Kulttuuri

The Scenes aloittaa sieltä, mihin viimeksi jäi – Pari vuotta tauolla ollut in­die­rockbän­di soittaa tänään pa­luu­keik­kan­sa Oulussa

Lauantaina The Scenes soittaa Nelivitosessa ensimmäisen keikkansa yli kahteen vuoteen. Tekeillä on myös neljäs levy. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 12.1.2019 11:58
Hanna Kuonanoja

”Ison-Britannian rokkiklubien lavoja kyntänyt The Scenes nähdään pitkästä aikaa kotikaupungissa”, mainostettiin 45 Specialissa joulukuussa 2016 järjestettyä Rotosrockia. Mainitsematta jäi, että sen jälkeen bändiä ei pitkään aikaan nähtäisikään missään. Mutta oikeastaan asia varmistui vasta keikan aikana, kun laulaja Konsta Koivisto sai päähänsä sanoa sen mikrofoniin.

– Muistaakseni vain ilmoitin siinä, että tämä on muuten meidän viimeinen keikka. Bändin jäsenistäkin osa sanoi keikan jälkeen, että Konsta, mitä helvettiä, eihän tässä ole mitään järkeä. Minä sanoin, että eihän meidän ole mitään järkeä soittaakaan, kun minä olin lähdössä Dubliniin ja kosketinsoittajakin hetkeksi Huippuvuorille asumaan. Miki (Liukkonen) ei ollut enää edes bändissä mukana. Kaikki oli niin sekavaa, että tuntui luontevalta sanoa, että eiköhän tämä ollut tässä.

Oulussa vuonna 2009 perustettu bändi oli julkaissut kolme levyä ja keikkaillut muun muassa Englannissa ja Saksassa. Koivisto oli lähdössä Dubliniin taideopintojen pariin, ja kirjailijanakin tunnettu Liukkonen puolestaan oli jättäytynyt kokoonpanosta keskittyäkseen kirjantekoon.

Koivisto toteaa, että porukan hajaantumisen ohella rock- ja kiertue-elämä oli alkanut väsyttää. Missään vaiheessa tarkoituksena ei kuitenkaan ollut lyödä pillejä pussiin lopullisesti.

– Kysymyksessä oli pikemminkin luova tauko kuin lopettaminen. Minusta on kiva käydä katsomassa, mitä muualla tapahtuu ja millaisia muita vaikutteita voisi hakea, ennen kuin laittaa uudestaan pyörät pyörimään.

Nyt ne pyörivät taas. Lauantaina The Scenes soittaa Nelivitosessa ensimmäisen keikkansa yli kahteen vuoteen. Tekeillä on myös neljäs levy.

Ensimmäinen albumi oli ennen kaikkea kokeellinen, toinen edeltäjäänsä simppelimpi ja kolmas aiempaa punkimpi. Neljännellä levyllään bändi tulee Koiviston mukaan olemaan edeltäjänsä Sex, Drugs and Modern Artin linjoilla. Tarkoitus on tehdä kauniita ja vaikuttavia kappaleita äkäisyyttä unohtamatta, mutta entistä varmemmalla otteella – niin, että levy kokonaisuutena toimisi vähän samaan tapaan kuin esimerkiksi Radioheadin ylistetty OK Computer, Koivisto luonnostelee.

Ja voi sen sanoa yksinkertaisemminkin:

– Tarkoitus on tehdä nyt se levy, joka saisi viisi tähteä.

The Scenesin jäsenistä enää kaksi asuu Oulussa. Koivisto on siirtynyt Tampereelle, kolme muuta Helsinkiin. Koiviston mukaan se hankaloittaa lähinnä yhteisten treeniaikojen löytämistä. Bändin jäsenistä osa on tuntenut toisensa ala-asteelta lähtien ja loputkin lukioajoilta. Kaikki jatkuu tauon jälkeen aina siitä, mihin viimeksi jäätiin.

Erityisen hyvin matkojenkin takaa onnistuu kappaleiden teko. Koivisto säveltää ja Liukkonen sanoittaa.

– Minusta on aika jännittävääkin, että voi lähettää biisin ja kun toinen lähettää sen takaisin, siellä on jotain muuta ja ajattelee, että ei vitsi, tämä onkin hyvän kuuloinen.

Koivisto sanoo oman lähestymistapansa musiikkiin muuttuneen vuosien myötä kypsemmäksi. Vaikutteita pystyy nyt hakemaan paljon laajemmalla skaalalla kuin silloin, kun ”käveli laput silmillä, kuunteli The Libertinesiä ja ajatteli, että juuri tällaista rockia pitää tehdä”.

– Olisin tosi tyytyväinen, jos minulla olisi ollut tällaiset aivot vaikka silloin, kun olin kaksikymppinen. Ne viisi tähteä olisivat varmaan tulleet jo.

Päätös paluusta ei ollut sen perusteellisemmin valmisteltu kuin tauolle jääminenkään. Koivisto ja Liukkonen saivat viime syksynä päähänsä kysyä huvikseen, saisiko bändi keikan Nelivitoseen. Jouluna kaikki jäsenet sitten palasivat kotikonnuilleen ja kokoontuivat yhdessä soittamaan.

The Scenesin yleisö on ollut enemmän muualla kuin Suomessa, vaikka Koivisto arveleekin, että pitkän rapin ja elektronisen musiikin kauden jälkeen angstisemmalle rockille voisi Suomessakin jo olla tilausta. Ulkomaat kiinnostavat bändiä edelleen, mutta aivan ensimmäiseksi tarvitaan Koiviston mukaan uusia kappaleita.

45 Specialin keikka on toistaiseksi ainoa sovittu esiintyminen. Koivisto sanoo jännittävänsä keikkaa, mutta samalla hänestä tuntuu, että bändi palaa entistä itsevarmempana ja rohkeampana.

Keikkapaikan valinta oli itsestään selvä juttu.

– On hauska sulkea tuo luovan tauon ympyrä Nelivitoseen. Kun siellä silloin viimeksi ilmoitti, että tämä on viimeinen keikka, niin nyt siitä lähtee uusi alku.

The Scenes

Indierockia soittava oululaislähtöinen yhtye.

Perustettu 2009.

Jäsenet: Konsta Koivisto (laulu), Miki Liukkonen (kitara), Atte Loponen (kitara), Matias Haataja (basso), Olli Vimpari (rummut) ja Joni Seppänen (koskettimet, saksofoni).

Levyt: Images of Animals Crying in Public (2013), Beige (2014) ja Sex, Drugs and Modern Art (2016).

Paluukeikka 45 Specialissa tänään lauantaina kello 21.

MAINOS

Kommentoi

Niin, nämä oli nämä jotka haukkuivat kuinka kaikki rock on nykyään tylsää. Taitaa kertoa jotain bändin omasta musasta kun tuo on jätkien ainoa muistettava aikaansaannos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image