Oulu

5G-testiverkko kattaa Oulun yliopistolla kampusalueen: "Me haemme, mitä uutta annettavaa 5G:llä olisi muuhun käyttöön kuin hen­ki­lö­koh­tai­siin palveluihin"

Oulun 5G-testiverkon ohjelmajohtaja Olli Liinamaa esittelee systeemiä, jonka tapaisella voitaisiin hyödyntää 5G:tä esimerkiksi lääketieteen opetuksessa suurelle joukolle opiskelijoita reaaliajassa. (Taustalla tutkimusavustajat Riku Vakkuri, (vas.), Antti Pauanne ja Rainer Laaksonen. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 15.7.2019 7:27 | Päivitetty 15.7.2019 12:15
Pasi Klemettilä

Paljon puhuttu 5G:n hyödyntäminen esimerkiksi sairaaloissa tai teollisuudessa vaatii vielä paljon tutkimusta.

Oulun 5G-testiverkon toimintaan ei vaikuta mitenkään se, että matkapuhelintekniikan uutta sukupolvea ollaan jo tuomassa kuluttajamarkkinoille.

Matkapuhelinoperaattorit pyrkivät jo Suomessakin mainostamaan nykyistä 4G:tä kovasti nopeampaa langatonta nettiä 5G:tä tavallisille kuluttajille. Elisa on kertonut luovuttaneensa jo Pohjoismaiden ensimmäisen 5G-puhelimen tamperelaiselle ostajalle.

5G-maailma ei ole kuitenkaan vielä alkuunkaan valmis nopeiden yhteyksien uudenlaisen hyödyntämisen kannalta. Tutkimusta tarvitaan, ja Oulussa yliopistolla tiloissa toimivalle 5G-testiverkolle on vähintään entiseen malliin tarvetta.

Oulun 5G-testiverkon ohjelmajohtajan Olli Liinamaan mukaan 5G:n kuluttajamarkkinoiden avautuminen ei vaikuta testiverkkoon, sen toimintaan tai tarpeellisuuteen.

– Se ei vaikuta meihin mitenkään. Me emme ole niinkään kiinnostuneita nykyisistä palveluista ja nykyisen kaltaisista päätelaitteista. Me haemme, mitä uutta annettavaa 5G:llä olisi muuhun käyttöön kuin henkilökohtaisiin palveluihin kuten tehtaisiin, sairaaloihin, liikenteenohjaukseen tai älykaupunkeihin. Siinä riittää tutkimista ja kehittämistä vielä moneksi vuodeksi, Liinamaa sanoo.

Siinä sivussa Oulun yliopistostakin halutaan tehdä älykampus. Yliopiston tiloihin on asennettu ja asennetaan sensoreita, joiden välittämällä tiedolle voidaan sitten etsiskellä hyödyntämismahdollisuuksia. Vaikkapa luonnontieteilijät ja kasvatustieteen tutkijat voivat hyötyä uudesta teknologiasta.

Oulun 5G-testiverkko on nyt avoin ja toimii oikeasti langattomasti 5G:nä. Yliopiston tietotalon katolla Linnanmaalla on 5G:lle oma lähetinantenni. 5G-verkko kattaa suurin piirtein yliopiston kampusalueen.

5G testiverkko kattaa Oulun yliopistolla kampusalueen: "Me haemme, mitä uutta annettavaa 5G:llä olisi muuhun käyttöön kuin henkilökohtaisiin palveluihin"

Liinamaan mukaan paikallisista yrityksistä esimerkiksi radiotekniikan mittalaiteyritykset tai modeemiteknologiayritykset ovat olleet 5G-testiverkon käyttäjiä. Yksi piirre on ollut, että testiverkosta ovat kiinnostuneita yritykset koko maasta eikä pelkästään Oulusta.

Liinamaa uskoo, että yritysten kiinnostus kasvaa, kun tullaan kaupallistumisen kynnykselle.

– Silloin tulee päätelaitteita ja toivottavasti sovelluskehittäjiä. Testiverkko tarjoaa paremman suurennuslasin siihen, mitä kussakin laitteessa tai palvelussa oikeasti tapahtuu. Meillä on räätälöimisen mahdollisuus ja asiantuntijuus, jota annetaan kaikkien käyttöön.

Liinamaa työskentelee Nokian palveluksessa sen lisäksi, että hän on yliopistolla testiverkon ohjelmajohtajana. Testiverkon laitteet ovat Nokian teknologiaa.

Kaupallinen 5G keskittyy Liinamaan mukaan laajakaistakokemuksen parantamiseen, eli siihen, että saadaan kuluttajille nykyistä sujuvampi videotoisto kännykkään. 4G-verkoissa on lisääntyneen videoiden katselun takia alkanut monin paikoin nopeus ajoittain tökkiä.

– Tyypillisesti palvelut ovat samoja kuin tähänkin asti, katsotaan vaikkapa Netflixiä tai Youtubea. Mutta kun on 5G, yhteys toimii isommalle porukalle nopeammin eikä niin, että yksi käyttäjä blokkaa muiden käyttöä, Liinamaa luonnehtii.

Hän arvelee, että kuluttajan loppukäyttäjäkokemus 5G:stä ei luultavasti ole paljon sen kummempi kuin nykyään 4G:n käytössä.

– Yhteys on sujuva ja hyvä. Ennenkin se oli sujuva aina aamupäivällä mutta iltasella ehkä ei. Nyt se on toivon mukaan illallakin sujuvaa, koska kapasiteettia on reilusti, Liinamaa kuvaa 5G-aikaa.

Lue myös: 5G saadaan käyttöön Oulussa ehkä ensi vuonna, mutta kuluttajan ei kannata hötkyillä laitteiden ostamisen kanssa

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ilmoittelivat nämä tutkijat olevansa kiinnostuneita yhteistutkimuksista yritysten kanssa. Kun sitten kirjoiteltiin omat osuutemme yhteisestä tutkimushankkeesta, ei meistä enää oltukaan kiinnostuneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hollannissa tippui läjä lintuja taivaalta kun 5G:tä testattiin, pikkusen ärhäkät säteilyt. Miten käy Oulun yliopiston kampuksella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että verkko rakennetaan, muttei vielä tiedetä mihin sitä voisi käyttää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teknouskonnon toimintamalli - kehitetään työkalu ja sitten vasta alennutaan miettimään tarvitaanko sitä mihinkään järkevään käyttöön.
Odotusarvo on tietenkin se että kaikki kansalaiset saavat maksaa tämänkin touhun korotettuina perusmaksuina vaikka sitä ei käytäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavan verkon nimessä pitää ottaa huomioon kaikki LBGTQAI-yhteisön jäsenet tai tasa-arvovihamielisyys pannaan merkille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odottele vain pikkuhetki, meitä fiksummat keksii kuumeisesti mitä meiltä puuttuu - joka on nopempaa kuin 4G -- ja 5G -.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerää ottaa 5g verkkoa käyttöön. Hirveä säteily tulee. Liikaa intoilua, vuosien päästä korjataan sairauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säteilee vai.. 2000 luvun alussa kännyköiden puhuttiin aiheuttavan aivosyöpiä. Miten ei olla kuoltu vielä sukupuuttoon kun niin kovasti kerta säteilee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin puhelinvalmistajat eivät kerro kaikkea kännykkäsäteilyn huonoista vaikutuksista. Muuten menee bisnekset. Eikö ne nykyään ole enemmän kameroita ku puhelimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hätää 5G robotit hoitaa sitten kun maataan sängyssä vankina. Ei tartte enää vanhainkoteja, ja ihmiskontakteja edes 5min päivässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image