Kotimaa

Yritystukien leikkausta käsittelevä työryhmä ei saanut vielä valmista – "Vaativa homma"

Työryhmän tehtäviin kuuluu myös ehdotus siitä, mitä tehdään päästökauppakompensaatiolle. Se vaikuttaa erityisesti paljon energiaa käyttävään suurteollisuuteen. KUVA: PEKKA KARHUNEN
Kotimaa 13.9.2019 18:52 | Päivitetty 13.9.2019 18:53
Jami Jokinen

Yritystukien leikkauksia käsittelevä työryhmä ei ole vielä saanut ehdotustaan valmiiksi.

Työryhmän puheenjohtajan, valtiosihteeri Jari Partasen mukaan julkistusta ei ole tulossa perjantaina, vaikka tähän pyrittiin.

– Tausta-aineistoa ja selvitettäviä asioita on paljon. Vaikutusarvioinnit, jotka tehdään virkavastuulla, on tehtävä huolella, hän perustelee Lännen Medialle.

Ehdotuksia myös päästökauppakompensaatioon

Valtiosihteereistä muodostuvan työryhmän asetti elokuussa elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.).

Ryhmän tehtävänä on laatia ehdotus yritystukien vähentämisen kohteista ja tavoista. Vähennystavoite on sata miljoonaa euroa.

Lisäksi ryhmä tekee ehdotuksen suurteollisuuden päästökauppakompensaation jatkamisesta. Partanen kertoi aiemmin että ehdotuksia on tulossa useampia.

Miten käy tällä kertaa?

Työryhmän pitäisi saada valmista hallituksen budjettiriiheen eli ensi tiistaihin mennessä.

Vielä torstaina Partanen arvioi, että ryhmän ehdotus julkistettaisiin perjantaina. Nyt hän huomauttaa, että aikataulu on ollut tiukka.

– Meillä on vaativa homma. Puheenjohtajan tehtävä on hakea ratkaisuja loppuun asti.

Tarkoittaako tämä sitä, että erimielisyyksiä on paljon ja tälläkin kertaa yhteinen näkemys jää löytymättä?

– Ei kannata erityisemmin tulkita, Partanen kuittaa.

Yritystukia yritettiin vähentää myös viime hallituskaudella. Mauri Pekkarisen (kesk.) työryhmä ei päässyt leikkauksita yhteisymmärrykseen.

Nyt hallitusohjelmassa on sovittu, että ellei yhteistä näkemystä löydy, kaikkia yritystukia leikataan niiden kustannusten suhteessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kun muut maat antavat tukea tuotekehitykseen, Suomen on vaikea olla antamatta. Monikansalliset yritykset katsovat missä maassa kehitystyötä tekevät monesti tukien mukaan. Me emme halua olla matalan jalostusarvon köyhä ja muiden armoilla oleva maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjiä kohdellaan paremmin kuin vammaisia, lapsia tai opsikelijoita ja silti itketään, valitetaan ja ollaan vaatimassa lisää. Oisko aika katkasta vauvan napanuora ja vähän itsenäistyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen asia, joka pitäisi saada kuntoon, on tulojen asettaminen samalle viivalle eli kaikkia tuloja tulisi verottaa samalla tavalla, olivat ne sitten tulosta omistajuudesta tai työn tekemisestä. Tällä saataisiin valtiolle ihan hyvin tuloja. Lisäksi pitäisi saada pois nuo vakuutuskuoret, joihin voi piilottaa varojaan verottajan ulottumattomiin. Jos tämä ei käy, niin täältä voi aina muuttaa pois. Jos sitten taas vanhemmiten haluaa takaisin, niin voi tulla, mutta ei ole oikeutta verovaroin ylläpidettyihin palveluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä tukien leikkaukset ovat lillukan varsia. Muutama sata miljoonaa on yhtä tyhjän kanssa, kun samaan aikaan maahanmuuton kustannukset ovat 2-3 miljardia joka vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu pulaa olevan muutamasta sadastakin miljoonasta. Jos leiKkaisi vaikka puolet niin tulisi pari miljardia. Muistelen jostain lukeneeni maahanmuuton kustannusten olevan 3,2 miljardia, mutta ei tainnut se olevan tämän jutun aihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksen tarkoitus on tehdä voittoa (=rahaa). Joku voisi luulla että perustetaan yritys työpaikkojen takia - ei perusteta, vaan rahan takia. Sama se miten se tulee, vaikka tukena - yrittäjän sossusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule. Kun kaikki kansalaisten tuet lasketaan niin kokonaissumma menee reilusti yritystukien yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yritystuet ovat n 29 miljardia / vuosi ja suorat rahalliset tuet n 9 miljardia vuodessa jotka menevät osinkoihin joita EK:n porukoille kertyy n 14 miljardia vuodessa, eli liiketoiminta tuottaisi jo n 5 miljardia vuodessa mutta kun ahneet ovat kuittaaassa niin se ei riitä. minkähänlaiset talousppineet siellä on tutkimassa näitä yritystukien määriä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotuet ovat 25 miljardia. Verotukeen lasketaan mm. alemmat alv-verot kannat ja monet verojen kevennykset, esimerkiksi perintöverojen progressio ja alle 40v ensiasunnon ostajan varainsiirtoveron vapautus.

Yritysten suorat tuet ovat miljardi ja verotuet 3 miljardia. Kuljetusliikkeet saavat polttoaineverojen palautuksia jotka vaikuttavat alentavasti ruuan hintaan kaupassa.

Kaikki verotuet ja yritystuet eivät ole pahasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättää että tukia leikataan 3 miljardia ja jakakaa mitä jää jäljelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaaha eikö yli neljän miljardin potista löydy leikattavaa, sopii sitä tavallisen kansalaisen ihmetellä. Eikö edes Tallinnan kalja laivojen tukiaisista ole leikattavaa. Eikö vero tai ympäristö tuista tai energia tuista, ne ovat sentään veronmaksajien rahoja joita teollisuudelle syötetään takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä ns. kansanrintama hallitus ei niitä leikkaa niin ei niitä leikkaa kukaan muukaan, ei siis ole ihme että kansa kääntyy siihen puolueeseen joka lienee viimeinen vaihtoehto. Kehottaisinkin nyt hallitus puolueita kuuntelemaan viimeinkin kansaa, edellinen hallitus ei tehnyt mitään ja tämä on nyt uuden hallituksen kohtalon paikka, veronmaksajien rahaa suolletaan yritysten osakkaille kohtuuttomilla osingoilla sen on loputtava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma, kun tiedetään, että perusteettomia yritystukia maksettiin vuonna 2016 neljä miljardia euroa.
Kun ei niitä tukia ole lakattu maksamasta vieläkään, niin luulisi olevan helppo katsoa, kenelle niitä on turhaan maksettu ja periä takaisin.
Joku opiskelija on saanut Kelalta tahtomattaan liikaa tukea Kelan omien töppäilyjen takia, niin kyllä ollaan karhuamassa köyhältä opiskelijalta liikaa maksettu tuki takaisin ja nyt puhutaan muutamasta satasesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

please, 100 miljoonaa häviää kohinaan.
vähimmäistavoite pitäisi olla puolet eli 4000 miljoonaa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuryritysten ja maatalouden uhkailusta ei pitäisi välittää. Molempien tuissa paljon järkeistämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

10:07
Tommi Mäkinen pitää Australian rallin perumista oikeana päätöksenä – jäi Japaniin rakentamaan ensi kautta
10:00
MM-titteliotteluunsa valmistautuva Lotta Loikkanen: "Mökkiviikonloppu kavereiden kanssa voi olla vaarallisempi kuin ammattinyrkkeilyottelu"
10:00
Tarjolla ikimuistoinen joululahja – oululaisen Steel Ring -tallin keulakuva Lotta Loikkanen saa tilaisuutensa MM-titteliottelussa Saksassa: "Yllätysmomentti on aina olemassa" Tilaajille
10:00
Oululaiset tapahtumajärjestäjät Club Teatria ja Pro Piknik Festivals aloittavat yhteistyön – "Laajentaa musiikkitarjontaa huomattavasti"
9:48
Ikääntyneenä kotona asumiseen voi varautua – Oulussa järjestetään avoin seminaari aiheesta
9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
22
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
19
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
14
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

256 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image