Oulu

Haukiputaan valtava ro­muau­to­ko­koel­ma ihmetyttää ja vaikeuttaa ajamista - kysyimme, milloin ro­mun­ke­räi­lyyn puututaan

Haukiputaalla teollisuusalueella Annalankankaalla lähiympäristön asukkaiden huomio on kiinnittynyt valtavaan määrään enimmäkseen romuautoja. KUVA: Kaleva
Oulu 23.2.2018 10:19
Antti Ervasti

Omatoimisia romujen kerääjiä löytyy Oulun seudultakin sieltä täältä. Toiminnan kehittyessä esimerkiksi romuautoille tarvitaan ympäristölupa.

Haukiputaalla teollisuusalueella Annalankankaalla lähiympäristön asukkaiden huomio on kiinnittynyt valtavaan määrään enimmäkseen romuautoja, joita on paitsi yritystontilla, myös sille johtavan Laattatien varressa.

Lumen peittämät autot rajoittavat tietä siten, että aurattua kaistaa mahtuu hädin tuskin ajoneuvo ajamaan yhteen suuntaan. Vastaan tulevan ohittaminen on mahdotonta. Pysäköintikieltoa katuosuudella ei ole.

Milloin tontinomistajan toimiin voi puuttua esimerkiksi tämän kaltaisissa tapauksissa, jolloin kulkijat kokevat romuautojen määrän häiritseväksi kaduilla ja teillä, kunnossapitopäällikkö Kai Mäenpää kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista?

– Ajoneuvot voidaan vaatia poistettaviksi tien varsilta ja kaduilta ajoneuvojen siirtolain ja ympäristölakien nojalla. Tonttien sisäpuolella ovat omat määräyksensä siitä, millaista toimintaa niissä on määrä harjoittaa.

Lumen peittämät autot rajoittavat tietä siten, että aurattua kaistaa mahtuu hädin tuskin ajoneuvo ajamaan yhteen suuntaan. KUVA: Kaleva

Kuinka paljon Oulussa on niin sanottuja romutarhoja, joihin ympäristöpalvelut joutuu puuttumaan?

– Niitä on muutama toiminnan harjoittaja kaupungin alueella. Yleensä joudutaan puuttumaan ja siirtämään yksittäisiä ajoneuvoja ajoneuvojen siirtolain perusteella. Ne voivat esimerkiksi olla olleet pitkään väärin pysäköityinä.

Kuinka pitkään kestää, kun heitteille jätetystä ajoneuvosta tai rykelmästä on valitettu, että kaupunki tulee siirtämään ne pois?

– Siihen vaikuttaa, aiheutuuko liikenteelle välitöntä haittaa. Vilkkaasti liikennöidylle kadulle jätetty auto otetaan omistajienkin toimesta hinaukseen nopeammin kuin esimerkiksi teollisuusalueelle jätetyt autot. Lisäksi poliisi suorittaa lähisiirtoja muun muassa onnettomuustilanteissa vilkkailla kaduilla tai maanteillä.

Voiko jälkimmäisen kaltaisissa tapauksissa korjaaminen kestää vuosia?

– Tuskin missään tapauksessa niin kauan.

Mihin hylätyt ajoneuvot viedään?

– Kaupungilla on kilpailutuksen perusteella tehty sopimus ajoneuvojen siirrosta ja säilytyksestä Oulun Hinausautokeskus Oy:n kanssa.

Kuka joutuu maksumieheksi?

– Kustannukset menevät aina ajoneuvon viimeisen omistajan maksettaviksi.

Miten luvattomat romujen ja autojen kerääjät saadaan kuriin, Oulun seudun ympäristötoimen ympäristöjohtaja Leena Tuuri?

– Jos toiminta alkaa olla tietyn laajuista, se tarvitsee jo ympäristöluvan meidän näkökulmastamme. Ensimmäinen vaihe on kehottaa hakemaan ympäristölupaa edellytyksenä, että alueelle ylipäätään voidaan myöntää lupaa. Esimerkiksi pohjavesialueet ja kaavamerkinnät luovat tiettyjä rajoituksia.

Entä jos toiminta vain jatkuu, roinat lisääntyvät tontilla, eikä lupaa ole tarkoituskaan hankkia?

– Tehdään tarkastus paikan päällä ja jos huomataan epäkohtia, annetaan kehotus tehdä tarvittavat toimenpiteet määräaikoineen. Sitten valvotaan, onko toimet tehty. Jos ilmenee laiminlyöntejä, annetaan määräys, jota voidaan tehostaa uhkasakolla. Jokaiseen vaiheeseen kuuluu toimijan kuuleminen, eli hänelle annetaan mahdollisuus antaa oma vastineensa.

Mihin raja vedetään? Jos hankkii pari romuautoa varaosiksi pihalleen, joutuuko siitä heti vaikeuksiin?

– Määristä ei ole olemassa yksiselitteistä rajaa. Myös rakennusvalvonnalla on toimivalta kehottaa puhdistamaan tonttinsa asemakaava-alueella, jos se on siivoton.

Minkä verran Oulun seudulla joudutaan puuttumaan liian aktiivisiin romujen kerääjiin?

– Vuosittain on vireillä muutamia tapauksia.

Romuautot Annalankankaalla

  • Haukiputaan Annalankankaalla teollisuusalueella on 25 hylättyä enemmän tai vähemmän romuttamiskunnossa olevaa ajoneuvoa Laattatien varrella.
  • Tontilla aitojen sisäpuolella on paljon enemmän autoja.
  • Käytöstä poistetut ajoneuvot kuuluvat tontilla olevalle yritykselle autoihin liittyvään liiketoimintaan.
  • Varsinainen romuttamoyritys ei ole kyseessä.
  • Kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluilla on prosessi meneillään autojen saamiseksi pois tien varresta.
  • Sen mukaan ympäristö on huolehdittu sellaiseen kuntoon, että autoja ei ole kunnossapidon esteenä tällä hetkellä, ja tie pystytään auraamaan läpi.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

No miten kävi? Toiminta jatkuu ja nillittäjät eivät hyötyneet mitään vaikka lehteen asti tämäkin asia saatiin. Hyvää mainosta vaan heille jotka tuota pyörittää 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hommatkaa oma elämä ja lopettakaa tuo ainainen "raukutus". Suomessa on suuremmat huolet. Esim. Kepu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisi häiritä ketään muutama auton romu teollisuusalueella. Kaava antaa aika paljon eri oikeuksia asuinalueisiin nähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tontti pitäisi asettaa toimenpidekieltoon. "Romuautot" kuuluvat alueen kulttuurimiljöön, eikä tällä sukupolvella ole oikeutusta sitä tärvellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo se jollakin ahistaa ,jos muutama käytetty auto siinä tontilla ja ja tienvarressa ,pääseehän tuosta kulukemaan ,ja jonsei pääse ,kaupunki mielellään hieman leventää toista ajokaistaa ,se työllistää ,ja työllistäjistä on kova pula.
Annetaan kaikkien kukkien kukkia .
Iloista kevät-talvea kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä olla muutamia paikkoja, joista voi tiedustella edullisia hyväkuntoisia auto-osia. Kannatan sitä, että osan autojen osista voi laittaa kiertoon. Terveisiä Haukiputtaalle, teette arvokasta työtä. Viimeksi Laattatiellä käydessä oli menossa paikkojen kuntoonlaitto ja ympäristön siistintä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä autoraatoja löytyy ihan isoilta omakotitaloalueiltakin Haukiputaan keskustasta. Yleensä ne sijoitetaan tontin perälle pois omistajan silmistä, mutta samalla ne ovat naapureiden murheena. Yleensä toiveihin romujen poissiirtämisestä ei reagoida mitenkään - autovanhukset halutaan pitää muistoina ajoilta, jolloin ne olivat vielä ajokelpoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oikeasti ne autot ei häiritse sinua yhtään pätkääkään.
varsinkaan jos ne ei käy:)
oikeasti sinulla on asiat liian hyvin, töissä käyvä aviomies, pari kullannuppua, kissa ja kenties koira ja parit kukkaa ikkunalaudalla.
tai sitten aviovaimo joka tepsuttaa sun tykö rapsutettavaksi ja laittaa ruokaa ja kaikki on ihanaa.
Terveys on kunnossa tietty ja urheiltua tulee että luulee pysyvänsäkin kunnossa lopun ikäänsä..sitten on tietty V merkkinen auto että oikein hienolta tuntuu..jne,
Mutta oho..idyllin rikkoo naapurin autot !!! HUi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herukassakin yksittäisiä romuautoja on vähän joka toisen omakotitalon pihalla. Ja sitten useampi tapaus kun tontti ei tahdo riittää kymmenille romuautoille. Eivätkä viranomaiset näytä voivan mitään, jos edes kiinnostaa. Ympäröivistä metsistäkin voi bongata useamman raadon muun rojun lisäksi. On tämä aika siperialaista meininkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapurin mielestä minullakin on pihassa romuautoja. Silti niillä ajetaan lähes päivittäin. Eipä silti, kyllä minunkin mielestä ne naapurin autonkotterot on romuja, vaikka hieman uudempia ovatkin kuin meillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toppilansaaressa kanssa yksi tälläinen. ns. "arvoalue" meren rannalla keskustan vieressä, ja eikun joku keräile autonromuja pusikkoihin jo kaupungin maille, eivät ole edes omalla "huvilan" tontilla. Rakennusvalvonta ei puutu näihin mitenkään tai mielivaltaisesti kurmuuttaa jotain asukasta jolla on roska-astia puoli metriä kadun puolelle mutta katsoo läpi sormien toista, joka keräilee kymmeniä romuautoja puistikot täyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Patteritielläkin seisoo samat autot vuodesta toiseen. Tuli pysäköintikielto toiseen reunaan, mutta ahdasta on silti eikä pysäköintitilaa löydy liikkeissä asioiville. Jalkaisin pitää alueella kulkea, ajoradalla, autoja väistellen. Jollakin tontilla mm rengasvuori rehottaa vuodesta toiseen. Eiköhän sitäkin voisi vajauttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oon kuullu selityksen näistä auton romun kerrääjistä että niillä ei oo ollu lapsena muita leikkikaluja kun venäläisiä puuautoja ja neki kattoon naulattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas nostaa päätään tämä suomalainen perustoiminta. Kytätään, mietitään, juonitaan, ilmoitellaan ja hankaloitetaan toisten tekemisiä ja elämistä. Eikö teillä oikeasti löydy jotain tekemistä ettette jaksaisi/ehtisi miettiä muitten asioita. Hommatkaa oma elämä ja antakaa muiden elää ja tehdä mitä haluavat, se ei teille kuulu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo toiminta hankaloittaa muiden elämää, kun tiellä ei pysty kunnolla liikkumaan. Laajalla alueella olevat lasinsirut on vaarana sekä koirille että luonnoneläimille. Jos ne romut pysyis siellä aitojen sisäpuolella, kukaan ei varmaan olis edes kiinnittäny touhuun huomiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se kerääjällä mene järkeen että tässäkin tapauksessa yleisen tien liikennettä haittaa nämä romut. Ei tuo ole mitään KYTTÄÄMISTÄ normaali säännöt on keräilijälläkin. Joten viekää romunne poissa tienvarsilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

21:38
Juha Mieto täyttää 70 vuotta ja keikkoja piisaa – mämminsyöntiä hän on kuitenkin vähentänyt puoleen entisestä
21:37
Työterveyden kilpailutus sai periaatteet – taustalla Työterveys Virta Oy:n osakkeiden myynti
21:35
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
21:17
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
20:22
Poliisi on palauttanut Irakiin tänä vuonna 45 henkilöä – EIT:n ratkaisu vei maasta poistamiset tauolle, jonka kestoa ei toistaiseksi tiedetä
20:14
Fingrid: Talven pakkaskausien sähköpulan riski on kasvanut Suomessa – sähkö riittää, jos tuotanto ja markkinat toimivat normaalisti
20:07
Kempeleen talousarvioon esitetään yli puolen miljoonan euron määrärahamuutoksia
79
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
56
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
44
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
34
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
29
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
22
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image