Kulttuuri

Shakki on veristä peliä

Tanssielokuva paljastaa shakkipelin militaristisuuden. Steadycam-kuvaaja Antti Suistola pitelee kameraansa kuin action-sankari konekivääriä.
Kulttuuri 17.9.2009 0:00
Eeva Kauppinen
Shakki on sotaisa ja verinen strategiapeli. Shakissa syödään eli tapetaan vastapuolen nappuloita - siis sotilaita ja muita ihmisiä.

Oululainen tanssija-koreografi ja ohjaaja Antti Kairakari ja lyhytelokuvantekijä Joni Saastamoinen haastoivat itsensä shakkimatsiin, jossa taistelut käydään ratsastusareenalle rakennetulla hiekkapohjaisella pelialustalla.

Syntyi 22 ja puoli minuuttia pitkä tanssielokuva Shakki, joka kantaesitetään Tanssia tyrkyllä
-festivaalin avajaispäivänä tänään Valveen elokuvastudiossa.

Lyhytelokuvan dramaturginen rakenne on suoraan vuonna 1625 pelatusta shakkipelistä.

Italialainen Gioachino Greco peittosi tuolloin mustilla nappuloilla tuntemattoman vastustajan. Greco oli aikansa Garri Kasparov. Kahdeksastoista mustan siirto oli shakkimatti.Tuntematon sotilas


Shakki on hätkähdyttävä tanssielokuva. Elokuvan manööverit ja kuvat aktivoivat katsojan mielessä median välittämät sotien ja terrorismin kauhut.

Elämystä tukevat tarkoin harkitut äänitehosteet: konekiväärin rätinä, räjähdykset, ilmahälytyssireeni ja pedon karjunta. Rauhan ääniä ovat hiljaisuus ja lintujen viserrys.

Elokuva kuitenkin viittaa enemmän kuin väittää.

"Peli on vain runko, jonka avulla kerrotaan muu tarina", Joni Saastamoinen opastaa.

Shakin tanssijat ovat eläviä nappuloita, jotka liikuttavat puisia vastineitaan pelin hierarkian puitteissa. Kuninkaat Renne Sänisalmi ja Jari Haavikko istuvat ylväinä ja viileinä sivustakatsojina ruuduissaan. Kuningattaret Mia Lappalainen ja Maria Littow vaanivat kirveet ojossa toistensa alamaisia. Sotilaiden missio on tappaa. Ne pirstovat vastapuolen puupäitä säpäleiksi.

Shakki ei jää vain abstraktille tasolle, vaan se koskettaa ja liikuttaa. Musta sotilas kantaa lähes ihmisen mittaisen puunappulan laudan ulkopuolelle hellästi kuin oikean kaatuneen toverinsa.

"Hän hautaa kaverinsa. Tai lapsensa", Kairakari toteaa.

Tanssielokuva paljastaa shakkipelin militaristisuuden. Mitä se kertoo yhteiskunnan hierarkioista, vallasta ja maailman nokkamiesten taktisista peleistä?Säästäkää hevoset!


Shakki on sodanvastainen elokuva. Tekijät eivät kuitenkaan halua sitoa katsojien tulkintoja. Kairakari ja Saastamoinen puhuvat vallasta ja vastuusta.

"Toiset ihmiset päättävät asioista, joiden takia tai puolesta toiset joutuvat uhrautumaan tai kärsimään", Joni Saastamoinen pohtii.

"Jotkut ovat niitä, joita kelpaavat tykin ruuaksi, toisia pitää suojella ja säästellä. Sodanjohto käyttää ihmisiä strategisesti: toiset uhrataan ja toiset uhrautuu."

"Ne ihmiset, ketkä päättävät, päättävätkö hekään?" Kairakari kysyy. "Pitäisi tuntea kollektiivista vastuuta. Meidän pientenkin ihmisten teot vaikuttavat siihen, millä lailla maailma pyörii. Valtaa käytetään sekä globaalisti että kuntapelissä, kouluissa, työpaikoilla ja ihmissuhteissa."

Kairakari sanoo, että elokuva kertoo isojen pelistä.

"Siinä on viittauksia suurvaltapolitiikkaan ja pienvaltapolitiikkaan. Se ei ole ihan helppo, viihteellinen pläjäys. Sisällä on paljon asioita. Sota ja vallankäyttö ovat yksi näkökanta. Ja kyllähän sota sieltä aika kovasti läpi puskee, mikä on tarkoituskin", Kairakari toteaa.

Kairakari halusi lapsena säästää shakkipelissä hevoset, koska ne olivat niin kivoja nappuloita.

Elokuvassa suomenhevonen seisoo pelikentän ulkopuolella rouskuttelemassa heinää ja katsoo laitumeltaan viisaan näköisenä ihmisten hullua sotimista.

"Hevonen oli myös venäläisen shakin suurmestarin Garri Casparov lempiupseereja. Hän harjoittelikin joskus pelaamaan sillä lailla, että laudalla oli vain hevosia ja sotilaita. Vastapelurilla oli vain torneja ja sotilaita."Rauha laskeutuu


Shakki kuvattiin päivässä.

"Ei meillä ole rahaa enempään", Antti Kairakari toteaa.

"Onhan se dramaturgisestikin hieno: aamulla aloitetaan sotiminen ja illalla kätellään voittajat", huomauttaa Joni Saastamoinen.

Tanssielokuva Shakki, ensiesitys 17.9. klo 16 on kutsuvierastilaisuus. Muut esitykset Valveen elokuvastudiossa 18.9. klo 16.30 ja 20.9. klo 14 ja 15. Vapaa pääsy.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
15:11
Liisa Jaakonsaari valittiin Oulun yliopiston hallitukseen – "On tärkeää puolustaa tiedettä ja tutkimusta"
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
18
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
16
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
12
Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image