Oulu

Christian Kärki kuvasi rakastuneena Toivoniemen maisemaa ja voitti kuvallaan Kalevan kilpailun

1. palkinto. Christian Kärki kuvasi komean hetken Oulun Kuusisaaren rannalta Toivoniemeen päin 28. helmikuuta viime talvena. Pakkasta oli 25 astetta.
Oulu 21.11.2018 7:38
Päivi Alasuutari

Christian Kärjen maisema­kuva Toivoniemestä pakkasaamuna voi Kalevan valokuvakilpailun Oulusta talvikaupunkina. 2. palkinnon sai Antti Smalin sukelluskuva jään alta, kolmannen Marcos Katzin kuva Nallikarista. Lukijoiden suosikki oli Reija Sato­kankaan ottama kuva Torinrannan aitoista. Kilpailuun osallistui 88 kuvaa.

Christian Kärki muistaa hyvin viime helmikuun 28. päivän, jolloin hän otti voittoisan maisemakuvansa Oulun Toivoniemestä, Tuiran kaupunginosasta.

– Kello oli noin 9 ja pakkasta oli 25 astetta. Aurinko nousi mukavasti, rannassa oli jäälauttoja ja usva nousi vedestä, kun rymysin tuonne rantaan makoilemaan. Siellä näkyi saukon jälkiä, Kärki muistelee.

Christian Kärki on huomannut, että parhaat kuvat syntyvät usein muun tekemisen ohessa, hyvänä hetkenä. Maisemakuvansa Tuiran Toivoniemestä hän otti kännykkäkameralla. Kuvassa mukana on lainakamera, sillä Kärki on hankkimassa parhaillaan uutta kameraa ja vanha on jo myyty. KUVA: Jarmo Kontiainen

Olemme tulleet kuvauspaikan tienoille Kuusisaareen, jossa Kärki muutenkin innokkaana kalastuksen harrastajana usein liikkuu ja kuvaa näkemäänsä. Kärki harrastaa ennen kaikkea luonto- ja miljöökuvausta, ja kamera kulkee kesät talvet mukana niin kävelyretkillä lähiympäristössä kuin metsästys- ja kalastusretkillä.

– Kuusisaaren ja Pikisaaren ympäristössä olen kuvannut tosi paljon.

Heti kuvaussession jälkeen silloin helmikuun viimeisenä päivänä hän huomasi, että nyt tuli muutama hyvä otos, joita kannattaa alkaa käsitellä valmiiksi. Päivän tunnelmista on mukavat muistot. Kärki lisää hymyillen, että kuva on otettu rakastuneena. Hänestä näkee, että meneillään on onnellinen elämänvaihe.

Kärki aloitti valokuvausharrastuksensa kahdeksisen vuotta sitten. Usein hän lähettää kuvia lehtiin, koska on kiva saada kuvista palautetta tykkäysten muodossa.

– Ei se silti niin merkitsevää ole. Parasta kuvaamisessa on olla siinä hetkessä ja tilanteessa kuvauspaikalla.

Hän pitää paljon talvesta, minkä voi lukea voittaneesta kuvastakin.

– Lähden monesti kovalla pakkasella kuvaamaan. Silloin maisemassa on usein hyviä hetkiä.

Tuomaristo: Kuvaajat todella näkivät talvisen Oulun kauneuden

Valokuvakilpailun tuomaristona toimivat Kaleva Median sanomalehtien ulkoasusta vastaava toimitussihteeri Leena Kosonen, valokuvaaja Jukka-Pekka Moilanen ja verkkotoimittaja Taina Virolainen.

Valokuvakilpailu avattiin viime talvena 21.2. ja kuvausaikaa oli 22.4. asti. Kisaan lähetettiin 88 valokuvaa, joista muutamat eivät täyttäneet kilpailuehtoja, sillä niitä ei ollut kuvattu Oulussa.

Kokonaisuutena tuomaristo kiinnitti huomiota siihen, että kuvaajat todellakin näkivät talvisen kaupungin kauneuden ja mielenkiintoisuuden. He näyttivät kuvillaan toteen, että kylmyyden ja lumen keskellä kaupungissa osataan elää kokonaan kangistumatta.

Tuomaristo jäi kaipaamaan enemmän dokumentoivaa ihmisten kuvausta talvisissa touhuissa. Loppuiko kärsivällisyys vai kohmettuivatko kädet?

Voittajakuvassa hieno lämmin värimaisema

Voittajaksi rankattua Chris­tian Kärjen jokimaisemaa Tuiran Toivoniemestä tuomaristo luonnehti näin:

”Joen ja meren kaupungin talvikin on jäätä, avovettä ja huurua. Lämmin värimaisema talven keskellä on hieno ja poikkeava. Kerrostalomaisemassa on rauhallinen, mutta kuitenkin särmikäs luonne. Kiva puolittainen peilaus jokeen.”

2. palkinto. Antti Smal kuvasi Oulun Haukiputaan Kalliosuon louhoksella jään alla sukeltajakaveriaan Samuli Kaakista viime talvena 1. huhtikuuta.

2. palkinnon sai Antti Smal sukelluskuvallaan, jonka hän on ottanut Oulun Haukiputaan Kalliosuon louhokselta.

”Sekä sommittelultaan että teknisesti hyvä kuva, joka antaa yllättävän näkökulman Oulun talveen. Kiva vedenalainen värimaailma ja kolmiomainen valon suuntaus pinnasta antaa voimaa kuvalle.”

3. palkinto. Marcos Katz antoi Nallikarissa viime talvena 10. helmikuuta otetulle kuvalleen nimeksi Sisua. KUVA: Picasa

3. palkinto meni Marcos Katzin kuvalle, jossa henkilö työntää lastenvaunuja jäällä Nallikarin edustalla: ”Kuva jää mieleen. Pistemäinen hahmo pastellisävyisessä pelkistetyssä maisemassa vangitsee huomion.”

Lukijoiden suosikki. Reija Satokangas otti ”Torinrannan keskitalven idylli” -kuvan 27. joulukuuta viiden aikaan illansuussa. KUVA: Reija Satokangas

Lukijoiden suosikiksi kuvista nousi Reija Satokankaan kuva ”Torinrannan keskitalven idylli”.

Kuva sai 504 tykkäystä. Näin yksi lukijoista kommentoi kuvaa:

”Tämä kuva on täysin omassa sarjassaan! Oulun kaupunkikuvaan olennaisesti kuuluvat punaiset aitat, lumisade, illan sininen hetki ja valot luovat tunnelman, jonka ylitse vaikea muilla päästä.”

Katso lukijoiden ottamia kilpailukuvia.

Lue Kalevan Talvi 2019 Helmi!

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19.4.
Valko-Venäjä yllätti Pikkuleijonat MM-jääkiekossa – Suomi hävinnyt molemmat turnausottelunsa
19.4.
Demokraatit vaativat koko Mueller-raporttia julki – "Olen tuominnut oikeuden estämisestä murto-osalla näistä todisteista"
19.4.
Omituinen näky ihmetyttää Helsingissä: Skoda on kolaroitu suoraan meluvallien väliin
19.4.
Rintamamiestalon yläkerrassa syttyi tulipalo Torniossa, henkilövahingoilta vältyttiin
19.4.
Pekka Virta ehti pelata urallaan satoja otteluita kotimaassa ja ulkomailla – valmentajan pilli jäi kaulaan heti pelaamisen loputtua
19.4.
Libyan taistelut saapuivat pääkaupungin liepeille – yli 200 kuollut armeijan komentajan johtamassa kapinassa
19.4.
Leijonat antoi Norjalle kalseaa kyytiä – miesten jääkiekkomaajoukkue otti Kokkolassa voiton lukemin 7–0

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Eläkeikä

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääsiäinen - ryyppäjäinen?

Ei kukaan ihminen tarvitse alkoholia. Surettaa ja harmittaa se aine mitä pahaa se hyvin usealle käyttäjälle ja käyttäjie... Lue lisää...
Viisas ei juo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image