Kulttuuri

Puolitoista miljoonaa euroa nopeaa tukea tai­tei­li­joil­le – akuutti hätäpaketti opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riöl­tä, Taiteen edis­tä­mis­kes­kuk­sel­ta ja isoilta säätiöiltä

Tukipaketilla saadaan tärkeää ensiapua taide- ja kulttuurialan ammattilaisten akuuttiin hätään. - Tämä on kuitenkin vain yksi monista toimenpiteistä joita tarvitaan, jotta ala pääsee tämän poikkeustilan yli, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen sanoo. KUVA: Valtioneuvoston kuvapankki
Kulttuuri 20.3.2020 10:28
Eeva Kauppinen

Koronaepidemian takia ahdinkoon joutuneet taiteen ja kulttuurin ammattilaiset voivat hakea tukea huhtikuun aikana. Tarjolla on lyhyitä apurahoja arviolta ainakin 500 kappaletta ensiavuksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja isot kotimaiset säätiöt myöntävät yhdessä puolitoista miljoonaa euroa nopeaa tukea koronaepidemian takia ahdinkoon joutuneille taiteen ja kulttuurin ammattilaisille.

Rahoitus jaetaan huhtikuun aikana Taiteen edistämiskeskuksen kautta. Päätökset apurahoista tehdään huhtikuun lopussa.

Lisäksi säätiöt ohjaavat merkittävää tukea omia kanaviaan pitkin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa Taikelle 500 000 euroa lisärahoitusta. Taike ilmoitti jo aiemmin siirtävänsä koronakriisin lievittämiseen noin 100 000 euroa.

Suomen Kulttuurirahasto osoittaa Taikelle saman summan kuin ministeriö, 500 000 euroa.

Jane ja Aatos Erkon säätiö, Saastamoisen Säätiö, Svenska kulturfonden sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto kanavoivat hätäapua Taiken kautta kukin 100 000 euroa eli yhteensä 400 000 euroa.

Ensiapua akuuttiin hätään

Huhtikuun alussa avautuvat apurahat kohdistetaan jaettavaksi ensi sijassa lyhyinä apurahoina freelance-taiteilijoille, joiden työtilanteeseen koronaepidemia on konkreettisesti vaikuttanut. Apurahojen määrä tulee olemaan arviolta ainakin 500.

Haun tarkemmat kriteerit julkistetaan myöhemmin.

– Tällä tukipaketilla saadaan tärkeää ensiapua taide- ja kulttuurialan ammattilaisten akuuttiin hätään. Tämä on kuitenkin vain yksi monista toimenpiteistä joita tarvitaan, jotta ala pääsee tämän poikkeustilan yli, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen sanoo.

Hän kertoo, että maan hallitus on päättänyt useista muistakin toimenpiteistä, jotka tukevat luovan alan yrityksiä ja yrittäjiä.

– Valmistelu jatkoaskelista on käynnissä, ministeri toteaa.

Vaikutukset todennäköisesti jatkuvat syksyyn

Ministeri Kosonen kiittää säätiöitä, jotka lähtivät poikkeuksellisella tavalla mukaan auttamaan.

– Yhteensä puolentoista miljoonan euron tukipaketin kokoaminen vain parissa päivässä kertoo suomalaisen yhteiskunnan yhteisvastuusta sekä yhteistyökyvystä julkisen ja yksityisen puolen toimijoiden välillä. Arvostan sitä todella paljon.

Suomen Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtaja Jari Sokka ennakoi, että epidemian vaikutukset todennäköisesti jatkuvat syksyyn.

– Yhteiskunnassa tarvitaan vielä huomattavasti laajempia toimia, hän huomauttaa.

Maakuntarahastot mukaan talkoisiin

Taikelle osoitetun tuen lisäksi Suomen Kulttuurirahasto jakaa keväällä maakuntarahastojensa kautta tieteeseen ja taiteeseen yhteensä 13,5 miljoonaa euroa tammikuussa jätettyjen hakemusten perusteella. Tästä puoli miljoonaa euroa on Kulttuurirahaston hallituksen eilen päättämää taiteen lisätukea koronaepidemian aiheuttamaan kriisiin.

Myös maakuntarahastot ottavat huomioon freelancereiden erityisen ahdingon. Päätökset apurahoista tehdään huhti-toukokuun aikana. Apurahat ovat nostettavissa toukokuun loppuun mennessä.

Svenska kulturfonden ja Föreningen Konstsamfundet ottavat käyttöön määräaikaisen tukimuodon ”Kultur under tiden” taiteilijoille ja kulttuurialan ammattilaisille, joihin koronakriisi on kohdistunut. Tuen kokonaismäärä on 400 000 euroa. Tukea voivat hakea taiteentekijät, jotka toimivat ruotsiksi Suomessa. Haku kohdennetaan sellaisille taiteilijoille, jotka eivät nyt pysty toteuttamaan yleisölle suunnattuja hankkeitaan suunnitelmiensa mukaan, mutta sen sijaan harjoittavat muuta korkeatasoista toimintaa tai toteuttavat uusia hankkeita koronakatkoksen aikana.

MAINOS

Kommentoi

Muistakaapa valittajat se, että taitelijat - nuo turhan työn tekijät - ovat niitä, joiden ansiosta teilläkin on viihdettä ajan kuluksi kotona koronakaranteenissa, sekä miellyttävän näköisiä laitteita ja käyttöliittymiä tuon viihteen katselemiseen ja kuuntelemiseen. Kotoanne löytyy paljon muitakin päivittäin käytössä olevia esineitä, joissa näkyy "turhan työn" tekijöiden kädenjälki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä paljon taiteet kiinnosta muutenkaan. Hienosto hommia. Keskitytään oikeaan elämään ja sen vaalimiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taiteilijatkin voivat kuulua työttömyyskassoihin samoin kuin normi duunarit mistä voi hakea työttömyyskorvausta töiden loputtua, nyt sitten itketään valtiolta apua kun itse ovat töpänneet, EI kannatusta, ei mitään avustusta, oppivathan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnalle tuottamatonta touhua tuetaan heti avokätisesti. Nämäkin rahat olisi pitänyt kohdistaa hoitajille ja pienyrittäjille. Kannatan sitä, että pienyrittäjille maksetaan perustason työttömyyskorvausta asiakkaiden loppuessa koronan vuoksi. Työttömyyskorvausta voidaan maksaa myös taiteilijalle samoin edellytyksin kuin muillekin. Erikseen kohdennettu tuki taiteilijoille on erikoista touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä Suomessa on tuhansia yksin yrittäjiä(osa heistä opiskelijoita), miten ihmeessä esimerkiksi tuloton opiskelija voi elättää itsensä tai yhdessä puolisonsa kanssa perheensä. Osa opiskelijoista on ns. kevytyrittäjiä ja he juuri ovat nyt osaltaan vaarassa jäädä ihan tulottomaksi. Kaikilla opiskelijoilla ei ole aikanaan ollut oikeutta opintososiaalisiin etuuksiin ja esimerkiksi juuri siksi he ovat ryhtyneet yrittäjiksi opiskelujen ohella. Älkää unohtako tätä ryhmää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahastot ja säätiöt ovat yksityisiä, eivätkä niiden rahat ole tarkoitettu valtiolle kuuluvien menojen kattamiseen. Rahastojen ja säätiöiden rahoituskohteet on määritelty jokaisen rahaston/säätiön omissa säännöissä. Eli aivan turha itkeä, että "nämäkin rahat olisi pitänyt kohdistaa jonnekin hyödyllisempään".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:16
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä kahden viikon vanhoille pennuille kuuluu keskiviikkoaamuna
6:00
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta
6:00
Kolumni: Maalivahdista kasvoi aikansa paras luistelija Tilaajille
6:00
Yksi Oulun kaikkien aikojen parhaista urheilijoista täyttää tänään 60 vuotta – kuvat Reijo Ruotsalaisen uran varrelta kertovat ikimuistoisista hetkistä Tilaajille
6:00
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
6:00
Koronavirus viivyttää hävittäjähanketta jopa kuukausia ja voi muuttaa vuosittaisia miljardien eurojen maksuosuuksia, joista linjataan jo tässä kuussa Tilaajille
31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
4
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
4
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
2
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
1
Vartijoita, käsidesiä ja pleksejä: Oulunkin pankeissa jännitetään nyt kuun vaihdetta, kun eläkkeet maksetaan ja tiedossa on ikäihmisten asiointipiikki
1
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
1
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image