Kulttuuri

Poliisi poisti teoksen tai­de­näyt­te­lys­tä Pudasjärvellä - Suomen lippuun oli painettu kuo­li­nil­moi­tus ja ruu­mii­na­vaus­pöy­tä­kir­ja

Kulttuuri 17.9.2018 15:49
Anna Leinonen, Heidi Peltonen

Oulun poliisi on poistanut taitelija Marko Kaiposen teoksen Pudasjärvellä Taidehuone Pohjantähdessä järjestetystä näyttelystä.

Kaiponen kertoo, että hän sai tiedon teoksen poistamisesta maanantaina.

Kyseessä oli Suomen lippuun tehty teos. Pystyssä oleva Suomen lippu on kuin risti, ja Kaiponen oli painanut siihen nuoren naisen kuolinilmoituksen, poliisin selostuksen tapahtumapaikalta sekä ruumiinavauspöytäkirjan. Kaiponen sanoo, että hänellä oli asiakirjojen painamiseen naisen omaisten lupa.

Rikoskomisario Risto Määttä Oulun poliisista vahvistaa, että poliisi on käynyt hakemassa teoksen pois. Poistamista Määttä perustelee sillä, että siinä oli lain mukaan salassa pidettävää tietoa. Tapausta tutkitaan Suomen lipun häpäisynä ja salassapitosäännösten rikkomisena.

Poliisin päätös poistaa teos näyttelytilasta ei taitelijaa ilahduttanut.

– Onhan se vähän tuppukylän ajattelua. Ahdasmielistä.

Alkuperäisessä teoksessa mukana Häkkinen

Kaiponen kertoo, että kyseessä on nimetön teos, joka on ollut hänen näyttelyissään mukana aiemminkin. Pudasjärvellä se oli sijoitettu näyttelytilan eteisaulaan.

– Se on vanha teos, tehty silloin, kun Mika Häkkinen ajoi formulaa. Otin sen Pudasjärven näyttelyyn täytteeksi, kun näyttelytila oli niin sokkeloinen.

Teos tuotiin Pudasjärvelle "riisuttuna versiona". Alkuperäisessä teoksessa lipun ympärillä oli Häkkisen kuvia, nauhoitettu lähetys Häkkisen ajosta sekä lehtiotsikko, jossa kerrottiin formulatähden vuositulojen summa.

Poistettu teos ehti olla Pudasjärven näyttelyssä hieman yli viikon ajan. Huojuvat raukat kaatuu -näyttely koostuu pääasiassa puuveistoksista. Sen teemana on sisällissota.

Kaiponen kertoo, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun poliisi on poistanut hänen teoksiaan näyttelystä. Hän on käyttänyt Suomen lippua myös muissa teoksissa, ja joskus ne on poistettu näyttelytiloista. Aiemmin teoksista ei ole kuitenkaan aloitettu rikostutkintaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Suomalainen yhteiskunta on tällainen euroopan periferia ja jumipäiden tyyssija. Henkinen kehitys ainakin 20 vuotta muuta länsimaailmaa jäljessä. Kyllä se siitä ajan kanssa vielä muuttuu avoimempaan suuntaan kun nuorempi sukupolvi ottaa ohjat käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa toimintaa poliisilta, ja täydet pisteet! Nämä itseään taiteilijaksi kutsuvat eivät höyryssään aina tajua, ettei taiteen kustannuksellakaan saa tehdä mitä sattuu. Naurettavaa ja lapsellista heti vedota, että "ahdasmielistä tuppukylän" touhua. Sais näille tietyn tasoluokan taiteilijoille järjestää siellä tuppukylässä koulutusta siitä, mitä oikea sivistys ja sivistynyt toiminta on. Usein sitä löytyy parhaimmillaan juuri syrjässä pohjoisessa asuvien ihmisten luota; ei välttämättä joidenkin "taiteilijoiden", joilla joskus menee liuottimet väärään paikkaan, ja partakin on ajamatta, kuten se piirien mukaan "pitää" ollakin. Veronmaksajien rahaa on palanut paljon turhuuteen, kun yhteiskunnan rahoilla tuetaan tuollaista touhua. Lapsellista, Suomen lippua ei pidä häväistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki Suomen lipusata 8§

”Joka julkisesti turmelee Suomen lipun tai käyttää sitä epäkunnioittavasti taikka luvattomasti ottaa paikaltaan yleisesti nähtäville asetetun Suomen lipun, on tuomittava Suomen lipun häpäisemisestä sakkoon. (21.4.1995/588)
Joka oikeudettomasti käyttää tasavallan presidentin lippua tai muuta valtiolippua taikka käyttää sellaista Suomen lippua, johon vastoin 6 §:n säännöksiä on sijoitettu lisäkuvioita, tahi Suomen lippuna pitää kaupan sellaista lippua, joka väreiltään tai mittasuhteiltaan selvästi poikkeaa tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten mukaisesta lipusta, on tuomittava Suomen lipusta annettujen säännösten rikkomisesta sakkoon.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen lipun turmelemisesta voi saada sakkoja. Siihen ei saa sijoittaa mitään lisäkuvioita tai sitä ei saa käyttää epäkunnioittavasti kuten eräs näyttelijäretku teki joku vuosi sitten.

Sitä en tiedä jos tekee Suomen lipun joka hiukan poikkeaa mitoituksiltaan ja väreiltään aidosta. Onko lisäkuvioiden lisääminen kankaaseen joka muistuttaa Suomen lippua enää lipun turmelemista. Hiukan mitoiltaan ja väreiltään poikkeavaa lippua ei kuitenkaan saa laillisesti kaupata Suomen lippuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika jännä että teoksen poistamista poliisi perustelee salassa pidettävällä tiedolla, mutta rikostutkinnan syyksi ensimmäiseksi mainitaan Suomen lipun häpäisy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisuuden hakua typerillä töillä. Toivottavasti tälle ns. taiteilijalle ei anneta apurahoja veronmaksajilta. Lipun häpäisystä mieluummin tuntuvat sakot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taiteen nimissä saa tehdä ihan mitä tahansa
Siihen ei ihmisen lait yllä ainakaan Suomessa
joka on taiteilijoiden rahasampo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on hyvin vähän taiteilijoita jotka rikastuu tai edes elää omilla töillään. Ei mikään rahasampo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rahasampoa etsit vilkaise urheilun apurahojen suuntaan. Kuvataiteen apurahat ovat kaikista pienimmät ja jatkuvasti leikkausten kohteena. Ja kuvataiteella eläminen on muutenkin Suomessa lähes mahdotonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilua tukemalla juuri saadaankin sen tyhmimmän kansanosan mielenkiinto suunnattua tärkeistä asioista tyhjänvatkaamiseen. Näilläkin on vaaleissa yksi ääni ja se takaa kansantuhon. Siksi Suomi onkin suossa jo kaulaansa myöten ja yhä uppoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka ainoassa kansainvälisessä urheilukilpailussa näkee häpäistyjä lippuja (tuherrettu tekstiä lippuun). Miksi poliisi ei puutu näihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen lippu on kangasta. Kangaspala ei tietääkseni voi kärsiä millään tavoin. Miten pala kangasta voidaan häpäistä? Suomikin on ihmisten mielikuvituksen tuote, jota ei ole ihmisten mielikuvituksen ulkopuolella olemassa.
Kollektiivista fiktiota edustava kangaspala on siis "häpäisty".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama kuin tulostettu kuva sinusta on vain paperia. Siihen saa kirjoittaa mitä tahansa ilman, että sinua häpäistään. Eikös se näin ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
14:46
Näin oikeuskansleri linjasi kohutuista suomalaisista Isis-lapsista – Selkeä oikeudellinen suositus, mutta keinot ulkoministeriön harkinnassa
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
35
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
35
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
26
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image