Oulu

AVI teki työ­suo­je­lu­tar­kas­tuk­sen ja antoi ohjeita Oulun teatterille: Häirintään puututtava viipymättä

Oulun Kaupunginteatteri OY:ssä on tehty työsuojelutarkastus. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 27.1.2020 17:27
Kaleva

Aluehallintovirasto (AVI) on tehnyt työsuojelutarkastuksen Oulun Kaupunginteatteri Oy:ssä, ja antanut työnantajalle toimintaohjeita liittyen teatterin työntekijän kokemaan ja ilmoittamaan epäasialliseen kohteluun.

Tarkastuskertomuksessa todetaan työnantajan olleen tietoinen työntekijän ilmoittamasta epäasiallisesta kohtelusta yli vuoden ajan.

Tarkastajien tulkinnan mukaan asian käsittelyn määrätietoinen aloittaminen kesti pitkään ja jätettiin lopulta ratkaisematta.

Työnantaja perusteli toimintaansa työntekijän tulevalla työsuhteen päättymisellä, mikä ei ole kuitenkaan työturvallisuuslain tarkoittama ratkaisu.

Toimintaohjeiden mukaan työnantajan tulee viipymättä tiedon saatuaan käytettävissä olevin keinoin käsitellä ja ratkaista asia siten, että työntekijään kohdistunut häirintä päättyy.

Tarkastuksen mukaan työnantajalla on valvontavastuu tarkkailla tilannetta työpaikalla ja puuttua asiaan heti epäasiallisesta kohtelusta tiedon saatuaan.

Työnantaja oli korjaavana toimenpiteenä aloittanut koko työyhteisöä koskevan tervehdyttämisohjelman, jonka tavoitteena on kehittää ja parantaa työhyvinvointia työpaikalla.

Tarkastuskertomuksessa todetaan, että työnantajan on huolehdittava, että työoloja ja työtapojen turvallisuutta tarkkaillaan ja havaittuihin epäkohtiin puututaan viipymättä.

Työnantajan on myös muun muassa huolehdittava, että esimiesten vastuut ja velvollisuudet haitallisen kuormituksen tunnistamisessa ja käsittelemisessä on määritelty riittävän tarkasti, ja esimiehillä on asianmukaiset edellytykset hoitaa psykososiaaliseen kuormitukseen liittyviä tehtäviään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Hallituksen pj Karhulan tehtävänä on katsoa että teatterin toimitusjohtaja on tehtäviensä tasalla. Ei ole eikä ole katsottu. Hallituksen tehtävä on huolehtia että teatterissa toimitaan yhtiön edun mukaan ja laillisesti. Ei näköjään toimita. Ei kannata odottaa seuraavia vaaleja. Vaihtoon vaan koko porukka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AVIn käsittelyt kestää aikansa ja tämä lienee varsin tuore päätös koska Kaleva sen vasta uutisoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kylläkin se vanha valitus, jonka eräs tunnettu näyttelijätär (-ohjaaja?) teki Aville ennen lähtöään takaisin etelään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teatterin johto kirjoitti avoimen kirjeen päättäjille, jotta tämä teatteritoiminta ei surkastuisi. Tämän uutisen valossa tuntuu aika vaikealta vedota mihinkään. Teatterin tulevaisuus ei hyvältä näytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä osoittaa surkeaa vastuunkantoa toimitusjohtajalta. Ei herätä luottamusta teatterin tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että AVI teki tarkastuksen ja tällaisen oikeudenmukaisen päätöksen. Ja hyvä että Kaleva nyt tuo tämänkin puolen asiasta esille, sillä kovin yksipuolista on teatterin tilanteesta kirjoittaminen tähän asti ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa, että todelliset kiusaajat mellastavat edelleen. Ei auta vaikka johtoa vaihdetaan, mellastus jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiskaupasta epäiltynä pidätetty kulttuurineuvos Veijo Baltzar repi satoja tuhansia kulttuurirahaa. Se että tallaisesta ei kulttuuripiireissä otea opiksi, kertoo näistä ympyröistä sen, että rahahanat voitaisiin sulkea ja osoittaa rahat sellaiseen toimintaan, jossa eivät hallitse itsekeskeiset itsevaltiaat ja toiminta on aidosti rehellistä ja tasa-arvoista.
Liikaa jaettu rahaa, liian löperöin perustein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo puuhastelu oli konsultin säästölistalla. Entäs jos lopetetaan koko pelleily niin monta oikeaa ja tarpeellista kohdetta säästyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee rahaa jotakin 5milj€. Kävijöitä on 80000 vuodessa.
Eli kaupunki sponssaa jokaista käyntikertaa noin 60€ lla. Minusta se on aikapaljon. 6€ olisi sopivampi summa. Nyt esitettiin jotakin 450000€ leikkausta, leikkauksen pitäisi olla 4,5milj€. Niin toiminta olisi kohtuullisella tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutaa lopettaa koko instituution. Ei oo enää tätä päivää, että yhteiskunnan varoilla pyöritetään aikuisten hiekkalaatikkoa. Kuka ei sovi joukkoon, istutaan ulos. Ei ei näin. Jos tämmönen teatteri tarvitaan, niin ei muuta kun tulosvastuullinen yksikkö ja omaa toimintaa rahoittamaan. Selviäis tällekin yhteiskunnan eliksiiriä nauttiville porukalle yhteiskunnan nykyiset realiteetit. Samalla kaupunki säästää....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Organisaatiossa / työyhteisössä pitää olla jämäkkä johtaja joka puuttuu työpaikkakiusaamiseen heti alkuvaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa ihan aluehallintovirastolta. Kun johtoporras valitaan kepulaisten piiristä sopivin henkilö poliittisen perustein, tässä tulos. Henkilöstojohtaminen täysin hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opetustoimeen tarkastuksia myös. Aktiivista otetta johtamiskulttuurin tervehdyttämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka se työnantaja on, jonka pitää puuttua kiusaamiseen? Se on kuitenkin henkilö, koska perusteli "toimintaansa työntekijän tulevalla työsuhteen päättymisellä". Kuka puuttuu kiusaamiseen, jos se on työnantaja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijä joutuu kiusaamisen kohteeksi eikä työnantaja puutu asiaan riittävällä tavalla vaan sallii epäasiallisen käytöksen ja osallistuu näin häirintään rikkoen työsuojelulakia. Viranomainen sitten puuttuu. Työnantajaa teatterissa edustaa toimitusjohtaja Hyppönen ja halllituksen pj Karhula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantaja, jonka pitää puuttua tarkoittaa toimitusjohtajaa eli Tuija Hyppöstä tai hänen lähiesimiestään hallituksen pj. Matti Karhulaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton
6:00
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta
6:00
Ihmiskontakteja kaivataan raha-asioissa edelleen, ja Oulun OP:ssa päädyttiin laajentamaan kassapalveluita – Oululainen Ritva Juntunen, 81, hoitelee pankkiasiansa ilman mitään älylaitteita Tilaajille
11
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
9
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
5
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
5
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
2
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
2
Suuret lumimäärät voivat johtaa poikkeuksellisiin tulviin Lapissa – viimeksi suurtulva koetteli 15 vuotta sitten
2
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image