Oulu

200 asiantuntijaa kokoontuu Ouluun – di­gi­ta­li­saa­tion kon­fe­rens­sis­sa keskustellaan ainakin tekoälystä, kier­to­ta­lou­des­ta ja sähköautoista

EU:n työministerikokous Oulussa vuonna 1999. Arkistokuva. KUVA: Ala-aho Pekka
Oulu 4.7.2019 6:00 | Päivitetty 4.7.2019 9:32
Elisa Husu

Joulukuussa järjestettävä konferenssi kuuluu Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tapahtumiin.

Ouluun kokoontuu joukko EU-maiden digitalisaation asiantuntijoita joulukuussa. Oulu Boost Event -konferenssi järjestetään 10.–11. joulukuuta osana Suomen EU-puheenjohtajuuskautta virallisena oheistapahtumana. Oulun lisäksi tapahtumia järjestetään muillakin paikkakunnilla. 

Oulun tapahtuma järjestetään yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, ympäristöministeriön, komission ja muiden eurooppalaisten instituutioiden kanssa.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala iloitsee konferenssista, sillä Oulussa ei tällä kaudella järjestetä epävirallisia ministerikokouksia. Maanantaina alkaneen Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ministerikokoukset päätettiin keskittää Helsinkiin ja Brysseliin.

Kokouksien keskittäminen pääkaupunkiin on herättänyt vastustusta Oulussa ja muissa suurissa kaupungeissa. Kuuden suurimman kaupungin kaupunginjohtajaa, joihin Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kuuluu, tekivät yhteisen kannanoton vastustamalla valtioneuvoston keskittämispäätöstä.

– Virallisen kannanoton lisäksi olemme pitäneet tätä asiaa esille tavatessamme esimerkiksi entisen kauden ministereitä.

Laajala uskoo kannanotolla olleen vaikutusta siihen, että Oulu lopulta sai asiantuntijakokouksen joulukuulle.

– Kokouksessa on tarkoitus esitellä Oulun osaamista esimerkiksi terveysteknologian alalla.

Oulun osaaminen tunnustettua

Oulu valikoitui tapahtumapaikaksi, koska kaupunkia pidetään digitaalisuuden edelläkävijänä, työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Olli Voutilainen kertoo.

Viime vuodet Oulu on kehitettänyt digiosaamistaan esimerkiksi Viron ja Bulgarian pääkaupungin Sofian kanssa kumppanuusverkostossa.

– Suomen EU-puheenjohtajuuskauden yhtenä teemana kaupunkipolitiikan alalla ovat digitaaliset ratkaisut kaupungeissa. Yhteistyössä EU:n kanssa Suomi pyrkii löytämään uusia digitaalisia tapoja kohentaa kaupunkien elämänlaatua ja lisätä kaupunkien toimivuutta. Kestävän kehityksen vahvistaminen on tärkeää, Voutilainen kertoo.

Oulun konferenssin tarkoituksena on konkretisoida Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tekemistä digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämisessä kaupunkien osallistumisten kautta.

Tiiviisti osana Eurooppaa

Oulun kaupungin kansainvälisen toiminnan erikoisasiantuntija Outi Rouru kertoo konferenssin varmistuneen keväällä.

Rourun mukaan Oulu tuo kokoontumisessa esiin osaamistaan esimerkiksi 5G- ja 6G-kehityksessä, tulevaisuuden sähköautojen akkuteknologiassa ja kiertotalousratkaisuissa, kuten jätteiden uusiokäytössä.

Rouru odottaa tapahtuman tuovan kaupunkiin noin 200 alan asiantuntijaa.

– Tilaisuus on kutsuvierastapahtuma. Eurooppalaisten huippuasiantuntijoiden lisäksi kutsumme laajasti omia kumppaneita Suomesta.

Kesäaika tuottaa haasteita kokousvalmisteluissa, sillä ihmiset lomailevat heinäkuussa Suomessa ja elokuussa Euroopassa.

– Yritämme tavoittaa kesän aikana merkittäviä puhujia tapahtumaan. Kutsumme komission kanssa yhdessä sovitut henkilöt, Rouru kertoo. Puhujista tiedotetaan tarkemmin syksyllä.

Oulun kansainvälinen näkyvyys kasvaa tapahtuman myötä, ja tämä on merkittävää, Rouru sanoo.

– Toivon Oulun alueen vahvuuksien näkyvän niin, että kaupunki on jatkossakin luotettu ja haluttu digitaalisen murroksen toteuttajakumppani Euroopassa. Tulemme erityisesti hyödyntämään tilaisuutta myös Eurooppa-vaikuttamisen ja edunvalvonnan näkökulmasta. Viesti on aina vaikuttavampi henkilökohtaisen kohtaamisen kautta, Rouru sanoo.

Juttua korjattu 4.7.: tapahtumia järjestetään muillakin paikkakunnilla kuin Oulussa. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt on todellinen tilaisuus Oululla näyttää käytännössä Suomen eduksi isänmaallisuutta ja jättää kaikki ulkomaiset tahot - varsinkin konsulentit, nuo parasittiset yritykset - tilaisuuden ulkopuolelle ja kutsua paikalle vain Suomi Oy Ab:n parhaimmisto, eli markkinoista riippumattomat asiantuntijat, joilla on näyttöä toteutuksista eikä pelkkiä löpinöitä kuvitelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä Oulun viranhaltijat ansaitsevat positiivisen maininnan.

On tietenkin itsestään selvää että tämä kutsuvierastapahtuma näytetään verkonvälityksellä tosiaikaisena ja kutsuvieraslista julkaistaan etukäteen että asiasta kiinnostuneet tietävät ketkä ovat vaikuttamassa merkittävästi yhteisiin asioihimme tällä saralla.
Tilaisuuden materiaali myös laitetaan tietenkin verkkoon tallenteina niiden sisäistämistä ja jatkohyödyntämistä ajatellen.

Millä perusteilla nuo mainitut yhteistyökumppanit tilaisuuteen on valittu ja/tai valitaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Digitaalisaation seurauksista merkittävin on akkuteollisuuden valmiudet hyödyntää käytöstä poistuvien akkujen aiheuttama saastevirta. Aiheesta ei ole ollut paljon uutisointia, vain lyhyesti mainittu asiasta. Konferenssissa pitää asia ottaa esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköautot ovat energian tuhlareita. Perinteisillä polttoaineilla tieliikenne vie huomattavasti vähemmän energiaa kuin sama liikenne sähköautoilla. Sen lisäksi sähkö on huomattavan kallista verrattuna vastaavan kulkuneuvon liikutelussa nykyisillä polttoaineilla syntyvään polttoaineen kustannukseen. Euroopan tieliikenteen toteuttaminen huomattavalta osalta sähköautoilla olisi näin suurta typeryyttå. Ainakin Suomen oloissa kaikki sähköautojen käyttö tieliikenteessä on aivan perusteetonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä sitä sisältöä kulttuuripääkaupunkihankkeeseen - tässä Oulu on hyvä: Digi, digi, digi ... Riittäisköhän se kulttuuripääkaupungin ohjelmasisällöksi kompensoimaan kaikkea "oikeaa" kulttuuria, mitä Oulu ei osaa. Tai paremminkin: mitä Oulun insinööripäälliköt ja -virkamiehet ei osaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oulun konferenssin tarkoituksena on konkretisoida Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tekemistä digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämisessä kaupunkien osallistumisten kautta."
Siis mitä niinku konkreettisesti on tarkoitus TEHDÄ? Lause on konsulttimaista kapulakieltä eli höpönpöpöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minullakin on autossa sähkömoottori.. Hmm ainakin lasinnostimissa ja lämmittimen puhaltimessa, onko se siis sähköauto?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se. Sitten nämä vieraat tulevat lentämällä, syövät juovat ajelutetaan pitkin kyliä maita ja mantuja polttomoottoriautoilla, syötetään hyvin niin että ruokaa menee roskiin liikaa...Sitten lentelevät takaisin ja ajelevat taksilla pitkin maita ja mantuja ja sama toistuu.
Kun sama hoituisi ihan skype neuvottelulla ilman kummempia tärkeilyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo parikymmentä vuotta sitten puhuttiin digitekniikan mahdollisuuksista vähentää mm. kokousmatkustamisesta koituvia kustannuksia ja ajanhukkaa - myöhemmin alettiin puhua myös päästöistä. Tekniikka senkun kehittyy, mutta sen käyttö esim. etäkokouksissa tai -palavereissa kongresseista puhumattakaan on täysin sattumanvaraista. Tämä paljastaakin sen, mikä näyttää olevan näiden kokousreissujen tärkein motiivi: itse matkustaminen. Paljon säästyisi sekä luonnonvaroja että työntekijöiden aikaa ja työnantajan kustannuksia, kun ihan tosissaan otettaisiin käyttöön nämä virtuaalikokoustekniikat. Oulun kaupungillakin säästöä tulisi vuositasolla varmaan miljoonia, kun erityisesti johtoportaan tyhjänpäiväiset reissailut korvattaisiin teknologialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan todella paljon on vähentynyt kokouksiin matkustelu viimeisen 20 vuoden aikana, etenkin kotimaassa. Asiakkaita tavataan edelleen jonkin verran kasvotusten, mutta myös virtuaalipalavereissa. Virtuaalipalaverien pitäminen on helpompaa, jos on kertaalleen ainakin tavannut ihmiset kasvotusten. Että kyllä sitä tehdään, ei ihmiset jaksa matkustaa matkustamisen takia, siitä häviää hohto hyvin nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritykset vähentävät matkustamista, koska niillä on siihen motiivi; rahan säästö ja sitä kautta suuremmat voitot. Poliitikoilla ja varsinkin EU:n byrokratiakoneistolla ei tämmöistä motiivia ole. Raha ei ole ongelma, rahaa ei tarvitse säästää ja sitä riittää kaikenmaailman kokousteluun ympäri Eurooppaa ihan niin paljon kuin jaksaa matkustella. On kauhean kiva matkustella toisten rahoilla puhumässä ympäripyöreitä ilman minkään valtakunnan vastuuta. Voittoa tekevillä yrityksillä ei ole tuommoiseen aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän voi lisätä vielä kaupungin päättäjät. Väitteet siitä, että matkustamisella olisi Oulun kaupungilla tiukat kriteerit, on täyttä hölynpölyä. Läheltä seuranneena voin todistaa, miten ainakin tietyt "reissulasset" keksivät ensin matkakohteen ja mukavan ohjelman. Sen jälkeen vasta keksitään syy matkalle. Ja läpi menee, ei tarvita edes minkäänlaisia raportteja jälkikäteen. Tällaiseen turhaan kapunki siis pistää rahaa miljoonia vuodessa, veronmaksajien rahoja, joita pitäisi käyttää kaupunkilaisten palvelujen järjestämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No etkö mitään positiivista kirjoitettavaa tuosta uutisesta keksinyt? Tuollaisella asenteellasi ja taantuman mainostamisella vain vahvistat nimimerkkisi kuvaamaa asiaa. Ei ollut ihan fiksu tuo kommenttisi.

Kyllä meidän oululaisten on syytä olla tyytyväisiä, että tuo konferenssi tulee Ouluun ja samalla myös oululaiset yritykset pääsevät esittelemään osaamistaan EU:n päättäjille ja asiantuntijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet väärässä tuon ehdottomuutesi kanssa.

Otapas vaikka Google avuksi ja hanki itsellesi tietoa oululaisista yrityksistä, niin yllätyt positiivisesti. Tietenkään negatiivisella ennakkoasenteella varustautunut ihminen ei pysty hyviä asioita löytämään. Mutta ethän sinä sellainen tietenkään olekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image