Kulttuuri

Perämeren jäällä kuvattu Hajurako-musiikkivideo leviää somekanavissa – Jukka Takalo hiihtää merellä ja laulaa kä­si­de­si­ve­si­pe­sus­ta

Musiikkivideolla on mukana hiihtävä solisti, kaira- ja kitaramies sekä kahdeksan katutanssijaa. KUVA: Antti Pylväs/Haukimedia
Kulttuuri 23.3.2020 13:59 | Päivitetty 23.3.2020 14:00
Eeva Kauppinen

Ulkonaliikkumiskielto ja kehotus pitää fyysistä etäisyyttä synnyttivät kupletin kaltaisen letkeän ja tarttuvan kappaleen. Videolla soittaa kitaraa Utriaisen Pera ja tanssii Tuohimaan perhe Helvi, Leevi, Taavi, Sohvi, Maria ja Teemu sekä Veera ja Taru Pyykkö.

Haukiputaalaisen laulaja-lauluntekijä Jukka Takalon musiikkivideoHajurako alkoi levitä maanantaiaamuna vauhdilla sosiaalisen median kanavilla. Videolla muusikko kiitää pikku pakkasessa luistelutyylillä Perämeren jäällä Martinniemessä ja laulaa, että hajurakoa olisi hyvä pitää välillämme, länteen ja itään.

Kertosäe kuuluu: "Hajurako sulle, hajurako mulle, hajurako meille kaikille nyt." 

Tietysti kyse on siitä, että pitäisimme nyt koronaepidemian aikaan tarpeeksi fyysistä välimatkaa viruksen leviämisen estämiseksi.

Ulkonaliikkumiskielto pohjoisen vinkkelistä

Kuplettilaulajaksi tunnustautuva Takalo halusi tarttua yhteiskunnalliseen aiheeseen musiikin keinoin.

– Käyn hiihtelemässä meren jäällä joka päivä. Hiihdellessäni ajattelin, että tämä autius tässä on edelleen kaikkien käytettävissä, Takalo toteaa.

Muusikko alkoi pohtia muutamissa Euroopan maissa jo julistettua ulkonaliikkumiskieltoa.

– Ulkona liikkuminen on jo käsitteenä hyvin eri asia meillä ja Keski-Euroopassa. Siellä ulos meneminen tarkoittaa sitä, että mennään jonnekin lähikahvilaan juttelemaan tuttujen kanssa. Varsinkin Pohjois-Suomessa ulos meneminen tarkoittaa sitä, että lähdetään yksin hiihtämään, lenkille tai kävelylle. Ulkonaliikkumiskielto kuulostaa tosi kummalta pohjoisen näkökulmasta.

Kuplettimaisen letkeä ja tarttuva biisi

Hajurako on kappaleena tarttuva ja letkeä, vaikka aihe on vakava. Meren jäisellä aavalla, laskevan auringon säteissä tanssii kahdeksan katutanssijaa Haukiputaalta. Biisin sovittaja, kitaristi ja kairamies on Pertti Utriainen.

– Kappale tuntuu tuottavan iloa ihmisille, säveltäjä, sanoittaja ja laulaja Takalo kertoo.

– Kuuntelin vanhalta Tapio Rautavaaran levyltä, millaista kaikua Rautavaaralle on laitettu. Utriaisen Pera mietti sitä, miten Toivo Kärki sai jazzin liitettyä suomalaiseen iskelmään ja soitti siltä pohjalta kitaraa.

Hajurako-musiikkivideo on kuvattu Perämeren jäällä Martinniemessä viime lauantaina. Hajurako-biisin säveltäjä, sanoittaja ja solisti on hiihtäjä Jukka Takalo. KUVA: Antti Pylväs/Haukimedia

Idea biisistä syntyi viime viikon torstaina.

– Join aamukahvia ja katselin samalla läppäriltä maailman uutisia. Trump oli kieltänyt lennot Amerikkaan. Sitten puhuttiin, että nyt ihmisten pitää huolehtia hygieniasta ja pitää väliä. Minulle tuli mieleen, että täytyy pitää hajurakoa.

Äiti ja anoppi kannattivat levyttämistä

Video on kuvattu lauantaina ja leikattu sunnuntaina. Se jaettiin YouTubessa, Facebookissa ja Spotifyssa sunnuntai-iltana.

– Aluksi ajattelin, ettei tätä viitsi levyttää. Vuoden päästä biisi ärsyttää kaikkia, koska ihmiset ei halua muistella tätä aikaa. Mutta äiti ja anoppi sanoivat, että tuohan pitää ehdottomasti levyttää. Hajurako sanoittaa jaettua tuntemusta.

Pandemiasta on kummunnut paljon positiivista yhteisöllisyyttä.

– Pikku kinat jää taakse, kun on isompi vastus. Sitä hyvää voisi ottaa matkaan tulevaisuuteen. Varsinkin nuorille tämä on varmasti melkoinen sukupolvikokemus. Jonkun sortin talvisotahan tämä on.

"Emme ime sormia, emme kaiva nenää, emme koske ittiä, muuten meitä ei oo enää. Henkihä se saattas muuten meikälläki mennä, onneks Trumppi kielsi enkä Amerikkaan lennä."

MAINOS

Kommentoi

Olipa kiva katella letkeää musisointia, lauleskelua ja tanssin liikkeitä.
Kiitoksia paljon! Tästa tuli hyvä mieli!

Minusta on kiva ettei kaikki ole turhan tosikoita.
Vaikka olis kuinka ankiat ajat niin välillä on hyvä saada hymylle aiheita,
naureskella vaikka veet silimistä tippuen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa sarjaa kun se TikTok-video, Oulussa sitä osataan olla typeriä. Ei herättäne suurta kohua maailmalla, koska Oulusta tulevaan hölmöyteen on jo totuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos😍 Jukka Takalo & kumppanit. Hieno toteutus. Kiva piristys👏🏻

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäällä ja luonnossa on tilaa jättää hajurako. Hyvä kannanotto ulkonaliikkumieskieltoon Suomi vs. Italia. Muutenkin loisto juttu tämä video. Hyvä. Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jees päivän piristys kahden tunnin ulkoilun jälkeen. Rauhallista oli, jäällä kun kävelin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
6:16
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä kahden viikon vanhoille pennuille kuuluu keskiviikkoaamuna
26
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
2
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image