättää. Olisihan se ollut jymy paukku jos yhden toimikauden jälkeen rehtoria olisi vaihdettu. Sehän olisi tarkoittanut että hallituksen näkökulmasta nykyisellä rehtorilla ei olisi visiota, ei strategisia tavoitteita vision toteuttamiseksi eikä kykyä motivoida ja johtaa henkilöstöä tavoitteiden saavuttamiseksi. Onnea rehtori Niinimäelle uudelle toimikaudelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätöntä vastuuttomuutta Oulun yliopiston hallitukselta antaa vain jatkua jo ulkopuolisillekin selkeästi havaittu yliopistomme tutkimuksen laadun lasku ja jatkuvat erilaiset ja erialojen opetuksen karsimiset sekä henkilöstönsä hyvien, kuin innovatiivisten omien, uusien käytännön ratkaisujen mitätöiminen!

Hallitus ei uskaltanutkaan varmaan katsoa kyllin rehellisesti peiliin jo aikaisemman virhevalintansa seurauksia ja houkutetiin uudetkin jäsenet samaan, tuttuun riman alitukseen huolimatta jo kentältä: kanssa työntekijöiltä kuin opiskelijoiltakin saadusta huoli palautteesta.

Hallitus alistuu taas vain äänettömäk si kumileimasimeksi? Tässäkö Pohjois-Suomen yliopisto tasoisen tieteen opetuksen ja oman laadukkaan tutkimuksen arkinen tulevaisuus? Ei annettu mahdollisuutta edes avaruustieteen osaajiensa innovatiivisten käytännön sovellusten mahdollistavien tulostensa julkaisemiseen! Annetaan mieluummin onnistumisten kunnia ja tulokset maailman muille yliopistoille! Ihan itse täällä sössitty!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopisto pärjää yhä paremmin tutkimuksen tuloksellisuudessa ja arvostusta on tullut enevässä määrin mm. Suomen Akatemialta ja kansainvälisissä arvioinneissa. Yliopiston johtamista ei voi arvioida yhden 8 hengen yksikön näkemysten perusteella, jos kokonaisuus on yhä parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sehän näkyy luonnollisesti siinä, että a) opiskelijamäärät laskee, b) tutkintomäärät laskee, c) vetovoima laskee, d) henkilökunnan jaksaminen ja motivaatio alenee, ja näistä seurauksena koko ja painoarvo pienenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuttakaa koko yliopisto tekniseksi korkeakouluksi tai teknilliseksi ammattikorkeakouluksi.
Kyllä olisi odottanut muutosten tuulia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kaikkea kannattaakin kiinnittää huomiota opetuksen laatuun ja saatavuuteen. Heikoksi on viimeisen viiden vuoden aikana mennyt, kirjekurssi periaatteella vedetään tai kotihommina. Luento-opetus on monella alueella ajettu jo minimiäkin pienemmäksi. Laatu on laskenut ja opetuksen painopiste on kaatunut kansainväliseen opetukseen.
Kansainvälinen opetus on aivan laadutonta; ei osaa luennoitsijat eikä luennolla istujat eli ei ole yhteistä kieltä. Rallienglannilla mennään kurssista toiseen ja sitten puhutaan laadusta. Ei toinen toistansa ymmärrä saati opi mitään.

Koskahan se teräväpää intoutuu kysymään opiskelijoilta laadusta ? Jos jotain kysytään, niin muotoillaan niin ettei varmasti tule kritiikkiä .

Entäs tämä rehtorin esille nostama kannanotto kiusaamiseen ja siihen "liian aktiivisesti " puuttumiseen. Onkohan todellakin näin ? Vai miten se niin kuin oikeasti menee ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ainakin henkilöstön määrä vähenee entisestään eli tiedossa on lisää yt-neuvotteluja, joten kurssien ja opetettavien aineiden määrä tulee vähenemään entisestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahathan Oamk ja OY tulee eri momenteilta valtion budjetista, joten toisen raha ei oo toiselta pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehtori ei ole virka vaan määräaikainen tehtävä. Tätä määräaikaisuutta ei Oulussakaan ymmärretty, vaan valittiin Kekkonen ... koska Kekkosen ympärillä oli niin kovin hiljaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valinta voi kertoa enemmän yliopiston hallituksen mielikuvituksen puutteesta ja paikalleen jämähtämisestä. Oulussa ei ole ollut tapana, että rehtoria vaihdetaan usein. Kerran valituilla on ollut useita perättäisiä toimikausia. Mitähän hallitus aidosti tietää yliopiston työntekijöiden tilanteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksella taitaa olla ihan hyvä tieto yliopiston työntekijöistä, mutta tieteen tekemisestä se ei paljoa ymmärrä. Varmastikin on niin kuin uudelleenvalittu rehtori sanoi, että henkilöstön tyytyväisyys on parantunut - rehtoria vastakarvaan silittäneet ovat saaneet kenkää tai lähteneet ihan itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisimmän henkilöstön hyvinvointikyselyn (syksy 2017) mukaan tyytyväisyys on parantunut, Oulun yliopisto on noussut kahdeksannelta sijalta kolmoseksi henkilöstön hyvinvoinnissa. Vastausprosentti oli 75.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

8:16
Aivosähkökäyrästä voi saada pikatietoa teho-osastolla oululaisyrityksen ohjelmistolla – "Markkina on konservatiivinen ja sairaaloiden ostoprosessit hitaita"
7:00
Päivän leffapoiminnat: Noidan oppipojassa on enemmän tehosteita kuin taikaa
7:00
Miten sujuu päässälasku kilpailijoilta Fort Boyardin linnakkeessa?
7:00
Oulun kaupunginvaltuutetut liikuttavan yksimielisiä Linnanmaan uimahallin tarpeellisuudesta – näin 13,5 miljoonan euron hanketta perusteltiin Kalevan tekemässä kyselyssä valtuutetuille Tilaajille
7:00
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image