Oulu

”Ääriliikkeet ovat uhka koko poliittiselle jär­jes­tel­mäl­le” – SDP:n Oulun piirin väistyvä puheenjohtaja Tanja Tiainen kertoo puolueensa vahvuudet ääriajattelua vastaan

SDP:n Oulun piirin puheenjohtaja Tanja Tiainen ei hae jatkokautta. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 24.8.2019 18:31
Elisa Husu

SDP:n Oulun piirin puheenjohtajan Tanja Tiaisen mielestä SDP on nyt enemmän sulatusuuni kuin perinteinen työväenpuolue. Tiainen kaihtaa poliittista ehdottomuutta ja toivoo samaa seuraajaltaan.

Neljä vuotta SDP:n Oulun piirin puheenjohtajana toiminut Tanja Tiainen ei asetu enää ehdokkaaksi marraskuussa pidettävässä puolueen syyskokouksessa. Syyt ovat käytännölliset: päivätyö Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n aluepäällikkönä ja luottamustoimet kaupunginhallituksessa sekä sairaanhoitopiirissä täyttävät Tiaisen kalenterin.

– Kun tulin uudelleenvalituksi piirin puheenjohtajaksi kaksi vuotta sitten, kerroin tämän olevan viimeinen kauteni, hän muistuttaa.

Piirin puheenjohtajuuden Tiainen jättää hyvillä mielin: Oulu piiri on nyt paremmassa kunnossa kuin hänen aloittaessaan. Töitä on tehty erityisesti toiminnan ja talouden kohentamiseksi.

Kevään eduskuntavaalien eteen tehtiin töitä jo vuosia ennen vaalipäivää. Tulos täytti odotukset, ja SDP:n Oulun piiri sai edellisissä eduskuntavaaleissa hävityn toisen kansanedustajapaikkansa takaisin. Kirsikkana kakun päälle tuli eurooppaministeriksi pestattu Tytti Tuppurainen.

Vaalitulos oli merkittävä voitto Oulun piirille, sillä valtiolliset puoluetuet määräytyvät puolueen kannatuksen perusteella. Se näkyy piirien toiminnassa.

– Meillä oli hetki, ettei ollut työntekijää ollenkaan. Nyt Ouluun on palkattu jälleen toiminnanjohtaja, Tiainen kertoo.

Oulun piirin puheenjohtajalla on johdettavanaan suuret alueet, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu, ja näillä on kummallakin omat erityispiirteensä ja tapansa toimia.

Tiaisen mielestä piirin puheenjohtajan on oltava yhteistyökykyinen ja rakentava.

SDP:n vahvuus löytyy Tiaisen mukaan kompromisseista, mikä tekee puolueesta halutun yhteistyökumppanin. KUVA: Jukka Leinonen

– Hänen on ajateltava koko piirin etua. SDP:n toiminnasta ja näkyvyydestä alueilla on huolehdittava.

Seuraajan on pystyttävä puhuttelemaan monimuotoista kannattajakuntaa, sillä SDP:tä äänestetään tuloluokasta ja koulutuksesta riippumatta. Perinteiseksi työväenpuolueeksi SDP:tä ei voi enää kutsua – Tiainen kutsuisi puoluetta ennemmin sulatusuuniksi.

– Olen itse korkeakoulutettu ja hyvin toimeentuleva, ja olisin aiemmin ollut epätyypillinen demari. Toimin esimerkkinä siitä, että SDP:hen mahtuu kaikenlaisia ihmisiä.

Erityisen hyvillään hän on puoleen uusista ympäristö- ja ihmisoikeuspainotuksista. Teemat näkyvät SDP:n eduskuntavaalien Tulevaisuuslinja 2030 -agendassa, jonka tekemisessä tiivistyi Tiaisen mielestä SDP:n ryhmähenki.

– Ohjelmaa oli tekemässä 350 SDP:n aktiivia ja asiantuntijaa eri puolilta Suomea. Siinä näkyvät siis erilaiset äänet.

Tiaisen seuraaja aloittaa kaikesta huolimatta tilanteessa, jossa SDP:n gallupkannatus on laskenut historiallisen alhaiseksi. Tiaisen mielestä syy siihen löytyy puoluekentän uusjaosta ja ääriajattelusta: vihreät nousevat ja äärioikeiston vaikuttavuus kasvaa. Tiainen yhdistää ääriajattelun perussuomalaisiin.

– Ääriliikkeet ovat uhka koko poliittiselle järjestelmälle. Vihapuhe yleistyy, eivätkä faktat merkitse mitään.

SDP:n vahvuus löytyy Tiaisen mukaan kompromisseista, mikä tekee puolueesta halutun yhteistyökumppanin. SDP:ssä tiedostetaan, että joskus on mentävä eteenpäin vähiten pahimmalla vaihtoehdolla.

– Se on valinta ruton ja koleran väliltä. Täydellinen se ei ole, mutta parempi kuin olla tekemättä mitään.

Puolueen pitkän linjan poliitikko Erkki Tuomioja on ehdottanut SDP:n ja vasemmistoliiton yhdistämistä suuremman kannatuspohjan saavuttamiseksi. Tiaisen mielestä tähän ei olla SDP:ssä valmiita. Yhdistymisen esteenä hänen mielestään on etenkin vasemmistoliiton poliittinen ehdottomuus.

Tulevaisuus on kuitenkin avoin.

– Meillä on sama arvopohja ja ajamme samoja asioita.

Kommentointi juttuun on päättynyt.

 

Tanja Tiainen

Syntynyt vuonna 1976.

Kotoisin Oulusta.

Filosofian maisteri Tampereen yliopistosta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n aluepäällikkö.

Luottamustoimet: muun muassa Oulun kaupunginhallituksen jäsen, Oulun kaupunginvaltuutettu, sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtaja, maakuntavaltuutettu, Oulun sos.dem. piirin piirihallituksen puheenjohtaja, Pohjois-Suomen SYLI:n hallituksen jäsen.

Arvot: tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, ihmisoikeuksien puolustaminen sekä ympäristön suojeleminen.

Perhe: naimisissa, lukiolainen poika ja yläkoululainen tyttö.

Harrastukset: politiikka, pyöräily, pilates ja lukeminen.

Lempikirja: tällä hetkellä Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarja.

Puheenjohtajan vaihdos

SDP:n Oulun piirin puheenjohtaja vuosille 2020–2021 valitaan syyspiirikokouksessa 23.11.

Keskustelu ehdokkaista aloitetaan tänään lauantaina Kajaanissa järjestettävässä Lapin ja Oulun pii­rien tapaamisessa.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (26)

Koville ottaa sossuille Perussuomalaisten kova kannatus. Voimia ja jaksamista sossuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovasti on sdp haalinut riveihinsä näitä "oikeasti" ajattelevia...lelusalakuljttajan paljastaneelle oikein suututtiin puoluesihteerin toimesta ja nyt on oikein kansanedustajaksi asti päässyt poliisitutkinnassa...al tae.
Pitäisikö putsata oma tontti ensin....olihan siellä vielä tämä herra, joka syytti kaikkia perussuomalaisia rasisteiksi...Husu Hussein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

>>Perinteiseksi työväenpuolueeksi SDP:tä ei voi enää kutsua 

Eipä niin, äänestäjät ovat eläkeläisiä ja kohderyhmänä maahanmuuttajat ja töiden vieroksujat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki suomalaiset politikot edesauttavat epäätasa-arvoa ,Suomi kehuu olevansa tasa -arvoinen oikeusvalltio Käytännössä se on hyvin kaukana siitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Toimin esimerkkinä siitä, että SDP:hen mahtuu kaikenlaisia ihmisiä."
Todellakin! Demareissa on viime aikoina ollut "kaikenlaisia ihmisiä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiainen yhdistää ääriajattelun perussuomalaisiin. Hänen mielestään noin 20% suomalaisista on ääriajattelijoita.
Tällä kannanotolla hän vähentää edelleen sdp:n kannatusta ja lisää perussuomalaisten vastaavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiainen näkee vain yhdellä silmällä. Ääriajattelua on myös vasemmalla, eikä niiden käyttäytyminen ole yhtään en sallittavampaa kuin toisen puolen. Sallimalla toinen ääriliike tai suhtautumalla myönteisesti toiseen menetetään terve ajattelu yhteiskunnasta. Vihervasurit äärisuvaitsevaisine ajatuksineen ovat aivan yhtä yököttäviä kuin rasistiset perussiepot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan eikös se ollut itse SDP kun reilut 100 vuotta sitten lähti asevoimin kapinoimaan maan laillista hallintoa vastaan? Onko ehkä päässyt unohtumaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisitko palata kenties Luokkayhteiskuntaan, jossa työläinen ei omistanut kun vaatteet päällään....??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo on nähdä roska toisen silmässä mutta ei malkaa omassa. Lähihistoriaa ken tutkailee niin hoksaa että viimeisen 100 vuoden aikana SDP:ssä on ollut kaiken maailman ääriaineksia aina aseellisen vallankumouksen yrittäjistä alkaen. Siinä tuli turpiin ja jonkin aikaa oltiin hissukseen. Kunnes Talvi- ja jatkosodan vaikeina aikoina SDP:n kapinalliset "Viitoset" alkoivat sekoilemaan ja sekoittamaan maan hallituksen rauhanponnistuksia, tosin epäonnistuivat. Presidentti Kekkosta SDP äärilaidan kulkijat eli sodassa mukana olleet SDP ja Kokoomuksen aseveljet yrittivät kampittaa keinoja kaihtamatta, epäonnistuivat. Eräs SDP:n äärioikeistoa edustanut poliitikko jäi Seutulan lentokentällä Tullin haaviin kun hän palasi Yhdysvalloista matkalaukku täynnä "pimeitä" dollareita, eli vaalirahaa haettiin. Sitten 1970-luvulla SDP nuorisosiiven äärivasemmistoaktivistit polttivat sotilaspasseja Presidentin linnan edustalla, kovasti oli hinkua päästä mukaan stalinistien Taistolaisten vallankumous puuhiin. Se homma kuihtui omaan mahdottomuuteen. Vaan sitten mentiinkin toiseen äärilaitaan kun SDP:n Puheenjohtaja, ministeri ja Työväen Säästöpankin Pääjohtaja joutui Poliisin kuulusteluihin ja sai oikeudessa sakot pankinjohtajana tehdystä talousrikoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olla tuolla vihervasemmalla puolella ongelma siinä, että faktat eivät merkitse mitään eli tunteella mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elkkkä totuus tulla putkahti Tiaisen suusta, SDP ei ole työläisten puolue sen kummemin kuin vihreät tai vasemmisto. Semmoiselle aidolle työväen puolueelle olisi kyllä polttava tarve.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäi vähän epäselväksi tuo "valinta ruton ja koleran väliltä" kohta.
Mitäköhän puolueita tässä nyt mahdettiin tarkoittaa?
Jos kyse on persuista ja vassareista, niin mitenkähän on SDP:n tulevaisuus kummankaan kanssa, oli arvopohja mikä tahtojaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ääriliike on vallassa olevalle poliitikolle VAIN hänen oman poliittisen valtansa ehdollistaja?
Helppo tuomita rikolliseksi ne jotka "äänestävät väärin"?
Mikä on demokratia,jos kaikilla ei ole äänivaltaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

22:30
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
22:06
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
22:04
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
21:43
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
20:50
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille
20:35
Nuokkarilla notkuminen ei haitannut opetusministeri Li Anderssonin koulunkäyntiä – "Poliittinen vaikuttaminen alkoi kunnolla yliopistoaikoina"
20:23
Saudi-Arabia haluaa viedä öljynsä maailman merille – kuningaskunta edistää salaista aiettaan Jemenin sisällissodan varjolla
87
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
63
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
62
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
47
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
45
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
45
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
36
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image