Kulttuuri

Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työ­paik­ka­kiusaa­mi­ses­ta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luot­ta­mus­teh­tä­vi­ään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"

Näyttelijä Merja Larivaara kertoi Me Naisten haastattelussa tulleensa työpaikkakiusatuksi Oulun Teatterissa. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 15.10.2019 16:33 | Päivitetty 16.10.2019 11:37
Mirko Siikaluoma

Oulun Teatterin näyttelijä Joose Mikkonen vastaa mittavassa julkisessa Facebook-kirjoituksessa näyttelijä Merja Larivaaran Me Naiset -lehden haastattelussa esittämiin syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa. Larivaara toimi Oulun Teatterin näyttelijänä syksystä 2014 heinäkuuhun 2018 ja tämän aviomies Kari-Pekka Toivonen teatterin taiteellisena johtajana keväästä 2014 huhtikuuhun 2019.

Me Naisten haastattelussa Larivaara kertoi, että väitetyn työpaikkakiusaamisen aiheuttama stressi vaikutti näyttelijään niin syvästi, että tämä pelkäsi pahimpina hetkinä työkykynsä vaurioituneen pysyvästi. Larivaaran mukaan ongelmat hänen ja teatterin kanssa alkoivat teatterin näyttelijäyhdistykseltä saadusta puhelusta.

Joose Mikkonen kertoo päivityksessään, että puhelussa oli kyse näyttelijäyhdistyksen työehtosopimuksen mukaisesta oikeudesta antaa lausunto taiteellisen johtajan nimittäisestä. Näyttelijäyhdistys käytti tätä oikeutta vuonna 2013 ja uudestaan Toivosen vakinaistamisen ja samanaikaisten YT-neuvotteluiden aikaan vuonna 2016.

– Toiminta ei ollut mitenkään asiatonta eikä epäammattimaista. Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Hän sai pitkään töissä ja saa nyt vielä julkisuudessa tuntea nahoissansa tästä. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi, Mikkonen kirjoittaa.

 

Mikkonen nostaa päivityksessään esille, että Toivosen johtajakauden aikana muusikoiden palkanmaksua siirrettiin kulkemaan Toivosen, Larivaaran ja heidän lastensa omistaman Jokiteatteri-yrityksen, eli Samasama Oy:n kautta.

– Miksi palkanmaksun piti kulkea yhden ylimääräisen yrityksen kautta, jos tämä ei mitenkään hyötynyt siitä? Vuonna 2016 tarkastuslautakunta totesi toiminnan raportissaan hyvän hallintotavan vastaiseksi, Mikkonen toteaa.

Teatterin taloudenhallintoa pidettiin "ei eettisesti hyväksyttävänä" jopa kaupunginjohtajan tasolla. Larivaaran perustelun mukaan vaikka virassa oleva kaupungin työntekijä ei saa laskuttaa oman yrityksensä kautta, niin Oulun kaupunginteatterin ollessa osakeyhtiö asiassa tehtiin poikkeus.

Lue myös: Oulun salaamat muistiot paljastavat: Teatteri osti yli 76 000 eurolla palveluja taiteellisen johtajansa Kari-Pekka Toivosen ja Merja Larivaaran yhtiöltä – Rikosta ei tapahtunut, mutta hyvää hallintotapaa rikottiin

Mikkonen kommentoi myös maaliskuussa 2019 ensi-iltaan tulleen Peppi Pitkätossu -produktioon liittynyttä kohua, jossa näytelmän päärooliin valittiin 400 hakijan ja 70 koe-esiintymisissä käyneen joukosta kritiikkiä herättäen Larivaaran ja Toivosen tytär.

Larivaaran mukaan hakuprosessi oli avoin ja siinä oli paikalla prosessin alusta loppuun ulkopuolinen tarkkailija.

– En tiedä kuka oli ulkopuolinen tarkkailija, josta Larivaara puhuu Peppi Pitkätossun -roolittamisessa. Voi olla, että sellainen on ollut, mutta eipä kukaan ole sellaisesta maininnut ennen tätä haastattelua, Mikkonen vastaa Larivaaran perusteluihin.

Mikkonen kertoo "ihmettelevänsä sitä, miten Larivaara ei ymmärtänyt, että kaiken edellä kuvatun lisäksi oman tyttären valinta ison näyttämön päärooliin herättää lisäkysymyksiä ja nepotismisyytöksiä".

Mikkosen mielestä Larivaara tuntuu "selittävän oletetulla kateudella kaikki hänessä hankalia tunteita herättävät kysymykset". Asioiden avoin käsittely ja kateus ovat kaksi eri asiaa, Mikkonen kirjoittaa.

– Oman ammattikuntani puolesta voin sanoa, että vaikka Larivaara tuntuu pitävän näyttelijöitä kaiken pahan alkuna, juurena ja syypäänä kaikkeen katalaan, niin kuitenkin suurin osa talon henkilökunnasta oli sitä mieltä, että hallituksen on puututtava epäselviin asioihin, Mikkonen kommentoi.

Mikkonen kertoo kuitenkin toivovansa Toivoselle ja Larivaaralle vilpittömästi kaikkea hyvää.

– En kuitenkaan enää viitsi ottaa perusteetonta ja yleistä syyttelyä niskaani.

Juttua muokattu 16.10. kello 11.37: Lisätty upotus Joose Mikkosen päivityksestä ja tarkennettu, että Samasama Oy:n kautta siirrettiin kulkemaan muusikoiden palkkaus.

Jutun kommentointi on päättynyt 16.10. kello 14.30.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (124)

Hyvä ja selkeä oikaisu kirjoitus. Näistä söhellyksistä saadaan kärsiä vielä pitkään ja laadukasta teatteria saa edelleen odottaa. Eikö olisi syytä vaihtaa pätemistapeiset kaupungin (poliittiset) päättäjät järkevämpiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne asiat saadaan selville.Oulu tulee kuuluisaksi epäinhimillisistä teoista.Edellinenkin hallitus oli siitä kuuluisa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko täällä yksi ja sama kirjoittaja useammassa kommentissa (kuten myös aiemmissa jutuissa) hehkuttamassa Toivosta ja Larivaaraa, kun toistuvasti on KP:n sukunimi kirjoitettu väärin. Jos hehkutat jotain ihmistä ja hänen työtään, tutustu asiaan sen verran, että osaat kirjoittaa edes nimen oikein... Toisaalta, tunnistaapa saman ihmisen teksteiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivonen ja Larivaara, ei ole tehnyt mitään laitonta, tilintarkastajilla ei olut mitään huomautettavaa, monestihan siellä neuvotaan, jos joku asia on mennyt väärin.
Ikävää teatterin kannalta tälläinen sopulimainen rollauskirjoittelu, jota täälläkin on koko ajan.
Lähtökohta on ollut Larivaaralla raskas, kun työkaverit eivät ottaneet häntä ryhmään taiteellisen johtajan vaimona, nimittelyä, kiusaamista, väitetään Mikkosen mukaan olleen molemmin puolin, jonka enemmistö voitti!
En tunne yhtään julkista organisaatiota, jossa johtajasta tykätään, vielä vaimokin töissä ja perhe, takana puhutaan ilkeitä juttuja aina kun selkänsä kääntää.
Näyttelijät ovat saaneet oman lellikkinsä ja maskottinsa taiteelliseksi johtajaksi, joka tulee vuoden alussa töihin, toivottavasti ei samaa savustusta tälläkin kertaa tapahdu, ilman taiteellista johtajaa on ollut nyt hauskaa.
Toivon kaikkea hyvää Oulun teatterille ja yleisön löytävän sinne, politikointi pois ja Kärpistä mallia yhteen hiileen puhaltamisesta, johtajatkin ovat vainihmisiä ja kavereita, eivät koko organisaation vihollisia, hyvää syksyä ja teatteri-iltoja!
Ps Kivisydämeen on hyvä jättää auto talvella parkkiin ja mennä lämpimään autoon esityksen jälkeen, 200 metriä kävellä raikkaassa ilmassa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen lukenut kaiken tarkoin, en hehkuta kenenkään työtä, sen kummemmin, mutta kehottaisin monia muita ottamaan asioista selvää.
Toivonen on kertonut syynsä kohdaltaan, helposti löytyy netistä.
Kaleva on kertonut yrityksen käytöstä, johon ollut lupa työnantajalta, ainahan se pitää olla, osakeyhtiömuoto varmisti sen, jotain ihan pientä viilaamista oli ollut, siitäkin kerrottu lehdissä, jotka kuulemma korjattiin heti.
Larivaaran tarina on hänen kertomaansa ja surullista luettavaa.
Tytär on kokonaan jätettävä rauhaan, siitä on kerrottu monessakin lehdessä, hänen moniammatillisesta valinnastaan.
Näyttelijät ovat vastustaneet alusta asti Toivosen/Larivaaran valintaa ja imoittaneet puhelimessa sen, vakinaistamisen jälkeen sotatoimet perhettä kohtaan sitten lopullisesti paheni ja lopputulos on historiaa, Toivonen teki oman itsenäisen johopäätöksensä, irtisanoutui.
Miehelle oli suunnitelmia ja töitä Oulussa jo 2026 asti sekin löytyy netistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan asiaan kiinnitin myös itsekin huomiota.

Ja mitä tulee Pepin roolitukseen, yleisesti on tiedossa että tytär on pyrkinyt useita kertoja teatterikorkeakouluun pääsemättä sisälle. Sieltä valmistuu joka vuosi ammatin valmiiksi osaavia ja monipuolisesti taitavia näyttelijöitä, jotka eivät ole saaneet vielä vakituista kiinnitystä. Montakohan tällaista hakijaa jäi ”rannalle ruikuttamaan”?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pätevin on sukulainen, ei sitä voi estää. Joose kultaseni. Peppi oli loistava!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa asiallinen kirjoitus, tämä valaisikin paljon asioista talon sisältä näin ulkopaikkakuntalaisen näkökulmasta. Kiitos!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tilanne on jo muuttunut ja yhden perheen toiminnan aiheuttamista ongelmista on päästy. Toiviottavasti myös kaupungin virkamiehet, jotka valvovat teatterin toimintaa kykenevät jatkossa toimimaan jämäkästi ja puolueettomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan opiksi tästäkin sotkusta ja pidetään Oulu sisäänlämpiävänä, eihän nämä tullin kautta tulleet tänne sopeudu, niillä on vieraan metkut ja oululaiset ovat pikkukaupunkilaisina edelleen jonkin verran vieraskammoisia, ties mitä metkuja ne ulkopuolelta tulleet tuovat mukanaan talouskeinottelu ja nepotismi mukaanlukien. Sii kulttuurilaitokset, hallinto ja yliopistokin: suosikaa oululaista, se on kaikki kotiinpäin, ette pety!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusa nykyjään enemmän tullista tulleita ku avojalakasia...Non tuonu katteuven tulleessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivosen aikana tehtiin laadukasta tuotantoa. Sitä ei voi kukaan kiistää. Pelkään tason taas laskevan edeltäneeseen tilaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä edeltävänä aikana, eli Kouki-Valkama kautena tehtiin ja nähtiin parempaa, harmi että tulivat Ouluun vain hakemaan kannuksensa ison talon johtamisesta ja palasivat heti Turkuun isoa teatteria johtamaan kun pääsivät. Taivaslaulukin, joka oli jättimenestys, oli vielä täysin Koukin ohjelmistokäsialaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Oulussa on tarjolla laaja valikoima teatteria sen ystäville muuallakin kuin Oulun kaupunginteatterissa. Paljon loistavia harrastajia ja kokeilevaa ja erilaista teatteria. Kun ei raha ole pääasia ja ihmiset tekevät tekemisen ilosta ja taiteen takia, sitä on ilo katsoa ja kokea. Suosittelen teatterin ystäville kokea myös harrastajateattereiden tarjontaa, jos ei Oulun Teatterin toiminta nappaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu
Näytä kaikki kommentit (124)

Uutisvirta

16:05
Pelastuslaitos hälytettiin Kittilän lentoasemalle – syynä lentokoneen mahdollinen laippavika
15:53
Karkuteille lähtenyt hevonen jäi ojaan jumiin Tyrnävällä – pelastuslaitos hälytettiin nostoavuksi
15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen avosylin vastaan Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Mitä ihmettä – Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
135
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
56
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
24
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image