Kulttuuri

Arvio: Diva of Finland nostaa esiin Pudasjärven nuorten nuorten naisten väliset valtasuhteet

Silja (Linda Manelius, oik.) on Hennan (Suvi-Tuuli Teerinkoski) silmissä kaikkea sitä, mitä hän itse haluaisi olla.
Kulttuuri 8.10.2019 7:00
Kati Valjus

Elokuvat: Diva of Finland, Suomi 2019.
Ohjaus ja käsikirjoitus: Maria Veijalainen.
Pääosissa: Suvi-Tuuli Teerinkoski, Linda Manelius, Jutta Myllykoski, Sonja Sippala, Lauri Tilkanen, Meri Nenonen, Mikko Neuvonen.
– Plaza & Star, Oulu.

Henna (Suvi-Tuuli Teerinkoski) haluaisi lukion jälkeen Lontooseen, tai ainakin Helsinkiin. Pikkupaikkakunnan asenneilmapiiri on kuitenkin toppuutteleva: ei kai nyt sentään niin isoon maailmaan, unelmien on hyvä olla maltillisia.

Maria Veijalaisen esikoispitkä Diva of Finland sijoittuu Pudasjärvelle. Se on esikoiselokuvaksi yllättävän ehjä ja tarkkanäköinen.

Talvinen, mustanpuhuva Pudasjärvi ei tosiaan näyttäydy minään luovuuden kehtona. Nuoreksi, vihaiseksi naiseksi piirtyvän Hennan ainoa valopilkku tuntuu olevan edessä siintävä vapaus. Kun luokkaan tulee uusi oppilas, vantaalainen Silja (Linda Manelius), tulokas viekin äkkiä kaikkien huomion.

Kateus vie kalatkin vedestä, sanotaan, ja Hennankin kohdalla tapahtuu jotain lamauttavaa. Juonenkulku on hiukan kaukaa haettu, mutta ymmärrän sen kerronnallisen tärkeyden. Kateus saattaa sokaista.

Tytöt, tytöt. Veijalainen tarttuu lempeällä, mutta syväluotaavalla tavalla tyttöjen välisiin lojaliteetti- ja valtasuhteisiin: Jutta Myllykoski ja Sonja Sippala tekevät Hennan aisapareina mahtavat roolit.

Veijalainen antaa äänen myös sille, miten muut ihmiset näkevät nämä tulevaisuutensa kynnyksellä seisovat nuoret, fiksut ja kauniit naiset. Heidän edessään opettajat, poikaystävät ja vanhemmat ovat hämmentyneitä. Laitapuolen kulkijan kanssa bussipysäkillä tapahtuva kohtaus nostaa esiin hyviä pointteja.

Niin paljon negatiivista kuin kateuteen liitämmekin, se on kiistämättä myös eteenpäin ajava voima, Veijalainen huomauttaa.

Kerronnan rytmi junnaa paikoin ja hahmoista ainakin Siljan äiti jää kysymysmerkiksi. Mutta se tärkein, eli nuoret näyttelijät, ovat aitoja oulun murrettaan myöten.

Pikkukaupungin rakenteet ovat tunnistettavia ja käsikirjoituksessa on monia mainioita hahmohuomioita, kuten peräkylälle jämähtänyt nuorimies, joka vaihtaa tyttöystävän aina nuorempaan, kun edellinen häipyy opiskelemaan.

Lue myös: Suvi-Tuuli Teerinkoskella oli kokemusta vain Kempeleen lukion kevätmusikaalista, nyt hän on Diva of Finland -elokuvan pääroolissa – "Koko se ihana tyrnäväläisen tytön olemus, ei sellaista voi näytellä tai keksiä"

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

6:23
Rivitaloasuntoon heitettiin savupatruuna keskellä yötä Torniossa – asunnossa oli kaksi ihmistä
6:08
Tea, Muumiokissa ja Kummituskakka vierailulle Ouluun – Lasten ja nuorten teatteripäivillä nähdään Lea-palkitun Salla Viikan uusi lastennäytelmä
6:00
Lakkokevät nosti ay-liikkeen puheenaiheeksi, vaikka meidän pitäisi oikeasti puhua koko työelämän muutoksesta Kaupallinen yhteistyö
6:00
Kouluihin tarvitaan toimintaterapeuttista osaamista – mielenterveyspalvelujen kasvava tarve pakottaa miettimään uusia toimintatapoja Lukijalta
6:00
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
6:00
Rahanpesuilmoitusten määrä kasvoi rajusti viime vuonna – Keskusrikospoliisi selvittää syytä ennätystahtiin
6:00
Liikunnanopettajat tuskailevat talvilajien kanssa, suksimyynti jäissä – Kaleva listasi lämpimän talven plussat ja miinukset Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

292 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image