Kulttuuri

Lapin Herra Jatsi

Yksi tärkeä tehtävä on saada suomalainen jazz markkinoiduksi maailmalle, sanoo Suomen Jazzliiton puheenjohtaja Juha Söder. Tarjonnalle on löydettävä hyvä sisältö, sillä liitto ei ole mikään ohjelmatoimisto. KUVA: Arto Liiti
Kulttuuri 14.1.2007 0:00
Arto Murtovaara
Juha Söderin, 64, habitus on tuttu pohjoisen jazzfestivaalien kävijöille jo parilta vuosikymmeneltä. Melkein yhtä tuttu hän on etelän kabineteissa, vuoden vaihteen jälkeen vieläkin tutumpi.Juha Söderiä voi huoletta puhutella Lapin herra jatsiksi.

Eläkkeellä oleva läänintaiteilija on touhukas. Kännykkä pirisee haastattelun aluksi pari kertaa. Kuun vaihteen Ylläksen järjestelyt painavat niskaan ja Suomen Jazzliiton kokous on valmisteilla. Toki Söder käyttääkin nyt muusikon titteliä, vaikka touhuaa yhtä paljon jos ei enemmänkin aidan toisella puolella.

"Tällä hetkellä on siinä mielessä mielenkiintoinen ja hyvä tilanne, että ensimmäistä kertaa on elämässä saa tehdä mitä itse haluaa ja sitä mistä pitää", Söder pohtii. "Ennen kaikkea on soittamisen halu tullut takaisin. Vaikka on ´eläkkeellä´, joka päivä tulee treenattua ja omalla kokoonpanolla on keikkaa."

Pitkään pohjoisen festivaaleilla sekä Suomen Jazzliitossa vaikuttanut Juha Söder siirtyi vuoden vaihteessa liiton varapuheenjohtajan tehtävistä puheenjohtajaksi Matti Konttisen viiden vuoden kauden jälkeen. Vuoden vaihde toi myös pestin valtion säveltaidetoimikuntaan.Lapsipuolen
asemassa


Söder on valtion säveltaidetoimikunnassa oikeastaan ainoa puhdas jazzmusiikin edustaja. Pop ja rock on siellä vahvasti edustettuna (Timo Rautiainen, Pedro Hietanen), puhumattakaan niin sanotusta taidemusiikista. Vaikka onkin puritaaninen jazzin suhteen, Söder korostaa, ettei vastusta muita musiikin muotoja.

"Se on ihan hyvä asia, että olen täältä pohjoisesta, yleensä ne paikat on täytetty kehäkolmosen sisäpuolelta", Söder sanoo ja muistuttaa samaan hengen vetoon, että puheenjohtaja Pekka Vapaavuorella on vahvat siteet pohjoiseen. "Pohjoinen on tällä kaudella hyvin edustettuna muutenkin valtion taidetoimikunnissa."

Söder arvioi suomalaisen jazzin tilanteen sinänsä hyväksi, vaikka se on hänen mielestään kaksiteräinen miekka. Taiteellinen taso ja koulutus on ihan huippuluokkaa, mutta muusikoiden työtilaisuudet ovat minimaaliset. Mahdollisuuksia ja tilaisuuksia on paljon, mutta yleisö ei löydä konsertteihin.

"Onhan se lapsipuolen asemassa niin sanottuun klassiseen taidemusiikkiin nähden. Siinä on instituutiot olemassa ja niihin on vaikea vaikuttaa", Söder pohtii. "Olisi tietysti valtiovallan puolelta hyvä, että jazzmusiikki noteerattaisiin toisella tavalla silloin kun pelimerkkejä jaetaan."

"Pop- ja rock-puoleen ei kannata verrata, koska siellä on eri pelisäännöt ja lainalaisuudet."Tarjontaa
levitettävä


Pohjoisen tilannetta Söder pitää hyvänä. Puhtaasti Lapissa on neljä festivaalia eri vuodenaikoina ja ne edustavat lisäksi erilaisia tyylisuuntia. Lisäksi Oulussa, Raahessa ja Kajaanissa on pitkät festivaaliperinteet.

"Yleensä koko Suomen musiikkitapahtumat rajoittuvat 2-3 kuukauteen vuodessa, uusia tapahtumia ei paljoa kaivata. Vanhoja voi parantaa. Se ei ole mikään ongelma, vaan se, että miten musiikkia kuunnellaan ja kulutetaan festivaalien ulkopuolella."

Juha Söder korostaa että konserttitarjontaa täytyisi saada levitettyä muuallekin kuin isoihin kaupunkeihin ja sen hän näkee erityisesti Jazzliiton tehtäväksi. Söder vertaa festivaalitoimintaa Suomen kirkkoihin.

"Kaikki käyvät joulukirkossa ja pääsiäisenä, mutta kuinka moni käy viikonloppuisin kirkossa? Festivaaleilla käydään myös, mutta ei konserteissa."

"Jazzliiton tehtävä on nimenomaan jazzmusiikin tuntemuksen ja tietämyksen lisääminen ja että tarjonta kattaisi tasapuolisesti koko maan", Söder summaa. "Se ei ole yksin liiton harteilla, vaan tarvitaan paikallisyhdistysten aktiivisuutta. Liitto on kattojärjestö, joka pyrkii palvelemaan yhdistyksiä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image