Kulttuuri

Lapin Herra Jatsi

Yksi tärkeä tehtävä on saada suomalainen jazz markkinoiduksi maailmalle, sanoo Suomen Jazzliiton puheenjohtaja Juha Söder. Tarjonnalle on löydettävä hyvä sisältö, sillä liitto ei ole mikään ohjelmatoimisto. KUVA: Arto Liiti
Kulttuuri 14.1.2007 0:00
Arto Murtovaara
Juha Söderin, 64, habitus on tuttu pohjoisen jazzfestivaalien kävijöille jo parilta vuosikymmeneltä. Melkein yhtä tuttu hän on etelän kabineteissa, vuoden vaihteen jälkeen vieläkin tutumpi.Juha Söderiä voi huoletta puhutella Lapin herra jatsiksi.

Eläkkeellä oleva läänintaiteilija on touhukas. Kännykkä pirisee haastattelun aluksi pari kertaa. Kuun vaihteen Ylläksen järjestelyt painavat niskaan ja Suomen Jazzliiton kokous on valmisteilla. Toki Söder käyttääkin nyt muusikon titteliä, vaikka touhuaa yhtä paljon jos ei enemmänkin aidan toisella puolella.

"Tällä hetkellä on siinä mielessä mielenkiintoinen ja hyvä tilanne, että ensimmäistä kertaa on elämässä saa tehdä mitä itse haluaa ja sitä mistä pitää", Söder pohtii. "Ennen kaikkea on soittamisen halu tullut takaisin. Vaikka on ´eläkkeellä´, joka päivä tulee treenattua ja omalla kokoonpanolla on keikkaa."

Pitkään pohjoisen festivaaleilla sekä Suomen Jazzliitossa vaikuttanut Juha Söder siirtyi vuoden vaihteessa liiton varapuheenjohtajan tehtävistä puheenjohtajaksi Matti Konttisen viiden vuoden kauden jälkeen. Vuoden vaihde toi myös pestin valtion säveltaidetoimikuntaan.Lapsipuolen
asemassa


Söder on valtion säveltaidetoimikunnassa oikeastaan ainoa puhdas jazzmusiikin edustaja. Pop ja rock on siellä vahvasti edustettuna (Timo Rautiainen, Pedro Hietanen), puhumattakaan niin sanotusta taidemusiikista. Vaikka onkin puritaaninen jazzin suhteen, Söder korostaa, ettei vastusta muita musiikin muotoja.

"Se on ihan hyvä asia, että olen täältä pohjoisesta, yleensä ne paikat on täytetty kehäkolmosen sisäpuolelta", Söder sanoo ja muistuttaa samaan hengen vetoon, että puheenjohtaja Pekka Vapaavuorella on vahvat siteet pohjoiseen. "Pohjoinen on tällä kaudella hyvin edustettuna muutenkin valtion taidetoimikunnissa."

Söder arvioi suomalaisen jazzin tilanteen sinänsä hyväksi, vaikka se on hänen mielestään kaksiteräinen miekka. Taiteellinen taso ja koulutus on ihan huippuluokkaa, mutta muusikoiden työtilaisuudet ovat minimaaliset. Mahdollisuuksia ja tilaisuuksia on paljon, mutta yleisö ei löydä konsertteihin.

"Onhan se lapsipuolen asemassa niin sanottuun klassiseen taidemusiikkiin nähden. Siinä on instituutiot olemassa ja niihin on vaikea vaikuttaa", Söder pohtii. "Olisi tietysti valtiovallan puolelta hyvä, että jazzmusiikki noteerattaisiin toisella tavalla silloin kun pelimerkkejä jaetaan."

"Pop- ja rock-puoleen ei kannata verrata, koska siellä on eri pelisäännöt ja lainalaisuudet."Tarjontaa
levitettävä


Pohjoisen tilannetta Söder pitää hyvänä. Puhtaasti Lapissa on neljä festivaalia eri vuodenaikoina ja ne edustavat lisäksi erilaisia tyylisuuntia. Lisäksi Oulussa, Raahessa ja Kajaanissa on pitkät festivaaliperinteet.

"Yleensä koko Suomen musiikkitapahtumat rajoittuvat 2-3 kuukauteen vuodessa, uusia tapahtumia ei paljoa kaivata. Vanhoja voi parantaa. Se ei ole mikään ongelma, vaan se, että miten musiikkia kuunnellaan ja kulutetaan festivaalien ulkopuolella."

Juha Söder korostaa että konserttitarjontaa täytyisi saada levitettyä muuallekin kuin isoihin kaupunkeihin ja sen hän näkee erityisesti Jazzliiton tehtäväksi. Söder vertaa festivaalitoimintaa Suomen kirkkoihin.

"Kaikki käyvät joulukirkossa ja pääsiäisenä, mutta kuinka moni käy viikonloppuisin kirkossa? Festivaaleilla käydään myös, mutta ei konserteissa."

"Jazzliiton tehtävä on nimenomaan jazzmusiikin tuntemuksen ja tietämyksen lisääminen ja että tarjonta kattaisi tasapuolisesti koko maan", Söder summaa. "Se ei ole yksin liiton harteilla, vaan tarvitaan paikallisyhdistysten aktiivisuutta. Liitto on kattojärjestö, joka pyrkii palvelemaan yhdistyksiä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
55
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
32
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
32
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
25
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

137 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image