Kulttuuri

Muhoslainen Sami Mustonen opetteli jopa ompelemaan saadakseen elokuvansa tehtyä, mutta mahtavinta oli ohjata Budapestin sin­fo­niaor­kes­te­ria – "Tunsin kuin voima olisi käsissäni"

Suomalainen luonto on innoittanut Sami Mustosta elokuvanteossa. Tarinassa menneisyys antaa päähenkilölle voimaa, mutta toisaalta orastava syksy on myös luopumisen aikaa. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 7.9.2019 18:00
Janne Taanila

Itseoppinut elokuvantekijä Sami Mustonen teki elokuvan, joka löi alan ammattilaiset ällikällä. 23-minuuttinen elokuva on katsottavissa Kalevan verkkosivuilla maanantai-iltana.

– Monet haikailevat lapsena tulevansa isona palomiehiksi tai poliiseiksi. Minä taas olen pienestä pitäen haaveillut elokuvaohjaajan urasta, muhoslainen ohjaaja Sami Mustonen sanoo myhäillen.

Ohjauksen lisäksi hän muun muassa käsikirjoitti, kuvasi, leikkasi ja teki värimäärittelyn alkukesällä valmistuneen Marras-lyhytelokuvansa elokuvansa itse.

Keskiaikaan sijoittuva vajaa 23-minuuttinen debyytti vakuutti myös Yhdysvalloissa, sillä kesällä elokuva voitti New York Cinematography Awards -kilpailussa kuukauden parhaan elokuvan tittelin sekä kahdeksan muuta palkintoa.

Kuukausittain palkitut voittajat kisaavat Golden Eagle -pääpalkinnoista, jotka jaetaan NYCA Film Festivalilla New Yorkissa ensi vuoden alkupuolella.

Voittoisa Marras tulee katsottavaksi Kalevan verkkosivuille maanantaina kello 19. Elokuvan pääsevät näkemään Kalevan digitilaajat ja koetilauksen tehneet. Sen ikäraja on K-12.

Marraksen kahdeksan eri kategorian voitoista Mustosen mieltä lämmittää erityisesti parhaan nuoren näyttelijän palkinto, jonka pokkasi hänen serkkunsa Saara Runtti. Runtti esittää elokuvassa Nuutti-nimistä päähenkilöä.

Runtin lisäksi elokuvassa on pitkä lista muhoslaisia esiintyjiä ja osallistujia. Tuomas Kinnunen näyttelee Nuutin isää ja Maiju Kinnunen toimi näyttelijöiden maskeeraajana.

– Kinnusiin tutustuimme sattuman kautta, kun he muuttivat naapuriin vuonna 2016. Siitä ystävyys alkoi, ja myöhemmin heitä oli helppo pyytää mukaan projektiin, Mustonen kertoo.

Yksi tärkeimmistä elokuvan elementeistä on suomalainen luonto, jota Mustonen on kuvannut kauniisti. Muhoksen metsät ja Oulun lähiympäristö ovat tunnistettavasti läsnä, mikä on valttikortti ulkomailla.

Pohjoista eksotiikkaa korostaa lisäksi Oulun murre, joka sopii yllättävän hyvin keskiaikaiseen sanailuun.

Mustonen mietti jo käsikirjoitusvaiheessa, pitäisikö kieltä kääntää enemmänkin eri aikakaudelle sopivaksi, mutta loppujen lopuksi oululainen aksentti tuntui oikealta ratkaisulta.

Elokuvan lähtökohtana toimi varhaiskeskiaikainen miljöö.

– Historia on aina ollut lähellä sydäntäni, ja tuo aikakausi edustaa jotain sellaista suppeaa ja brutaalia maailmankuvaa, jota halusin hyödyntää.

Muista joko käytöksellään tai ulkomuodoltaan poikkeavien katsottiin olevan muuta väestöä alempana ja heitä syrjittiin. Kun raamit olivat kasassa, niiden sisään kirjoitettiin tyttö, jossa piti olla muiden hahmojen silmissä jotain vialla.

Suhtautuminen erilaisuuteen sekä ulkopuolisen vaaran tuntu luovat elokuvan jännitteen.

– Nykyaikana samanlaisia uhkatilanteita ei tule vastaan ja kiipelistä on helpompi selvitä esimerkiksi älylaitteiden avulla, Mustonen perustelee.

Myös aikakauden visuaalisuus kiehtoo Mustosta, mikä vei hänet odottamattomalle matkalle käsitöiden maailmaan.

– Halusin aidontuntuiset keskiaikaiset vaatteet, jotka näyttävät tarpeeksi vanhoilta, mutta myös hyvältä kamerassa.

Puuvillalaatuja oli erilaisia, ja Mustonen testaili useita kangastyyppejä. Hän pläräsi alan kirjallisuutta ja kahlasi kaavoja läpi.

Lopulta löytyi sopiva materiaali, tarpeeksi painava puuvillakangas. Sitten pitikin hankkia ompelukone ja opetella käyttämään sitä.

Satoja euroja ja paljon vapaa-aikaa kului kaiken muun ohella asujen ompeluun, mutta perfektionistina mistään osa-alueesta ei ollut varaa tinkiä.

Apuna olivat oma äiti ja avopuoliso Reetta-Mari Mustonen, joka toimi muun muassa tuotantoassistenttina ja catering-vastaavana.

Säveltäjäksi Mustonen sai Tuomas Kantelisen, joka on tehnyt musiikkia moniin kotimaisiin tuotantoihin sekä Renny Harlinin elokuviin.

– Menin käymään Helsingissä tavatakseni Tuomasta ja kuinka ollakaan, Kantelisella oli hihassaan pieni yllätys, Mustonen kertoo.

Kävi ilmi, että jos nuotit saataisiin illalla yhdeksään mennessä valmiiksi, elokuvamusiikkia olisi sen jälkeen aikaa äänittää budapestilaisen sinfoniaorkesterin kanssa etäyhteyden kautta.

Nuotit valmistuivat viime tipassa ja Mustonen jännitti Kantelisen studiolla, mitä tuleman pitää. Puhelinyhteys avautui ja live-lähetys Budapest Symphony Orchestran -tiloista alkoi.

– Se oli uskomaton ja mahtavin kokemus tässä projektissa. Tunsin kuin voima olisi käsissäni, kun myös minä sain antaa orkesterille ohjeita oikeasta soinnista.

Aikaisempi merkittävä käännekohta oli tullut vastaan jo alkuvuodesta 2019, kun oululainen tuotantoyhtiö Mutant Koala Pictures lähti projektiin mukaan.

– Tuottaja Jukka Vidgren näki elokuvan raakaleikkauksen, ja hän piti sitä poikkeuksellisen laadukkaana.

Tuotantoyhtiön myötä projektille oli mahdollista hakea tukia, jotta jälkituotannossa myös äänimaailmasta ja musiikeista saataisiin mahdollisimman korkeatasoiset.

Elokuvaa itse opiskelleelle Mustoselle tuotantoyhtiön löytyminen oli korvaamaton apu, joka teki kaikesta paljon helpompaa.

Seuraava elokuva on jo ideointivaiheessa. Aiheista etenkin Kalevala polttelee kovasti.

Sami Mustonen

Syntynyt 9. joulukuuta 1988 Muhoksella.

Asuu Muhoksella avovaimonsa Reetta-Mari Mustosen kanssa.

Itseoppinut elokuvantekijä. Tutustunut alaan harrastuksena usean vuoden ajan.

Työskennellyt muun muassa helsinkiläisessä mainostoimistossa ja tehnyt 3D-mallinnusta esimerkiksi Jalmari Helanderin Rare Exports -elokuvaan.

Työskentelee nykyisin 3D Visualization Consultant -nimikkeellä oululaisessa ohjelmistotalossa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olipa kyllä upea ja mieltäliikuttava teos! Mahtikiitokset Ohjaajalle ja kaikille tuotannossa mukana olleille tahoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee katsottavaksi huomenna maanantaina? Eikö huomenna ole sunnuntai? Näin elokuvan eilen, ja voin suositella muillekkin, koskettava tarina ja upeasti toteutettu. Tutut maisemat kirsikkana kakun päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
10:59
Oulaskankaan sairaala luopuu rajoitetuista asiakaspalvelun soittoajoista
10:32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
71
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
70
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
28
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
20
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
17
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image