Oulu

Hajuhaitat koettelevat naapurisopua Limingassa – bio­kaa­su­lai­tok­ses­ta useita valituksia

Yrittäjä Jarmo Aholan mukaan suurin syy biokaasulaitoksen ai- heuttamiin hajuhaittoihin on yhdyskuntalietteen avovastaanotto. Kuraa kipataan ulkoluukusta sisään pari kertaa päivässä. Löyhkää vahvistavat heikko tuuli ja ilmanpaine. KUVA: Pekka Peura
Oulu 2.8.2017 6:23
Arja Mikkola

Uusi biokaasulaitos koettelee Limingassa asuinviihtyvyyttä ja naapuruussuhteita. Useat asukkaat ovat valittaneet toistuvasti hajuhaitoista ja raportoineet ”mönjästä” salaojaputkissa. Oulun seudun ympäristötoimi on todennut useita epäkohtia, mutta hajuista ei ole päästy. Lisäksi yritys suunnittelee toiminnan laajentamista.

Oulun seudun ympäristötoimi on vasta lähettänyt hajuhaitoista kyselyn 70 kotitaloudelle 1,6 kilometrin säteellä Lännentien laitoksesta Limingassa.

– Haittaa on tietyille asukkaille enemmän kuin muille, tietää ympäristötarkastaja Päivi Kunnari.

– Tämä on surkeaa. Nytkin on haissut joka päivä hirveästi. Kun tuulee epäsuotuisasti, luukut kiinni ja pyykit pois. Ja taas pitäisi pitää hajupäiväkirjaa, kummastelee naapuri.

Haastatellut asukkaat eivät halua nimeään julkisuuteen.

Maalla on totuttu elämään hajujen keskellä. Kukaan ei valittanut, kun paikallinen maanviljelijä haki lupaa biokaasulaitokselle. Hanke oli tervetullut: senhän piti kierrättää seudun lantakuormat ja heinäjätteet biokaasuksi.

Aluksi syötteistä ei levinnyt hajuja, mutta tilanne muuttui haastateltujen mukaan marraskuussa 2015. Monet tuntevat itsensä huijatuiksi. Hajujen perusteella laitos ottaa lannan sijaan vastaan ennen kaikkea sitä itseään eli yhdyskuntajätettä.

Lue lisää 02.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Tyypillistä Suomalaista osaamista jossa asiat tehdään puolitiehen ja mahdollisimman halvalla. Kukaan ei myöskään ole ymmärtänyt että avovastaanotto on haiseva ratkaisu, tai sitten on ymmärretty mutta ei ole välitetty.

Lietteen kuljetukset ja vastaanotto olisi pitänyt suunnitella niin että hajuhaittoja ei syntyisi. Liete pitäisi kuljettaa umpisäiliössä ja tyhjentää letkulla. Tyhjennys pitäisi tapahtua myös hallissa josta hajut voisi ohjata piippuun jossa hajut voisi polttaa pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni maaseudulle kuuluu lehmänlannan tuoksu, eikä lietteen levittäminen ole koskaan haitannut. Mutta yhdyskuntajätteen jatkuva lemu ei kuulu asutettuun ympäristöön maaseudullakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatilan hajut ovat aivan eri asia ja erilaisia. Laitoksen puolustelijat tahallaan sotkevat maatilat tähän asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehmän ja sian lietelanta haisee pahemmalle kuin mikään muu. Siinä on valtava määrä metaanikaasua joka vapautuu ilmakehään. 10 kertaa voimakkaampi kasvihuoneilmiön tuottaja kuin hiilidioksiidi. Juuri tuo kaasu on poistettu biokaasulaitoksessa, elikkä se metaani on se joka lantalietteessä haisee ällöttävälle,sama haju kuin pierussa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan näin. Metaani on hajuton kaasu. Mahtaisko ne olla ne rikkiyhdisteet, jotka pierussa ja biokaasussa haisee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole sikaloita laitoksen lähietäisyydellä. Laitoksen lähistön maatilat ei haise siellä. Sitä paitsi maatilan normaalit hajut ovat täysin eriasia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei muka haise. Haisee koko tienoo kilometrien säteellä kun sitä lietesontaa ajetaan. Tie ruskeana haisee päiväkausia. Autostakin pitää sulkea kaikki tuuletukset jotta haju ei pääse sisään. Pahin haju kaikista on.lietesonnan haju

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan toimitus pitkällä tauolla uutiskommunikoinnin osastolla? Sipiläkö lienee soittanu, koska "hana" suljettu kommenttien suhteen useamman tunnin ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä putkesta se haju tulee, auttaisiko korkea piippu? Jos hajua on joka paikassa tehdas-alueella, niin laitos kuplahallin sisään. Korkeilla tuulta ohjaavilla valleilla voi myös hajuhaittoja estää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tätä laitosta voi siirtää Ouluun paperitehtaan tontille? Silloin ei tietäisi mistä laitoksesta löyhkä tulee... yhtä karmealle haisoo kuitenkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrotko miten saat tuulimyllystä sähköä, eikö mylly jauha jauhoja eikä sähköä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Kuraa kipataan ulkoluukusta sisään pari kertaa päivässä."

Eihän kura haise!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei laitosta laitettu Laanilaan polttolaitoksen viereen? Sinnehän kuskataan jo nyt koko Varentsin alueen ongelmajätteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Heinäpäässä on hajuhaitoista kärsitty jo vuosikymmeniä, eivätkä asuntojen arvot ole laskeneet. Sinne rakennetaan vauhdilla uusia kerrostaloja, joihin ihmiset innolla muuttavat. Miten yksi Limingan maatalousalueella sijaitseva biokaasutehdas muka omakotitalojen arvoa laskisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oulun Heinäpäässä on hajuhaitoista kärsitty jo vuosikymmeniä, eivätkä asuntojen arvot ole laskeneet."

Sinäpä sen sanoit! Ihmiset Oulussa ovat tottuneet pahaan hajuun, mutta Limingassa se on vielä uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No paljonko on storaenson liikevaihto ja paljonko enso tuo työtä ja rahaa suomeen verrattuna jonkun yksityisen henkilön roskamädättämö jonka hyötysuhde on surkea

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän ne hinnat ovat romahtaneet Limingantullissa Suomen nopeiten. Ei ehkä ole ollut järkevää kaavoittaa teollisuusaluetta, jossa on edelleen toimintaa vieressä asuntoalueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

10:28
Totuuskomissio selvittää meänkielisten kohtelua – "Kyse ei ole vain kallomittauksista, vaan kaikesta, mitä kouluissa tehtiin sekä työtuvista" Tilaajille
10:11
Perustuslakivaliokunta kuulee parhaillaan turvapaikanhakijat vieraslajeihin rinnastanutta kansanedustaja Mäenpäätä
9:43
Tornion ja Pellon välille asen­ne­tut uudet no­peus­val­von­ta­ka­me­rat käyt­töön vasta kesällä – uudet kamerat mit­taa­vat jopa 32 autoa mo­lem­mil­ta kais­toil­ta Tilaajille
9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä Saksassa surmanneen ampujan motiivi oli syyttäjän mukaan äärioikeistolainen – epäilty löytyi kuolleena kotoaan
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
28
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
20
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
18
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
17
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
8
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
7
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image