Oulu

Apu­lai­soi­keus­asia­mies: Pohjois-Suomen avin paha re­surs­sion­gel­ma on voinut vaarantaa lasten oikeudet

Aluehallintoviraston toimialueella on yhteensä 69 lastensuojelun yksikköä, joita sillä on velvollisuus valvoa. KUVA: Matti Räty
Oulu 18.12.2018 12:34 | Päivitetty 18.12.2018 16:56
Susanna Kemppainen

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Maija Sakslinin mielestä Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on vakava resurssiongelma.

Aluehallintoviraston toimialueella on yhteensä 69 lastensuojelun yksikköä, joita sillä on velvollisuus valvoa. Avin Sakslinille antaman selvityksen mukaan sillä on tällä haavaa kaksi määräaikaista kokopäivätoimista virkamiestä lastensuojeluasioiden esittelyssä.

Avi on yrittänyt hakea tilanteeseensa useaan kertaan helpotusta valtiovarainministeriöltä haettavien lisämäärärahojen avulla ja se on ottanut asian esille myös vuosittaisissa tulossopimusneuvotteluissa.

Sakslin katsoo tiistaina antamassaan päätöksessä, että voimavarojen puute vaarantaa Pohjois-Suomen avin mahdollisuuden huolehtia lakisääteisistä tehtävistään.

– Aluehallintovirastolle osoitettujen resurssien riittämättömyys on vaikeuttanut oleellisesti sekä kantelujen tutkintaa että tarkastusten tekemistä ja on saattanut vakavasti vaarantaa sijoitettujen lasten perusoikeuksien toteutumiseen, hän toteaa.

– Aluehallintovirastolla ei ole ollut lastensuojelun valvontaan riittäviä voimavaroja.

Sakslin vaatii avia selvittämään, miten se huolehtii säännöllisen virka-ajan ulkopuolella kuten iltaisin ja viikonloppuisin tehtävistä tarpeellisista, valvontaan liittyvistä tarkastuksista.

– Tehokkaan valvonnan edellytyksenä on, että tarkastuskäyntejä tehdään myös ennalta ilmoittamatta ja sellaisiin aikoihin, jolloin lapset ovat sijaishuoltopaikassa. Jos tarkastuksia tehdään pelkästään virka-aikana, ei sijoitetuilla lapsilla yleensä ole mahdollisuutta keskustella tarkastuksen toimittavan henkilön kanssa siten kuin lainsäädäntö edellyttää. Tarkastuksia tulee tehdä myös virka-ajan ulkopuolella esimerkiksi iltaisin tai viikonloppuisin, hän ohjeistaa.

Avin täytyy antaa Sakslinille asiasta selvitys virka-ajan ulkopuolella tehtävistä tarkastuksista tammikuun loppuun mennessä.

"Käsittelyajat eivät ole hyväksyttäviä"

Maija Sakslinin määräyksestä muhoslaiseen Pohjolakotiin tehtiin viime huhtikuussa kaksipäiväinen yllätystarkastus, jossa löydettiin useita lakiin perustumattomia, mielivaltaisia, epäasiallisia ja lapsia nöyryyttäviä sekä alistavia käytäntöjä.

Sakslinin mielestä Pohjolakodin valvonta on epäonnistunut, minkä vuoksi hän ryhtyi selvittämään avin ja lapsia Pohjolakotiin sijoittaneiden kuntien valvontatoimia. Hän pyysi avia selvittämään muun muassa sitä, miten se valvoo sijaishuoltopaikkoja ja miksi Pohjolakotia koskevien kanteluiden käsittely avissa on kestänyt pisimmillään yli neljä vuotta.

– En pidä kantelujen käsittelyaikoja perustuslain ja hallintolain nojalla hyväksyttävinä, hän toteaa.

Sakslin korostaa, että asiat täytyy käsitellä viivytyksettä kaikissa käsittelyvaiheissa.

– Pohjolakotia koskevien, kuten myös muiden kanteluasioiden kohtuuttoman pitkät käsittelyajat johtuvat nähdäkseni pääasiassa aluehallintoviraston vakavasta ja pitkään jatkuneesta resurssipulasta. 

Apulaisoikeuskansleri tarkasti avin

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen teki Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon viime huhtikuussa tarkastuksen.

Sen aikana kävi ilmi, että lastensuojelua koskevien kanteluasioiden käsittely oli ruuhkautunut, lastensuojelua koskevien kanteluiden käsittelyä ei systemaattisesti seurattu ja sinne oli kasautunut aiemmilta vuosilta pitkään vireillä olleita kanteluita.

Apulaisoikeuskansleri päätti ryhtyä selvittämään laajemmin avin lastensuojelun käsittelyaikoja.

Mikko Puumalainen on pyytänyt valtiovarainministeriöltä arviota avin tilanteesta sekä näkemystä keinoista, joilla kantelu- ja valvonta-asioiden ruuhkautuminen ja käsittelyaikojen pitkittyminen voitaisiin estää ja joilla käsittelyajat saataisiin pysyvämmin hyväksyttävälle tasolle.

Tästä syystä Maija Sakslin katsoo, että hänellä ei ole aihetta ryhtyä asiassa muihin toimiin kuin siihen, että hän lähettää tiistaisen päätöksensä tiedoksi valtiovarainministeriölle, sosiaali- ja terveysministeriölle sekä apulaisoikeuskanslerille.

18.12. kello 16.55: Uutisen tietoihin tehty pieniä täydennyksiä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pitäsköhän se avi:kin yksityistää,että toimisi sen jälkeen vieläkin huonommin kansalaisten kannoilta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö olla jotenkin outoa se, että Pohjois-Suomessa lasten asiat eivät ole tärkeysjärjestyksessä ensimmäisellä sijalla? Meillä on jopa kuntia, jotka tekevät vuosi toisensa perään säästöbudjetteja kohdistuen perusturvaan, joka monin kohdin linkittyy lapsiin. Ehdottaisin tarkastuksia kuntiin, jotka näyttävät olevan aina priima kunnossa. Jopa saman kunnan sosiaalivirkailija sijaistaa tarvittaessa perusturvajohtajaa. Näin asiat pysývät pienen piirin kesken moitittamattomina. Päätöksenteon laillisuus ja valvonta vaarantuu. Monia kuntia painaa edelleen lestadiolaisuudessa esille tulleet hyväksikäytöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tärkeitä kuin lasten oikeudet ovatkin, niin Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston resurssipula vaikuttaa laajemmin. Kansalaisten yhdenvertaisuus ja oikeudet asuinalueesta riippumatta ovat uhattuna ja onpa ilmeistä, että niitä on jo rikottukin. Kaikkien Suomen Avien toimintaa tällainen ei koske. Toisaalta tunnen myötätuntoa yksittäisiä työtaakan alla riutuvia Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston työntekijöitä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksiköhän aina joka kerta valtion yhteiset avustuseurot riittävät etelä Suomeen juurikaan koskaan niitä ei Ouluun tule. Koittakaa nyt poliikot saada määräaikaisille jatkoaikaa töille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avin ongelmat ovat peruja Vanhasen II hallituksen hallinnonuudistuksesta. Säästöjä ehkä saatiin, mutta millä hinnalla? Ongelmia ei ole ainoastaan lastensuojelussa; myös vesilupajutut ovat ruuhkautuneet. Ennen prosessit läpäisivät koko valitussysteemin kolmessa vuodessa, nyt ne makaavat järjestään tuon ajan alimmalla portaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa mukava tietää mistä johtuu pitkät käsittelyajat... kolme-neljä vuotta päätöksen antamiseen on kyllä täysin käsittämätöntä varsinkin sellaisen viranomaisen kohdalla, joka itse tyytyväisenä ja omahyväisenä näpäyttelee kuntia, jos määräajoissa tulee muutaman vuorokauden ylitys.
Tietääkseni pohjois-suomen aviin on lisätty sosiaalipuolelle tarkastajia, joten onko muutaman viime vuoden aikana kanteluiden määrä ja lupa-asiat todellakin kasvaneet niin räjähdysmäisesti, vai onko päätöstentekijät jotenkin saamattomia? Ehkä heidän pitäisi miettiä systeemit uusiksi ja alkaa tekemään yhteistyötä kuntien ja yksityisten kanssa, ja luopua turhasta ylimielisyydestä joka ei ainakaan sujuvoita asioita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
13:28
Yle: Suomenlapinkoirien kenneliä pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta
12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
10:36
Analyysi: Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen
34
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
28
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
20
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
14
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
13
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
13
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pandemia tulee oletko valmis?

Pelonlietsonta on nykyajan muoti-ilmiö. Ilmeisestti lietsojat pyrkivät korottamaan sillä itsetuntoaan Lue lisää...
näkee, että

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image