Oulu

Alus­housusil­leen riisutettua miestä piinattiin Jäälin soramontuilla – Tekijöille lähes 3 vuotta vankeutta

Oulun käräjäoikeus on antanut lähes kolmen vuoden vankeustuomioita osittain Jäälin soramonttualueella tapahtuneista rikoksista. Kuvituskuva. KUVA: Mauri Ratilainen
Oulu 11.11.2019 15:31
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus on antanut lähes kolmen vuoden vankeustuomioita osittain Jäälin soramonttualueella tapahtuneista rikoksista.

Se on tuominnut Antti Olavi Pennasen, Mikko Juhani Roustin ja Pasi Kimmo Juhani Saukkolan törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta kahdeksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Kolmikko oli autossa, jonka kyytiin pyydettiin neljäs mies viime kesäkuussa. Hänen käskettiin tyhjentää taskunsa ja häneltä vietiin puhelin. Autossa miestä lyötiin nyrkillä kasvoihin ja häntä uhattiin lyödä puukolla, minkä jälkeen mies vietiin Jäälin soramonttualueelle yöaikaan.

Siellä mies riisutettiin alushoususilleen ja häntä lyötiin useita kertoja päähän ja vartaloon. Miestä myös muun muassa potkittiin päähän kun hän kaatui maahan, pistettiin puukolla noin 10 kertaa jalkapohjaan, neljä kertaa olkapäähän ja lyötiin nahkavyöllä useasti eri puolille vartaloa.

Uhri myönsi olevansa yhdelle tekijöistä velkaa 70 euroa, mutta silti väkivaltaa jatkettiin. Hänen ranteensa ympärille kiristettiin vyö ja hänet revittiin maasta. Miehen kaulaan kiedottiin johto ja häntä vedettiin pitkin soratietä.

Oikeuden mukaan uhrin kokema väkivalta oli voimakasta, vakavaa ja monipuolista. Hän menetti toistuvasti tajuntansa sen aikana. Lopuksi mies vietiin auton takakontissa Ouluun yhden tuomitun asunnolle. Hän sai hankittua apua seuraavana päivänä kun hänet vietiin A-Klinikalle.

Väkivallantekojen yhteydessä mieheltä vietiin muun muassa takki, lippalakki ja reppu.

Oikeus: Suunniteltiin etukäteen

Oikeuden mukaan uhrin kyytiin saaminen ja soramontulle ajaminen suunniteltiin etukäteen. Käräjäoikeus katsoo, että jokainen tuomituista osallistui merkityksellisellä tavalla rikosten toteuttamiseen.

– Huomioiden väkivallan käytön moninaiset tekotavat, uhrin puolustuskyvyttömyys kolmen rikoksentekijän edessä sekä tekopaikan erityinen pelotevaikutus tekoa on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä, oikeus katsoo tuomiossaan.

Se määräsi tuomitut maksamaan uhrilleen erilaisia vahingonkorvauksia yhteensä 7000 euroa. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan tämän oikeuskuluja noin 2700 euroa.

Tuomittujen omat, yhteensä yli 20 000 euron oikeuskulut maksetaan valtion varoista.

MAINOS

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image