Kulttuuri

Tilaajille

Epäterveitä perhemalleja ja naisvihaa – mistä Disneyn live action -villitys juontaa juurensa ja mikä tekee siitä on­gel­mal­li­sen? Lue oululaisen Disney-tutkijan analyysi

Disney on hyvin tarkka elokuviensa dubbauksesta. Paitsi että käännöksen on oltava täsmällinen, laulujen riimien on rimmattava, ja dubbauksen istuttava henkilöiden suun liikkeisiin luontevasti. Leijonakuninkaassa (1994) oli hauska paikallistus Pohjois-Suomeen, kun yksi hyeenoista kysyy "ookko nää Oulusta, syökkö nää jellonia". Myös suurin osa Disneyn live action -filmatisoinneista dubataan. KUVA: Disney Enterprises
Kulttuuri 20.7.2019 19:00
Aino Isojärvi

2019 on oikea Disney-elokuvien uudelleenfilmatisointien juhlavuosi. Maaliskuussa yleisön eteen marssitettiin versio sirkuselefantti Dumbon tarinasta, toukokuussa jatkettiin Aladdinin seikkailuilla.

Nyt heinäkuussa pankin räjäyttää Leijonakuningas, josta on jo ennakkoon povattu ennennäkemätöntä kassamagneettia. Eikä syyttä suotta: aikaisempi Leijonakuningas (1994) patsastelee edelleen kaikkien aikojen katsotuimpana perinteisenä käsinpiirrettynä animaatioelokuvana.

Mistä Disneyn uudelleenfilmatisointikiihkossa on oikeastaan kyse? Mitä se ilmentää kulttuuriympäristöstään ja sen tämänhetkisestä arvomaailmasta? Miten elokuva-aiheet valitaan ja mitä tarinan sisällölle tapahtuu, kun tuttu piirretty kierrätetään uuteen muotoon?


Disneyn tuorein uudelleenfilmatisointi, Leijonakuningas, jäljittelee alkukohtauksessaan mahdollisimman tarkasti alkuperäisen piirretyn kuva-asettelua. Elokuvaa on kuitenkin ennätetty kritisoimaan muun muassa siitä, etteivät realistiset eläimet kykene jäljittelemään inhimillisiä ilmeitä ja tuntemuksia, kuten kuolemanpelkoa tai rakastumista.

 

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image