Kulttuuri

Poliisi poisti teoksen tai­de­näyt­te­lys­tä Pudasjärvellä - Suomen lippuun oli painettu kuo­li­nil­moi­tus ja ruu­mii­na­vaus­pöy­tä­kir­ja

Kulttuuri 17.9.2018 15:49
Anna Leinonen, Heidi Peltonen

Oulun poliisi on poistanut taitelija Marko Kaiposen teoksen Pudasjärvellä Taidehuone Pohjantähdessä järjestetystä näyttelystä.

Kaiponen kertoo, että hän sai tiedon teoksen poistamisesta maanantaina.

Kyseessä oli Suomen lippuun tehty teos. Pystyssä oleva Suomen lippu on kuin risti, ja Kaiponen oli painanut siihen nuoren naisen kuolinilmoituksen, poliisin selostuksen tapahtumapaikalta sekä ruumiinavauspöytäkirjan. Kaiponen sanoo, että hänellä oli asiakirjojen painamiseen naisen omaisten lupa.

Rikoskomisario Risto Määttä Oulun poliisista vahvistaa, että poliisi on käynyt hakemassa teoksen pois. Poistamista Määttä perustelee sillä, että siinä oli lain mukaan salassa pidettävää tietoa. Tapausta tutkitaan Suomen lipun häpäisynä ja salassapitosäännösten rikkomisena.

Poliisin päätös poistaa teos näyttelytilasta ei taitelijaa ilahduttanut.

– Onhan se vähän tuppukylän ajattelua. Ahdasmielistä.

Alkuperäisessä teoksessa mukana Häkkinen

Kaiponen kertoo, että kyseessä on nimetön teos, joka on ollut hänen näyttelyissään mukana aiemminkin. Pudasjärvellä se oli sijoitettu näyttelytilan eteisaulaan.

– Se on vanha teos, tehty silloin, kun Mika Häkkinen ajoi formulaa. Otin sen Pudasjärven näyttelyyn täytteeksi, kun näyttelytila oli niin sokkeloinen.

Teos tuotiin Pudasjärvelle "riisuttuna versiona". Alkuperäisessä teoksessa lipun ympärillä oli Häkkisen kuvia, nauhoitettu lähetys Häkkisen ajosta sekä lehtiotsikko, jossa kerrottiin formulatähden vuositulojen summa.

Poistettu teos ehti olla Pudasjärven näyttelyssä hieman yli viikon ajan. Huojuvat raukat kaatuu -näyttely koostuu pääasiassa puuveistoksista. Sen teemana on sisällissota.

Kaiponen kertoo, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun poliisi on poistanut hänen teoksiaan näyttelystä. Hän on käyttänyt Suomen lippua myös muissa teoksissa, ja joskus ne on poistettu näyttelytiloista. Aiemmin teoksista ei ole kuitenkaan aloitettu rikostutkintaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Suomalainen yhteiskunta on tällainen euroopan periferia ja jumipäiden tyyssija. Henkinen kehitys ainakin 20 vuotta muuta länsimaailmaa jäljessä. Kyllä se siitä ajan kanssa vielä muuttuu avoimempaan suuntaan kun nuorempi sukupolvi ottaa ohjat käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa toimintaa poliisilta, ja täydet pisteet! Nämä itseään taiteilijaksi kutsuvat eivät höyryssään aina tajua, ettei taiteen kustannuksellakaan saa tehdä mitä sattuu. Naurettavaa ja lapsellista heti vedota, että "ahdasmielistä tuppukylän" touhua. Sais näille tietyn tasoluokan taiteilijoille järjestää siellä tuppukylässä koulutusta siitä, mitä oikea sivistys ja sivistynyt toiminta on. Usein sitä löytyy parhaimmillaan juuri syrjässä pohjoisessa asuvien ihmisten luota; ei välttämättä joidenkin "taiteilijoiden", joilla joskus menee liuottimet väärään paikkaan, ja partakin on ajamatta, kuten se piirien mukaan "pitää" ollakin. Veronmaksajien rahaa on palanut paljon turhuuteen, kun yhteiskunnan rahoilla tuetaan tuollaista touhua. Lapsellista, Suomen lippua ei pidä häväistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki Suomen lipusata 8§

”Joka julkisesti turmelee Suomen lipun tai käyttää sitä epäkunnioittavasti taikka luvattomasti ottaa paikaltaan yleisesti nähtäville asetetun Suomen lipun, on tuomittava Suomen lipun häpäisemisestä sakkoon. (21.4.1995/588)
Joka oikeudettomasti käyttää tasavallan presidentin lippua tai muuta valtiolippua taikka käyttää sellaista Suomen lippua, johon vastoin 6 §:n säännöksiä on sijoitettu lisäkuvioita, tahi Suomen lippuna pitää kaupan sellaista lippua, joka väreiltään tai mittasuhteiltaan selvästi poikkeaa tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten mukaisesta lipusta, on tuomittava Suomen lipusta annettujen säännösten rikkomisesta sakkoon.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen lipun turmelemisesta voi saada sakkoja. Siihen ei saa sijoittaa mitään lisäkuvioita tai sitä ei saa käyttää epäkunnioittavasti kuten eräs näyttelijäretku teki joku vuosi sitten.

Sitä en tiedä jos tekee Suomen lipun joka hiukan poikkeaa mitoituksiltaan ja väreiltään aidosta. Onko lisäkuvioiden lisääminen kankaaseen joka muistuttaa Suomen lippua enää lipun turmelemista. Hiukan mitoiltaan ja väreiltään poikkeavaa lippua ei kuitenkaan saa laillisesti kaupata Suomen lippuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika jännä että teoksen poistamista poliisi perustelee salassa pidettävällä tiedolla, mutta rikostutkinnan syyksi ensimmäiseksi mainitaan Suomen lipun häpäisy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisuuden hakua typerillä töillä. Toivottavasti tälle ns. taiteilijalle ei anneta apurahoja veronmaksajilta. Lipun häpäisystä mieluummin tuntuvat sakot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taiteen nimissä saa tehdä ihan mitä tahansa
Siihen ei ihmisen lait yllä ainakaan Suomessa
joka on taiteilijoiden rahasampo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on hyvin vähän taiteilijoita jotka rikastuu tai edes elää omilla töillään. Ei mikään rahasampo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rahasampoa etsit vilkaise urheilun apurahojen suuntaan. Kuvataiteen apurahat ovat kaikista pienimmät ja jatkuvasti leikkausten kohteena. Ja kuvataiteella eläminen on muutenkin Suomessa lähes mahdotonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilua tukemalla juuri saadaankin sen tyhmimmän kansanosan mielenkiinto suunnattua tärkeistä asioista tyhjänvatkaamiseen. Näilläkin on vaaleissa yksi ääni ja se takaa kansantuhon. Siksi Suomi onkin suossa jo kaulaansa myöten ja yhä uppoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka ainoassa kansainvälisessä urheilukilpailussa näkee häpäistyjä lippuja (tuherrettu tekstiä lippuun). Miksi poliisi ei puutu näihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen lippu on kangasta. Kangaspala ei tietääkseni voi kärsiä millään tavoin. Miten pala kangasta voidaan häpäistä? Suomikin on ihmisten mielikuvituksen tuote, jota ei ole ihmisten mielikuvituksen ulkopuolella olemassa.
Kollektiivista fiktiota edustava kangaspala on siis "häpäisty".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama kuin tulostettu kuva sinusta on vain paperia. Siihen saa kirjoittaa mitä tahansa ilman, että sinua häpäistään. Eikös se näin ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

20:21
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA:n viranomaisten mukaan mikään ei viittaa alasampumiseen
20:15
Kolumni: Kobe Bryantin äärimmäinen kilpailuvietti on koripallolegendan perintö nuoremmille sukupolville
20:11
Tukkirekasta irtosi puita, perässä ajanut henkilöauto vahingoittui – Viitostien liikenne poikki raivaustöiden vuoksi Kemijärvellä
20:01
Peliaikaa hakeva lainapelaaja Kärpistä on nykyään harvinainen vieras Mestis-peleissä – Harri Aho vastaa, voisiko yhteistyökuvioita pohtiva Kärpät pyörittää Oulussa omaa Mestis-joukkuetta Tilaajille
19:53
Asuinrakennus uhkasi syttyä palamaan Simossa – asukas sai hillittyä palonalkua letkulla
19:35
Aloite haluaa lisätä nuorten vaikutusmahdollisuuksia – Oulun nuorten edustajistolle esitetään suoraa aloiteoikeutta kaupunginvaltuustoon
19:00
JoJon residenssissä vierailleet tanssitaiteilijat Taneli Törmä ja Hilde I. Sandvold ovat tyytyväisiä "oman" asunnon rauhaan: "Paljon parempi kuin hotellihuone" Tilaajille
137
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
83
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
79
Kohdeltiinko Kemissä pidetyn pilkkikisan saaliskaloja väärin? SEY kanteli oikeusasiamiehelle Lapin poliisin päätöksestä
36
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
24
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
20
Pelastuslaitos sai kiinni loukkaantuneen joutsenen – lintu napattiin haavin avulla roikkumalla köyden varassa Merikosken sillalta
19
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalan maakuntaa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

201 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image