Oulu

ICT-alan rek­ry­toin­ti­näl­kä ei ota loppuakseen Oulun seudulla – seuraavien kahden vuoden aikana alalle tarvitaan 1800 työntekijää lisää

Oulun kauppakamarin selvityksen mukaan Oulun alueen ICT-yrityksiin tarvitaan vuosina 2018–2019 noin 1800 uutta työntekijää. KUVA: Sallmén Eljas
Oulu 18.6.2019 8:42 | Päivitetty 18.6.2019 13:26
Mirko Siikaluoma

Oulun seudun ICT-alan yritykset arvioivat rekrytoivansa yhteensä noin 1800 henkilöä vuosien 2019–2020 kuluessa. 1800 henkilön tarve vastaa noin 12 prosenttia Oulun alueen ICT-yritysten henkilöstöstä. Henkilöstötarve selvisi Oulun kauppakamarin alkuvuoden aikana tekemästä selvityksestä.

Oulun kauppakamari selvitti ICT-alan rekrytointitarvetta viimeksi vuosi sitten, jolloin ICT-alalle rekrytoitiin vuosina 2017 ja 2018 yhteensä noin 2200 henkeä Oulun seudulla. Vuoden takaiseen verrattuna alan rekrytointitarve on siis pienentymään päin, mutta silti enemmän kuin odotettiin.

Viimevuotisessa selvityksessä mukana ollut yritysotos arvioi rekrytoivansa vuosina 2019 ja 2020 noin 240 henkilöä per vuosi. Nyt tehdyn tarkistuselvityksen mukaan pelkästään tänä vuonna yrityksiin rekrytoidaan noin 375 henkilöä.

Kauppakamarin varatoimitusjohtaja Esa Pellikaisen mukaan tulokset ovat positiivisia ja osoittavat selkeästi ICT-alan osaajatarpeen jatkuvan edelleen. Vuoden 2018 osalta toteuma yritysotoksen osalta oli 42 prosenttia odotettua suurempi ja vuoden 2019 osalta 56 prosenttia suurempi.

Pellikainen kertoo olevansa tyytyväinen alan opiskelupaikkojen kasvattamiseen niin yliopiston kuin ammattikorkeakoulun puolelta.

– Saamiemme tietojen mukaan Oulun yliopisto on päättänyt nostaa ICT-alan opiskelupaikkoja syksylle 2019 viidelläkymmenellä ja syksylle 2020 sadalla paikalla. OAMK on myös nostanut sekä kevään että syksyn aloituspaikkamäärän ICT-alalle kolmeen sataan, jossa tieto- ja ohjelmistopuoli on noussut viime vuoden syksyn 130 aloituspaikasta 170 aloituspaikkaan. Myös muillakin koulutusasteilla on reagoitu haasteeseen, kauppakamarin Pellikainen korostaa.

Pellikainen muistuttaa, että ICT-osaajille on tänä päivänä tarvetta lähes kaikilla toimialoilla. Suurin yhtein nimittäjä osaajatarpeessa on ohjelmointiosaaminen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

En tiedä ainuttakaan yli 50v palkatun ICT-alalle, hakemukset heitetään automaattisesti roskiin vaikka olisi huipputaidot, työkunto ja kokemus.
Katsoin muutamaa ICT-firman valokuvaaa joissa oli kesäjuhlissa kuvattu koko henkilöstö, kuvissa ei ollut ainuttakaan yli 50v työntekijää, jopa yli 40v oli vaika löytää kuvista.

Että siinä 45 ikävuoden kohdalla pistetään pihalle ja saa alkaa katsella hommia muilta aloilta, joihin ei toki koskaan pääse kun ei ole kokemusta eikä koulutusta ko alalle.

Semmoinen pula..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tällä suurella ja mahtavalla ”ICT alalla”. Ollut jo 90-luvulta saakka ja nähnyt kaikenlaista. Aina on töitä löytynyt ja palkka tätänykyä hyvä mutta olen tehnyt kaikkeni etteivät lapseni päädy tälle roska-alalle. Ainakaan kuopukseni, joka menestyi lukiossa erinomaisesti, ei hakenut tekniikan alalle, thank god. Saapa nähdä noista junioreista.

Iso osa noista mainostetuista ”avoimista paikoista” on tosiaan täyttä huttua kuten moni jo mainitsikin. Haetaan osaajia ja tarkemmassa tarkastelussa selviää että jos saavat osaajat oikeaan hintaan ja saavat kaupat neuvoteltua potentiaalisen(!) asiakkaan kanssa niin sitten olisi tosiaan määräajaksi hommia. WTF?! Missävälissä tämä suomalainen yritysmaailma muuttui totaaliseksi valehtelijoiden klubiksi? Tällaistako se sitten on se myyntihenkisyys joka viimeinkin on peräpohjolaan saapunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jooh, no sitten pitää palkata muitakin kuin niitä kavereita jos kerran on työvoimapula. Niitä kun ei riitä joka rojektiin.

Ai ei kelpaa? Ei mahra sit mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi vaatia palkankorotusta ja jos ei tule niin työpaikka rohkeasti vaihtoon. Ihme nysväreitä ihmiset kun eivät tajua hinnoitella itseään oikein. Yhdenkään vähänkään työkokemusta omaavan insinöörin ei tule tyytyä alle 5000Eur/kk palkaan(!). Tai siis, jos nyt haluaa itseään hyväksikäytettävän niin siitä vain. Mutta miksi sitten opiskella? Vähemmälläkin pääsee samaan asemaan.

Ja kyllä, raha on tärkeää. Se on ainut asia jolla työntekijän arvoa voi oikeasti mitata ja ainut asia jonka yritys ottaa vakavasti koska se näkyy siellä viivan alla, pyhimmistä pyhimmässä. Vaikka rahalle ei olisi tarvettakaan ja työssä viihtyisi erinomaisesti, kannattaa mittauttaa todellinen arvonsa ja vaatia korotusta. Onhan se hölmöä todeta olevansa huippuosaaja ja ehkä hieman kehuskellakin asialla (siinä ei ole mitään väärää) mutta kun kysytään että paljonko sulle maksetaan niin sitten pitää todeta että 3600Eur/kk.. Jotkut firmat eivät yksinkertaisesti halua rikastuttaa työntekijöitään vaikka firma menestyisi kuinka. Kysykää leikillänne työnantajaltanne että jos teet heille miljardin niin olisiko silloin mahdollista että sinut palkittaisiin yhdellä miljoonalla. Väittäisin että moni paikallinen pulju sanoo että eihän nyt sentään miljoonaa... Silloin viimeistään kantsii katella muita paikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkan maksu on taitolaji ! Jos maksat liian vähän, väki laiskistuu ja masentuu. Jos maksat liian paljon väki laiskistuu, eikä pysty keskittymään yrityksen asioihin. Viimeksi mainittu oli Nokian kirous, väki häipyi talosta "eläkkeelle" miljoonineen. Sopiva määrä rahaa pitää laiskuuden loitolla, ja aina parempi mitä enemmän on asunto- ja autolainaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritykset ovat itse pahimpia syyllisiä työttömyysongelmaan, koska ne eivät palkkaa kuin huippuosaajia mahdollisimman pienellä palkalla. Näin omistajat saavat revittyä mahdollisimman suuret voitot. Tähän pitää tulla muutos, jos ei hyvällä niin sitten pahalla. Jos muu ei auta, niin nostetaan yritysten veroja reilusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etsitään seniori full-stack devaajaa, joka tekis kahden ihmisen hommat junnun palkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täältä löytyy. Varmaan tulee parin junnun hommat hoidettua, mutta mun tuntihinta liikkuu siinä 80-90e välillä. Firmalta voi tiedustella saatavuutta ensi vuoden projekteihin, tämä vuosi on jo myyty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika ajoin on aina tarpeen veisata tätä samaa virttä. Yrittäjät haluavat maksaa tonnin kuussa liksaa ja kun markkinoille saadaan työttömyyttä lisää niin se onnistuu paljon patemmin. Unohtakaa koko homma. Vanha vitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä se tilanne markkinoilla parane vaikka näitä amkkitasoisen opetuksen saaneita valmistuisi kuinka paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmistuin Oulussa tekniikan alan (muttei tietotekniikka) AMK-insinööriksi kaksi vuotta sitten. Luokaltamme kaikki ovat työllistyneet insinööreiksi. Neljäsosa tosin eri paikkakunnalle kuin Ouluun (osa kotipaikkakunnilleen).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tilanteessa sitten amkki on leikannut alan koulutusohjelmiaan ja potkinut parhaimmat opensa pihalle. On se vaan niin täydellistä tilanteen ymmärtämättömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semisti antiikkista tunnelmaa huokuva kuvituskuva löydetty ... suorastaan historiallinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaajia tarvitaan kunhan ovat full-stack osaajia, 10+ työvuoden kokemus alalta ja alle 30 vuotiaita. Vähemmällä kokemuksella olevia löytyy tuhansittain, mutta heitä ei oteta edes harjoittelijoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma juttu sikäli että moni ICT-alan tyyppi jonka tunnen, on sanonut etteivät ole saaneet töitä vaikka ovat kuinka hakemuksia täytelleet. Ehkä ongelma piilee siinä, että kun eivät ole vasta-alkajia niin heille täytyisi maksaa palkkaa tehdystä työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

''ICT-alan'' tehtäviä? Mitähän sellaisia? Sähköasennusta, elektroniikan kokoamista ja suunnittelua, ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisätään koulutuspaikkoja ja kortistossa koulutettua ICT alan työntekijää pilvinpimein tai töissä kaiken maailman 9 eur tukirahalla jne. Voisiko maksaa vaikka noille ensin kunnon palkan tai vakinaistaa. Sen jälkeen katsotaan taas koulutustarvetta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image