Kulttuuri

Ida oli Sibeliuksen lem­pi­lau­la­ja­tar

Kulttuuri 4.9.2003 0:00
Kaisu Mikkola
Ida Paulina Ekman (1875-1942), omaa sukuaan Morduch, oli Jean Sibeliuksen lempisopraanoista toinen, toinen oli Aino Ackté.

Ekmanin pariskunnasta Idan pianistimies Karl (1869-1947), vaimonsa vakiosäestäjä, näyttäytyy kuten vaimonsakin monissa Sibeliusten elämän käänne- ja muissakin kohdissa.

Karl Ekman pyöri Sibeliusten kuvioissa jo Juhani Ahon Yksin-kirjan ilmestymisen aikoihin. Kirjan ilmestyminen oli skandaalinkäryinen ja johti lähes kaksintaisteluun Jean Sibeliuksen ja Juhani Ahon välillä.

Olihan Aino Järnefelt antanut Aholle rukkaset vuonna 1889 ja kihlautunut Jean Sibeliuksen kanssa pian tämän jälkeen. Avioliiton Sibeliukset solmivat vuonna 1892, Ekmanit kolme vuotta myöhemmin 1895.

Kun nuori Aino Järnefelt saapui kerran kotiinsa kävelyltä Jean Sibeliuksen ja Karl Ekmanin seurassa, antoi äiti, Elisabeth Järnefelt Yksin-kirjan Ainolle kirjoittajan terveisin. Aino totesi, että Jussille saa kertoa, ettei kirja mitään muuta, sillä hän on mennyt samana iltana Jannen kanssa kihloihin. Tämä kulttuurihistorian katkelma jo kertoo, miten läheisiä Ekmanit olivat vuosikymmenestä toiseen Sibeliuksille. Näistä alkuvaiheista muistutetaan mm. vasta ilmestyneen Yksin-kirjan uudessa laitoksessa (SKS, 2003).

Ystävyyden kestosta kertonee sekin, että Sibelius kirjoitti kaikki kolme viimeistä laulukokoelmaansa Ida Ekmania varten. Uraansa lopettaessaan Ekman kantaesitti vielä jäähyväiskonsertissaan Sibeliuksen lauluja.

Myös Ekmanien poika Karl nuorempi (1895-1962), joka oli kirjailija ja lehtimies, joutui Sibeliuksen piiriin. Hän kirjoitti mm. yhden Sibeliuksen elämäkerroista. Karl nuoremman kautta Ida-äidille omistetut nuotit aikanaan kulkeutuivat oululaiseen omistukseen.Aino Ackté jaksoi piikitellä


Toinen Sibeliuksen lempilaulajattarista, Aino Ackté siis, oli tosi piikikäs kilpailijattarelleen. Tämä paljastuu selvästi Aino Acktén elämää hänen kirjeittensä valossa tutkineiden Pentti Savolaisen ja Matti Vainion kirjassa (WSOY, 2002).

"Kyllä hänessä on kvaliteettia, mutta ääni, siitä huolimatta, että se oli miellyttävä, on soinniton ja kirkuu korkealta. Sitä paitsi hän hengittää aivan väärissä paikoissa, usein ennen lauseen viimeistä sanaa", raportoi Aino Idasta laulajatar-äidilleen Emmylle, kun Ida lauloi Pariisissa vuonna 1898.

Kahta vuotta myöhemmin, Pariisin suuren maailmannäyttelyn aikaan, sekä Aino että Ida lauloivat Sibeliusta pariisilaisyleisölle Robert Kajanuksen johtamissa konsertissa, joissa suurimman suosion sai kuitenkin itse säveltäjä Jean Sibelius.

Matti Vainion Robert Kajanus-elämäkerrassa (WSOY 2002) paljastetaan, että kun solisteja kiinnitettiin, Ida lauloi nimenomaan Sibeliuksen tahdosta. Mukana oli myös kolmas laulajatar, Maikki Järnefelt, Sibeliuksen käly. Vainion kirjan mukaan Pariisin esitysten alku näytti hyvältä, ellei otettu huomioon "kolmen kuuluisuutta maistamaan päässeen suomalaislaulajattaren"...."kovaäänistä kiukuttelua siitä, kuka saisi laulaa minkin laulun".

Musiikin ja musiikkikritiikin historia on tallettanut mm. 19.8. 1900 pidetystä konsertista Le Journal des Debates -lehden toimittajan tilannearvion. Oletetaan, että hän oli kuullut vihjauksia keskenään villisti riitelevistä laulajattarista Idasta ja Maikista, mistä Suvisirkku Talaksen toimittama Tulen synty (SKS 2003) myös kertoo. Toimittaja viittaa Aino Ackté´hen, jolle nämä kaksi daamia - toinen vaalea, toinen tumma - saattoivat olla kateellisia raikuvien aplodien keskellä, koska Ackté oli jo löytänyt paikkansa Pariisin laulajaeliitissä.Sibban takia ei saa levittää


Flickan kom i från sin älsklings möte, jonka alkuperäisnuotit ovat oululaiskokoelmassa, ei tehnyt vuonna 1902 Pariisissa Idan laulamana suurta vaikutusta yleisöön, mikäli Aino Acktén aviomieheen Heikki Renvalliin on luottamista. Ainon kirjeessä äidille kerrotaan, että rouva Ekman oli laulanut hänen miehensä kertoman mukaan hyvin ja hänelle oli aplodeerattu kovasti joka muun numeron jälkeen paitsi juuri tuon Sibeliuksen laulun:

"Oli kauhean ikävää kun Sibeliuksen laulua ei ymmärretty sen paremmin. Sinä et saa nyt levittää tätä - Sibban takia. - Ekmanin ääni ei ollut ollut suuri, mutta hyvin koulutettu."Mestarin 50-vuotisjuhlasolisti


Kuinka paljon Sibeliuksen tiedettiin arvostavan Ida Ekmania, paljastui mm. silloin, kun säveltäjämestarin 50-vuotispäivän kunniaksi järjestettiin Helsingin kaupunginorkesterin juhlakonsertti: solistina oli tietenkin laulajatar Ida Ekman.

Mutta aivan toisin jaksoi loppuun sitkeästi ajatella kilpalaulajatar Aino Ackté: Runnin kylpylässäkin vuonna 1917 Aino on näkevinään jossakin kylpylävieraassa ikään kuin paksun karrikatyyrin Ida Ekmanista. Niinpä hän ilkeilee äidilleen kirjoittamassa kirjeessään kokeneensa tämän näyn vuoksi "mahtavan hetken". Tallessa säilyneiden kirjeiden mukaan Aino Ackté piikittelee 1920-luvulla, miten Ekmanit antavat Helsingissä epätoivoissaan oppilasnäytöksen lokakuussa. Muodollisesti rouvien välit olivat tietysti kunnossa, koskapa vuodelta 1938 löytyy kirje, jonka mukaan Ida Ekman soitti Aino Acktélle onnitellakseen tätä.

Sibelius-elokuvan maailmankantaesitys on tänään Lahdessa

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image