Kulttuuri

Oikea taide on vakavaa puuhaa

Jussi Lehtisalo (vas.) ja Mika Rättö ovat kulkeneet omia musiikillisia polkujaan jo toistakymmentä vuotta. KUVA: Riskilä Satu
Kulttuuri 28.8.2007 0:00
Jaakko Parkkinen
Mika Rätön ja Jussi Lehtisalon nimet ovat useimmille suomalaisille puhelinluettelon jatketta. Tiukasti marginaalissa viihtyneet porilaiset ovat jopa julistaneet, etteivät edes halua musiikilleen liikaa suosiota. Yksi kaksikon kymmenistä projektiyhtyeistä toimii kuitenkin tämän kommentin vastaisesti.

"Rättö ja Lehtisalo on pop-orkesteri, joka tavoittelee vain menestystä", vakuuttaa Lehtisalo.

Yön, Dingon ja Mamban jalanjälkiin eivät hittirannikon kasvatit ole astumassa. Hiljattain Oulussa esiintynyt Rättö ja Lehtisalo pitäytyy parivaljakon avantgardistisessa näkemyksessä.

"Kun pääsemme 40 myydyimmän levyn listalle, lopetamme saman tien. Olenkin suunnitellut levy-yhtiöni ensimmäistä ja viimeistä mainoskampanjaa, jossa suurelle yleisölle kerrotaan, että ostamalla levyjämme heillä on ainutlaatuinen tilaisuus lopettaa yksi olematon pop-bändi", Lehtisalo kertoo.Järjetöntä sekoilua


Rättö ja Lehtisalo liitetään yleisimmin porilaiseen Circle-yhtyeeseen. Olemassaolonsa aikana Circle on tuottanut noin kahden keskiverto-orkesterin verran musiikkia.

Kun mukaan lasketaan porilaisten yhteiset ja erilliset projektibändit, nousee julkaisujen määrä vielä huimasti.

"Rock-kulttuurissa on sellainen hassu ajatus, että muusikko saa olla luova kerran vuodessa. Jos julkaisee enemmän, touhussa on jotain falskia", Jussi Lehtisalo sanoo.

Herrat eivät edes yritä väittää, että kaikkien julkaisujen taso olisi tasaisesti priimaa. Joukkoon mahtuu huteja ja osumia. Musiikki vaikuttaa olevan heidän leikkikenttänsä, jossa kaikki on sallittua. Vain laskelmointi ja liiallinen järjenkäyttö touhusta puuttuu.

"Sitä vaan istuu ja tuhtaa ja istuu ja tuhtaa. Jonkun ajan päästä tajuaa, mitä tuli tehtyä ja oliko siinä jotain", Mika Rättö toteaa.

"Tavoitteena on tehdä yhden ja viiden tähden juttuja. Kolmen tähden jutuissa olemme onnistuneet parhaiten", Lehtisalo linjaa.

Nauhoitussessioita Rättö ja Lehtisalo ystävineen kutsuvat sekoiluiksi. Innokkaasta tekemisestä sikiää kappaleita, joita ei lähdetä tuottamaan. Lehtisalon mukaan pop-musiikki on menettänyt teränsä juuri tasapäistävän yltiötuottamisen vuoksi.

"Pop on järkeistetty tuote, maksalaatikkoa. Jos maksalaatikko on päivän vanhaa, kuluttaja kokee, että hänellä on oikeus valittaa. Ellei biisin kertosäe ala 30 sekunnin kuluessa, yleisö kääntää radiokanavaa", Lehtisalo toteaa.

"Tärkeintä musiikissa ja taiteessa on intohimo. Kun teemme musiikkia, meillä syttyy liekki silmissä. Ja se on äärimmäisen hauska ja tärkeä asia."Kasvottomuutta


Periaate hiomisen ja tuottamisen hylkäämisestä juontaa dadaismiin saakka. Vaikka Rättö ja Lehtisalo vakuuttavat, että taide on tekijälleen käsittämätöntä, on heidän tekemisillään tavoitteita. Aliakset eri projektien takana yrittävät irrottaa musiikin sen tekijöistä. Populaarikulttuurille tärkeä sankari jätetään teosten varjoon.

"Yhtenä projektina on luoda uusi musiikin genre: new wave of Finnish heavy metal. Genre taas ei synny ilman bändejä", Lehtisalo kertoo.

Tämän takia bändejä on perustettu viisi. Tämän lisäksi new wave of new wave of Finnish heavy metal -genre työllistää porilaisia.

"Sehän on sitten ihan kokeellista kilkuttelua", Lehtisalo naureskelee.

Kasvottomuus musiikin takana on Rätölle ja Lehtisalolle kuitenkin jossain määrin mahdotonta. Circlen menestys Yhdysvalloissa poiki kiertueen. Euroopassa porilainen vaihtoehtoihme on kiertänyt muun muassa Berliinin, Pariisin ja Lontoon.

"Nauhoittaminen ja omassa kaveripiirissä tuhtaaminen on paras osa tätä tekemistä. Keikkaileminen on sitten sellainen pakote, joka tulee siinä sivussa", Mika Rättö toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image