Kulttuuri

Taivaslaulu-kirjan arvostelu

Kulttuuri 16.9.2013 0:00 | Päivitetty 17.9.2013 11:02
Kaleva

Kalevassa 18.8. julkaistu Taivaslaulu-kirjan arvostelu.

 

Äidin ruumiista naisen ääneksi

Romaani
Pauliina Rauhala: Taivaslaulu. Gummerus 2013.

”Huorat ja madonnat on sisaria. Kummallekin on määrätty helvetin kova tehtävä. Toinen raataa miehen halun alla, toinen Jumalan. Illasta aamuun ja aamusta iltaan. Tehtävä on käsky, josta ei neuvotella. Naisen kuuluu vain antautua, nöyrtyä. Nöyrtyminen on tärkeintä. Nöyrtyminen ja kuuliaisuus. Sitten katsotaan kuinka ne jaksaa. Jos joku väsyy jo parin kerran jälkeen, aina löytyy toinen, joka pystyy vaikka pariinkymmeneen eikä hymy hyydy.”

Pauliina Rauhalan (s. 1977) esikoisteos kiihtyy runollisista perhehaaveista lähes psykoottiseksi väsymykseksi, jota päähenkilö, lestadiolaisperheen äiti Vilja ei enää kestä. Omaa elämää ei ole, on vain raskauksia ja uskonnollisen yhteisön raamit, joissa naiset ovat joko iloisia mollamaijoja, epätäydellisyyteen taipuvaisia nukkeja tai etelänlomalla käyviä barbeja.

Vilja on nukke, jonka hymyilypatteri loppuu viidennen raskauden aikana. Kaksoset venyttävät uskon turvallisen mahanahkan repeämään.

Vilja lakkaa varpaankyntensä punaisiksi, katsoo pornoa ja itkee prostituoitujen ja lestadiolaisäitien yhteneväisyyksiä. Blogia kirjoittava ja avointa keskustelua kannattava perheenisä Aleksi saa ovelleen liikkeen puhujat ja oman isänsä, joka julistaa poikansa syntiin sidotuksi.

Rauhalan rakkaustarina etenee kohti katkeamispistettä. Äidin tie vie lopulta suljetulle osastolle, isä päätyy sterilisaatioon. Ei lisää lapsia, ei uhrautumisen tunteita, ei minuuden hukkumista.

Rauhalan kieli kuvittaa tapahtumia lyyrisen rikkaasti luontovertauksin. Teoksen alkupuoli tahtoo jumittaa idyllisen lestadiolaiselämän kuvaukseen, mutta oululainen äidinkielenopettaja päästää loppupuolella irti rajoituksista ja väläyttää voimaansa. Usko ja sen edellyttämä suurperheen paine pusertavat päähenkilöstä ulos naisen vaiennetun äänen.

Keskustelua herättävä esikoisteos johdattaa pajulinnun tekemään pesänsä sekametsään, josta voi löytää armoa ja toivoa myös ilman hoitokokousta.

Jenni Kinnunen

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Olen samaa mieltä sinun kommenttiisi jonka olet kirjoittanut 17.9.2013.Erittäin hyvin kirjoitettu kommentti.uskonnonvapaus ja sitä kohtaan kunnioitus on tärkein!!! Katkeruus pilaa ihmisen ja vielä julkisuuteen kehtaa tuoda.lestadiolaiset äidit sekä ne jotka ei kuulu uskonnon piiriin ovat yhtä tärkeitä riippumatta siitä kuinka monta lasta perheessä on.ja ei ainoastaan pelkästään lestadiolaisilla naisilla ole iso perhe on myös niitä jotka eivät ole tässä uskonnossa on useampi lapsi...mikä on rikkaus!!! Meille annetaan voimia sen verran mitä meille annetaan ja jaksamme kantaa.väsymys voi johtua paljon muustakin kuin lapsista ja mikä on tärkeä hoitaa.miksi sitä pitää tuoda noin esille epäkohteliaasti ja aiheuttaa harmia ihmisille ,meille niin tärkeille jotka teemme parhaamme täällä ajassa.ei muut kuin jaksellaan ja hyväksytään toisemme.kunnioita lähimmäisiä,älä pilkkaa ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kirja on valtavan kaunis ja herkkä, eikä suinkaan "epäkohtelias" tai erityisen katkeran oloinenkaan mielestäni.
Ei myöskään sillä tavalla raju ja raadollinen kuin tuo Jenni Kinnusen kirja-arvostelu antaa ymmärtää. - Ihana lukukokemus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava romaani! Avaa hyvin lestadiolaisnaisten kipupisteitä! Sitä vois jokainen meistä äijistä miettiä onko mukavaa kävellä koko ajan maha pystyssä? Jatkuva lisääntyminen on typerää myös maapallon nykyistä kestämätöntä väenpaljoutta ajatellen! Lähes kaikki uskonnot/uskonlahkot ovat miesten suunnittelemia (naispappeuden vastustus yms.). Pitäisiköhän naisille antaa valtaa tasaveroisesti myös uskonasioissa!?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan arvostelun kirjoittajalla syytä perehtyä vielä kirja-arvostelun ja referaatin eroihin? Todella tympeää ja epäammatillista paljastaa kaikki kirjan käänteet arvostelussa! Olen lukenut kirjan kahdesti ja se oli todella koskettava ja lämminhenkinen teos, kovasti toivon ettei kukaan joka aikoo kyseisen kirjan lukea, lue tätä arvostelua koska tämä kyllä pilaa lukuelämyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle kävi juuri näin, että en ehtinyt lukea kirjaa, ja nyt tiedän jo mitä siinä tapahtuu. Harmittaa, harmittaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjailija on toivonut, että teosta luettaisiin ennen kaikkea kaunokirjallisuutena. Arvostelijakin näyttää olevan kiinnostunut vain lestadiolaiskriittisistä kohdista. Kirja on silti myös kauniisti kirjoitettu rakkausromaani.

Minua satutti tuo kirja-arvostelun alussa ollut lainaus, jossa Vilja vertaa itseään huoraan. Onko tämä myös kirjailijan kanta? Oma äitini sanoi katsoessaan lapsenlapsiaan, että Jumala siunaa sitä, joka hänen luomistyötään tekee. Olen iloinen, että kaikki se vaiva ja itsensäkieltäminen näkyivät lopulta siunauksena.

Toki on tilanteita, jolloin on suojeltava äidin elämää. Aviopari päättää sen asian omantuntonsa mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainenhan voi ilmaista oman näkemyksensä asiaan miten haluaa. Itseäni ei kiinnosta lukea tuollaisia kirjoja, kirjoittajan motiivin hyvin tietää. Suuri katkeruus. Itse en kuulu liikkeeseen, mutta olen aina ihmetellyt että mikä motiivi on sellaisella ihmisellä joka rupeaa kirjoittamaan tuollaisia kirjoja. Eikö suomessa ole vielä uskonnon vapaus. Joka on irtaantunut liikkeestä olisi viksu, eikä lähtis purkamaan pahaa mieltään menetyksetä. Se jos mikä osoittaa ihmisen katkeruuden ja toisen ihmisen kunnioituksen unohtamisen. ANNETAAN JOKAISEN USKOA MITEN HALUAA JA KUNNIOITETAAN SITÄ-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee sellainen tunne, ettet ole lukenut kirjaa. Minulle ei kyllä syntynyt sellaista kuvaa, että kirjoittajan motiivina olisi ollut katkeruus tai pahan mielen purkaminen. Kirjassa ei myöskään puututtu kenenkään uskonnon harjoittamisen vapauteen ja siinä kunnioitettiin kaikkia ihmisiä. Mielestäni kirja pyrki olemaan avoin, totuuden mukainen ja rehellinen. Siinä arvostettiin myös kauniisti vanhoillislestadiolaisuuden monia hyviä puolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jokainenhan voi ilmaista oman näkemyksensä asiaan miten haluaa."
Mutta sen jälkeen perustelet vain, miksi näin ei saisi olla - siis mitä tarkoitat?
Jos katkeruus olisi motiivi, niin eikö sitä olisi hyvä purkaa - kunnioittaen jokaista ja jokaisen uskoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin kirjan ja eikä siinä mitään katkeruutta tai pahaa oloa purettu. Sinun kommentista katkeruus kyllä tulee läpi.
Suomessa on uskonnonvapauden lisäksi myös sananvapaus.
Kirja on kaunokirjallisuutta ei siis tietokirjallisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko pakko kertoa romaanin loppuratkaisu jo arvostelussa? Nyt meni jännitys tästäkin lukukokemuksesta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image