Kulttuuri

Heathcliff, it's me, I'm Cathy! 41 vuotta sitten tehty kappale elää yhä – heinäkuussa ympäri maailmaa tanssitaan Kate Bushin tahtiin

The Most Wuthering Heights Day Ever -tapahtumassa tanssitaan Kate Bushin Wuthering Heights -musiikkivideon koreografian mukaisesti. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 16.5.2019 10:10
Anne Helaakoski

41 vuotta sitten Kate Bush teki Emily Brontën kirjan innoittamana kappaleen Wuthering Heights. Siitä kuvattu musiikkivideo tanssittaa nyt ihmisiä ympäri maailmaa.

– Jee, se alkaa mennä!

Pikisaaressa Vanhan Villatehtaan toisessa kerroksessa Päivi Pussila, Riikka Kontio, Leena Kangas ja Helena Kaikkonen pyörähtelevät, taivuttavat, ojentavat käsiään tanssija Tanja Råmanin ohjauksessa.

Kaikilla on yllään jotain punaista. Se on tärkeää, kun harjoitellaan Kate Bushin legendaarisen Wuthering Heights -videon tanssiliikkeitä.

– Se hirmutaivutus: tärkeintä on käden kaari. Ei tarvitse mennä alas lattiaan saakka, opastaa Råman.

On ensimmäinen kerta, kun naiset ovat kokoontuneet yhteisharjoitukseen. Sitä ennen kukin on opetellut liikkeitä videota katsomalla itsekseen.

Tähtäys täydelliseen vaatii paljon toistoja. Kate Bushin kappale alkaa aina vain alusta, mutta jaksaa silti ihastuttaa.

– Eiks se ole ihan ok, jos mokailee, kysyy Riikka Kontio posket jo punoittaen. Alkaa tulla hiki.

Tanssija Tanja Råman (edessä) opastaa Päivi Pussilaa (vas.), Helena Kaikkosta, Riikka Kontiota ja Leena Kangasta tanssiliikkeiden saloihin. KUVA: Jarmo Kontiainen

Tanssia ehtii vielä harjoitella, sillä päämääränä on lauantai 13. heinäkuuta kello 13. Tuolloin ihmiset ympäri maailman pukeutuvat punaiseen mekkoon ja mustaan vyöhön, ja kokoontuvat tanssimaan yhtä aikaa Wuthering Heights -kappaleen koreografian tahtiin. Suomi, eli Oulu, on mukana nyt ensimmäistä kertaa.

Ensimmäistä kertaa tanssittiin Englannissa

Tapahtuma sai alkusysäyksensä pari vuotta sitten, kun Päivi Pussila huomasi jonkun linkittäneen Facebookiin The Most Wuthering Heights Day Ever -videon.

Hän kiinnostui asiasta ja etsi siitä lisätietoa.

– Se vaikutti ihanalta jutulta ja mietin, että kunpa joku toisi sen Suomeen.

Jo viime vuonna hän kyseli työhuoneellaan kollegoilta, jaksaisiko tuollaisen tapahtuman laittaa pystyyn.

– Mietin, että jos kukaan muu ei tapahtumaa järjestä, teen sen itse, mutta en yksin. Kysyin kollegoitani mukaan. Tarvittiin myös tanssija opettamaan koreografiaa, ja Riikka Kontio tunsi Tanja Råmanin.

Naiset perustivat tapahtuman tiimoilta Facebook-ryhmän, ja kyselivät ihmisiltä kiinnostusta.

Pikisaaressa harjoiteltiin heinäkuussa järjestettävää The Most Wuthering Heights Day Ever -tapahtumaa varten.

Ensimmäisen kerran videon mukaisesti tanssittiin kuusi vuotta sitten Brightonissa. Vähitellen tapahtuma on laajentunut kansainväliseksi. Esimerkiksi Australiassa tanssista on innostuttu tosissaan, tänä vuonna siellä tanssitaan 12 paikkakunnalla.

Tanssia voi toki vaikka kuinka pienellä porukalla vaikka kännykästä tulevan musiikin tahtiin, mutta jos käyttää virallista The Most Wuthering Heights Day Ever -nimeä, on sitouduttava siihen, että tapahtuma on täysin voittoa tavoittelematon. Oulussakin rahaa kerätään ainoastaan Valveen tanssisalin vuokraan.

– Maailmalla monella tapahtumalla on tosin joku oheisjuttu, jossa kerätään varoja hyväntekeväisyyteen. Näin ensimmäisellä kerralla emme siihen kuitenkaan ryhtyneet.

Kaikki voivat osallistua tanssiin

Harjoituksissa ei tarvitse tunnustaa väriä, mutta itse tapahtumassa punainen on Se juttu. Tanssimaan voivat tulla kaikki iästä, sukupuolesta tai tanssitaidoista riippumatta. Kukin tekee liikkeet omien taitojensa mukaan. Esimerkiksi parikymppisen Kate Bushin notkeaa taaksetaivutusta Pussila ei aio edes yrittää.

– On hyvä, jos on tanssijoita malliksi muille, mutta ehdottomasti haluamme mukaan ei-ammattilaisia. Päällä voi olla punainen mekko tai housut ja musta vyö, mutta Kate Bushiksi ei tarvitse tälläytyä. Toki saa viritellä rooliasuakin, jos haluaa.

Järjestäjät toivovat, että ne, jotka oikeasti aikovat tulla mukaan tanssimaan, ilmoittaisivat osallistumisestaan ryhmän Facebook-sivulla. Niin saadaan tietää, onko tulossa 20 vai sata tanssijaa.

– Jos tulee tuhat, olemme liemessä, koska eihän sellainen joukko Pikisaareen mahdu. Mutta oikeasti, jos sata tulee, se on minusta jo hirveän paljon. Voi olla, että samaan aikaan järjestettävä Bättre Folk verottaa osallistujien määrää.

Punaiset helmat hulmahtelevat siis Vanhan Villatehtaan takapihalla noin kahden kuukauden kuluttua, satoi tai paistoi. Oulun kaupungilta saadaan paikalle tapahtumakontti äänentoistoa varten.

– Kuusisaaressa on samana päivänä Suomipop-festivaali, joten saa nähdä, millaista äänikakofoniaa tulee. Kappale on kuitenkin nopea, vain neljä minuuttia.

Mutta miksi juuri tuo video on saanut ihmiset ympäri maailmaa niin pauloihinsa?

Pussila otaksuu, että kaiken takana on Emily Brontën ajaton tarina onnettomasta rakkaudesta, jossa ei mennä sydämen äänen mukaan. Kate Bushin tarinan innoittamana 41 vuotta sitten tekemä kappale taas tuntuu puhuttelevan ihmisiä iästä tai asuinpaikasta riippumatta.

– Minullekin se aikoinaan kolahti heti, vaikken edes ymmärtänyt sanoja. Se on se musiikin voima, jota ei tarvitse ymmärtää järjellä, vaan tunteella.

Juttua muokattu 16.5. klo 14:58: Faktalaatikkoon korjattu oikea päivämäärä. 

The Most Wuthering Heights Day Ever

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013 Brightonissa Englannissa nimellä The Ultimate Kate Bush Experience.

Esiintyjäryhmä Shambush! keräsi Stanmer Parkiin kaikkiaan 300 Kate Bushin "kaksoisolentoa" esiintymään alkuperäisen Wutherin Heights -videon mukaisesti.

Sittemmin tapahtuma on levinnyt kansainväliseksi: ympäri maailmaa eri paikkakunnilla punaiseen mekkoon, punaisiin sukkahousuihin ja mustaan vyöhön pukeutuneet ihmiset kerääntyvät samana päivänä tanssimaan Wutherin Heights -kappaleen mukana.

Suomesta ensimmäisenä on nyt mukana Oulu.

Tänä vuonna virallisia tapahtumia on 32 yhteensä 13 eri maassa.

Punaisissa Pikisaarilla

Tapahtuma järjestetään lauantaina 13.7. kello 13 Pikisaaressa Vanhan Villatehtaan takapihalla. Ennen varsinaista tanssia yhteiset harjoitukset ja läpimeno kello 12.

Kaksi tanssiharjoitusta Valveen tanssisalissa torstaina 16.5. ja maanantaina 20. 5. kello 19–20. Ei ennakkoilmoituksia, varaa mukaan 2 euroa / tunti.

Ulkoilmaharjoitukset Pikisaaressa 10.7. ja 12.7. kello 18.

Tapahtuma videoidaan ja video julkaistaan myöhemmin Youtubessa.

Tapahtuman Facebook-sivu löytyy nimellä The Most Wuthering Heights Day Ever – Oulu 2019.

Catherine ”Kate” Bush

Syntyi 30.7.1958 Englannissa.

Tuli suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1978, jolloin kappale Wuthering Heights oli neljä viikkoa Britannian singlelistan ykkösenä.

Emily Brontë

Syntyi 30.8.1818, kuoli 19.12.1848.

Oli yksi niin kutsutuista Brontën kirjailijasisarista. Hänen sisariaan olivat Charlotte ja Anne Brontë.

Brontën ensimmäinen ja ainoa romaani oli vuonna 1847 julkaistu Humiseva harju (Wuthering Heights) salanimellä Ellis Bell.

Brontë menehtyi tuberkuloosiin vain 30-vuotiaana.

Humiseva harju kertoo eri yhteiskuntaluokista tulevien lapsuudenystävien Catherinen ja Heatcliffin kiihkeästä, mutta tuhoon tuomitusta rakkaudesta.

Kate Bush sai innoituksensa kappaleelleen Brontën kirjan kauhujaksosta, jossa eräs kirjan henkilöistä näkee painajaisessaan rikotun ikkunan kautta huoneeseen pyrkineen Catherine-nimisen haamun, joka kertoo harhailleensa nummilla kaksikymmentä vuotta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On se vaan niin hieno kappale, mutta nykyään sitä kuulee harvemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on kaunista katseltavaa! Miksiköhän sydän alkaa pamppailla hurjemmin😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
14:55
Poliisi pyytää havaintoja kateissa olevasta 16-vuotiaasta pojasta
14:45
Kaakkuri-pilotti palkittiin – tavoitteena, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus harrastaa ja osallistua
14:45
Lu­mi­py­ry ruuh­kaut­ti taivaan ja vii­väs­tyt­ti len­to­lii­ken­net­tä Kit­ti­läs­sä: Mat­kus­ta­ja­ko­neet kier­si­vät kehää kym­me­niä mi­nuut­te­ja, yksi lähti Ro­va­nie­mel­le – "Täl­lai­sia ti­lan­tei­ta on kerran, kaksi tal­ves­sa"
50
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
38
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
29
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
17
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa
14
Kysyimme, mikä on Oulun budjettikirjaan ilmestynyt Oulu.com-sivusto ja mitä tapahtui Mun Oululle – "Nämä kaksi asiaa ovat menneet budjettikirjassa sekaisin"
14
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
12
Omenaakaan ei voi tuoda EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta – kasvintuhoojien leviämistä ehkäistään kiellolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image