Oulu

Christian Kärki kuvasi rakastuneena Toivoniemen maisemaa ja voitti kuvallaan Kalevan kilpailun

1. palkinto. Christian Kärki kuvasi komean hetken Oulun Kuusisaaren rannalta Toivoniemeen päin 28. helmikuuta viime talvena. Pakkasta oli 25 astetta.
Oulu 21.11.2018 7:38
Päivi Alasuutari

Christian Kärjen maisema­kuva Toivoniemestä pakkasaamuna voi Kalevan valokuvakilpailun Oulusta talvikaupunkina. 2. palkinnon sai Antti Smalin sukelluskuva jään alta, kolmannen Marcos Katzin kuva Nallikarista. Lukijoiden suosikki oli Reija Sato­kankaan ottama kuva Torinrannan aitoista. Kilpailuun osallistui 88 kuvaa.

Christian Kärki muistaa hyvin viime helmikuun 28. päivän, jolloin hän otti voittoisan maisemakuvansa Oulun Toivoniemestä, Tuiran kaupunginosasta.

– Kello oli noin 9 ja pakkasta oli 25 astetta. Aurinko nousi mukavasti, rannassa oli jäälauttoja ja usva nousi vedestä, kun rymysin tuonne rantaan makoilemaan. Siellä näkyi saukon jälkiä, Kärki muistelee.

Christian Kärki on huomannut, että parhaat kuvat syntyvät usein muun tekemisen ohessa, hyvänä hetkenä. Maisemakuvansa Tuiran Toivoniemestä hän otti kännykkäkameralla. Kuvassa mukana on lainakamera, sillä Kärki on hankkimassa parhaillaan uutta kameraa ja vanha on jo myyty. KUVA: Jarmo Kontiainen

Olemme tulleet kuvauspaikan tienoille Kuusisaareen, jossa Kärki muutenkin innokkaana kalastuksen harrastajana usein liikkuu ja kuvaa näkemäänsä. Kärki harrastaa ennen kaikkea luonto- ja miljöökuvausta, ja kamera kulkee kesät talvet mukana niin kävelyretkillä lähiympäristössä kuin metsästys- ja kalastusretkillä.

– Kuusisaaren ja Pikisaaren ympäristössä olen kuvannut tosi paljon.

Heti kuvaussession jälkeen silloin helmikuun viimeisenä päivänä hän huomasi, että nyt tuli muutama hyvä otos, joita kannattaa alkaa käsitellä valmiiksi. Päivän tunnelmista on mukavat muistot. Kärki lisää hymyillen, että kuva on otettu rakastuneena. Hänestä näkee, että meneillään on onnellinen elämänvaihe.

Kärki aloitti valokuvausharrastuksensa kahdeksisen vuotta sitten. Usein hän lähettää kuvia lehtiin, koska on kiva saada kuvista palautetta tykkäysten muodossa.

– Ei se silti niin merkitsevää ole. Parasta kuvaamisessa on olla siinä hetkessä ja tilanteessa kuvauspaikalla.

Hän pitää paljon talvesta, minkä voi lukea voittaneesta kuvastakin.

– Lähden monesti kovalla pakkasella kuvaamaan. Silloin maisemassa on usein hyviä hetkiä.

Tuomaristo: Kuvaajat todella näkivät talvisen Oulun kauneuden

Valokuvakilpailun tuomaristona toimivat Kaleva Median sanomalehtien ulkoasusta vastaava toimitussihteeri Leena Kosonen, valokuvaaja Jukka-Pekka Moilanen ja verkkotoimittaja Taina Virolainen.

Valokuvakilpailu avattiin viime talvena 21.2. ja kuvausaikaa oli 22.4. asti. Kisaan lähetettiin 88 valokuvaa, joista muutamat eivät täyttäneet kilpailuehtoja, sillä niitä ei ollut kuvattu Oulussa.

Kokonaisuutena tuomaristo kiinnitti huomiota siihen, että kuvaajat todellakin näkivät talvisen kaupungin kauneuden ja mielenkiintoisuuden. He näyttivät kuvillaan toteen, että kylmyyden ja lumen keskellä kaupungissa osataan elää kokonaan kangistumatta.

Tuomaristo jäi kaipaamaan enemmän dokumentoivaa ihmisten kuvausta talvisissa touhuissa. Loppuiko kärsivällisyys vai kohmettuivatko kädet?

Voittajakuvassa hieno lämmin värimaisema

Voittajaksi rankattua Chris­tian Kärjen jokimaisemaa Tuiran Toivoniemestä tuomaristo luonnehti näin:

”Joen ja meren kaupungin talvikin on jäätä, avovettä ja huurua. Lämmin värimaisema talven keskellä on hieno ja poikkeava. Kerrostalomaisemassa on rauhallinen, mutta kuitenkin särmikäs luonne. Kiva puolittainen peilaus jokeen.”

2. palkinto. Antti Smal kuvasi Oulun Haukiputaan Kalliosuon louhoksella jään alla sukeltajakaveriaan Samuli Kaakista viime talvena 1. huhtikuuta.

2. palkinnon sai Antti Smal sukelluskuvallaan, jonka hän on ottanut Oulun Haukiputaan Kalliosuon louhokselta.

”Sekä sommittelultaan että teknisesti hyvä kuva, joka antaa yllättävän näkökulman Oulun talveen. Kiva vedenalainen värimaailma ja kolmiomainen valon suuntaus pinnasta antaa voimaa kuvalle.”

3. palkinto. Marcos Katz antoi Nallikarissa viime talvena 10. helmikuuta otetulle kuvalleen nimeksi Sisua. KUVA: Picasa

3. palkinto meni Marcos Katzin kuvalle, jossa henkilö työntää lastenvaunuja jäällä Nallikarin edustalla: ”Kuva jää mieleen. Pistemäinen hahmo pastellisävyisessä pelkistetyssä maisemassa vangitsee huomion.”

Lukijoiden suosikki. Reija Satokangas otti ”Torinrannan keskitalven idylli” -kuvan 27. joulukuuta viiden aikaan illansuussa. KUVA: Reija Satokangas

Lukijoiden suosikiksi kuvista nousi Reija Satokankaan kuva ”Torinrannan keskitalven idylli”.

Kuva sai 504 tykkäystä. Näin yksi lukijoista kommentoi kuvaa:

”Tämä kuva on täysin omassa sarjassaan! Oulun kaupunkikuvaan olennaisesti kuuluvat punaiset aitat, lumisade, illan sininen hetki ja valot luovat tunnelman, jonka ylitse vaikea muilla päästä.”

Katso lukijoiden ottamia kilpailukuvia.

Lue Kalevan Talvi 2019 Helmi!

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
36
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
27
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image