Kulttuuri

Arvio: Oppimisen halu polttaa ja tieto palkitsee Olli Jalosen Tai­vaan­pal­los­sa

Kulttuuri 9.11.2018 10:30
Esko Karppanen

Kehitys-romaani Olli Jalonen: Taivaanpallo. Otava 2018.

Komeetastaan tunnettu tähtitieteilijä, matemaatikko, geofyysikko ja meteorologi Edmond Halley (1656–1742) perusti Saint Helenan saarelle observatorion ja julkaisi tutkimustuloksistaan tähtikartan Catalogus Stellarum Australium.

Olli Jalosen klassistyylinen tieteenhistoriallinen romaani alkaa Saint Helenan saarelta. Noin kymmenvuotias, isänsä menettänyt poika Angus on tutustunut tutkimuksiaan tekevään herra Halleyyn. Kylän edistyksellinen pappi tukee poikaa kaikin tavoin.

Tiede on joutunut ahdasmielisten teologien kanssa aina tyrmäyskurssille. Kiihkoilevat lahkot ja taikausko terrorisoivat elämää eristeisellä Saint Helenan saarella, jossa toivotaan oikeamielisempää johtoa. Portugalilaisten löytämää saarta hallitsee tuolloin Englannin Itä-Intian kauppakomp-pania.

Onko ihminen syntyessään tyhjä taulu? Onko lapsen mieli tyhjä? Näitäkin maailmankuvaa ja ihmiskäsitystä muuttavan 1600-luvun filosofin John Locken ja myöhempien ajattelijain pohdintoja romaanissa lähestytään.

Angus-poika oppii lukemaan pastorin kirjoittaman pamfletin avulla. Lukeminen on näkemistä ja kuulemista. Kirjoittaminen on piirtämistä.

Matematiikasta hän huomaa, että vähennyslasku on yhteen laskemista väärinpäin, kuten jakolasku on kertolaskua väärinpäin.

Yleismaailmallinen myytti, että kehitys kulkee hyvästä aina vain huonommaksi, elää Saint Helenallakin, joka näyttäytyy muinaisena paratiisin puutarhana. Mikä on silloin Jumalan tahto?

Jos kaikki on Jumalan tahtoa, Jumala tahtoo muutakin kuin hyvää. Jos selitämme Jumalan tahdoksi saamamme hyvän, mutta siitä hyvästä koituu kärsimystä toisille, silloin Jumala tahtoo toiselle pahaa.

Ovelan suunnitelman tuloksena Angus lähetetään salamatkustajana viimeistä vuoroaan liikennöivään orjalaivaan päämääränä Lontoo, jossa hänen on määrä viedä pastorin kirje Edmond Halleylle. Niin eivät sensorit pääsisi sitä avaamaan ja hävittämään.

Epäinhimillisistä kidutuksista ja rangaistuksista huolimatta pojan lahjakkuus herättää huomiota jo laivalla. Lontoossa hänestä tulee herra Halleyn tutkimusapulainen; syntyy luottamuksellinen suhde iästä riippumatta.

Pojan omin päin rakentama ja kaupungin yllä yksinään leijuva, kuumailmapallon tapainen vekotin tulkitaan ruton, sodan, tulipalon tai kuninkaan kuoleman enteeksi.

Omaperäisten mielipiteittensä vuoksi vainottu Saint Helenan pastori on arvellut, että taivaita on kaksi: toinen ylhäällä ja toinen meren alla. Elämme siis taivasten välissä, taivasrajalla.

Tästä mystisestä oivalluksesta kutoutuu myös romaanin mytologinen ja itse asiassa kerronnallinenkin rakenne. Ajallisesti vain muutamassa vuodessa tapahtuu ilmiömäinen harppaus.

Kadotetusta paratiisista alkava tarina kulkee helvetillisen orjalaivamatkan ja kiirastulimaisten koettelemusten kautta vähitellen tutkijan työn onneen, konkreettisestikin lähelle taivasta korkealla vuorella.

Näin loisteliaaseen varhaiskypsän lapsen kuvaukseen palaa mieluusti uudelleen. Se kertoo ehdottoman varmasta tutkijakutsumuksesta, joka on selvä jo nuoruudessa.

Kriitikko kiteyttää

Vaikuttavaa. Kahden maailman kohtaaminen, kun lapsi saapuu eristyksissä olleelta saarelta siihen nähden kylmään ilmastoon ja kaupunkiin. Jäätyneistä joista tulee teitä; talot on rakennettu vierekkäin ja asunnot päällekkäin.

Merkillepantavaa. Romaani on sekä aatehistoriallinen että tieteenhistoriallinen. Katolisten ja protestanttien konfliktit kohtaavat uuden maailmankuvan. Taivaankappaleetko liikkuvat ja me niiden mukana?

”Onko ihminen syntyessään tyhjä taulu? Onko lapsen mieli tyhjä?”

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
55
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
39
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image