Kulttuuri

Bättre Folk -festarin perustaja Aki Roukala haluaa toteuttaa ab­sur­deim­mat­kin ideat – ”Meillä on vain mielikuvitus”

"Osa tunnelmaa tulee siitä, että ensin matkustetaan enemmän tai vähemmän, jotta päästään lähelle Hailuotoa. Sitten kaikki jonottavat pitkään lautalle ja tulevat paikkaan, jossa ei ole majoitusta. Kaikki ovat kokeneet sen saman. Se tuo aivan ihmeellisen fiiliksen", Aki Roukala sanoo. KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 27.6.2018 20:10
Jaana Haapaluoma-Höglund

– Muilla on liiketoimintasuunnitelmat, meillä on vain mielikuvitus, sanoo Bättre Folk -festivaalin perustaja, taiteilija Aki Roukala.

Roukala ajattelee, että mitä mahdottomampaa ja hullumpaa joku keksii, sitä todennäköisemmin se kannattaa toteuttaa.

– Perustettiin festari alueelle, jossa sillä ei ole paikallista yleisöä, jonne on vaikea päästä ja jonne ei mahdu ketään. Ja juuri siksi se näyttää toimivan, Roukala sanoo.

Vuonna 2012 taidenäyttelyn kylkiäisinä alkunsa saanut kulttuurifestivaali on kasvattanut suosio­taan tasaisesti joka vuosi. Aluksi kävijöitä oli 500, nyt 2 000. Viime vuonna Bättre Folk siirtyi Hailuodon majakan viereiseltä nurmikentältä aallonmurtajan kärkeen asvaltille.

Päätös keräsi palautetta, kritiikkiäkin.

– Mutta liput myyvät hillittömän paljon paremmin kuin aiempina vuosina ikinä. Se osoittaa, että muutokset, joita viime vuonna teimme, olivat oikeita, Roukala pohtii.

Tänä vuonna ei ole luvassa yhtä radikaaleja muutoksia. Yleisölle avoimia saunoja tulee vähintään kolme, viime vuonna niitä oli yksi. Roukala on erityisen ylpeä festarin luomu- ja lähiruokaa sisältävästä ravintolatarjonnasta. Siinä uutta on oululaisen Flying Reindeerin riistakoju.

Viime vuonna luomuviinit nautittiin Riedelin viinilaseista, jotka ovat lasien Rolls Royceja. Harmi, että niitä meni yli sata rikki. Nyt mietitään, ovatko lasit tänä vuonna kovamuovisia vai millaisia.

– Mitään lötkötuoppeja ei tulla näkemään. Emme käytä kertakäyttöasioita, Roukala sanoo.

Bättre Folk on tunnettu siitä, että siellä vallitsee intiimi tunnelma ja rauha. Usein uutisoidaan, että festari ei enää mahdu kasvamaan. Mutta monen mielestä totuus on kylläkin, että pikkuisen Bättre Folkin myös kuuluu olla pikkuinen.

– Pieni tosin on suhteellinen käsite. Jonkun mielestä festari meni pilalle, kun sinne tuli yli 500 ihmistä, Roukala sanoo.

Festivaalin erikoisuus on kirjailijaohjelmanumero, jossa pääsee ääneen suomalaisen kirjallisuuden terävin kärki. Idea kirjailijoiden lisäämisestä festareille tuli Roukalalta itseltään, kun Bättre Folkia oli järjestetty pari vuotta.

– En halunnut tehdä samanlaista festaria kuin kaikki muut. Sitten tuli ajatus, että voin yhdistää kaksi suosikkiasiaani, kirjallisuuden ja musiikin. Tykkään luoda analogioita taiteenlajien välille.

Millaisia kirjoja luet itse, Aki Roukala?

– Pidän hyvistä dekkareista ja toisaalta tosi kokeellisesta proosasta. Sellaisesta, joka ei toista vanhaa vaan vie kirjallisuutta eteenpäin.

Kun festari kesäkuun lopulla on ohi, heinä- ja elokuun Roukala pyrkii pitämään lomaa.

Tekee ihmisten asioita, on lasten kanssa, reissaa Suomea.

Jo syyskuussa alkaa parempi kulttuuri pyöriä Roukalan päässä.

– Yritän olla buukkaamatta artisteja ennen joulukuuta. Ja vahingossa kuitenkin buukkaan, Roukala sanoo.

Sitä haluaa saada artistin varattua heti, kun on tilaisuus. Ja yhtäkkiä joulukuussa kaikki artistit on jo varattu seuraavaa vuotta varten.

Rahoitusta Bättre Folk on saanut Suomen Kulttuurirahastolta. Apurahojen haku keväisin on siis osa festarintekoa.

– Se harmitti, että vaikka Taiteen edistämiskeskuksella on oma festivaalitukensa, niin taide edellä menevä kulttuurifestari ei saanut apurahaa, Roukala sanoo.

Jääkö festivaalin järjestämisestä rahallisesti jotain käteen?

– Viime vuonna kaikille muille festaria tehneille itse asiassa jäi, paitsi minulle. Maksamme artisteille tasaisesti, eli isoille artisteille ehkä vähemmän kuin esimerkiksi Helsingissä mutta pienille vastaavasti enemmän kuin Helsingissä, Roukala sanoo.

– Tavoitteeni on, että tänä vuonna itsekin nostan palkkaa työstä, jota teen ympäri vuoden.


Tämä juttu on julkaistu alun perin Kalevan Kesä Helmi -liitteessä

Nousevia kykyjä ja pikkuisen isohkoja nimiä

Bättre Folk -festivaali Hailuodon Marjaniemessä 29. – 30. kesäkuuta.

Ikäraja 18. 

Musiikin ja kirjallisuuden lisäksi tarjolla lähiruokaa, kolme saunaa, luomuviinejä ja -oluita tarjoavia ravintoloita ja baareja.

Päivän ensimmäisenä esiintyjänä on aina jokin nouseva kyky, jonka festivaalin järjestäjät haluavat esitellä yleisölle: perjantaina Draama-Helmi ja lauantaina Itä-Hollola Installaatio.

Keskimmäisenä nähdään jokin varma, livenä hyvin toimiva ajankohtainen bändi, esimerkiksi tänä vuonna perjantaina Gasellit ja lauantaina Pyhimys.

Illan viimeisenä esiintyvät niin sanotut headlinerit, jotka edustavat kestävää taidetta ja ovat isohkoja nimiä Bättre Folkiin. Esimerkiksi tänä vuonna Pariisin Kevät ja Kerkko Koskinen.

Kirjailijoista lavalla nähdään tyyppejä, jotka tekevät älykästä, kokeellista proosaa, esimerkiksi Jaakko Yli-Juonikas ja Matias Riikonen.

MAINOS

Kommentoi

Mitä sitten? Kun osakeyhtiön toimiala on taide, niin silloin osakeyhtiölle kuuluu saada apurahaa taiteeseen ja toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on minusta ikävä festari. Kävin viitisen vuotta sitten ja festariyleisö koostui lähinnä ennakkoluuloisista ja kulissiaan vaalivista tekopyhistä kolmikymppisistä hipstereistä. Mistään ei saanut olla mitään mieltä ja jos olit niin syrjittiin. Se oli sen kesän ainut pettymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinäkin saat tietoosi mikä on festari, käy vaikka kirjastossa lukemassa aiheesta, tai pyydä joku lukemaan.
Nyt sulle ei asia ole vielä auennut, mutta ehkä viimeistään silloin, kun aloitat koulunkäynnin sekin asia valkenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista, miten kaikki festarijärjestäjät kehuvat kilvan, kenelle jää vähiten fyrkkaa festareista. Silti heidän yhtiönsä tekevät härskin lihavaa tulosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Qstock Oy teki viimeiset 5 vuotta yli puolen miljoonan tilin joka vuosi, parhaimmillaan n. 800000e. Ainakin ennen rinnalla pyöri yhdistys, joka ei tietenkään voittoa tee. Nykyisin organisaatio lienee erilainen.

Voiton tekeminen on täysin sallittua, mutta kyllähän se vaan on härskiä teetättää vapaaehtoistyötä ja kääriä samalla itse miljoonat hihanvarteen. Laillista, mutta härskiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät nuo kykene mitään lukuja laittamaan tiskiin, koska valehtelevat noissa kateellisissa kommenteissaan.
Kommentoivat vain kommentoinnin ilosta ja kuvittelevat olevansa kovinkin fiksuja, vaikka tosiasiassa on juurikin toisin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuo varaaminen ennen seuraavaa vuotta on vain hyvää ennakointia. Meni syteen tai saveen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Aki tästä mahtavasta kesän helmestä. Bättre Folk on ainutlaatuinen ihana festari. Sen jälkeen tuntuu, etteipä tarvi paljon muille festareille lähteäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
18:30
Brittiteini Shamima Begum liittyi Isisiin neljä vuotta sitten – nyt perhe yrittää saada Begumin vauvan Britanniaan Tilaajille
123
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
35
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
33
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat
26
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image