Kulttuuri

Metallica on Suomessa koko kansan metallia – Hämeenlinnaan legendaarista bändiä saapui kuulemaan 55 000 korvaparia

Kaikki konsertin 55 000 lippua myytiin ennakkoon. KUVA: Pekka Rautiainen
Kulttuuri 16.7.2019 21:59
Kaisla Mustakartano

Metallican suosio Suomessa on uskomaton. Viime vuoden toukokuussa metallilegenda esiintyi Hartwall-areenalla kahdesti ja löi yleisöennätykset rikki molemmilla keikoillaan.

Ensimmäinen esiintyminen keräsi 14 607 yhtyeen ystävää yhteen, ja kahta päivää myöhemmällä keikalla tuotantoratkaisujen myötä yleisökapasiteettia saatiin kasvatettua 14 639 kuulijaan.

Metallican nokkamies James Hetfield on laulanut vuoden sisällä reilulle 80 tuhannelle suomalaiselle. KUVA: Pekka Rautiainen

Kantolan keikan normaalihintaiset liput myytiin loppuun jo marraskuussa. Kaikki tapahtuman 55 000 lippua myytiin loppuun ennakkoon.

Hieman reilun vuoden sisään James Hetfield kumppaneineen on siis tavoittanut Suomessa kaikkiaan 84 246 korvaparia. Häikäisevät lukemat, vallankin kun kaikki Hämeen Sanomien haastatteluun osallistuneet ihmiset kertoivat omiksi suosikeikseen vanhemman tuotannon.

Kantolaan saapuneita Metallican ystävien ja ihmettelijöiden ikähaarukka on se kuuluisa haarukka lähes vauvasta vaariin. Yleisökatraan vanhempaa osastoa edustivat Vantaalta saapuneet Päivi ja Tapani Mattila. He saapuivat katsomaan illan pääesiintyjää silkasta uteliaisuudesta.

– Pitihän tämä tulla katsomaan, täällä on sentään yksi prosentti koko Suomen väestöstä.
Vaikka Metallica ei ole kummankaan suurempiin suosikkeihin kuulu, niin sydän sykkii raskaammalle rock-musiikille.

– Käymme katsomassa keikkoja pari kertaa vuodessa. Skaala on laaja, sillä viimeksi olimme Matin ja Tepon keikalla, Päivi Mattila naurahtaa.

– Näillä ikävuosilla sitä katsoo keikat jo mieluummin istuvilleen ja klubeissa. Niissä on yleensä näkyvyys parempikin, mutta mielenkiinnosta on mukava käydä tällaisissakin tapahtumissa.

Kuvassa ovat sisarukset Jani ja Janna Pulliainen Joensuusta ja Imatralta. Kasvomaalaus kertoo, että Jani odotti tiistailta eniten lämppäribändi Ghostia KUVA: Pekka Rautiainen

Komeaan kasvomaalaukseen tälläytynyt joensuulainen Jani Pulliainen lienee niitä harvoja, joille Metallica on Kantolassa lämppäribändin asemassa.

– Minä olen Metallican jo kertaalleen nähnyt, joten jos Ghost ei Hämeenlinnassa olisi, niin en olisi minäkään.

Pulliaisen sisko Janna Pulliainen korjaa kuitenkin, että veli olisi joka tapauksessa tullut siskonsa mukana keikalle.

Janna Pulliaista miellyttää Metallican vanhempi tuotanto ja hyvä meininki sekä ennen kaikkea vanhat hyvät biisit.

Iida Porkka (vas.) ja Tiia Kukkonen Jyväskylästä diggailevat vanhemmasta matskusta. Metallicassa viehättää hyvät biisit ja hyvä meininki KUVA: Pekka Rautiainen

Keski-iän kultaisella kynnykselle yltäneet Anne-Mari ja Jarkko Vuollet ovat saapuneet Kantolaan 14- ja 16-vuotiaiden poikiensa kanssa. Mutta kumpi rehasi kumman paikalle, vanhemmat lapsensa vai toisin päin?

– Nuorisoa kiinnostaa Ghost enemmän ja meitä vanhempia Metallica. Tämä on meille ensimmäinen kerta, kun näemme Metallican. Aina on ollut mukamas jotain muuta tärkeämpää tai niin kutsutusti taloudellisesti haastavat ajat, Anne-Mari Vuollet kertoo.

Myös Vuolteille rakkaimmat Metallican biisit löytyvät yhtyeen vanhemmasta materiaalista.

– Jokaisella levyllä on hyvät hetkensä, mutta kyllä Master of Puppets on minun suosikkini, Jarkko Vuollet paljastaa.

– Minulle Sad But True on niin paljon muutakin kuin pelkkä kappale, että se on ehdoton suosikki. Olen laulanut sitä sekä nuoruudessani että omille lapsilleni unilauluna, Anne-Mari kertoo.

Topi Korhonen Savosta tuli juhlistamaan kesäloman alkua. KUVA: Pekka Rautiainen

Savolainen Topi Korhonen saapui juhlistamaan kesälomansa alkua Metallican tahdein.

– Jos ei loma olisi alkanut, niin tuskin olisin paikan päälle vaivautunut.
Korhosen farkkuliiviä korostavat lukuisat bändien kangasmerkit, Popedasta ja Hanoi Rocksista Sex Pistolsiin.

– Musiikkimakuni on kovaääninen kitaramusiikki, joka ärsyttää muita. Metallican tuotannosta ehdoton suosikkini on And Justice For All.

Screenien puute hämmentää

Outoa on se, että tämän kokoluokan produktiossa ei ole kunnollisia screenejä. Ei ollut yksi tai kaksi kertaa, kun yleisöstä kuului murinaa, että screeneistä ei näe mitään.

Tämän kauneusvirheen lisäksi ei tämän vuoden tapahtumasta ainakaan allekirjoittaneella ole pahaa sanottavaa. Erityinen hatunnosto täytyy tehdä keikan lämppäribändeille.

Lars Ulrichin soitosta voi olla montaa mieltä, mutta herran musiikkimaku on pettämätön. Bokassa julkaisi kesällä toisen levynsä, joka on täyttä rautaa, eikä yhtyeen livekunnossakaan ole moitteen sijaa.

Satojen metrien etäisyydeltäkin seurattuna pää rupeaa väistämättä nykimään kuin pahimmalla rockpoliisilla konsanaan.

Illan toinen lämmittelyakti Ghost on onnistunut tekemään saatananpalvonnasta kenties salonkikelpoisempaa kuin mikään muu yhtye kuunaan. Eikä yhtyeen johtohahmo bändeineen pettänyt Kantolassakaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Meni pilalle tämäkin bändi kun kaiken maailman 50-kymppiset hevileidit alkoi kuuntelemaan justicea ja kehumaan miten se on niin ankaraa.

Pilalla, aivan pilalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä hurmosmöykkää ei kuuntele elävä Erkkikään. Eihän siellä kyllä monta selväpäistä olekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vois vähempää kiinnostaa! Hyvä, kun mölyäjät ja pirunpalvojat ovat tällä hetkellä siellä Hameenlinnan suunnalla. Pahuudella on monenlaisia esiintymismuotoja. Tätä ihmettelen, että montako feministiä siellä mahtoi olla, kun hevin yksi piirre on miehisyydessä ja sen korostamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voisi vähempää kiinnostaa kirkkomusiikki! Hyvä kun ovat kaikki pakkautuneet samaan paikkaan sunnuntaisin. Missä on femisistit kirkollisissa piireissä? Kyllä on naispappeja sorsittu, kun pappeudessa on miehisyys ja sen korostaminen ainiaan ollut. Jumala on mies ja jeesus myös. Aamen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kerrotko vähän tarkemmin mitä tekemistä Metallican musiikilla on pahuuden kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätän itsesi sivistämisen pelkästään sinulle itselle, jos ei ole selvillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo bändi jo hiukan kulahtanut,samaa juttua kelaavat vuodesta toiseen, mutta jos kuulijoita riittä niin mikäs siinä,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metallica on laumasielujen mölyä. Pakko on mölyt mahasta päästää ilmoille muuten ihminen läjähti ja tukehtuu lopuksi omaan kiukkuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivaahan se on, että on hauskaa.
Ja ei se Metallica enää ole mitään höpöhöpö musaa, siitähän tykkää kaikki.
Mutta toista se oli Nivalassa 1984, kun joulukuussa oltiin parin kaverin kanssa kattomassa näitä äijiä.
Muita katsojia oli ehkä kaksisataa, jos sitäkään.
Silloin Metallicassa oli nopeutta, tuoreutta ja vaaran tuntua.
Niinkuin Rock`n Rollissa pitääkin olla.
Silloin, kun jostain tulee " Vain Elämää"- tason ihquilua, niin se ei ole enää Rock.
Ja . kun 50 000-300 000 ihmistä seisoo pellolla katsoen screenejä, kaljamukit kourassa.
No, parempi sekin, kun ei mitään.
Mutta ei muuta kuin , "Kill Em All!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaikki jotka muistelee käyneensä Nivalassa katsomassa Metallicaa laskettaisiin yhteen niin se porukka ei sopisi edes Hartwall-areenalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipahan kähvellettyä, semmoinen todistus paikkalla olostani, että se riittää minulle.
Ja varmaan ois riittänyt Nivalan poliisillekkin.
Nyt on onneksi aikaa kulunut ja teko vanhentunut.
Siihen aikaan , kun ei ollut älypuhelimia keikoilla, joten oli pakko todistaa
apinoille olleensa paikalla.
Nykyään apinat ottaa itse selfien konserteissa, ennen moshattiin ja stagedaivattiin.
OverKill!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ole suomalaiset köyhiä eikä kipeitä, kun on jostakin hetken hillumisesta kyse. Anna olla kun tarvittaisiin rahaa johonkin arkipäivän asiaa, joka koskettaa suurinta osaa suomalaisia, niin pitää kovasti säästää. Josko osa suomalaisista on todellista lauma kansaa, kun on paljon muita niin pitäähän siellä minunkin olla. Työni puolesta jouduin järjestämään parikymmentä vuotta sitten teatteri matkan, palvelutalosta 50 kilometrin päästä kaupunkiin. Palvelutalon asukkaat olivat kuulleet, että esitys oli ala-arvoinen ja joka toinen sana kirosana. Listalle kertyi 2 nimeä ja menin sitä esittämään johtajattarelle. Johtajatar huusi kurkku suorana, "sinähän menet sinne näiden kahden kanssa." Menomatkalla toinen vanhus sanoi, " eikö tänne muut lähteneetkään, en minäkään olisi lähtenyt jos olisin tiennyt." Väliajalla entisen työpaikkani osastonhoitaja tuli kysymään minulta, mitä pidän esityksestä sanoin että olisin kotona mieluummin kuin täällä kuluttamassa vanhusten varoja törkyyn. Hän sanoi myös, jos olisi tiennyt ei olisi tullut. Sama se on nuo festarit, mennään katsomaan, kun kaikki muutkin, eikä kuunnella ollenkaan tosissaan onko musiikin tuotos todella hyvää tekevää ihmiselle.
Oli se teatterimatka aika hulppeata menoa isolla palvelutaksilla, kaksi vanhusta, hoitaja ja kuljettaja edestakaisin 100 km. Ei ollut aihetta säästää hoitajan palkassa, eikä myöskään vanhusten pienissä eläkkeissä. Kun vanhukset tarvitsisivat hoitoa, jota heidän ihmisarvoinen elämänsä tarvitsisi, silloin pitää säästää. Kansa päättää mihin he rahansa käyttävät, näin se on se on sitä niin sanottua taas-arvoa ja sitten valitetaan arkipäivän elämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näen, että olet ihmisenä kokenut, elänyt ja nähnyt! Olen pahoillani puolestasi, mitä olet joutunut näkemään ja kokemaan työelämäsi aikana😥 Huomaan että työsi oli sinulle kunnia asia ja sen hoitaminen hyvin🌹Toivon levollisuutta elämääsi ja rauhallista ymmärtäväisyyttä elämän kulkuun, nyt ja tulevaisuudessa☺️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metallica on esimerkki kalliista rääkymisestä. Oikeaa musiikkia Oulussa kaivataan. Suomalaisten nykysäveltäjien kannattaa miettiä vakavasti alan vaihtoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmittaa kun jäi mitä todennäköisimmin trokarien takia näkemättä. Pääsin lippukauppaan sisään 5 min siitä kun se oli avattu ja näytti jo muka eioota... 😐

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2015 vastaava konserttitapahtuma toi Hämeenlinnan kaupungin kirstuun 7 miljoonaa euroa. Ei huono.
https://yle.fi/uutiset/3-10874456

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla koko kansan sillä bändissä on pelkkiä miehiä. Jos tasa-arvo toteutisi olisi bändissä naisia ja pari roudareista miesoletettuja. Nyt boikottiin miesbändit ja ensi kesänä lupia vain naisenemmistöisille ja pelkästään femimiineille sallittuille festareille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alma tai tämä uusi tangokuningas ei pääsee koskaan näihin mittoihin. Olkaamme Suomelaiset ylpeitä täällä pohjolan perukoilla siitä että edes joku super bändi muistaa meidät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image