Oulu

Hönttämäen Touhula-päiväkoti ei täytä esiopetuksen ehtoja – e­si­kou­lu­lais­ten vanhemmilla käsitys, ettei esiopetusta järjestetä lainkaan

Hönttämäen Touhulan esiopetukseen on nimitetty määräaikaisesti lastentarhanopettaja. KUVA: Eljas Sallmén
Oulu 15.8.2019 6:15
Sonja Haapala

Hönttämäen yksityisessä Touhula-päiväkodissa ei tällä hetkellä ole pätevää esiopettajaa. Keväällä rekrytoitu esiopettaja perui saapumisensa viime perjantaina, kertoo Touhulan viestintäjohtaja Ossi Ahto.

Kalevan lukija kertoi, että vanhemmat saivat tiedon asiasta vasta maanantaina, jolloin esiopetuksen oli määrä alkaa. Osa vanhemmista oli saanut käsityksen, ettei esiopetusta ole lainkaan.

– Työntekijät ovat viestineet vanhemmille huolimattomasti, ettei Hönttämäen Touhulassa olisi esiopetusta. Esiopettajan perumista päästiin selvittämään vasta maanantaina, ja henkilökunta ei ole ollut tietoinen, miten asia etenee ennen kuin vanhempia oli jo paikalla, Ahto selittää.

Ahdon mukaan esiopetus on ollut käynnissä maanantaista asti, ja esikoululaiset ovat voineet olla paikalla koko ajan.

– Viestinnästä johtuen osa on ajatellut, ettei paikalle voi tulla ollenkaan, Ahto toteaa.

Suurin osa vanhemmista on ollut jo yhteydessä päiväkotiin, mutta keskiviikkona päiväkodinjohtaja välitti tiedon tilanteesta kaikille vanhemmille.

Hönttämäen Touhulan esiopetukseen on nimitetty määräaikaisesti lastentarhanopettaja. Uutta esiopettajaa yritetään rekrytoida paraikaa.

Ahto kertoo, että asia on käyty läpi tiistaina Oulun kaupungin kanssa.

Oulun kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen vahvistaa, että kaupunki on tietoinen Hönttämäen Touhulan tilanteesta.

Rissanen huomauttaa, että esiopetuksen täytyy täyttää tietyt ehdot, jotka eivät tällä hetkellä kyseisessä päiväkodissa täyty, koska opettaja ei ole esiopetuspätevä.

– Tässä tapauksessa päiväkodille on annettu velvollisuus ilmoittaa vanhemmille, että esiopetuksessa on määräaikaisesti jokin toinen henkilö, ja he rekrytoivat parhaillaan uutta henkilöä tilalle, Rissanen sanoo.

Hän kertoo, että monissa Oulun päiväkodeissa on ollut rekrytointiongelmia tänä syksynä. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettajista on pulaa.

–  Tämä oli aiemmin vain Etelä-Suomen ongelma, mutta tänä syksynä rekrytointiongelma on saapunut pohjoiseenkin. Saadaan kääntää kaikki kivet, että löydetään pätevää väkeä, Rissanen kertoo.

Touhula-päiväkodeilla on ollut Oulussa muitakin ongelmia henkilöstön kanssa tänä vuonna. Alkuvuodesta Ritaharjun yksikössä oli kahteen kertaan liian vähän henkilökuntaa, minkä vuoksi päiväkoti jouduttiin sulkemaan etuajassa.

Rissanen kertoo, että tästä huolimatta kaikkia Oulun päiväkoteja valvotaan samanlaisella tarkkuudella. Kaikkiin kaupungin saamiin yhteydenottoihin päiväkotien ongelmista reagoidaan.

– Touhuloiden osalta vanhempien yhteydenottoja on tullut viime keväänä ja jonkin verran nyt elokuussa.

Rissasen mukaan yhteydenotot koskevat henkilöstöön liittyviä asioita. Hän ei halua kommentoida, onko Touhuloihin tarkoitus kohdistaa tulevaisuudessa erityistoimia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (123)

Yksityiset päiväkodit säästävät kaikessa. Ei ole siivojia, vaan lastenhoitat siivoavat samalla kun hoitavat lapsia. Käyvät ostamassa kaupasta aamupalat jne, samalla kun hoitavat lapsia. Leluja ja muuta tarkikkeita esim askarteluun ei ole, työntekijät tuovat kotoa mitä pystyvät. Sairastuneiden hoitajien tilalle ei tule korvaavia. Lisäksi päiväkotien johtajat ovat isojen tulos paineiden alla koska tulosta pitää aina parantaa ja lapsi määrät olla maksimissa. Palkkioksi nämä johtajat saavat haukkuja omissa palavereissaan. Kaikki tämä näkyy hoitajien jaksamisessa ja ennen kaikkea lapsien hoidossa.
Tämä olisi helppo saada selvillä kun vanhemmille tehtäisiin kysely kirjallisesti .. mutta koska yksityisiä päiväkoteja tarvitaan, niitä ei haluta ahdistaa liian ahtaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastentarhanopettajilla on niin surkea palkka suhteessa työaikaan ja työoloihin että itse ainakin kaksoistutkinnon omaavana pysyn jatkossakin koulumaailmassa opena. Kannattaisi arvostaa meidät eskariopen pätevyyden omaavat opet hieman korkeammalle niin löytyisi päteviä opeja myös päiväkoteihin. Yksityisellä puolella palkkaus on vielä surkeampaan kuin kunnalla/kaupungilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan siellä sit koko talossa yliopistossa koulutuksen saaneita varhaiskasvatuksen opettajia vai pelkästään amk-pohjaisia sosionomeja. Koulutukset kuitenki hyvin erilaiset ja pedagogiikka painottuu nimenomaa yo-koulutuksessa ja sen myötä vain yo-koulutuksesta saa eo-pätevyyden. (Ennen muinoin sosionomeilla oli mahdollisuus lisäkouluttautua esiopetuspäteviksi, enää ei) Ja valitettavasti oma kokemukseni on että yo-taustaisella ja amk-taustaisella opella on iso ero, pidän erittäin tärkeänä että vaka opella on yo-koulutus! Onneksi tulevaisuudessa sosionomit eivät saa enää varhaiskasvatuksen opettajan nimikettä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun alatte tutkimaan tämänkin firman omistuskuvioita/rakenteita niin alatte tajuamaan että KORRUPTIO se on joka jyllää tässä maassa. Vaikka meille aina säännöllisin väliajoin vähän muuta valtamediasta väitetään.

"Suomi on maailman toiseksi vähiten korruptoitunut maa" HAH!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juuri samanlaista hommaa mutta vanhusten ja mielenterveyskuntoutujien parissa. Pätevää porukkaa ei saada töihin, syynä palkkaus ja työolot. Yksin teet vuoroja, johtajat eivät ole läsnä työpaikoilla. Työntekijöitä haukutaan johtajien toimesta, tunteja karsitaan. Etelän johtoporras tarkistaa tuntilistat, karsii tunnit ja parhaassa tapauksessa tekee ne uusiksi. Työntekijöiden omilla menoilla ei ole mitään merkitystä. Jos ei lista kelpaa, voit etsiä toisen työpaikan. Ei tarvitse ihmetellä miksi työntekijät väsyvät eikä vuoroihin saada tekijöitä. Näin toimii Mehiläisen yksiköt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Firma on omalla, jo vuosia jatkuneella paikoittain surkealla toiminnalla karkoittanut työntekijöitään, osan jopa vaihtamaan alaa ja pilannut oman maineensa hyvänä työpaikkana. Jatkuva resurssipula ja epäpätevät (osa heistä) esimiehet ja palvelupäälliköt ajavat henkilökunnan ahdinkoon ja jopa valehtelemaan lasten vanhemmille. Varmaan #ituttaa mennä joka päivä työpaikkaan, josta aina on joku saikulla, aina on liian vähän henkilöstöä, aina on tuuraajista pulaa ja aina on selityksiä selitysten perään. Tämä touhu on jatkunut osassa päiväkodeista jo vuosia ja mikään ei muutu. Onneksi ei tarvitse ENÄÄ olla kyseisen touhun kanssa olla missään tekemisissä. Tsemppiä ja onnea matkaan kaikille jotka siellä työskentelette. Teette aliarvostettua työtä. Työnantajanne on pahin aliarvostaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mehiläisellä toimii juuri tuolla tavalla. Uskon täysin että edellä kirjoitettu on ihan totta. Näin toimitaan juuri Mehiläisessä ja ihmetellään miksi ei sijaisia saada. Työntekijöitä asia ei kyllä ihmetytä ollenkaan. Jos on työolot ja palkkaus kunnossa saat työntekijöitä helposti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos maksaa järjellistä palkkaa ja pitää huolta henkilöstöstä, ei ole ongelmia saada työntekijöitä.

Ei se väki töihin tule ihan vain, koska laitettiin ilmoitus Mol-sivustolle.

Tunnen alalla työskenteleviä, jotka sanovat, että Touhulaan mennään pätkäksi parempaa työtä odottaessa. Touhulan touhut jää heti, kun parempaa työtä ilmenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kauhia, mitenkä se minun äitini osasi minua opettaa kotona ja siskoja sekä veljiä ja meistä tuli aivan fiksuja ja vastuuntuntevia kansalaisia. On se vain aika ihme ja vieläpä äiti palkittiin kasvattajana ilman minkäänlaista yliopistokoulutusta. Voi, voi, eihän näin olisi saanut käydä, eihän.

Eikö tähän hommaan voida nimetä ihan järjissään oleva kansalainen opettamaan niin kauaksi aikaa, että saadaan asiat kuntoon. Kyllähän ongelman saa mistä vain, jos halutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reiska rantteelta opettaan samapatuo tosiaan ja antaa Touhulan kääriä rahat. Mietippä ny vähä...ainii tais jäädä äidillä vähä kesken se "opetus".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ymmärrys ja ymmärrys, korkeakoulut käyty ja lisää opiskellaan. Tarkoitinko Reiskaa tai vastaavaa kaveria, vaikka heilläkin on hyvin monta elämänviisautta, jotka ovat tänä päivänä hukassa? Ei kai se Touhula kääri mitään rahaa, jos ei tiedetä, että mihin ja kenelle se raha menee, höh?

Suomessa onkin se ongelma, että tehdään ja rakennetaan ongelma, vaikka sitä ei olekaan. Ketteryys puuttuu. Vähän talkoohenkeä ja homma hoituu. Totta kai tulee palkata lain mukaan, mutta väliaikainen ratkaisu on ihan OK. Suomessa kuule järjestetään vapaaehtoisvoimin monissa seurakunnissa ja yhdistyksissä erilaisia esikouluja, päivähoitoja ja jne. joten homma toimii ilman mitään ruikutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoja kuin ongelmia on julkisella kuin puolella, sekä paljon muitakin ongelmia. Ainoa järkevä vaihtoehto on hoitaa lapset kotona, vieläpä niin pitkään kun vain pystyy. Eiköhän tätä kiirettä ja lasten turvattomuutta sekä yksinäisyyttä esiinny jo ihan tarpeeksi. Muutos on tarpeen. Kotivanhemmuus, sitä tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lain mukaan vaan esiopetus on pakollista. Voi sen toki kotonakin suorittaa, ihan niinku koulunki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Esiopetusta on vain 2-3 tuntia päivässä ja sen jälkeen lapsen voi noutaa kotiin. Eskarin voi tietysti suorittaa myos kotiopetuksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikamoista.. :o Jännä että joissain touhuloissa näitä ongelmia piisaa..
Meillä lapset olleet Jäälin Touhulassa yhteensä reilut 4v ja ei mitään pahaa sanottavaa.
Kunnallisessakin ollaan puolivuotta käyty ennen touhulaa ja koen että touhulassa on ollut enemmän aktiviteetteja, paljon vaihtelevia teemoja, leikkejä, retkiä ym versus kunnalliseen.
Jäälin touhulassa on kyllä aika pitkälti samat hoitajat ja opet olleet tämän reilu 4v kun meidän lapset ovat siellä olleet. Ja homma pelittänyt kaikilta osin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama tilanne iin touhuloissa. Hoitajat lähtevät ja johtaja vaihtunut 2 kertaa.. touhulana ei ole ollut edes vuotta.

Uudessa iin touhulassa epäpätevä esiopettaja ja ryhmissä ei vakituisia hoitajia ja mitä juttelimme muiden vanhempien kanssa niin lastentarhanopettajia yksi koko talossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman olen minäkin huomannut että ryhmissä hoitajat vaihtuu. Sekä hoitajat jo väsyneen oloisia vaikka syksy vasta alkaa :/ surullista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Touhulan bisneksessä pakko tapahtua pian muutoksia tai ei työntekijöitä enään päiväkotiin ole. Lapsemme olivat ihanassa päiväkodissa Iissä jossa oli tutut ja turvalliset aikuiset.
Kas kumma kun muuttui touhulaksi niin tutut naamat katosivat yksi toisensa perään, jopa johtaja lähti. me lähdimme perässä kun lapset kertoivat että kivat aikuiset lähtevät.. ystäväni kertoi ettei uudessa iin touhulassa meininki ole sen kummoisempi kuin mitä tässä hönttämäen tilanteessa. Yhdessä lapsiryhmässä aikuinen vaihtuu joka päivä ja lapsi kotona kertoilee hämillään kun ei tiedä kuka ryhmän vakituinen hoitaja on. Esiopettajana samanlailla lastentarhanopettaja eikä esiopettaja. Syksy vasta alkamassa ja uuden päiväkodin henkilökuntakin jo kuulemma todella väsyneen näköistä. Ei ole henkilökunnallakaan varmaan helppoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös lastentarhanopettajalla voi olla esiopettajan pätevyys. Sellaista koulutusta, kuin esiopettaja, ei nykyään ainakaan edes ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (123)

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image