Oulu

Jenni Räinä on jo toinen Finlandia-voittaja samalta Kuivaniemen pikkukylältä – "­Toi­mit­ta­jan työn ohella olen halunnut tuottaa myös tekstejä, joihin saa jäädä vähän muhimaan"

Jenni Räinä oli mukana työryhmässä, jonka teos Metsä meidän jälkeemme sai keskiviikkona Tieto-Finlandian. KUVA: Pekka Aho
Oulu 27.11.2019 14:46 | Päivitetty 27.11.2019 15:31
Esko Aho

Kymmenen vuotta sitten 2009 kirjailija Antti Hyry (1931–2016) sai Finlandia-palkinnon romaanistaan Uuni, jossa kuvataan leivinuunin rakentamista.

Nyt Tieto-Finlandialla palkitun Metsä meidän jälkeemme -tietoteoksen työryhmään kuulunut oululainen Jenni Räinä on kotoisin samalta Kuivaniemen Hyryn kylältä kuin Antti Hyry.

Onko tämä silkkaa maantieteellistä sattuman kauppaa, vai tuottaako kuivaniemeläinen pikkukylä asioihin tavallista syvällisemmin paneutuvia kirjoittajia?

– Kyllä minä jälkimmäiseen selitykseen mieluummin kallistuisin, vaikka voihan se olla ihan sattumaakin. Antti Hyryn syntymäkoti sijaitsee muutaman sadan metrin päässä minun syntymäkodistani, sanoo Räinä.

– Vaikka pidän Hyryn novelleista tosi paljon, en sanoisi hänen saaneen minut lähtemään tälle uralle. Kirjoittaminen on ollut minussa aina, ennen kuin kukaan on siihen innoittanut. Toimittajan työn ohella olen halunnut tuottaa myös toisenlaisia tekstejä, joihin saa jäädä vähän muhimaan.

Metsä meidän jälkeemme -kirjan työryhmä, johon Räinän ohella kuuluvat Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Anssi Jokiranta, jakaa kunnian palkinnosta tasan. Kukaan ei ole toiminut ryhmän päällikkönä.

– Olimme aikoinaan töissä naapuritoimituksissa: Anna ja Anssi Lapin Kansassa, minä ja Pekka Pohjolan Sanomissa. Kaikki ovat sieltä lentäneet eteenpäin. Teimme yhdessä näiden pohjoisten lehtien sunnuntaisivuja, joten toistemme työskentelytavat olivat meille ennestään tuttuja. Oli mukava jatkaa kivojen työkavereiden kanssa tekemistä eri merkeissä.

Tieto-Finlandialla on tietysti kirjoittajalle suuri kannustava merkitys.

– Silloin ainakin tietää, että kirja on luettava ja ihmisiä kiinnostava. Viimeisiä oikovedoksia tarkistaessani minulle on molempien teosten osalta tullut tunne, että tämä on aika kauhea eikä tätä kukaan jaksa lukea.

– Ehkä juuri siksi viimeiset oikolukukierrokset olivatkin tärkeitä. Toivottavasti mahdollisimman monet asiasta kiinnostuneet ihmiset löytävät kirjamme.

Jenni Räinä on vuodesta 2012 asti työskennellyt vapaana toimittajana.

Muhiva kirjoittaminen vaatii kuitenkin oman rauhansa. Metsä meidän jälkeemme -teosta työryhmä teki Koneen Säätiön puolivuotisen apurahan turvin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Aivan erinomainen kirja ja herättelee ajatuksia miten paljon meitä on viety metsäasioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsinsuomalainen kirjailija Leo Ylitalo on myös syntyisin Kuivaniemen Hyryn kylästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sattumaako vain, mutta minäkin olen syntyisin ja lähtöisin Kuivaniemeltä. Tosin en siihen itse päässyt vaikuttamaan, koska vanhempanikin olivat siellä syntyneitä ja työskennelleitä. Mikko Alatalokin kertoo laulussaan syntyneensä Kuivaniemellä, sattumako vain sekin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image