Kulttuuri

Oululainen Cassiopeia-kuoro juhlistaa 40 vuoden taivaltaan tarttumalla poppiin – PMMP soi nyt äänissä

"Paikallisessa kuorokentässä Cassiopeia on onnistunut löytämään oman paikkansa ja kolonsa, missä saamme tehdä jotain sellaista mitä rakastamme tehdä, mitä muut eivät tee ja mikä kiinnostaa myös yleisöä", kuoronjohtaja Kristian Heberg sanoo. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 29.3.2019 20:12
Pia Kaitasuo

”Sisällöllisesti merkittävä tuotanto kevyen musiikin artistilta, joka on lopettanut aktiivisen keikkailun.”

Siinä kriteerit, kun Oulun ylioppilaskunnan kuoro Cassiopeia lähti suunnittelemaan juhlavuotensa suurhanketta.

Lauantaina, maaliskuun 30. päivänä 40-vuotinen kuorohistoria saa uuden, kiinnostavan merkkipyykin: 15 PMMP:n kappaletta sisältävä äänite Sanon tämän kaiken suoraan julkistetaan osana juhlakonserttia. Mukana ovat esimerkiksi Lautturi, Mummola ja Oo siellä jossain mun.

– Esille ei edes tullut muita niin täydellisiä vaihtoehtoja kuin PMMP, kuoron taiteellinen johtaja Kristian Heberg toteaa.

– Kappaleiden sanoitukset ovat erittäin vahvoja ja siten sekä sovittajille että laulajille helposti lähestyttäviä.

Sovittajien kohdalla ei tingitty, vaan yhteyttä otettiin eturivin osaajiin, Heberg kertoo. Mukana on kymmenen tekijää, osa kahdella sovituksella.

– Saimme mukaan esimerkiksi lauluyhtyeille menestyksekkäästi sovittaneet Jussi Chydeniuksen ja Tuukka Haapaniemen, Heberg mainitsee.

– Kuorosovittajien puolella selviä valintoja olivat Saima Hyökki, jonka kanssa olimme tehneet yhteistyötä tilauksissa aiemminkin, sekä Ida Olsonen joka on nopeasti noussut yhdeksi Suomen etevimmistä kevyen kuoromusiikin osaajista.

Paikallisiakin tekijöitä haluttiin mukaan, esimerkiksi kuorolainen Mikael Sipilä jättää jälkensä Cassiopeian historiaan myös tällä tavoin.

PMMP-sovittajille annettiin reunaehtoja hyvin niukasti.

Haasteena Cassiopeialla on nuoriso- ja opiskelijakuorojen tapaan kuorolaisten vaihtuvuu. Joka vuosi tarvitaan 15–20 laulajaa KUVA: Jukka Leinonen

– Lähinnä tiedoksi laitettiin muutamia äänialarajoja ja stemmajakojen suosituksia, ei oikeastaan muuta.

Tulos yllätti tasollaan ja laadullaan, vaikka tekijät olikin valittu tietoisen tarkkaan ja tällaista voitiin odottaa, Heberg toteaa.

Materiaali on innostanut niin laulajia kuin johtajaansa.

– Hauska oli myös huomata, miten samankaltaisia sovitukset tietyiltä piirteiltään ovat ja millaisia samanlaisia tehokeinoja niissä on sovittajat toisistaan tietämättä käyttäneet.

Tulokseen pääseminen vaatii kuitenkin myös laulajistolta. Heberg luotti joukkoonsa.

– Cassiopeian vahvuus on ehdottomasti nuoret, taitavat ja haasteita pelkäämättömät laulajat, hän antaa tunnustusta.

– Meillä on mahdollisuus myös kuoron koon puolesta laulaa ohjelmistoa, mitä monetkaan kuorot eivät Oulussa pysty laulamaan jo jakojen määrän takia.

– Uutta levyä oli tekemässä jopa 70 laulajaa, jolloin yli kymmenenkin stemmaa menee vielä mukavasti.

Hebergin mukaan Cassiopeia on hänen kaudellaan pysytellyt ohjelmistonsa tyylin suhteen uskollisena perinteilleen. Ohjelmistoa sinänsä on laajennettu.

– Olen pyrkinyt valikoimaan kuorolle sellaista ohjelmistoa, mitä muut ei Oulussa tai pohjoisemmassa Suomessa tee. Kuoron täytyy löytää oma tonttinsa, varsinkin näin aktiivisessa kuorokaupungissa kuin mitä Oulu on.

Kuoron työkulttuuria on kehitetty siihen suuntaan, että ohjelmistoa saataisiin valmiiksi nopeammin. Tämä mahdollistaa myös osallistumisen yhteistyöprojekteihin.

– Tämä on tarkoittanut toisaalta itsenäisen työn vaatimista kultakin laulajalta ja toisaalta huomion kiinnittämistä hyväksyttävien laulajien nuotinlukutaitoon.

Haasteena Cassiopeialla on nuoriso- ja opiskelijakuorojen tapaan kuorolaisten vaihtuvuus; joka vuosi tarvitaan 15–20 laulajaa lisää, kun saman verran on lähtenyt.

Heberg kertoo Cassiopeian saaneen kuorokatselmuksissa palautetta kevyestä soinnista ja äänenmuodostuksen puutteista.

– Mielestäni tämä on myös kuoron vahvuus: kuoron soundi antaa meidän myös toisaalta tehdä oman näköistämme uutta musiikkia, mihin klassisempi sointi ei välttämättä sovi niin hyvin.

PMMP-projekti lienee tästä hyvä esimerkki. Kuoro on mukana kesäkuisessa Tampereen Sävel -katselmuksessa, ja Heberg pääsee esittelemään juhlavuoden projektia festivaalin työpajassa. Lähiaikojen suunnitelmat ovat muutoinkin selvillä.

– Aika paljon on tullut viime aikoina myös yhteistyöpyyntöjä ja tulevan vuoden aikana meille tulee Ouluun vierailulle kaksikin suomalaista huippukuoroa, Kristian Heberg kertoo.

– Uusia isompia kokonaisprojekteja on myös suunnitteilla omasta takaa ja katsotaan mihin musiikkityyliin pääsemme tarttumaan seuraavaksi.

Cassiopeia

Oulun ylioppilaskunnan kuoro Cassiopeia perustettiin 13.12.1978.

Kuoroa ovat johtaneet Anna-Clara Groundstroem, Marjatta Jounela, Ilkka Eskelinen ja Sanna Törmälä-Tranberg.

2010 syksystä kuoron taiteellinen johtaja on ollut Kristian Heberg.

Tällä hetkellä kuorossa on noin 50 aktiivia, mukana yksi perustajista basso Heikki Kuoppala.

Se on valmistanut vuosittain omia konsertteja, mutta ollut mukana myös suurproduktioissa kuten Oulu Sinfonian kanssa esitetyissä Beethovenin 9. sinfoniassa ja Orffin Carmina Buranassa.

Cassiopeia on osallistunut koti- ja ulkomaisiin kuorokatselmuksiin ja luonut kontakteja erityisesti toisiin opiskelijakuoroihin.

Kuoro järjesti Oulussa NSSS:n eli Pohjoismaisen opiskelijakuorofestivaalin keväällä 2017 yli tuhannelle laulajalle.

Kuoro juhlii 40-vuotista taivaltaan juhlakonsertilla 30. maaliskuuta. Samalla julkaistaan kuoron kuudes äänite, PMMP:n kappaleisiin perustuva Sanon tämän kaiken suoraan.

MAINOS

Kommentoi

Hienoa työtä! Teistä saamme olla ylpeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummakun osa opiskelija-nuoriso kuorolaisista on lähes nelikymppisiä ja työelämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän vain kuvastaa kuoron mahtavaa yhteishenkeä ja jäsenten nuorekkuutta, kun vielä valmistumisenkin jälkeen jaksaa hengata "nuorison" kanssa treeneissä ja treenien ulkopuolisissa aktiviteeteissa. Hatunnosto erityisesti perustajajäsen-Heikille, joka on jaksanut pyöriä mukana vuodesta -78 :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:02
Oulun yliopisto mukaan arktisten alueiden metallien 3D-tulostushankkeeseen
11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
60
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
44
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
27
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
20
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
16
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image