Oulu

Asun­to­mur­to­jen määrä kasvaa niin Oulussa kuin koko maassakin – ulkomailta tulevia ri­kok­sen­te­ki­jöi­tä on yhä enemmän

Asuntomurtojen määrä Suomessa on kasvanut. Tänä vuonna koko maassa tehtyjä asuntomurtoja on kertynyt poliisin tilastoihin jo 956 kappaletta. Vuonna 2017 asuntomurtoja tehtiin Suomessa 726. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 9.8.2018 20:11
Anniina Rimpiläinen

Asuntomurtojen määrä on kasvanut koko Suomessa. Oulun poliisilaitoksen alueella asuntomurtoja on tehty tänä vuonna heinäkuuhun mennessä 58. Lukema ylittää jo nyt koko viime vuoden asuntomurtojen määrän. Vuonna 2017 asuntomurtoja tehtiin Oulun alueella yhteensä 54.

Rikoskomisario Jan Sormunen Oulun poliisilaitokselta kertoo, että lisääntyneiden asuntomurtojen takana on useita syitä.

– Liikkuvaa rikollisuutta on tullut Suomeen enemmän. Vankilasta on myös saattanut vapautua enemmän asuntomurtoja tekeviä rikollisia, tai sitten vanhat taparikolliset ovat aktivoituneet nyt asuntomurtojen saralla. Lisäksi osa murroista on tilauskeikkoja, joiden tarkoitus on hankkia esimerkiksi aseita, luettelee Sormunen.

Asuntomurtoja tehtiin Suomessa viime vuonna 726. Tänä vuonna koko maassa tehtyjä asuntomurtoja on kertynyt poliisin tilastoihin jo 956 kappaletta. Sormusen mukaan Suomessa on yhä enemmän ulkomailta tulevia rikollisia, jotka tekevät asuntomurtoja. Toiminta on hyvin järjestäytynyttä, hän sanoo.

– Ulkomaiset rikolliset saattavat hoitaa asuntomurtoja kahdessa erässä. Ensin tulee tiedusteluryhmä, joka seuraa, millaisia asuntoja täällä on ja etsii rauhallisella paikalla sijaitsevia kohteita. Sen jälkeen tänne saapuu toinen porukka, joka toteuttaa murrot tiedustelujen perusteella, Sormunen kertoo.

Erityisesti rikollisia tulee Itä-Euroopan maista, sanoo Sormunen. 

– Tyypillistä on, että rikoksia tehdään lyhyen ajan sisällä useita ja murtaudutaan niin moneen asuntoon kuin mahdollista. Asunnoista viedään arvokorut ja kellot. Sen jälkeen maasta poistutaan nopeasti ja saalis viedään etelään. Matkalla rikolliset saattavat käydä vielä Ruotsin puolella tekemässä asuntomurtoja, Sormunen kertoo.

Tarkkaa määrää ulkomailta tulevien rikollisten osallisuudesta asuntomurtoihin on vaikea arvioida, sanoo Sormunen. Heitä on kuitenkin Suomessa enemmän verrattuna aikaisempiin vuosiin. Kesällä ulkomaalaisten rikollisten on helpompi sulautua massaan, hän sanoo.

– Kesä näkyy asuntomurroissa. Ihmiset ovat lomilla, taajamissa on hiljaista ja rikollisten on vaivattomampaa liikkua. Liikkeellä on paljon turisteja ja ulkomaiset rikoksen tekijät sulautuvat hieman helpommin katukuvaan.

Arvoesineet kannattaa valokuvata

Sormusen mukaan asuntomurtoja tehdään asuinalueilla laidasta laitaan. Oulussa ei ole mitään tiettyä aluetta, jossa murtoja esiintyisi tavallista enemmän. Omakotitaloihin murtaudutaan hieman useammin kuin kerrostaloihin.

– Ei ole mitään lintukotoa, jossa murtoja ei tehtäisi. Murtoja tehdään ihan kaikenlaisiin asuntoihin. Mutta jos jossain on talo, jossa on kaksi metriä korkeat pensasaidat ympärillä, eikä näkyvyyttä naapureihin, niin se voi houkutella rikollisia vähäisemmän kiinnijäämisriskin takia, Sormunen toteaa.

Asuntomurtoja ei voi kokonaisuudessaan ehkäistä, sanoo Sormunen. Hyvä lukitus ja hälytyslaitteisto kuitenkin edesauttavat turvallisuutta. Myös naapurille kannattaa ilmoittaa, jos mökillä aikoo viettää pidemmän ajan.

– Päälle kytketty hälytyslaitteisto karkottaa ison osan rikollisista. Hälytyslaitteet eivät välttämättä estä ovien tai ikkunoiden rikkoutumista, mutta päälle mennessään ne yleensä säikäyttävät murtautujan ja estävät arvotavaroiden viemisen.

Sormunen ohjeistaa ihmisiä valokuvaamaan arvoesineensä.

– Vihkisormukset ja arvokkaat ja harvinaiset korut kannattaa valokuvata. Poliisin on helpompi jäljittää niitä kuvien perusteella, jos ne tulevat varastetuiksi, Sormunen vinkkaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (98)

Tätä tämä liberaali rajat sepposen selällään aiheuttaa. Päättäjillä asuntomurtojen lisäksi verta käsissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on aika hyvän sadon, korutkin kelpaa ja muut arvoesineet, ja vieläpä kutsusta rosvot tänne halutaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kiva, hyväluontoisena se päästää "vieraat" (ehkä) sisälle, mutta poispääsystä ei passaa mennä takuuseen. Belkkariin tai saksanpaimeneen en menis luottamaan, ne tahtoo ilmiantaa itsensä jo rähjäämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaanko näin kuinka huojentavaa on lomareissulla vilauttaa passia tullissa tietäen että koti on tätä päivään verrattuna paremmassa turvassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisia ei kiinnosta mikään muu kuin kameratolpat ja sakkorysät! Ei rikoksia haluta selvittää eikä ehkäistä kun se vaatii enemmän. Budjetin täyttö ja tavoitteet on sen mukaiset! Jos haluja olisi ei tätä ongelmaa olisi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä, etä suurin uhka suomen turvallisuudelle tulee länsirajalta.. ja media vouhkaa Itärajasta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketkut nauraa Suomen laille ja sen säätäjille. Ja eikun hölmölään keikkaa heittämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tulee väistämättä mieleen Karin ”minä vain kysyin viisumia” -pilapiirros, jossa Afriikasta tulevat kaverit nauravat kuollakseen, kun suomalainen tullimies kysyy viisumia.

Suomalaiset ovat täysin sinisilmäisiä ja liian avoimia tällaisille huijaamisille. Hieman on ollut viimeaikojen terrori-iskujen ja muiden jälkeen vähän sellaista mieltä, että pitäisikö tässä vähän edes katsoa tarkemmin näitä asioita. Nytkin varkauksista eivät saa oikein mitään ja samantien tekijät vapautetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se siitä shengenistä ja vapaasta liikkumisesta. Tekijät tulevat lahden takaa ja sinne myös varestetut tavarat kulkeutuu. Eipähän taida rosvouksen kanssa olla ongelmia itärajalla, kun passit ja viisumit katsotaan. On tehty rikollisuus helpoksi ja varsinkin kun niistä ei saa edes kunnon tuomioita. Olisi aika poliitikkojen herätä! Asuntomurtojen tekijöitä on vaikea saada nykysysteemillä kiinni. Vakuutusmaksuissa me kaiken tämän kärsimme.
Entinen systeemi oli parempi, kun tarkastettiin passit Tallinnaan lähtö ja tulo puolella. Oli helppo nähdä ja profiloida rosvoporukat. Tulli teki arvokasta työtä varastetun tavaran maasta viennin estämisessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitäpaitsi kotimurto on aina henkisesti kova paikka. Oma rakas koti ryöstetty ja jättää varmasti suuren epävarmuudentunteen pitkäksi aikaa. Mutta Suomessahan on tärkeintä suojella rikollisia - kaikki muu on rasismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidänkin taloyhtiöstä varastettiin alkukesästä ruohonleikkuri. Varmaan häipyivät tavaroinee Suomenlahden yli jo saman vuorokauden sisällä. Kiitos EU ja schengenin henki. Päättäjät norsunluutorneissaan eivät ymmärrä arkielämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jottain rajjaa pitäisi olla Suomessaki tänne tulijoitten osalta. Autetaan, jos hätä on vaan pakkoko alakaa liijottelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko rangaistuksissa syy ulkolaisten karhukoplien Suomeen tuloon. Pahimmassa tapauksessa on rangaistuksena on maasta karkoitus, sekin veronmaksajien kustannuksilla. Seuraavalla viikolla takaisin täydentämään kesken jäänyt työ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hätää pyydetään dennis apuun ja laitetaan lisää kameroita maanteille, niin homma paranee.
Nytkin on kaikki liikenneongelmat korjaantunut ja rattijuopot vähentyneet, kun on kameroita saatu räpsimään riittävästi.
Kyllä ne kamerat auttavat myös asuntomurtoihin kunhan niitä kaduille laitetaan metrinvälein mittaamaan nopeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (98)

Uutisvirta

18.12.
Urheilutoimenjohtaja Harri Aho paljasti todennäköiset lähtijät Kärpistä – Niukka voitto Ilveksestä jäi ulosajojen ja jatkosopimusuutisten varjoon
18.12.
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
18.12.
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
18.12.
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
18.12.
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
18.12.
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
18.12.
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

se Bostonin Typykkä! kirjoitti sinulle jo vuosia sitten? Ei eläkeläiset ole ahneita vaan eläkevakuutusyhtiöt. Tähänkin o... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image