Kulttuuri

Ida oli Sibeliuksen lem­pi­lau­la­ja­tar

Kulttuuri 4.9.2003 0:00
Kaisu Mikkola
Ida Paulina Ekman (1875-1942), omaa sukuaan Morduch, oli Jean Sibeliuksen lempisopraanoista toinen, toinen oli Aino Ackté.

Ekmanin pariskunnasta Idan pianistimies Karl (1869-1947), vaimonsa vakiosäestäjä, näyttäytyy kuten vaimonsakin monissa Sibeliusten elämän käänne- ja muissakin kohdissa.

Karl Ekman pyöri Sibeliusten kuvioissa jo Juhani Ahon Yksin-kirjan ilmestymisen aikoihin. Kirjan ilmestyminen oli skandaalinkäryinen ja johti lähes kaksintaisteluun Jean Sibeliuksen ja Juhani Ahon välillä.

Olihan Aino Järnefelt antanut Aholle rukkaset vuonna 1889 ja kihlautunut Jean Sibeliuksen kanssa pian tämän jälkeen. Avioliiton Sibeliukset solmivat vuonna 1892, Ekmanit kolme vuotta myöhemmin 1895.

Kun nuori Aino Järnefelt saapui kerran kotiinsa kävelyltä Jean Sibeliuksen ja Karl Ekmanin seurassa, antoi äiti, Elisabeth Järnefelt Yksin-kirjan Ainolle kirjoittajan terveisin. Aino totesi, että Jussille saa kertoa, ettei kirja mitään muuta, sillä hän on mennyt samana iltana Jannen kanssa kihloihin. Tämä kulttuurihistorian katkelma jo kertoo, miten läheisiä Ekmanit olivat vuosikymmenestä toiseen Sibeliuksille. Näistä alkuvaiheista muistutetaan mm. vasta ilmestyneen Yksin-kirjan uudessa laitoksessa (SKS, 2003).

Ystävyyden kestosta kertonee sekin, että Sibelius kirjoitti kaikki kolme viimeistä laulukokoelmaansa Ida Ekmania varten. Uraansa lopettaessaan Ekman kantaesitti vielä jäähyväiskonsertissaan Sibeliuksen lauluja.

Myös Ekmanien poika Karl nuorempi (1895-1962), joka oli kirjailija ja lehtimies, joutui Sibeliuksen piiriin. Hän kirjoitti mm. yhden Sibeliuksen elämäkerroista. Karl nuoremman kautta Ida-äidille omistetut nuotit aikanaan kulkeutuivat oululaiseen omistukseen.Aino Ackté jaksoi piikitellä


Toinen Sibeliuksen lempilaulajattarista, Aino Ackté siis, oli tosi piikikäs kilpailijattarelleen. Tämä paljastuu selvästi Aino Acktén elämää hänen kirjeittensä valossa tutkineiden Pentti Savolaisen ja Matti Vainion kirjassa (WSOY, 2002).

"Kyllä hänessä on kvaliteettia, mutta ääni, siitä huolimatta, että se oli miellyttävä, on soinniton ja kirkuu korkealta. Sitä paitsi hän hengittää aivan väärissä paikoissa, usein ennen lauseen viimeistä sanaa", raportoi Aino Idasta laulajatar-äidilleen Emmylle, kun Ida lauloi Pariisissa vuonna 1898.

Kahta vuotta myöhemmin, Pariisin suuren maailmannäyttelyn aikaan, sekä Aino että Ida lauloivat Sibeliusta pariisilaisyleisölle Robert Kajanuksen johtamissa konsertissa, joissa suurimman suosion sai kuitenkin itse säveltäjä Jean Sibelius.

Matti Vainion Robert Kajanus-elämäkerrassa (WSOY 2002) paljastetaan, että kun solisteja kiinnitettiin, Ida lauloi nimenomaan Sibeliuksen tahdosta. Mukana oli myös kolmas laulajatar, Maikki Järnefelt, Sibeliuksen käly. Vainion kirjan mukaan Pariisin esitysten alku näytti hyvältä, ellei otettu huomioon "kolmen kuuluisuutta maistamaan päässeen suomalaislaulajattaren"...."kovaäänistä kiukuttelua siitä, kuka saisi laulaa minkin laulun".

Musiikin ja musiikkikritiikin historia on tallettanut mm. 19.8. 1900 pidetystä konsertista Le Journal des Debates -lehden toimittajan tilannearvion. Oletetaan, että hän oli kuullut vihjauksia keskenään villisti riitelevistä laulajattarista Idasta ja Maikista, mistä Suvisirkku Talaksen toimittama Tulen synty (SKS 2003) myös kertoo. Toimittaja viittaa Aino Ackté´hen, jolle nämä kaksi daamia - toinen vaalea, toinen tumma - saattoivat olla kateellisia raikuvien aplodien keskellä, koska Ackté oli jo löytänyt paikkansa Pariisin laulajaeliitissä.Sibban takia ei saa levittää


Flickan kom i från sin älsklings möte, jonka alkuperäisnuotit ovat oululaiskokoelmassa, ei tehnyt vuonna 1902 Pariisissa Idan laulamana suurta vaikutusta yleisöön, mikäli Aino Acktén aviomieheen Heikki Renvalliin on luottamista. Ainon kirjeessä äidille kerrotaan, että rouva Ekman oli laulanut hänen miehensä kertoman mukaan hyvin ja hänelle oli aplodeerattu kovasti joka muun numeron jälkeen paitsi juuri tuon Sibeliuksen laulun:

"Oli kauhean ikävää kun Sibeliuksen laulua ei ymmärretty sen paremmin. Sinä et saa nyt levittää tätä - Sibban takia. - Ekmanin ääni ei ollut ollut suuri, mutta hyvin koulutettu."Mestarin 50-vuotisjuhlasolisti


Kuinka paljon Sibeliuksen tiedettiin arvostavan Ida Ekmania, paljastui mm. silloin, kun säveltäjämestarin 50-vuotispäivän kunniaksi järjestettiin Helsingin kaupunginorkesterin juhlakonsertti: solistina oli tietenkin laulajatar Ida Ekman.

Mutta aivan toisin jaksoi loppuun sitkeästi ajatella kilpalaulajatar Aino Ackté: Runnin kylpylässäkin vuonna 1917 Aino on näkevinään jossakin kylpylävieraassa ikään kuin paksun karrikatyyrin Ida Ekmanista. Niinpä hän ilkeilee äidilleen kirjoittamassa kirjeessään kokeneensa tämän näyn vuoksi "mahtavan hetken". Tallessa säilyneiden kirjeiden mukaan Aino Ackté piikittelee 1920-luvulla, miten Ekmanit antavat Helsingissä epätoivoissaan oppilasnäytöksen lokakuussa. Muodollisesti rouvien välit olivat tietysti kunnossa, koskapa vuodelta 1938 löytyy kirje, jonka mukaan Ida Ekman soitti Aino Acktélle onnitellakseen tätä.

Sibelius-elokuvan maailmankantaesitys on tänään Lahdessa

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
11:19
Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla
11:10
Iran sanoo pudottaneensa amerikkalaisen lennokin Iranin alueella – USA:n mukaan isku tapahtui kansainvälisessä ilmatilassa
11:01
Suomalaisten kesälomabudjetti on kyselyn mukaan 1 200 euroa, suunta alaspäin – "Ensi vuonna lomabudjetit saattavat taas nousta"
49
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
21
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image