Kulttuuri

Riisuttuna-työryhmän jäsen: Liittyykö alastomuus vain peseytymiseen ja seksiin Suomessa?

Kulttuuri 9.2.2014 22:32
Kaleva

Kirjailija Essi Kummu kommentoi Oulussa pian ensi-iltansa saavan tanssiteoksen ympärille syntynyttä kohua blogissaan.

Tanssiteoksen työryhmän jäsenenä Kummu ihmettelee rikosoikeuden professorin taannoista kommenttia, jonka mukaan Riisuttuna-teos rikkoo lakia, koska sillä ei ole ikärajaa.

Kummun mukaan professorin lausunto kertoo enemmän pelko- ja häpeäkulttuurin läpäisemästä suhteesta kehollisuuteen enemmän kuin Suomen lain rikkomisesta.

"Etukäteen käydyn keskustelun puitteissa voisikin kysyä, onko niin, että alastomuus koskettaa suomalaisen arkea vain kahdessa tilanteessa: peseytyessä ja kun aiotaan harrastaa seksiä", Kummu kirjoittaa.

"Ja kun Riisuttuna-teoksessa ei ainakaan peseytymisestä näytä olevan kysymys, siitä tehdään rikos. Käsittääkseni vielä useissa kodeissa vanhemmat ja lapset sentään kuitenkin saunovat yhdessä."

Yleisön alastomuus puhuttaa

Vielä tekovaiheessa oleva tanssiteos on kirvoittanut mielipiteitä niin kansalaisilta kuin poliitikoilta. Teoksen neljästä esityksestä nimittäin yhdessä yleisönkin pitää olla alasti: erityisnäytös järjestetään työryhmän mukaan yleisön pyynnöstä. Muissa näytöksissä yleisö saa olla vaatteet päällä.

Oulun kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoi lauantaina, että esityksellä tulisi olla 18 vuoden ikäraja. Kalevan lukijat ovat kommentoineet tulevaa esitystä ja sen ympärillä olevaa kohua puolesta ja vastaan:

"Esitys voi olla esitys, mutta kyllä se yleisö saisi pittää vaatteet päällä. Menee yli ymmärryksen tämä peflettinäytös", kirjoittaa nimimerkki Vaatteet päällä.

"Moraalilla ja alastomuudella ei ole mitään tekemistä keskenään. Syntyykö lapsi todella moraalittomana kun alasti syntyy? Jos te ette kehtaa näyttäytyä alastomana niin miksi pitää muilta kieltää?", kirjoittaa puolestaan nimimerkki Katsoja2014.

Kohua kommentoivassa blogikirjoituksessaan Essi Kummu sanoo tanssiteoksen valmistuvan erikoisessa ilmapiirissä.

"Ennakkomarkkinoinnin mukaan teos pohtii ihmisyyteen kuuluvia rooleja ja käyttäytymismalleja. Teoksen saamasta huomiosta ennen varsinaista esitystä voi päätellä, että ei vain Pohjois-Pohjanmaa, vaan koko Suomi on maailman kosketuskammoisinta seutua ja kehotietoisuuden eheyttävän kokemuksen tarpeessa."

Essi Kummun kirjoitus julkaistiin 8.2. Kalevan mielipidepalstalla sekä Riisuttuna-blogissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (93)

Mun mielestä on kummallista tällainen kaksinaismoralismi, mitä näissäkin keskusteluissa paistaa; alastomuutta kauhistellaan, ilman että oikeasti edes keskustellaan mitä esitys mahdollisesti oikeasti haluaa kertoa ja viestittää. Aihe on näköjään edelleen tabu. Mua kauhistuttaa, ettei samanlaista reaktiota synny siitä mainosmaailmasta, jonka ympäröivänä me elämme. Seksillä ja kehoilla myydään saippuaa, suklaata, hajuvettä, kahvia ja vaikka mitä. Yleisemmin naiskroppa, joka on asetettu myymään tuotetta. Ja tämä on normaalia ja hyväksyttävää?? Miettikää hyvät ihmiset, miksiköhän tämäkin esitys on tehty. Jos viitsisitte ottaa hieman selvää, lukee nettisäkin että teos haluaa "riisua käyttäytymismalleja" ja kyseenalaistaa, miksi alastomuus on tabu. Luulen että yksikään täällä kauhistelija ei olisi lähtökohtaisesti kiinnostunut esityksestä, ellei kohua olisi tullut. Tekisi varmasti hyvää teille jokaiselle käydä tutustumassa tanssitaiteeseen..ja omaan kehoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miks pitää olla ikäraja? Tekee oululaisista ja suomalaisista pöljiä, joilla ei ole arvostelukykyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... jopa julkisella ja kaikille yhteisellä alastomuudella. Koko asia on epämiellyttävä ihmisen yksityisyyden pinnallistamista ja hyvin karkeaa pilaa esittävälle taiteeellee. Matkintaasia löytyy CNN-uutisista ja Iltalhedestä osoitteeesta: http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/20140211036957195_v0.shtml. Harmittaakohan järjestäjiä, että he tekevät saman asian kuin yksi uskonnollinen lahko USA:ssa. Suattaapi ottoo piästä!

Ojalehto on oikeassa samoin kuin Tuppurainen, mutta kaikkein oikeammassa ovat ne, jotka epäävät koko touhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On perusteltua puhua teatteri esitysen rooleista ja käyttäytymismalleistaja kaikilla esityksessä osallistuvilla on mahdollisuus oll alasti jos se kuuluuolennaisesti korkeatasoiseen esitykseen mutta ei esitykseen tulevien kasojien ja maksavien asiakkiden tarvitse olla alasti kyseisessä esityksessä. Katsojat tulevat esityksen vuoksi teatteriin eikä se tarkoita sitä että sinne tultaisiin alasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

saunomiskulttuurikin voisi olla aiheellista kyseenalaistaa. Se ei ole niin itsestäänselvää monissa muissa kulttuureissa. Liekö se myös syynä suomalaisten aika seksuaalistäyteiseen muuhun kulttuurin mainokset, seksibaarit ja sellainen huomioiden. Suolmalaisilla on myös aivan tietynlainen mainen tietyissä maissa. Kuten vaikka saksalaisillakin. Kaksinaismoralismia, eikö vain?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saunomisessa on kysymys puhtaudesta,sen voi jokainen hoitaa joko yksin tai porukassa.
Tässä on kysymys kerrassaan tyhmästä tapahtumasta,sille ei ole mitään järkevää selitystä muuta kuin esittäjien julkisuushakuisuudesta. Kun mikään ei enää tunnu miltään,aletaan riisuun vaatteet. Ei osata muuta esittää kuin itsensä näyttelemistä. Joku tirkistelijä on varmaan innoissaan kännykkäkameran kanssa paikalla...mitä siitä seuraakaan,onhan tila julkinen....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On työryhmän jäsen osannutkin keksiä typerän kysymyksen suomalaisten alastomuuteen liittyen. En enää ihmettele tuota pervoa toimintaa, jos ryhmässä on muitakin samanlaisia jäseniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos opettaja tulisi kouluun ja luokkaan oppilaiden eteen alasti, hänet poistettaisiin kiireesti paikalta vakavasti höyrähtäneenä eikä hän luultavasti enää voisi palata ko. työhön. Se sama opettaja voisi nyt olla teatterissa alasti samojen oppilaiden edessä ja se olisi taidetta. Hullu, hullu maailma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen tehköön niin kuin parhaaksi näkee, mutta mitä oikeastaan tarkoittaa, että Suomi on henkisesti riisuttu alastomaksi. Ei se, että kritisoi Essi Kummun tulkintaa tai pitää tanssiesitystä arveluttavana, tarkoita suinkaan henkistä alastomuutta, vaan käsitystä, joka kytkeytyy sanojansa elämänkatsomukseen. On mahdollista, että poliitikot esittävät tässä tapauksessa suosituksia ja ratkaisuja, jotka ovat poliittisesti korrekteja tai eivät ainakaan tuhoa heidän poliittista uraansa, mutta kukaan ei voi kieltää heitä puhumasta eikä olemasta kiinnostuneita omasta tulevaisuudestaan. Kuumana käyvästä keskustelusta henkii esille armoton polarisoituminen. Yhdellä puolella tuntuvat olevan arvokonservatiivit, joille alastomuus on tabu ja myytti, kun taas toisella laidalla olevat "luonnolliset liberaalit" ovat suunnattoman äkeissään konservatiiveille. Jotenkin vain tuntuu, että suvaitsemattomuutta löytyy kosolti myös "luonnollisten liberaalien" riveistä. Kannattaisi heidänkin miettiä, että heidän totuutensa on kovin suhteellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos koko Suomi alkaa olla henkisesti riisuttu alastomaksi,niin kuinkas nyt ruumiillinen alastomuus vois kauhistuttaa?!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sensuroidaan tuo esitys, niin Oulussa on ennenkin tehty.
M.A. Numminen sai aikanaan jopa elinikäisen porttikiellon Ouluun, kun performanssi oli niin hurja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa liittyy edes noihin. Muualla ei EDES noihin. Siellä ei tarvitse etsiä itseään hölmöilemällä ja leuhkimalla sillä. Siellä pidetään vaatteet päällä, kun on jo laskeuduttu puusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saunomiset tapahtuvat oman perheen kesken. Uimahalleissa ja yleisissä saunoissa miehet ovat miesten ja naiset naisten puolella. Niissä ollaan alasti, koska on käytännön pakko, muualla ei olla, koska se olisi ihan vaan omituista. Mitä ihmettä nämä saunakommentit tungetaan tähän vertailukohdaksi, siinähän on kyse ihan eri asiasta ja tilanteesta.

Lähteekö joku oikeasti siitä, että alle 18-vuotias on henkisesti kykenevä päättämään asioistaan ja tietää, mistä tulee jälkikäteen paha olo? Ei tiedä, sanoo kehityspsykologiaa vähänkään lukenut, miksi mihinkään silloin edes olisi ikäraja? Vastahan se kahdessakympissä kehittyy koko aivojen kuorikerros, jolla mietitään syyt ja seuraukset, sitä ennen ei pelitä tuo osasto. Muistanette, jos nyt satuitte olemaan hereillä biologian tunnilla...

Yhdessä näytelmässä hiljan yksi esiintyjä oli alasti. Ei sekään mitään tarkoitusta siinä palvellut, saman tarkoituksen olisi ajanut vähäinen vaatetus. En minä ainakaan olisi välittänyt nähdä hänen kroppaansa, tympeä olo vaan jäi eikä se tosiaan näytelmässäkään mitään asiaa palvellut. Pilasi muuten hyvän näytelmän, ihan turhaa.

Miten niille lapsille selitetään aikuisten omituisuus tässä kohti niin, etteivät aivan elämänuskoaan menetä? Tajua todella olevansa omituisessa paikassa tällä pallolla. Ehtisivät ne sen myöhemminkin hoksia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sama aivojenkehitysteoria sovi myös saunomiskulttuurin kyseenalaistamisen perusteluihin. Minkä ikäisten sopii olla keskenää yhdessä saunassa? Siskot ja veljet, ehkä jopa ystävät ja seurustelukumppanit ja serkut sekaisin? Luonnollista vai sittenkin mietittävää? Lapset yli murrosiän ja naimaikäisinä va nhempiensa kanssa hamaan vanhuuteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuiseksi tullaan elämänkokemuksen kautta, ei ikävuosien mukaan. Jos esitys ei hyväile omaa sielua, niin miksi se pitäisi kieltää toisilta? Jos esitys saa aikaan tympeän olon, kummasta se kertoo enemmän - esityksestä vai sen seuraajasta? Konservatiiviseen ajattelutapaan kuuluu tällaiset näkemykset kuten "Miten niille lapsille selitetään aikuisten omituisuus tässä kohti".

Tosiasia on se että lapset eivät pidä tällaista ollenkaan omituisena, vaan keksittyihin sääntöihin ja kaavoihin kangistuneet aikuiset. Tämän huomaa parhaiten jos uskaltaa joskus poistua omalta mukavuusvyöhykkeeltään. Lapsi tekee sen ihan luonnostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teatterissa on koneellinen ilmanvaihto ja kova vdeto aikaansaaden vilunväristksiä. Kesken esityksen joku alkaisi pyllistellä vaatteiden päällepukemiseksi, mistä tulisi todellinen perssformanssi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (93)

Uutisvirta

9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image