Kulttuuri

Muistatko psykiatri Konrad von Baghin?

Konrad von Baghista toimi Oulun keskusmielisairaalan ylilääkärinä vuosina 1949-1973. KUVA: Maikkola Tapio
Kulttuuri 30.3.2014 10:16
Riikka Tuomivaara

Historiantutkijat Ville Kivimäki ja Katariina Parhi ovat aloittamassa kirjaprojektia psykiatri Konrad von Baghista, joka toimi Oulun keskusmielisairaalan ylilääkärinä vuosina 1949-1973.

Kivimäki kiinnostui von Baghista kirjoittaessaan suomalaissotilaiden psyykkisiä häiriöitä jatkosodan aikana käsittelevää väitöskirjaansa, sekä sen suomenkielistä versiota Murtuneet mielet, joka voitti viime vuoden Tieto-Finlandian. Parhi tekee parhaillaan väitöskirjaa psykopatian historiasta Suomessa.

Von Baghin hahmon kolkkous on projektin suurin haaste: hän oli etäinen herrasmies, joka ei puhunut paljoa. Kivimäen ja Parhin mukaan kirjan tavoitteena on saada esiin ihminen. Päästä kovan kuoren taakse ja tutkia, löytyykö sieltä mitään.

Von Bagh edusti psykiatrian saralla saksalaista koulukuntaa, jonka mukaan mielisairauksien hoitoon tepsi parhaiten työ ja kova kuri. Sota-aikana hänet tunnettiin simputtajana, joka määräsi armeijan hermotoipilaille rankkoja voimisteluharjoituksia, joiden tarkoituksena oli saada henkilö ”pakenemaan terveyteen”, kuten von Bagh itse menetelmää kuvasi.

”Psykiatrian menneille menetelmille on nyt helppo hymähtää”, Kivimäki sanoo. ”Mutta lääketieteessä on edelleen mysteerejä, kuten skitsofrenia, joiden alkuperää ei tiedetä. Ehkä enää ei olla yhtä metsässä kuin tuolloin ja potilaan oikeudet huomioidaan paljon paremmin, mutta toisaalta emme voi tietää, miten nykypäivän lääkekeskeistä psykiatriaa tullaan tulevaisuudessa katsomaan.”

Myös psykiatrian ajankuva

Vaikka lähtökohtana toimii von Bagh, teoksen on tarkoitus olla myös psykiatrian ajankuva: miten sairastuminen miellettiin, miten mielenterveyshoito toimi ja mitä ”hullujenhuoneelle” joutuminen ihmiselle tarkoitti.

Tutkijoiden mukaan kirjassa ei ole tarkoitus alkaa kaunistelemaan von Baghin hahmoa.

”Hän toimi sen ajan saksalaisten oppien mukaisesti, vaikka muualla Suomessa oltiin jo siirtymässä angloamerikkalaiseen psykoanalyyttiseen suuntaan. Tämän vuoksi saksalaispsykiatrian perinne eli Pohjois-Suomessa paljon muuta Suomea pidempään”, Parhi sanoo.

Kivimäki ja Parhi kertovat olevansa kiinnostuneita erityisesti siitä, miten von Bagh 25-vuotisen uransa aikana vaikutti Oulun ja koko Pohjois-Suomen psykiatrian kenttään.

”Hänen kauttaan kulkivat melkein kaikki Pohjois-Suomen mielisairaalapotilaat. Nyt on viimeisiä hetkiä päästä niiden puheille, jotka ovat olleet hänen hoidossaan, tai joiden omainen on ollut hoidossa”, Kivimäki sanoo.

Tällä hetkellä Kivimäen ja Parhin tiedot von Baghin persoonasta pohjautuvat lähinnä arkistolähteisiin ja kaupungilla kulkeneisiin tarinoihin: isokokoinen mies puhui piipittävällä äänellä ja ajoi amerikanraudalla holtittomasti. Kun joku ei osannut käyttäytyä, sanottiin, että joudut vielä ”Pakille”.

”Toivomme että potilaat, potilaiden omaiset, kollegat, hänet tunteneet tai mitä tahansa tietoa hänestä omaavat ottaisivat meihin yhteyttä. Kokemuksistaan voi kertoa myös nimettömänä.”

Muistoja psykiatri Konrad Von Baghista voi kertoa Katariina Parhille:
Soittamalla numeroon 050 3449482.
Sähköpostilla osoitteeseen katariina.parhi@oulu.fi.
Kirjeitse osoitteeseen Katariina Parhi, historiatieteet PL 1000, 90014, Oulun yliopisto.

Lue lisää 30.03.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Koskapa nimimerkillä Psykiatri on mitä ilmeisimmin paljon tietoa von Baghin vaiheista, hän varmaan ottaa yhteyttä kirjoittajiin, vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikaansa kutakin. Sitten tulee jotain uutta tilalle, mutta taas myöhemmin saatetaan palata entiseen. Nyt on uudestaan tulossa ajanjakso: Työ ja kuri on tärkeintä.Tämä pätisi psykopaatteihin, joita näyttääkin olevan aika paljon liikkeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyseinen rakennus palveli lastensuojelun käytössä 2000 luvun alussa. päiväkotitoiminnan jälkeen siinä toimi metsolan lastenkoti pari vuotta ja sen jälkeen perhekuntoutus. talo joutui käyttökieltoon, kun kesäseisokin aikana joku neropatti oli käynyt tukkimassa rännit vessapaperilla ja ja talo kastui läpikotaisin. aikanaan autotallin ovessa luki : "aivopesu ". sangen osuva teksti, varsinkin kun potilaat vaihtoivat sen takana pameja tupakkiin ja viinaan narkkien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan kuullleeni lapsuuteni lähipiirissä Paakilta saatuja hoito-ohjeita mm; -syö punajuuria- työntekemistä älä jätä....eli melkoista valelääkäri toimintaa itseasiassa. Autokoulussa 60 luvun alussa opettivat väistämään ko. letukalla javaa merkkihenkilöä , sanoivat olevan poliisin erityissuojelussa...eli sellaista tasa-arvoa oli ennevanhaankin jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus 60-70 -luvun vaihteessa katsastin Triumfiani, silloin katsastusasema oli Tuiran rannassa vanhan 4-tien varressa. Vein autoni aamulla aseman pihalle. Tunnistin Ylil.Bagin istumassa penkillä. Kun illalla sulkemisajan hetkellä menin hakemaan Triumfiani, Baggi istui edelleen penkillä , muita autoja ei ollut enää pihalla. Muistaakseni katsastusmies Moilanen tuli perässäni konttorista ulos ja huomasi Bagin edelleen istumassa penkillä. Kirosi, mikä mies siellä vielä odottaa vuoroa! Baggi oli tuonut autonsa aamulla aseman pihalle ja jäänyt odottamaan käymättä toimistossa! " palvelu ei pelannut"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapasin herran rouvineen kerran 70-luvun lopulla ja kuuntelin hieman ihmeissäni kun vuosikymmeniä naimisissa ollut pari teititteli toisiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo muistan. Huhun mukaan joskus 60-luvulla Martti niminen mies oli ollut hoidossa piirillä. Kerran Martti oli onkinut sankosta sairaalan pihalla. Paikalle oli tullut Pakki, naureskellen ja kysynyt saako Martti kalaa? Martti oli vastannu, että ookko nää hullu, ei tyhjästä ämpäristä mitään kalaa saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun lapsuudessa kun puhuttiin mielenterveysongelmista se yhdistyi aina hoitoon ja Pakkiin Oulussa. Hän oli ja on legenda

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli kerran Aatu, joka yöllä kaatu, löi päänsä sängyn kaiteeseen. Oli tohtori " Pakki ", oli pirun pitkä takki, vei Aatun heti piirille.
Tämmöinen luritus se kulki Oulussa " Pakin " perässsä 60-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on todellakin miellyttäviä muistoja Hänestä. Hänen tullessaan pankkisaliin ihana sikarin tuoksu oli ensimmäinen havannointi, sitten jotakin "murahtelua" ja asiat hoidettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko hänen persoonallaan merkitystä? Tulos on joka tapauksessa vääristyvä. Lisää löyhäperäisiä tarinoita noidasta. Olennaisempaa ja haasteellisempaa olisi tarkastella tuon aikaisen psykiatrian sisältöä ja tuloksellisuutta. Potilaita oli paljon ja heidän persoonansa jokainen yhtä arvokas kuin lääkärinsä. Tietty voisihan aihetta laajentaa siten, että tarkastellaan kattavammin psykiatrian lääkäreiden psykiatrista kuvaa, ja vaikkapa suhteuttaen asiakaskunnan vastaavaan. Se olisi reilumpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksalaisen koulukunnan edustajia tällä alalla on elossakin, mitä niiden kallon sisällä liikkuu voi saada selville, jos pääsee psykiatrisen potilasaineiston sairaus/potilaskertomuksiin. Historiaa on myös syytä tutkia rikollisena toimintana.
Tämä teoria on edelleen voimassa, kun arvioidaan oikeutta vakuutuslääketietellisessä mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ parantaa ja kova työ tervehdyttää kovasti. Pakkotyö tervehdyttää pakkokeinoin ja työttömyys sairastuttaa. Vapaaehtoistyö on terveyden jakamista apua tarvitseville. Määränsä kullakin, ylityö saattaa polttaa kynttilää molemmista päistä sillä ihminen ei ole kone.

Kovin asenteellinen on tutkijoiden lähtöasetelma. Suosittelisin ensin perehtymistä kunnolla ko. alan kansallisen historian faktoihin ja vasta sitten tekemään yleistyksiä ja tulkintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin asenteellinen ja asiantuntematon on tämän "tutkijaparin" lähtökohta. K vB:n "saksalaisuuntautuneisuuden" korostaminen ja hänen nimittämisensä simputtajaksi on silkkaa tietämättömyyttä; hänen ikäpolvensa lääketieteilijät olivat kaikki "saksalaisuuntautuneita" ja psykiatrian alalla vaikkapa Hgin yliopiston professorikunta 60- luvun lopulle saakka taatusti von Baghia saksalaisuuntautuneempia. Pohjoissuomalaisen psykiatrian nimittäminen jälkeenjääneeksi on taas loukkaavaa, erityisesti OY:n ensimmäisen psykiatrian professorin Pekka Tienarin elämäntyötä kohtaan. Eivät taida kirjoittajat olla perillä edes siitä, että samassa pihapiirissä oli 25v:n ajan kaksi psykiatrista sairaalaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sitten viestiä sähköpostiin! En ole itsekään näistä asioista tietoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"mielisairauksien hoitoon tepsi parhaiten työ ja kova kuri. "

Ei ehkä tepsi mielisairaisiin mutta kovan työn ja kurin leirit voisivat tepsiä narkkareihin ja muihin sossuvelttoilijoihin joilla ei ole selkärankaa eikä itsekuria omasta takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
13:51
Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen
12:22
Ylivieskan kirkon kustannukset uhkaavat paisua – suunnittelumuutoksilla kiritään kustannuksia kuriin
12:14
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
48
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
30
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image