Kulttuuri

Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa ou­lu­lais­läh­töi­sen säveltäjän matkassa

Oululaislähtöistä säveltäjää Tuomas Kettusta odottaa seuraavaksi Ranska ja ensi vuonna residenssioleskelu, johon idea syntyi Los Angelesissa. KUVA: EMILIA ANUNDI
Kulttuuri 14.12.2019 21:00
Anna Pesonen-Smith

Oulussa Matrix-teoksensa kanssa lokakuussa keikkaillut säveltäjä Tuomas Kettunen, 27, valmistuu virallisesti ammattiinsa joulukuussa. Marraskuun ohjelmassa ovat olleet Konsertto filmille ja orkesterille Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa ja osallistuminen Les Arcs -elokuvafestivaalille Ranskassa.

– Matrix syntyi vaihto-opintojeni aikana keväällä 2018 Etelä-Kalifornian yliopistossa Thornton School of Musicissa, Los Angelesissa. Vaihtokoulu valikoitui osittain vahvan elokuva- ja peliteollisuuden vuoksi kaupungissa, Kettunen sanoo.

Reissu poiki Matrixin lisäksi muitakin konserttikappaleita ja kontakteja tulevaan.

– Erään yhdysvaltalaisen kollegani kanssa saimme Koneen Säätiöltä residenssijakson Saaren kartanoon ensi kesäksi. Työstämme tuolloin yhteistä projektia, jonka julkaisu tähtää vuoden 2020 lopulle.

Ranskan Les Arcs -elokuvafestivaalille Kettunen kutsuttiin osallistumaan Talent Villageen, joka on Kettusen mukaan nuorten säveltäjien ja elokuvantekijöiden tör­mäyspaikka.

Kettusen musiikkiura alkoi alakoulun ensimmäisellä luokalla pianon soitolla. Hänen vanhempansa ovat opetusalalla, eikä suvussa ole muutenkaan ammattimuusikoita.

– Toki musiikki on ollut läsnä, muttei kuitenkaan niin vakavasti.

Myöhemmin Oulun konservatoriossa Kettunen sai hyvät mahdollisuudet opiskella sävellystä.

– Se sattui sellaiseen hetkeen, kun olin juuri otollisessa iässä. Sävellyksen opiskeluun tuli mahdollisuus Sanna Ahvenjärven alkaessa opettaa lapsille myös musiikin tekemisen puolta, Kettunen kiittää.

Säveltäjä on se termi, jonka Kettunen itseensä vahvimmin liittää. Säveltäjyys hänen mielessään sisältää kuitenkin poikkitaiteellista suuntausta, esimerkiksi eri taidelajeja yhdistävän teoksen ohjaamiseen tai vaikkapa valosuunnitteluun.

Kettusen oma luomistyö asettuu hänen mukaansa taidemusiikin kaanoniin ja performanssiin. Esimerkiksi hänen teoksessaan Juoksija on kaksi soittajaa lavalla ja kolmas, lyömäsoittaja, käy lenkkeilemässä estradilla kumauttaen välillä instrumenttiaan.

Elokuva on kulkenut tähän asti Kettusen mukana samoin kuin musiikki. Kettusta kiinnosti lapsesta saakka, miten kamera välineenä toimii.

– Siitä seurasi, että lukiosta alkaen olen ollut indie-skenessä aika aktiivinen. Muutama kokopitkä elokuvakin on takana. Elokuva on hirvittävän hauska, villi ja vapaa kenttä.

Oulussa hiljattain vieraillut Matrix ei liity nimestään huolimatta elokuvamaailmaan, vaan teosta varten Kettunen teki matriisirunon. Teksti voitiin lukea vasemmalta oikealla ja ylhäältä alas – tavallaan siis muodostui kaksi eri runoa. Vastaavasti teoksessa kulki myös kaksi sävellystä rinnakkain.

– Teos ei ole jokin yksi kiveen hakattu juttu, eikä ole oikeita ja vääriä tapoja. Matrix-teos muuttuu joka esityskerralla, mutta sen identiteetti on silti tunnistettavissa.

Tuomas Kettunen

Säveltäjä.

Syntynyt Oulussa, 27-vuotias.

Asuu Helsingissä.

Suorittanut Madetojan musiikkilukion ja samaan aikaan muusikon ammattitutkinnon Oulun Konservatoriolla.

Valmistuu Sibelius-Akatemiasta joulukuussa 2019.

Inspiroivia taiteilijoita Beethoven, Woody Allen, David Lynch, Salvador Dali, Tove Jansson, M.I.A. ja kreikkalainen elokuvaohjaaja Yorgos Lanthimos.

Luottamustoimet hallituksen varapuheenjohtajana Taideyliopiston ylioppilaskunnassa sekä Korvat auki ry:ssä.

 

MAINOS

Kommentoi

Hienoa, että olemme kuitenkin pitkän taistelun jälkeen saaneet säilytetyiksi erityislahjakkaille oppilaille eri alojen, musiikin, kuvaamataiteen sekä liikunnan lahjakkaille lapsille heidän taitojensa mukaista, uusiin luoviin kokeiluihin kannustavaa sekä innostavva opetusta.

Myös jatkoa varten on konservatorioon pyrkiviä riittänyt vuosittain. Ei Oulussa sentään edes onneksi haksahdeta Kemin tavoin virhesäästämään omasta sinfoniaorkesterista! Eikä toivottavasti enää koskaan tarvitsisi taas joutua puolustamaan entiseen malliin erikoisluokkien opetuksen säilyttämistäkään! Olivat tosi turhauttavia vuosia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:01
Marketin sulkeminen keskellä päivää herätti huhuja henkilökunnan sairastumisesta Haukiputaalla – osuuskauppa vahvistaa, että myymälä oli suljettu parin tunnin ajan
22:51
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
22:49
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
21:54
Kaleva selvitti, mitä Kärppien nousujoukkueen pelaajille kuuluu nykyään: valmentajia, tohtori, myyntipäällikkö, toimitusjohtaja... Tilaajille
21:37
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun
21:34
Edellinen epidemia on Hongkongista Ouluun muuttaneella Emily Wongilla hyvässä muistissa – nyt hän ompelee kasvomaskinsa itse: "SARSin jälkeen ajatukset maskista muuttuivat" Tilaajille
21:12
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
52
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
47
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
42
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
23
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
19
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
13
"Älä anna rahojasi huijarille!" – Poliisi antoi vinkkilistan, jonka avulla vältyt koronavilpiltä
13
Koronakuolemia kaksi lisää, viruksen aiheuttama tauti on vaatinut hengen 42 ihmiseltä Suomessa – tehohoidossa nyt 82 henkilöä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image