Kulttuuri

22-Pistepirkko saavutti Euroopassa kulttimaineen tun­nis­tet­ta­val­la soin­ti­maa­il­mal­laan – Kaleva Live esittää yhtyeen keikan suorana kes­ki­viik­koil­ta­na

22-Pistepirkko esiintyi Ruisrock vuonna 2002. KUVA: Komulainen Matti
Kulttuuri 19.11.2019 6:13 | Päivitetty 19.11.2019 7:57
Petri Laukka

Mistä tuollainen ääni tulee?

Kömpelösti soittava bändi on mahtavasti epävireessä ja soundi sitä myöten kamala. Kappaleista ei pysty sanomaan, mitä soittajat niillä tavoittelivat.

Nuorisoseurantalon lavalla keväällä 1981 huojuva 22-Pistepirkko pyrki löytämään minimalistisesta ilmaisustaan jonkin punaisen langan tapaisen. Väliin se löytyi, kunnes hukkui taas.

22-Pistepirkko 45 Specialissa Oulussa 20. ja 21.11. Kalevan tilaajat voivat katsoa keskiviikon esityksen suorana kello 22 alkaen osoitteessa kaleva.fi/live.

Sata punkkaria pienistä pohjoispohjalaisista pitäjistä oli tullut katsomaan heidän piireissään tunnetusta utajärvisestä Matti Mätä & SS -yhtyeestä siinnyttä uutta kokoonpanoa Haapajärven Kaunistoon. 22-Pistepirkko ei soittanut punkkia vaan hankalasti määriteltävää suomeksi laulettua musiikkia.

Esiintyjinä oli Utajärven nuorukaisten lisäksi muitakin outouksia: Xböö Oulusta, Etuala Keravalta sekä pelkästä saksofonista ja bassosta koostuva Kevyesti keskellä päivää -duo Haapavedeltä. Suuri Kurpitsa -lehden järjestämästä tapahtumasta oli ollut ennakkomaininta silloisessa Rockradiossa, Ylen iltapäivälähetyksessä.

22-Pistepirkko kotipitäjänsä Utajärven maisemissa syksyllä 1996. Kuvassa PK Keränen (vas.), Espe Haverinen ja Asko Keränen.

Amatööribändien keskelläkin 22-Pistepirkon haparointi otti korviin. Siksi oli hämmästyttävää, että puolitoista vuotta myöhemmin yhtye voitti rockin SM-kisat Seinäjoella.

Kukaan tuskin osasi kuvitella, mihin suuntaan 22-Pistepirkko kehittyy. Lähes 40 vuotta myöhemmin yhtye on helppo tunnistaa musiikkitarjonnan keskeltä – erityisesti sen ansiosta, mikä Haapajärvellä vielä puuttui. Omaperäisen soundin ja hienojen kappaleiden.

Laulaja-kitaristi Hannu ”PK” Keränen, basisti-kosketinsoittaja Asko Keränen ja rumpali Esa ”Espe” Haverinen kehittivät 1980-luvun puolivälistä lähtien soinnillisen sommitelman, jonka perusta on amerikkalaisessa, Link Wrayn tapaisessa autotallirockissa ja Velvet Undergroundin tyyliin leijuvissa englanninkielisissä sanoituksissa. Asetelma vetosi kokeneeseen tuottajaan ja muusikkoon Riku Mattilaan.

– Näin heidät soittamassa 1980-luvun alussa jonkun pienen maaseutufestarin pikkulavalla. Ajattelin, että siinäpäs pirteä ja tyylipuhdas garage rock -bändi. Tapasin heidät keikan jälkeen ja sovittiin, että aletaan töihin yhdessä.

22-Pistepirkon neljänneksi jäseneksi sanottua Mattilaa viehätti yhtyeen ilmava 50-luvun rockia muistuttava svengi. Hän tiivistää pirkkosoundin kolmeen erilaiseen osaan:

– Soundi on koostumus PK:n lauluäänestä, yhteensoitosta ja tyylitajusta.

Mattilan tuottamana Helsinkiin muuttaneiden pirkkojen soundi jalostui. Muun muassa PK Keräsen lauluun harjoiteltiin asiaankuuluva honottava tyyli.

Tuloksena oli kolme klassikkolevytystä: The Kings Of Hong Kong, Bare Bone Nest ja varsinkin Birdy-hitin sisältänyt Big Lupu. Niiden myötä 22-Pistepirkko saavutti laajan kulttimaineen Euroopassa.

Mattila ei kuitenkaan välittäisi tehdä 22-Pistepirkon soundista mystistä. Hänestä soundi ei ole itseisarvo. Kyse on vain äänenlaadusta ja -luonteesta, ”eräänlaisesta äänenvärien sävypaletista”. Soundilla voi tyylitellä ja löytää yleisön.

– Se on eräänlainen pukukoodi.

Mattila sanoo itse pitävänsä niin 1930-luvun savikiekkosoundista kuin nykyisistä tietokoneohjelmoinneista.

– Teoksista välittyvä musiikillinen, kulttuurinen ja emotionaalinen viesti on se, mikä kuulijaa koskettaa.

Kitaralla, bassolla ja rummuilla eli monen rocktrion karuilla perustyökaluilla on tehty huomattavan onnistuneita levyjä. Triomuoto on vaativa, jokainen muusikko joutuu tekemään paljon töitä.

Mattilan mukaan triossa tärkeintä on elävä ja saumaton yhteen soittaminen.

– Lisäksi joutuu keskittymään siihen, että yhteissoitossa on energiaa.

– Näin heidät soittamassa 1980-luvun alussa jonkun pienen maaseutufestarin pikkulavalla. Ajattelin, että siinäpäs pirteä ja tyylipuhdas garage rock -bändi”, tuottaja Riku Mattila kuvailee ensimmäistä kohtaamistaan 22-PistePirkon kanssa liki 30 vuotta sitten. KUVA: Brandt Kimmo

22-Pistepirkko ei ole koskaan leveillyt soittotaidollaan. Yhtye ei koostu virtuooseista. Mattila huomauttaa, että soittotaito on suhteellista. Vajavaisilla taidoilla voi saada mielenkiintoisempaa jälkeä kuin oppineena soittajana.

– Kaikki on kiinni soittajan tai laulajan omasta persoonallisesta otteesta.

Pirkot ovat laajentaneet äänikuvaansa esimerkiksi dubista ja trip hopista tutuilla konerytmeillä.

Kiihkeä suhtautuminen soundiin vei yhtyeen hajoamisen partaalle ja pitkälle tauolle kesällä 2015. Asko Keränen ilmoitti julkisuuteen, että ”teimme läjän biisejä, joista jotkut ovat tosi nättejä. Mutta sitten veljekset ajautuivat riitoihin ja rokkaaminen ei enää onnistunut”.

Nujakoituaan yhtye hyllytti lähes valmiin Yarin tuottaman levyn. Kalevan haastattelussa (12.6.2015) Asko tarkensi, miksi levytys törmäsi loppuvaiheessa seinään:

– Meille on aina ollut hankalaa tehdä levyjä, mutta nyt se tuntui aivan ylivoimaisen hankalalta. Vapautamme itsemme tästä asiasta.

 

 

Kaleva Live näyttää 22-Pistepirkon keikan

Kaleva aloittaa suorien verkkostriimauksien lähettämisen marraskuussa. Ensimmäinen suoratoistona lähetettävä Kaleva Live tulee 22-Pistepirkon keikalta 45 Specialista Oulusta keskiviikkona 20.11. noin kello 22.

Lämmittelijänä toimii The Botherers, jonka keikka esitetään myös noin kello 21 alkaen.

Talven aikana Kaleva näyttää noin kymmenen keikkaa. Jokainen keikka taltioituu myöhempää katselua varten. Kesällä on vuorossa suoria lähetyksiä festivaaleilta. Tilaajat voivat katsoa esitykset osoitteessa kaleva.fi/live.

22-Pistepirkko

Perustettu vuonna 1981.

Kokoonpanoon kuuluvat laulaja-kitaristi PK Keränen, basisti-kosketinsoittaja Asko Keränen ja rumpali-laulaja Espe Haverinen.

Julkaissut 10 lp:tä.

Tuottajina Riku Mattilan ohella ovat toimineet muun muassa Jyrki Siukonen, Ari Vaahtera, Petteri Rajanti ja Pave Maijanen.

 

Kommentoi

22- pistepirkko, jonka musiikki erottuu positiivisesti suuresta massasta. Bändillä pitää olla särmää, heillä se on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttimaine tarkoittaa, että maine on pieni. Kultti-ilmiöstä puhutaan populaarikulttuurissa useimmiten sellaisten teoksien, tuotteiden tai artistien yhteydessä, joita suuri yleisö ei tunne tai arvosta, mutta joilla on oma pieni ihailijakunta. Kaikki bändit ovat siis vähintään kulttibändejä, mikäli edes äiti tykkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta torstain keikka ollut jo pitkään loppuunmyyty, toki 45:ssa mutta liput kelpasi kummiskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni Pohjoisen Bändi aloittaa "terveellä pohjalla".
Tie vie Etelään, jotta orkkaa etenisi elämässä ja menestyisi.
Sitten tapahtuu "jotain"...
Jossakin välissa meno muuttuu remun perän nuolemiseksi ja rikollisuudeksi..
Pändin musa heikkenee ja katoaa...
Vain rikollisuus jää..
Haluatteko esimerkkejä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi, että koen toisin.
Surua ja vääryyttä on maailmassa ... ja paljon.
Häpeä on niiden, jota erikseen lähtevät surua toiselle tekemään.
Ei ole syytä mennä keikalle ja maksaa lippua, jotta suruttajat saisivat syödäkseen.
Minä odotan, että Ouluun tulee oikeaa musaa...
..jätän tämän kyseenalaisen nautinnon väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota birdyä hoetaan jokapaikassa, mutta kertaakaan en oo kuullu mainittavan (just a) little bit more kappaletta joka on rehtiä rokkia.
Kuunnelkaa vaikka youtubesta ja ostakaa levy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi, olipas kivaa kuultavaa, että 22-Pistepirkko on kiertueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:01
Marketin sulkeminen keskellä päivää herätti huhuja henkilökunnan sairastumisesta Haukiputaalla – osuuskauppa vahvistaa, että myymälä oli suljettu parin tunnin ajan
22:51
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
22:49
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
21:54
Kaleva selvitti, mitä Kärppien nousujoukkueen pelaajille kuuluu nykyään: valmentajia, tohtori, myyntipäällikkö, toimitusjohtaja... Tilaajille
21:37
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun
21:34
Edellinen epidemia on Hongkongista Ouluun muuttaneella Emily Wongilla hyvässä muistissa – nyt hän ompelee kasvomaskinsa itse: "SARSin jälkeen ajatukset maskista muuttuivat" Tilaajille
21:12
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
54
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
53
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
43
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
29
Huoltovarmuuskeskuksen tilauksen arvo on 30 miljoonaa euroa – Hengityssuojaimia Kiinasta toimittavien kauppiaiden tiedot leimattiin salaisiksi
26
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
19
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
15
Koronakuolemia kaksi lisää, viruksen aiheuttama tauti on vaatinut hengen 42 ihmiseltä Suomessa – tehohoidossa nyt 82 henkilöä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image