Oulu

Ai­vo­säh­kö­käy­räs­tä voi saada pikatietoa teho-osastolla ou­lu­lais­yri­tyk­sen ohjelmistolla – "Markkina on kon­ser­va­tii­vi­nen ja sairaaloiden ostoprosessit hitaita"

Cerenionin perustajiin kuuluvat Timo Koskela (vas.) ja Jukka Kortelainen esittelevät yrityksen ohjelmiston käyttöä aivosähkökäyrän tulkinnassa. Mittalaite päässään on ohjelmistokehittäjä Erika Niemelä. Analyysin tiedot piirtyvät tabletin ruudulle. Yksi numero kertoo, onko aivosähkökäyrä kunnossa. KUVA: Matti Räty
Oulu 23.8.2019 8:16
Pasi Klemettilä

Cerenion Oy:n ohjelmisto helpottaa aivosähkökäyrien tulkintaa.

Oululainen lääketieteen ohjelmistoalan startup-yritys Cerenion Oy hakee parhaillaan lisää rahoitusta sijoitustalo Springvestin rahoituskierroksella.

– Uudella rahoituskierroksella haetaan myynnin käynnistämistä Euroopassa ja ohjelmistotuotteen integroimista eri valmistajien tuotteisiin. Rahoituksen avulla on tarkoitus valmistella myös siirtymistä USA:n markkinoille, kertoo toimitusjohtaja Timo Koskela.

Cerenionin ohjelmiston avulla saadaan sairaalan teho-osastolla EEG-mittausdata eli aivosähkökäyrä helposti tulkittavaan muotoon. Ohjelmisto hyödyntää koneoppimista ja tekoälyä.

Lääkintälaiteohjelmiston ansiosta tehohoitolääkäri saa tietoa potilaan aivojen tilasta jo viiden minuutin mittauksen jälkeen ja pystyy heti reagoimaan potilaan hoidollisiin tarpeisiin.

Teknologia alettiin kehittää Oulun yliopistossa. Ideaa on testattu hoitotyössä Oysissa osana kaksivuotista Tekes-hanketta vuosina 2015–2017. Cerenion Oy on perustettu toukokuussa 2017 jatkamaan teknologian kaupallistamista.

Cerenion on saanut rahoitusta riskisijoittajilta, EU:lta ja Tekesiltä. Sillä on viety tuotekehitystä eteenpäin.

Ohjelmistolle on tavoitteena saada piakkoin CE-merkintä. Sen jälkeen ensimmäisenä laitevalmistajana oululainen Bittium yhdistää sen omaan EEG-mittausalustaansa ja tuo sen markkinoille.

Cerenionilla on 12 eri patenttihakemusta vireillä, ja ne kuuluvat kolmeen eri perheeseen.

– Seuraavan vuoden sisään odotamme vähintään kolmea patenttia, Koskela sanoo.

Kun yhtiöllä on nippu patenttihakemuksia ja markkinoita on, tuotteella luulisi olevan heti maailmanmarkkinat auki.

– Markkina on konservatiivinen ja sairaaloiden ostoprosessit hitaita. Tarvitaan vielä jalkatyötä, että lääkärit tietävät tämmöisen olevan olemassa, Koskela sanoo.

Toistaiseksi myyntituloja ei ole yrityksellä ollut teknologiaan liittyen. Cerenionilla on tavoitteena, että liikevaihto olisi 25 miljoonaa euroa viiden vuoden kuluttua. Tällöin yhteistyösopimuksia olisi vähintään yhden suuren potilasmonitorivalmistajan kanssa.

Potilasmonitorit ovat laitteita, joilla voidaan mitata potilaasta kymmeniä eri asioita kehon toiminnasta.

– Ensimmäisinä vuosina kasvu tulee EEG-mittalaitteita valmistavien kumppaneiden kanssa tapahtuvan myynnin kautta. Myöhemmin päästään isompiin piireihin potilasmonitorivalmistajien mukaan, Koskela kaavailee.

– Maailmassa on noin 20 000 teho-osastoa. Meidän tavoitteenamme on saada ainakin valtaosaan niistä meidän ohjelmisto käyttöön.

Cerenion tekee yhteistyötä laitevalmistajien kanssa ja kasvua haetaan niiden kanssa.

– Kyllä me pyrimme kasvamaan kansainvälisesti. Meillä on mukana pääomasijoittajia. Jossakin vaiheessa tulee vastaan se tilanne, että he haluavat sijoitukselleen tuoton. 3–6 vuoden päästä tarkastellaan, mitä mahdollisuuksia on. Onko se pörssilistautuminen vai yrityksen myynti ja fuusioiminen johonkin isompaan yritykseen?

Yrityksessä on nykyään kahdeksan työntekijää, viisi Oulussa ja kolme Vantaalla.

Henkilöstömäärää on tarkoitus kasvattaa etenkin markkinointiin ja liiketoiminnan kehityspuolelle.

– Myynnin käynnistyminen säätelee henkilöstön kasvua. Sopivia osaajia löytynee sekä Oulusta että pääkaupunkiseudulta.

Tehohoidon potilaille tarkempi hoito

Monissa tehohoitoyksiköissä aivosähkökäyriä mitataan Timo Koskelan mukaan siten, että mittaustaito tuodaan muualta teho-osastolle, koska siellä ei ole siihen osaamista.

Suomessa paikalle tulee kliinisen neurofysiologian osastolta sairaanhoitaja, joka asentaa potilaalle "myssyn" päähän mittauksia varten 20–30 minuutin ajaksi.

Kliinisen neurofysiologian lääkäri antaa mittausten perusteella lausunnon. Sen perusteella tehohoitolääkäri säätää potilaan hoitoa.

– Tämä on hirveän hidas, kallis ja työläs operaatio. Ja näitä eksperttejä ei ole kaikissa sairaaloissa saatavilla, Koskela sanoo.

Jos teho-osastolla on mittalaitteissa Cerenionin ohjelmisto, teho-osaston hoitaja voi Koskelan mukaan muutamassa minuutissa saada itse mittauksen käyntiin.

Vaikka tehohoitolääkäri ei osaisi analysoida mittaustietoa, hän saa tekoälyn avulla ohjelmistolta 0–100 välillä olevalla luvulla arvion siitä, onko aivotoiminta normaalia vai ei. Yli 80:n oleva luku kertoo normaalista aivotoiminnasta. Jos lukema laskee, on tarpeen vaivata neurofysiologia.

– Saadaan nopeampi reagointi ongelmiin ja tarkempi hoito. Potilaan hoidon laatu ja selviytyminen tehohoidosta paranevat.

MAINOS

Kommentoi

joskus tuntuu että puolisolle pitäisi saada tuommoinen kun yritän keskustella asioista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo selvä parannus potilaan tehohoidossa ja soisi yleistyvän. Mitään helppo-heikkejä nämä eivät ole, toisin kuin joku aiemmin kirjoitti. Osa on tohtoreita ja yhdellä näyttää olevan sekä lääketieteen että tekniikan tohtorin tutkinto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huijausta ei aivoissa ole sähköä, se tulee pistorasiasta. Aivoissa on ajatuksia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä kun sais pienemmän version kotikäyttöön, joka hälyttäisi epilepsiakohtauksesta yön aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi sairaaloiden ostoprosessit on hitaita, ettei sinne hankita kaiken maailman Helppo-Heikkien keskeneräisiä laitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo-Heikkien?
"Teknologia alettiin kehittää Oulun yliopistossa. Ideaa on testattu hoitotyössä Oysissa osana kaksivuotista Tekes-hanketta vuosina 2015–2017"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostoprosessit ovat niin hitaita, että kun ostopäätös tehdään, niin tekniikka on jo vanhentunutta.. esim. potilastietojärjestelmät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ne on hitaita siksi, että toimimattoman laitteen hinta voi olla menetetty ihmishenki. Toivottavasti hoitavat lääkärit muistavat tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

@ TUUUP
Tässä tapauksessa potilas kuolisi joka tapauksessa kun aivojen toiminnan seurantaa ei samalla lailla juurikaan ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
10:27
Polkupyöräilijä kuoli Australiassa variksen hyökättyä hänen kimppuunsa
37
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
33
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image