Kulttuuri

Ja­pa­ni­lais­ryh­mä TeamLabin digitaalisen taiteen näyttely avaa uuden Amos Rex -museon – Museokävijä voi kävellä sisään ins­tal­laa­tioi­hin

TeamLab -ryhmän johtaja Toshiyuki Inoko Graffiti Nature -teoksen edustalla. Teoksessa kävijät pääsevät vaeltamaan unenomaiseen labyrinttiin ja kanssakäymisiin erilaisten olentojen kanssa. KUVA: KIMMO BRANDT
Kulttuuri 27.8.2018 16:42
Hannamari Ahonen

Näyttelytilat ovat maan alla. Katon kummut muodostavat ulos uudenlaisen urbaanin maiseman.

Ei ole yhdentekevää, minkälainen avajaisnäyttely rakennetaan upouuteen taidemuseoon.

Helsingin ydinkeskustaan Mannerheimintien ja Kampin kauppakeskuksen ja linja-autoaseman väliin torstaina avattava Amos Rex -museo avaa japanilaisen monialaisen taiteilijaryhmä TeamLabin digitaalisilla installaatioilla.

– Visuaalinen kulttuuri on murroksessa. Maalaukset, veistostaide ja grafiikka jatkavat elämäänsä, mutta tulee uusia taiteen muotoja, joita ei osata edes aavistaa. Näyttelymme näyttää yhtä mahdollista tietä, museonjohtaja Kai Kartio esittelee.

Tokiolainen Team Lab on kaikkiaan 500 hengen taideryhmä, jossa on monen eri alan asiantuntijoita. Ryhmällä on kaksi omaa taidemuseota Tokiossa. Amos Rexin mediataiteen näyttelystä vastaa reilun 20 hengen ryhmä.

Hienosti sanottuna näyttely koostuu immersiivisistä projektioista eli seinille on heijastettu liikkuvia, digitaalisia maailmoja, joihin näyttelykävijä pääsee kävelemään sisään.

Teoksen teknisestä toteutuksesta on taiteilijaryhmän kanssa vastannut projektorivalmistaja Epson, joka on toimittanut näyttelyä varten 137 lasertekniikalla toimivaa 3LCD-projektoria.

– Teknologia vapauttaa taiteen fyysisestä materiaalista, syntyy maailma ilman rajoja, TeamLab-ryhmän johtaja Toshiyuki Inoko kertoo.

Amos Rexin näyttelyä TeamLab lähti Inokon mukaan suunnittelemaan museon erikoisen arkkitehtuurin perustalle. Museon näyttelytilat ovat maan alla ja ulkona museosta kertovat korkeat pehmeästi kaartuvat kumpareet.

– Museo kuplii ulos, ottaa aukion haltuunsa ja antaa sille uuden identiteetin. Pehmeästi kaartuvat muodot eivät tuki aukiota, vaan tämä toivottavasti luo uutta kaupunkikulttuuria, museon pääsuunnittelija Asmo Jaaksi arkkitehtitoimisto JKMM:stä kertoo.

Jaaksin mukaan museon arkkitehtuurissa kohtaavat kolme vuosisataa. Vanhan linja-autoaseman keltainen rakennus Lasipalatsin toisella puolella on 1800-luvun alussa rakennetun Turun kasarmin aikainen huoltorakennus.

Lasipalatsi taas edustaa 1930-luvun arkkitehtuuria.

– Nyt paikalle astuu uusi vuosisata, meidän aikamme.

Kattoikkunoilla on luotu tunnelma, että ollaan osa kaupunkia.

– Ulkona ohikulkijat voivat kurkistaa ikkunasta sisään ja museokävijä sisältä ulos.

Museonjohtaja Kartio uskoo, että taidemesenaatti ja Hufvudstadsbladetin omistaja Amos Andersson, jonka perustaman säätiön rahoilla museo on rakennettu, on pilvenreunalla tyytyväinen.

– Hän ei ollut liiallisella vaatimattomuudella rasitettu henkilö. Uskon, että ajatus kuningas (latinaksi Rex) Amoksesta Mannerheimintiellä olisi häntä ilahduttanut.

Amos Rex

Kokonaispinta-ala 8000 neliömetriä, josta uutta tilaa 6000 neliötä. Lisäksi kunnostettu 1930-luvulla rakennetun Lasipalatsin tiloja ja perinteinen Bio Rex -elokuvateatteri.

Näyttelytilaa 2 200 neliötä.

Maksoi 50 miljoonaa euroa. Museo rahoitettiin yksin suomenruotsalaisen liikemiehen, lehdenkustantajan ja taidemesenaatin Amos Anderssonin perinnöllä eli Föreningen Konstsamfundetin rahoilla.

Budjetti ja aikataulu pitivät.

Kemiössä 1878 syntynyt Andersson loi omaisuutensa perustan kiinteistökaupoilla I maailmansodan aikana. Hän kuoli 1961 poikamiehenä.

Amos Anderssonin taidemuseo toimi 1965–2017 Helsingin Yrjönkadulla. Se avataan kotimuseona parin vuoden päästä. Kesäaikaan museona on myös Anderssonin kesäpaikka Söderlångvik Kemiönsaaressa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:10
Koronakuolemien määrä kasvaa Suomessa päivä päivältä, nyt menehtyneitä jo 11 – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
13:30
Palo Martinniemessä Lukijalta
13:04
Vanha työväentalo paloi ilmiliekeissä Haukiputaalla, lähitalojen asukkaat evakuoitiin
12:37
Poliisi muistuttaa eristettynä olevan Uudenmaan rajan ylittäviä työmatkalaisia: Varatkaa maanantaina enemmän aikaa
11:45
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
11:08
Maailman suurin tuottaja valmistaa 200 miljoonaa suojakäsinettä päivässä, kaupaksi menisi nyt lähes kaksinkertainen määrä
11:07
Pölkyn höylähallissa savua, aiheutti suuren rakennuspalohälytyksen Kuusamossa
132
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
51
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
39
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
30
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
26
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
21
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
20
Ovelta ovelle kaupustelu on kiellettävä koronan aikana Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image