Oulu

Ai­vo­säh­kö­käy­räs­tä voi saada pikatietoa teho-osastolla ou­lu­lais­yri­tyk­sen ohjelmistolla – "Markkina on kon­ser­va­tii­vi­nen ja sairaaloiden ostoprosessit hitaita"

Cerenionin perustajiin kuuluvat Timo Koskela (vas.) ja Jukka Kortelainen esittelevät yrityksen ohjelmiston käyttöä aivosähkökäyrän tulkinnassa. Mittalaite päässään on ohjelmistokehittäjä Erika Niemelä. Analyysin tiedot piirtyvät tabletin ruudulle. Yksi numero kertoo, onko aivosähkökäyrä kunnossa. KUVA: Matti Räty
Oulu 23.8.2019 8:16
Pasi Klemettilä

Cerenion Oy:n ohjelmisto helpottaa aivosähkökäyrien tulkintaa.

Oululainen lääketieteen ohjelmistoalan startup-yritys Cerenion Oy hakee parhaillaan lisää rahoitusta sijoitustalo Springvestin rahoituskierroksella.

– Uudella rahoituskierroksella haetaan myynnin käynnistämistä Euroopassa ja ohjelmistotuotteen integroimista eri valmistajien tuotteisiin. Rahoituksen avulla on tarkoitus valmistella myös siirtymistä USA:n markkinoille, kertoo toimitusjohtaja Timo Koskela.

Cerenionin ohjelmiston avulla saadaan sairaalan teho-osastolla EEG-mittausdata eli aivosähkökäyrä helposti tulkittavaan muotoon. Ohjelmisto hyödyntää koneoppimista ja tekoälyä.

Lääkintälaiteohjelmiston ansiosta tehohoitolääkäri saa tietoa potilaan aivojen tilasta jo viiden minuutin mittauksen jälkeen ja pystyy heti reagoimaan potilaan hoidollisiin tarpeisiin.

Teknologia alettiin kehittää Oulun yliopistossa. Ideaa on testattu hoitotyössä Oysissa osana kaksivuotista Tekes-hanketta vuosina 2015–2017. Cerenion Oy on perustettu toukokuussa 2017 jatkamaan teknologian kaupallistamista.

Cerenion on saanut rahoitusta riskisijoittajilta, EU:lta ja Tekesiltä. Sillä on viety tuotekehitystä eteenpäin.

Ohjelmistolle on tavoitteena saada piakkoin CE-merkintä. Sen jälkeen ensimmäisenä laitevalmistajana oululainen Bittium yhdistää sen omaan EEG-mittausalustaansa ja tuo sen markkinoille.

Cerenionilla on 12 eri patenttihakemusta vireillä, ja ne kuuluvat kolmeen eri perheeseen.

– Seuraavan vuoden sisään odotamme vähintään kolmea patenttia, Koskela sanoo.

Kun yhtiöllä on nippu patenttihakemuksia ja markkinoita on, tuotteella luulisi olevan heti maailmanmarkkinat auki.

– Markkina on konservatiivinen ja sairaaloiden ostoprosessit hitaita. Tarvitaan vielä jalkatyötä, että lääkärit tietävät tämmöisen olevan olemassa, Koskela sanoo.

Toistaiseksi myyntituloja ei ole yrityksellä ollut teknologiaan liittyen. Cerenionilla on tavoitteena, että liikevaihto olisi 25 miljoonaa euroa viiden vuoden kuluttua. Tällöin yhteistyösopimuksia olisi vähintään yhden suuren potilasmonitorivalmistajan kanssa.

Potilasmonitorit ovat laitteita, joilla voidaan mitata potilaasta kymmeniä eri asioita kehon toiminnasta.

– Ensimmäisinä vuosina kasvu tulee EEG-mittalaitteita valmistavien kumppaneiden kanssa tapahtuvan myynnin kautta. Myöhemmin päästään isompiin piireihin potilasmonitorivalmistajien mukaan, Koskela kaavailee.

– Maailmassa on noin 20 000 teho-osastoa. Meidän tavoitteenamme on saada ainakin valtaosaan niistä meidän ohjelmisto käyttöön.

Cerenion tekee yhteistyötä laitevalmistajien kanssa ja kasvua haetaan niiden kanssa.

– Kyllä me pyrimme kasvamaan kansainvälisesti. Meillä on mukana pääomasijoittajia. Jossakin vaiheessa tulee vastaan se tilanne, että he haluavat sijoitukselleen tuoton. 3–6 vuoden päästä tarkastellaan, mitä mahdollisuuksia on. Onko se pörssilistautuminen vai yrityksen myynti ja fuusioiminen johonkin isompaan yritykseen?

Yrityksessä on nykyään kahdeksan työntekijää, viisi Oulussa ja kolme Vantaalla.

Henkilöstömäärää on tarkoitus kasvattaa etenkin markkinointiin ja liiketoiminnan kehityspuolelle.

– Myynnin käynnistyminen säätelee henkilöstön kasvua. Sopivia osaajia löytynee sekä Oulusta että pääkaupunkiseudulta.

Tehohoidon potilaille tarkempi hoito

Monissa tehohoitoyksiköissä aivosähkökäyriä mitataan Timo Koskelan mukaan siten, että mittaustaito tuodaan muualta teho-osastolle, koska siellä ei ole siihen osaamista.

Suomessa paikalle tulee kliinisen neurofysiologian osastolta sairaanhoitaja, joka asentaa potilaalle "myssyn" päähän mittauksia varten 20–30 minuutin ajaksi.

Kliinisen neurofysiologian lääkäri antaa mittausten perusteella lausunnon. Sen perusteella tehohoitolääkäri säätää potilaan hoitoa.

– Tämä on hirveän hidas, kallis ja työläs operaatio. Ja näitä eksperttejä ei ole kaikissa sairaaloissa saatavilla, Koskela sanoo.

Jos teho-osastolla on mittalaitteissa Cerenionin ohjelmisto, teho-osaston hoitaja voi Koskelan mukaan muutamassa minuutissa saada itse mittauksen käyntiin.

Vaikka tehohoitolääkäri ei osaisi analysoida mittaustietoa, hän saa tekoälyn avulla ohjelmistolta 0–100 välillä olevalla luvulla arvion siitä, onko aivotoiminta normaalia vai ei. Yli 80:n oleva luku kertoo normaalista aivotoiminnasta. Jos lukema laskee, on tarpeen vaivata neurofysiologia.

– Saadaan nopeampi reagointi ongelmiin ja tarkempi hoito. Potilaan hoidon laatu ja selviytyminen tehohoidosta paranevat.

MAINOS

Kommentoi

joskus tuntuu että puolisolle pitäisi saada tuommoinen kun yritän keskustella asioista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo selvä parannus potilaan tehohoidossa ja soisi yleistyvän. Mitään helppo-heikkejä nämä eivät ole, toisin kuin joku aiemmin kirjoitti. Osa on tohtoreita ja yhdellä näyttää olevan sekä lääketieteen että tekniikan tohtorin tutkinto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huijausta ei aivoissa ole sähköä, se tulee pistorasiasta. Aivoissa on ajatuksia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä kun sais pienemmän version kotikäyttöön, joka hälyttäisi epilepsiakohtauksesta yön aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi sairaaloiden ostoprosessit on hitaita, ettei sinne hankita kaiken maailman Helppo-Heikkien keskeneräisiä laitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo-Heikkien?
"Teknologia alettiin kehittää Oulun yliopistossa. Ideaa on testattu hoitotyössä Oysissa osana kaksivuotista Tekes-hanketta vuosina 2015–2017"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostoprosessit ovat niin hitaita, että kun ostopäätös tehdään, niin tekniikka on jo vanhentunutta.. esim. potilastietojärjestelmät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ne on hitaita siksi, että toimimattoman laitteen hinta voi olla menetetty ihmishenki. Toivottavasti hoitavat lääkärit muistavat tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

@ TUUUP
Tässä tapauksessa potilas kuolisi joka tapauksessa kun aivojen toiminnan seurantaa ei samalla lailla juurikaan ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image