Kulttuuri

Oululainen Jenni Räinä jo toista kertaa ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi – "Aika us­ko­mat­to­mal­ta se tuntuu"

Anssi Jokiranta, Anna Ruohonen, Jenni Räinä ja Pekka Juntti tekivät Metsä meidän jälkeemme -kirjan, joka on ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi. KUVA: Pekka Aho
Kulttuuri 6.11.2019 10:32 | Päivitetty 6.11.2019 10:57
Päivi Alasuutari

Metsä meidän jälkeemme -tietokirja on yksi Tietokirjallisuuden Finlandia -palkintoehdokkaista. Ehdokkuuden myötä ouluaisesta Jenni Räinästä tuli palkinnon voittajaehdokas jo toisen kerran.

Räinän edellinen tietokirja, yhdessä valokuvaaja Vesa Rannan kanssa tekemä Reunalla oli ehdolla Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2017. Samana vuonna teos kilpaili myös Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon Vuoden kirja -kategoriassa. Seuraavana vuonna, 2018, se voitti Botnia-kirjallisuuspalkinnon.

– Aika uskomattomalta se tuntuu. Kun tietää, kuinka paljon hienoja tietokirjateoksia on tullut, ei uskaltanut ajatellakaan, että suuresta joukosta meidän kirjamme nousee. Kyllähän me aivan älyttömän määrän työtä sen kanssa teimme. Pidän ehdokkuutta ansaittuna, Räinä sanoo tämän vuoden ehdokkuudesta.

Räinä myöntää, että hänen uransa tietokirjailijana on alkanut lupaavasti. Reunalla oli Räinän ensimmäinen tietoteos ja Metsä meidän jälkeemme on toinen.

Jenni Räinä, kuinka tehdään hyvä tietokirja?

– Rajaus ja näkökulma ovat tärkeitä. Näitä kahta tietokirjaa yhdistää hyvä ajoitus. Silloin, kun on lähdetty tekemään, ilmassa on ollut heikkoja signaaleja, jotka ovat nousseet yhtä aikaa kirjan kanssa puheenaiheiksi. Metsäkirjan kanssa oli tulla jo hätä, kun aiheesta uutisoitiin niin paljon – että pysymmekö loppusuoralla kärryillä missä mennään, Räinä vastaa.

Lisäksi hän painottaa tekstin hiomisen merkitystä. Metsä-kirjan kirjoittajat Räinä, Pekka Juntti ja Anna Ruohonen lukivat toistensa tekstejä lukemattomia kertoja, kommentoivat ja ehdottivat lisäyksiä.

– Lopussa tarvitaan vielä tosi paljon oikolukua.

Räinä, Juntti, Ruohonen ja valokuvaaja Anssi Jokiranta ovat vanhoja työkavereita Pohjolan Sanomista ja Lapin Kansasta. Pohjolan Sanomat oli Meri-Lapin alueen sanomalehti, joka lakkautettiin maaliskuussa 2017.

– Teimme muutamia metsäaiheisia juttuja ja puhuimme jo silloin näistä teemoista. Meillä kaikilla oli kiinnostusta paneutua aiheeseen syvällisemmin, Räinä kertoo.

Työryhmän yhtenä työkaluna oli Whatsapp-ryhmä, jossa he jakoivat aiheeseen liittyviä ajatuksia, uutisia ja tutkimuksia tiiviiseen tahtiin. Se perustettiin tasan kaksi vuotta ennen kuin kirja tuli ulos.

Kirjoittamiseen teoksen kirjoittajat saivat kukin puolen vuoden apurahan Koneen Säätiöltä.

Räinä suunnittelee jo kolmatta tietokirjaansa.

– Siitä tulee vähän tarinallisempi, mutta sekin liittyy metsään, ja luontoon ja luonnossa kulkijoihin.

Lue myös: Uusi metsäkirja haluaa kovistella "suomalaista metsävaletta" – "Nyt on viime hetket miettiä, onko metsien tehtävä todella palvella vain sel­lu­teol­li­suut­ta"

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

9:02
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
9:00
Kärppäpuolustaja Taneli Ronkainen oli edellisen kerran tositoimissa vuosi sitten – "En pystynyt välillä kipujen takia istumaan koko peliä katsomossa" Tilaajille
9:00
Oululainen Henriika Weiste, 50, ohjaa jumppia ja aikoo olla iäkkäänä rautaisessa kunnossa: "Viittäkymppiä ajattelen sellaisena puolivälin pyykkinä" Tilaajille
8:41
Kotona lapsensa hoitavat saavat Oulussa asiakasmaksusta hyvityksen – lapsen ryhmän työntekijä soittaa huoltajalle lähiviikkoina
8:32
Lukija kuvasi drone-videolle Ouluhallin laajennustöitä
8:20
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä kaikkea vauhdikasta tapahtui pentulaatikossa keskiviikkoaamuna
11
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
7
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
6
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
4
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä
3
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
3
KS: Peruttu Vuokatti Hiihto yhdistää Kainuun koronatapauksia
2
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image