Oulu

134 kiloa ja leuka rekin päälle toi MM-pronssia – leuanveto vie työasiat sai­raan­hoi­ta­ja Arto Immosen mielestä

Arto Immonen osallistui leuanvedon MM-kisoihin ja nappasi pronssimitalin. KUVA: Janne Körkkö
Oulu 26.6.2019 20:00
Anssi Väisänen

Rekki on 2,6 metrin korkeudella. Kilpailija nousee telineelle, joka nostetaan sellaiselle korkeudelle, että kilpailija saa otteen tangosta. Sitten ladataan painot vyötärölle: lavaa lasketaan ja tarkistetaan, että kilpailija varmasti roikkuu kyynärnivelet suorina.

– Päätuomari komentaa: "vedä". Sitten vedetään leukaa niin, että tankotuomari näkee leuan varmasti olevan kokonaan tangon päällä. Videotuomari on varalla, jos menee tarkistukseen.

Oululainen Arto Immonen, 55, kävi pokkaamassa leuanvedon ensimmäisistä MM-kisoista pronssimitalin. Laji on lisäpainoleuanveto.

Merkillepantavaa on, että kaksi ensimmäistä sijaa napanneet nuorukaiset eivät yhdessäkään pääse samoihin ikävuosiin.

Lisäpainoa roikkui vyötäröllä 75 kiloa. Immosen kisapaino oli 59,1, joten nostettavaa oli yli 134 kiloa.

Nopeuslajien urheilija

KUVA: Janne Körkkö

Immosen urheilutausta on karatessa (musta vyö), pikajuoksussa ja pituushypyssä.

– Jostain syystä nopeuslajit ovat aina sopineet minulle paremmin kuin kestävyyslajit. Leuanvetoinnostus tarttui, kun huomasin, että jossain on kisat ja kävin kokeilemassa.

Ensimmäisessä leuanvetokisassaan Immonen kävi 2008, lajina toistoleuanveto omalla painolla. Tulokseksi tuli 33 kertaa. Suomen mestaruuksia Immosella on yhteensä kahdeksan, SM-hopeamitaleja kaksi ja SE-tuloksia kahdeksan.

– Lisäpainoleuanveto tuli kilpailuihin 2014, silloin kävin ensimmäisessä kisassa. Se on viimeiset kolme vuotta ollut päälajini.

Arto Immonen työskentelee Oysin teho-osastolla sairaanhoitajana.

– Treenaaminen on loistava vastapaino työlle. Viimeiset vuodet olen mennyt urheilu edellä, työ on vain välttämättömyys, Immonen naurahtaa.

– Olen aina ollut kilpailuhenkinen. Voittaminen on tietysti parasta, mutta olennaista on, että kehitystä tapahtuu. Valmentajani, jyväskyläläinen Tuomas Rytkönen valmentaa myös nuoria keihäslupauksia. Hän sanoi, että ikäni huomioon ottaen suunnan pitäisi olla jo laskeva. Mutta kun kehitystä tapahtuu, jaksan jatkaa.

Halpa laji sopii kaikille

Laji on edullinen, kalliita erikoisvälineitä ei tarvita.

– Suomessa on kilpailuissa juniorisarjat. Vanhimmat ovat yli seitsemänkymppisiä.

Kilpailevia, lisenssin lunastaneita leuanvetäjiä on Suomessa nelisensataa.

– Laji sopii kaikille, vaikka ei olekaan helppo. Tekemällä kaikki muuttuu helpommaksi.

Arto Immonen on kouluttautunut työn ohella personal traineriksi ja erikoistunut voimavalmennukseen.

– Leuanveto on aivan kuningasliike esimerkiksi yläselän harjoittamiseen.

Espoossa pari viikko sitten pidetyt MM-kisat olivat ensimmäiset.

– Joka maassa varmasti vedetään leukoja. Kansainvälisen liiton perustamisen jälkeen säännöt ovat tulleet yhtenäisiksi, joten kilpailuja aletaan järjestää enemmän. Nytkin oli mukana kilpailijoita kymmenestä maasta. Nyt odotellaan, että muut maat ottavat kopin hyvin järjestetyistä kisoista ja järjestävät seuraavat.

Lisäpainoleuanvedon lisäksi kilpaillaan toistoleuanvedossa: vedetään omalla painolla leukaa niin monta kertaa kuin jaksaa.

– Toistosarjaankin olen osallistunut joskus, ennätykseni on 33 kertaa.

– Ennen armeijassa sadasta varusmiehestä noin kaksi ei saanut vedettyä leukaa lainkaan, nyt tilanne taitaa olla päinvastainen, Immonen epäilee.

Leuanvedossa kaksi kisalajia

Toistoleuanvedossa kilpailija vetää leukaa yhtäjaksoisesti mahdollisimman monta kertaa omalla kehonpainollaan. Kilpailijalla on käytössään yksi kilpailusuoritus. Kilpailijan tulos on hyväksyttyjen toistoyritysten lukumäärä.

Lisäpainoleuanvedossa kilpailija vetää leukaa yhden kerran leuanvedon mahdollisimman suurella lisäpainolla. Kilpailijalla on käytössään kolme kilpailusuoritusta sekä voittajalla mahdollinen ylimääräinen SE-yritys. Kilpailijan tulos on suurin hyväksytyn kilpailusuorituksen lisäpainon määrä.

Suomen Leuanveto ry:ssä on 52 jäsenseuraa. Arto Immosen seura on Team Classic Gym Oulu.

Lajin kansainvälinen liitto World Pull-up Organization on perustettu 2018.

Nettisivuston mukaan jäsenmaita ovat toistaiseksi vain Suomi ja Venäjä, vaikka Espoon MM-kisoissa kilpailijoita oli kymmenestä maasta.

MAINOS

Kommentoi

Mahtava tyyppi. Vaikka mies sanoo, että "työ on vain välttämättömyys", niin Arto on yksi kokeneimpia ja osaavimpia tehohoitajia, joita on tullut vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image