Kulttuuri

Grunge-jätin ura nousi tuhkista takaisin henkiin – mitä Ouluun lauantaina saapuvalta Alice In Chainsilta kannattaa odottaa?

Nykyisen Alice in Chainsin keulahahmoksi on noussut kitaristi-laulaja Jerry Cantrell. Kuvassa myös yhtyeen solisti William DuVall yhtyeen festivaalikeikalla Ranskassa heinäkuussa 2018. KUVA: HUGO MARIE
Kulttuuri 14.6.2019 21:02
Mirko Siikaluoma

Vuonna 1987 perustettu Alice In Chains esiintyy lauantaina Raksilan jäähallissa. Bändi oli yksi suurimmista grunge-nimikkeen alle luokitelluista rock-yhtyeistä. Seattlelaisyhtyeen uran ensimmäinen puolisko kulki julkisuudessa koruttoman tien kohti laulaja Layne Staleyn kuolemaa, joka sävyttää edelleen bändin keikkoja.

Bändi teki paluun 2005 suurilta osin Staleyta kunnioittaakseen, mutta on sittemmin julkaissut myös uutta musiikkia.

Olin itse todistamassa bändin keikkaa Brysselissä, jossa nykyään kitaristi-laulaja Jerry Cantrellin ympärille keskittyvä nelikko esiintyi loppuunmyydylle Ancienne Belgique -konserttisalille. Tummiin pukeutunut bändi ei kuluttanut parinkymmenen kappaleen mittaisesta konsertista juurikaan aikaa välispiikeille tai uuden levynsä läpi koluamiselle. Grammy-palkittu yhtye tietää hyvin, mitä sen fanit hakevat konserteista.

Vaikka Alice In Chains on julkaissut kolme kohtalaisesti menestynyttä albumia koottuaan rivinsä uudelleen, on yhtyeen keikkojen pääpaino odotetusti sen legendaarisessa 1990-luvun tuotannossa.

Euroopan-kiertueellaan se on panostanut erityisesti vuoden 1992 läpimurtolevy Dirtin kappaleisiin. Viime vuonna julkaistulta Rainier Fog -albumilta kuultiin vain kolme kappaletta ja sitä edeltäviltä 2000-luvun levyiltä kaksi kultakin. Samaa voidaan odottaa Raksilan jäähallissa.

Yhtyeen uraan perehtyneet tuntevat varmasti laulaja Layne Staleyn elämän, joka päättyi ennenaikaisesti vuonna 2002.

Staley kävi 1990-luvulla läpi julkisen taistelun heroiiniaddiktionsa kanssa, joka säilyy ikuistettuina useisiin Alice In Chainsin kappaleisiin. Staleyn tarina on tragedia, jota moni osasi odottaa jo bändin uran aikana.

Vuonna 1995 julkaistulla Grind-kappaleella hän jopa kehotti olemaan suunnittelematta hautajaisiaan.

Staleyn haamu on yhä läsnä Alice In Chainsin musiikissa, eikä se ole taakka yhtyeelle. Bändin ikoniseksi muodostunut keulahahmo ja hänen taistelunsa varjojen kanssa lopetti Alice In Chainsin lennon ennenaikaisesti, mutta vetoaa aitoudessaan ja haavoittuvuudessaan yhä uusiin sukupolviin.

Vaikka kaikki kappaleet eivät syntyneet Staleyn kynästä, musiikin synkkyys henkilöityy häneen. Myyttinen hahmo vetoaa yhä, sillä ihmiset voivat peilata omia tunteitaan tämän jälkeensä jättämiin kappaleisiin.

Alice In Chains kuoli Layne Staleyn mukana, vain noustakseen tuhkastaan kun aika oli oikea. Mutta mitä kävikään grungelle? Layne Staleyn tavoin monet aikakauden ikoneista ovat kuolleet, mutta Alice In Chains kiertää areenoja ehkä jopa arvostetumpana kuin koskaan.

Alice In Chainsin kestänyt suosio perustuu siihen, ettei se koskaan kuulostanut aikakautensa tuotteelta. Se loi aivan oman soundinsa, joka perustui paitsi raskaalle rockille ja omalle synkälle tarinalleen, mutta myös countryn vivahteille. Alice In Chains on yhä kaikkea tätä noustuaan takaisin henkiin uransa tuhkista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Missä bändi soittaa Oulussa en saanu selvää kertokaa joka tietää??? Olis sen voinu ilmottaa jos pitkän jutun bändistä teki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeilitko laittaa Googleen ”alice in chains oulu”?

Heti jutun alussa kyllä kerrotaan missä bändi soittaa, ehkä juttua päivitettiin myöhemmin, en tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi tämä ei ole Nirvana. Grungea tai ei niin monet sortuneet huumeisiin. Keskittyisivät musan tekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sulla oli tarkotus sanoa, että ainoastaan Nirvana oli grungea niin kannattaa perehtyä aiheeseen. Seattlen grunge-skenessä neljä suurinta vaikuttajaa oli Nirvana, Alice In Chains, Soundgarden ja Pearl Jam. Lisäksi tuohon aikaan oli lukuisia muita grunge-yhtyeitä, jotka eivät kylläkään nousseet koskaan yhtä suureen suosioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman Laynea AIC tuntuu vaan jotenkin coverbändiltä, vaikka nykyinen laulaja ihan hyvä onkin... Liian vahvat muistot Laynen ajoilta ja bändi henkilöityi niin vahvasti silloin häneen, että vaikea sitä mielikuvaa on ollut muuttaa. Harmi, sillä onhan bändissä kuitenkin edelleen kaikki muut ysärin jäsenet, että ei se oikeasti nyt mikään coverbändi ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, tosi kalliit, muutaman kympin.

Onko oikeasti siitä kiinni maksaako lippu 50€ vai 70€?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä keikkaan oon odottanut ja huomenna se on täällä. OULUSSA!! Huippua, siellä siis näämmä ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos tiedosta.

Harmi, että joku neuvostoliittolainen bändi ei esiinny jäähallissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi luoja. Voi taivas. Katsoin juutuupilivepiisin kyseiseltä laulu- ja soitinyhtyeeltä eikä se eronnut mitenkään esimerkiksi metellican (sic!) höyryjyrästä. Mollia, alakuloa ja angstia. Ei mitään enkelyhtyeen heleää soittoa ja laulua. Hohhoijaa. Pirteämpää otetta laulajalle -- ja vinkvink, duurikin on keksitty jo pitkän aikaa sitten. Muistakaa konserttiin menijät, että hyvät kuulosuojaimet ovat tärkeät tällaisessa mäiskeessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Duuri? Duurissa voi veisata kuorossa. Rokkihommissa sillä ei tee mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten ihan hyvää tekstiä, mutta aika kovan luokan Jerry Cantrellin aliarvointia ja Layne Staleyn nostoa. Jo Staleyn aikana Cantrell sävelsi eniten bändille, ja vaikkapa mainitulla Dirt-albumilla on 4 Cantrellin, 2 Staleyn ja 6 herrojen Cantrell&Staley yhteistyössä tekemää kappaletta. Olen joskus kuullut sanonnan "Staley oli AIC:n sielu, Cantrell sen sydän" - tämän allekirjoitan täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

18:04
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke starttaa Rotuaarilla – tarkoituksena tarjota testialusta ympäristöystävällisille keksinnöille
18:00
Rovaniemeläisen mökin pihalta löytyy viikatemies jos toinenkin – taiteilijalta kysytään nyt vinkkejä betonihaamujen tekoon: "Olen vienyt perinteiset puutarhatontut uudelle tasolle" Tilaajille
17:59
Putinin kehumasta kaasuputkihankkeesta vakuutetaan: kaasua virtaa heti vuodenvaihteessa – Itämeren pyöriäinen estää työt nyt Ruotsissa
17:48
Oululaissiskokset maistelivat Oulun kansainvälisillä suurmarkkinoilla kengurun- ja kamelinlihaa – "Tässä on ihan omanlainen jännä sävähdys, jota en ole maistanut missään muualla"
16:35
Aapo Rautiosta tulee Thunderbolt, kun hän henkihieverissä ja hikipäissään aikoo antaa lavalla 120 prosenttia itsestään
16:15
Maakuntaliitot vaativat EU:n aluekehitysrahoja kokonaisuudessaan Itä- ja Pohjois-Suomeen – "EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa"
16:09
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut kaksijakoinen vaikutus, mutta vain Ruotsiin vertaaminen "vajavaista"
101
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
81
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
55
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
49
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
47
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
44
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
29
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image