Kulttuuri

Arvio: Diva of Finland nostaa esiin Pudasjärven nuorten nuorten naisten väliset valtasuhteet

Silja (Linda Manelius, oik.) on Hennan (Suvi-Tuuli Teerinkoski) silmissä kaikkea sitä, mitä hän itse haluaisi olla.
Kulttuuri 8.10.2019 7:00
Kati Valjus

Elokuvat: Diva of Finland, Suomi 2019.
Ohjaus ja käsikirjoitus: Maria Veijalainen.
Pääosissa: Suvi-Tuuli Teerinkoski, Linda Manelius, Jutta Myllykoski, Sonja Sippala, Lauri Tilkanen, Meri Nenonen, Mikko Neuvonen.
– Plaza & Star, Oulu.

Henna (Suvi-Tuuli Teerinkoski) haluaisi lukion jälkeen Lontooseen, tai ainakin Helsinkiin. Pikkupaikkakunnan asenneilmapiiri on kuitenkin toppuutteleva: ei kai nyt sentään niin isoon maailmaan, unelmien on hyvä olla maltillisia.

Maria Veijalaisen esikoispitkä Diva of Finland sijoittuu Pudasjärvelle. Se on esikoiselokuvaksi yllättävän ehjä ja tarkkanäköinen.

Talvinen, mustanpuhuva Pudasjärvi ei tosiaan näyttäydy minään luovuuden kehtona. Nuoreksi, vihaiseksi naiseksi piirtyvän Hennan ainoa valopilkku tuntuu olevan edessä siintävä vapaus. Kun luokkaan tulee uusi oppilas, vantaalainen Silja (Linda Manelius), tulokas viekin äkkiä kaikkien huomion.

Kateus vie kalatkin vedestä, sanotaan, ja Hennankin kohdalla tapahtuu jotain lamauttavaa. Juonenkulku on hiukan kaukaa haettu, mutta ymmärrän sen kerronnallisen tärkeyden. Kateus saattaa sokaista.

Tytöt, tytöt. Veijalainen tarttuu lempeällä, mutta syväluotaavalla tavalla tyttöjen välisiin lojaliteetti- ja valtasuhteisiin: Jutta Myllykoski ja Sonja Sippala tekevät Hennan aisapareina mahtavat roolit.

Veijalainen antaa äänen myös sille, miten muut ihmiset näkevät nämä tulevaisuutensa kynnyksellä seisovat nuoret, fiksut ja kauniit naiset. Heidän edessään opettajat, poikaystävät ja vanhemmat ovat hämmentyneitä. Laitapuolen kulkijan kanssa bussipysäkillä tapahtuva kohtaus nostaa esiin hyviä pointteja.

Niin paljon negatiivista kuin kateuteen liitämmekin, se on kiistämättä myös eteenpäin ajava voima, Veijalainen huomauttaa.

Kerronnan rytmi junnaa paikoin ja hahmoista ainakin Siljan äiti jää kysymysmerkiksi. Mutta se tärkein, eli nuoret näyttelijät, ovat aitoja oulun murrettaan myöten.

Pikkukaupungin rakenteet ovat tunnistettavia ja käsikirjoituksessa on monia mainioita hahmohuomioita, kuten peräkylälle jämähtänyt nuorimies, joka vaihtaa tyttöystävän aina nuorempaan, kun edellinen häipyy opiskelemaan.

Lue myös: Suvi-Tuuli Teerinkoskella oli kokemusta vain Kempeleen lukion kevätmusikaalista, nyt hän on Diva of Finland -elokuvan pääroolissa – "Koko se ihana tyrnäväläisen tytön olemus, ei sellaista voi näytellä tai keksiä"

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
99
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
50
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
27
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
21
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image