Kulttuuri

Rap-musiikki on vaikuttamisen väline

Henri Vähäkainu haluaa pitää poliitikko- ja muusikkoroolit erillään. "Vaikka en halua ratsastaa artistiudella, ilman muusikkotaustaa tuskin olisin päässyt ehdokkaaksi."
Kulttuuri 17.12.2006 0:00
Anna Kilponen
Rap-musiikki on asenteeltaan ja sanoituksiltaan poliittisesti kovasanaisinta musiikin historiassa. Kyseistä puhelaulua voi verrata jopa poliitikon puheeseen, arvelee Yhdysvaltojen rapin poliittisuudesta väitöskirjaa tekevä Janne Immonen Jyväskylän yliopistosta. Ensi syksynä Immonen julkaisee aiheesta myös kirjan.

Politiikassa puhe on voimakas instrumentti, mutta sanoituksissa piilee myös rapin voima, vertaa Immonen. "Rapin kautta voi kertoa poliittisia tarinoita. On toinen kysymys, millä tavalla kuulijat sen kokevat, peilaako se heidän arvojaan vai ei."

Kevään 2007 eduskuntavaaleissa on ehdolla kaksi suomalaista rap-artistia: Pikku G eli Henri Vähäkainu ja Steen1 eli Seppo Lampela. Liekö sattumaa vai harkittu juttu?

Immosen mukaan rap saa ilmaisemaan poliittisia, yhteiskunnallisia ja hyvin henkilökohtaisia asioita.

"On johdonmukaista pyrkiä eduskuntaan, jos rap-artistilla on myös musiikissaan yhteiskunnallista tavoitetta mukana. Toisaalta taiteilija saattaa poliittisessa pelissä joutua luopumaan tietystä sielun puhtaudesta, jota hän voi toteuttaa musiikissaan", pohtii Immonen.Sorrettujen asialla


Rapin juuret ovat 1970-luvun Yhdysvalloissa, New Yorkin pahamaineisimmassa kaupunginosassa Bronxissa. Getto rinnastuu suorasukaisissa rap-sanoituksissa orjaplantaaseiksi. "Rap on hyvin perinnetietoista musiikkia."

Poliittisuus ilmaantui rap-teksteihin 1980-luvulla - aikana, jolloin se ei ollut musiikissa kovinkaan suuressa huudossa. "Mustassa getossa ei ole koskaan orjallisesti seurattu yleisvirtauksia, vaan luotu omia tyylejä. Yhdysvalloissa getto on poliittisten tarkoitusperien vuoksi eristyksissä valkoisesta valtavirtayhteiskunnasta."

Rap-musiikki on suosittua monien sorrettujen vähemmistöjen joukossa Yhdysvalloissa, mutta myös Euroopassa. Vähemmistön asemaa on myös Suomessa pyritty saamaan kuuluville rapin kautta. Saamelaisräppärit ovat tästä hyvä esimerkki. "Rap on antanut nuorelle miehelle puheoikeuden ja mahdollisuuden korostaa omaa saamelaisuuttaan."Unelma vapaudesta


Rap on myös tarjonnut afro-amerikkalaisille tilaisuuden maistaa menestystä. Musiikkivideoissaan rap-artisti ajaa usein loistoautolla ja esiintyy kauniiden, vähäpukeisten naisten ympäröimänä. Tutkijan mukaan tämä liittyy köyhien ja rikkaiden väliseen kuiluun, joka on edelleenkin yksi keskeinen rap-sanoitusten teema.

"Luksuselämä on marginaalin vastakohta. Siihen liittyy myös unelma vapaudesta."

Jo 1970-luvun Bronxissa oli muotia liimailla menestysbrändejä takkeihin. Näyttävyys ja ironinen liioittelu ovat olennainen osa hiphop-kulttuuria.Keskiluokan viha


Osittain viihde-elämän menestyksen kautta joidenkin mustien asema on parantunut Yhdysvalloissa. "Ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa on merkittävä määrä mustia rikkaita. Tilanne on vaikea: talous kasvaa, mutta köyhyys lisääntyy. Monelle mustalle rikkaudet ovat lähellä mutta tavoittamattomissa."

Puhutaan myös mustan keskiluokan vihasta. "Heillä on piilevä raivo, sillä he ovat kokeneet menestystaipaleellaan rasismia. Rap-miljonääri voi saada musiikkivideolla huippumeiningin aikaiseksi, mutta hän tietää, että veljiä elää köyhyydessä ja vankiloissa eikä hän voi sille mitään."

Hiphop-kulttuurin saaman julkisuuden myötä rap-artistit voivat nostaa esiin tiettyjä kysymyksiä. "Nyt Bronxin getolla on ääni, jota ei voida hiljentää", Immonen toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

79
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
69
Pääministeri Sipilä vahvisti Suomenmaalle: Eduskuntavaaleissa ehdolla edelleen Oulun vaalipiirissä
68
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
56
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
50
Poliisi löysi kerrostalosta Oulun keskustassa peräti 14 varastettua pyörää, kolme miestä otettiin kiinni – "Käynnissä varkausbuumi"
46
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
32
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image