Kulttuuri

Oululainen Jenni Räinä jo toista kertaa ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi – "Aika us­ko­mat­to­mal­ta se tuntuu"

Anssi Jokiranta, Anna Ruohonen, Jenni Räinä ja Pekka Juntti tekivät Metsä meidän jälkeemme -kirjan, joka on ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi. KUVA: Pekka Aho
Kulttuuri 6.11.2019 10:32 | Päivitetty 6.11.2019 10:57
Päivi Alasuutari

Metsä meidän jälkeemme -tietokirja on yksi Tietokirjallisuuden Finlandia -palkintoehdokkaista. Ehdokkuuden myötä ouluaisesta Jenni Räinästä tuli palkinnon voittajaehdokas jo toisen kerran.

Räinän edellinen tietokirja, yhdessä valokuvaaja Vesa Rannan kanssa tekemä Reunalla oli ehdolla Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2017. Samana vuonna teos kilpaili myös Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon Vuoden kirja -kategoriassa. Seuraavana vuonna, 2018, se voitti Botnia-kirjallisuuspalkinnon.

– Aika uskomattomalta se tuntuu. Kun tietää, kuinka paljon hienoja tietokirjateoksia on tullut, ei uskaltanut ajatellakaan, että suuresta joukosta meidän kirjamme nousee. Kyllähän me aivan älyttömän määrän työtä sen kanssa teimme. Pidän ehdokkuutta ansaittuna, Räinä sanoo tämän vuoden ehdokkuudesta.

Räinä myöntää, että hänen uransa tietokirjailijana on alkanut lupaavasti. Reunalla oli Räinän ensimmäinen tietoteos ja Metsä meidän jälkeemme on toinen.

Jenni Räinä, kuinka tehdään hyvä tietokirja?

– Rajaus ja näkökulma ovat tärkeitä. Näitä kahta tietokirjaa yhdistää hyvä ajoitus. Silloin, kun on lähdetty tekemään, ilmassa on ollut heikkoja signaaleja, jotka ovat nousseet yhtä aikaa kirjan kanssa puheenaiheiksi. Metsäkirjan kanssa oli tulla jo hätä, kun aiheesta uutisoitiin niin paljon – että pysymmekö loppusuoralla kärryillä missä mennään, Räinä vastaa.

Lisäksi hän painottaa tekstin hiomisen merkitystä. Metsä-kirjan kirjoittajat Räinä, Pekka Juntti ja Anna Ruohonen lukivat toistensa tekstejä lukemattomia kertoja, kommentoivat ja ehdottivat lisäyksiä.

– Lopussa tarvitaan vielä tosi paljon oikolukua.

Räinä, Juntti, Ruohonen ja valokuvaaja Anssi Jokiranta ovat vanhoja työkavereita Pohjolan Sanomista ja Lapin Kansasta. Pohjolan Sanomat oli Meri-Lapin alueen sanomalehti, joka lakkautettiin maaliskuussa 2017.

– Teimme muutamia metsäaiheisia juttuja ja puhuimme jo silloin näistä teemoista. Meillä kaikilla oli kiinnostusta paneutua aiheeseen syvällisemmin, Räinä kertoo.

Työryhmän yhtenä työkaluna oli Whatsapp-ryhmä, jossa he jakoivat aiheeseen liittyviä ajatuksia, uutisia ja tutkimuksia tiiviiseen tahtiin. Se perustettiin tasan kaksi vuotta ennen kuin kirja tuli ulos.

Kirjoittamiseen teoksen kirjoittajat saivat kukin puolen vuoden apurahan Koneen Säätiöltä.

Räinä suunnittelee jo kolmatta tietokirjaansa.

– Siitä tulee vähän tarinallisempi, mutta sekin liittyy metsään, ja luontoon ja luonnossa kulkijoihin.

Lue myös: Uusi metsäkirja haluaa kovistella "suomalaista metsävaletta" – "Nyt on viime hetket miettiä, onko metsien tehtävä todella palvella vain sel­lu­teol­li­suut­ta"

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image