Kulttuuri

Ritva Sarkola teki Tuula Sariola -kirjat

Tuula Sariolan nimellä on ilmestynyt 17 rikoskirjaa muun muassa kesäpäivien luk uiloksi vuosina 1989-2005.
Kulttuuri 13.6.2006 7:31 | Päivitetty 13.6.2006 7:32
Vesa Kärki, tekstit
Mäntyharjulainen toimittaja Ritva Sarkola vastaa kaikista Tuula Sariola -nimellä julkaistuista rikosromaaneista eikä Mauri Sariolan leski ole kirjoittanut kirjoista ensimmäistäkään.

Viime vuonna Gummeruksen julkaisema ...ja viimeisenä tulee kuolema jää myös viimeiseksi Tuula Sariola -romaaniksi, sillä Sarkola alkaa kirjoittaa rikoskirjoja omalla nimellään suomussalmelaiselle Myllylahti-kustantamolle.

Ensimmäinen Ritva Sarkola -dekkari Kuoleman kirkko ilmestyy Myllylahden Murha-Mylly -sarjassa ensi syksynä.

Myllylahden toimitusjohtaja Mauno Moilanen sanoo, että hän haluaa ennen kirjan julkaisua paljastaa lukijoille Sarkolan Sariola-taustan.

Kustantajalle on Moilasen mukaan aivan toista julkaista jo 17 rikoskirjaa kirjoittaneen dekkaristin teoksia kuin aloittelevan esikoiskirjailijan tuotoksia.

"Siinähän olisi mennyt Sarkolan elämäntyö hukkaan, jos kukaan ei olisi tuntenut kirjailijaa", Moilanen perustelee paljastustaan.

Hän sanoo neuvotelleensa Sarkolan kanssa, jotta hän voi myös julkistaa Sariola-tiedon.

Tuula Sariolan kirjojen todellinen tekijä tulee julki myös siksi, ettei Sarkola olisi voinut jatkaa Sariola-kirjojen kirjoittamista Gummerukselle ja samaan aikaan julkaista omalla nimellään kirjoja Myllylahdelle.Ensimmäinen kirja
Mauri Sariolan kuoltua


Gummeruksen kirjailijaesittelyn mukaan Tuula Sariola uskaltautui toteuttamaan vanhaa haavettaan kirjoittamisesta vasta Mauri Sariolan kuoleman jälkeen.

Sarkolan kirjoittamista Sariola-kirjoista ensimmäinen Murha Sammatissa ilmestyi vuonna 1989, neljä vuotta Mauri Sariolan kuoleman jälkeen.

"Sarkola tunsi Sariolat jo 1960-luvulla ja teki heistä juttuja Seura-lehteen. Kun Mauri Sariola kuoli, sai Tuula päähänsä, että Maurilta olisi jäänyt keskeneräinen käsikirjoitus. Näin ei tietysti ollutkaan. Kustantaja oli kuullut asiasta ja Sariola oli turvautunut perhetuttuunsa Sarkolaan, ja kysynyt, mitä hän voi väitteensä kanssa tehdä. Sarkola oli pelastanut Sariolan ja kirjoittanut kahdessa viikossa Murha Sammatissa -teoksen", Moilanen kertoo.

Moilasen mukaan tämä valhe jäi päälle 17 vuoden ajaksi eikä kumpikaan pystynyt kertomaan totuutta.Mauri Sariolan elämäkerta vei jäljille


Moilanen sanoo päässeensä arvoituksen jäljille noin puolitoista vuotta sitten, kun Raimo Jokisalmi ja Ritva Sarkola - nyt omalla nimellään - kirjoittivat kustantamolle Mauri Sariolasta kertovan elämäkerran.

"Siinä yhteydessä saimme vinkin, ettei kyse ollut Ritva Sarkolan ensimmäisestä teoksesta. Sarkola paljastikin, että hän on kirjoittanut aikaisemmin 17 dekkaria ja muita teoksia", Moilanen kertoo.

Moilasen mukaan Sariola-totuuden paljastuttua Ritva Sarkola nousee yhdeksi maan tuotteliaimmista rikoskirjailijoista.

Sarkolan kirjat tulevat kustantajan mukaan olemaan myös hyvin eri henkisiä kuin pääosin Mäntyharjulle sijoittuvat ja mäntyharjulaisia henkilöitä vilisevät Tuula Sariola -rikosromaanit.

"Ritva viljeli Tuula Sariola -töissään tekotyyliä, jonka hän oli muka oppinut Mauri Sariolalta. Nyt hän voi kirjoittaa kirjoja omalla otteellaan", Mauno Moilanen sanoo.

Ritva Sarkola ei halunnut kommentoida Kalevalle uraansa kirjailija Tuula Sariolana, mutta hän myönsi Moilasen väitteet oikeiksi.

Tuula Sariola ei vastannut maanantaina soittopyyntöön.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
13:51
Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen
63
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
51
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
31
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image