Kotimaa

Yrittäjät sanovat liian kireäksi, ay-liike löyhäksi – Tilastojen valossa Suomen ir­ti­sa­no­mis­suo­ja on Euroopan keskitasoa

Irtisanomissuojan vertailu eri maiden kesken on hankalaa, koska irtisanomissuojaan liittyvät määräykset ja käytännöt vaihtelevat maittain. Asiantuntija kuitenkin arvioi, että suomalainen irtisanomissuoja on suunnilleen Euroopan keskitasoa.
Kotimaa 3.9.2018 7:00
Petteri Lindholm

Irtisanomissuoja on Suomessa kireydeltään eurooppalaista keskitasoa, arvioi työmarkkinoihin erikoistunut taloustieteen professori Roope Uusitalo.

– Yleiskuvassa olemme keskitasolla, mutta kokonaisuus on monimutkaisempi, koska mittareita on useita, Uusitalo sanoo.

Tavallisimmin vertailussa käytettävässä kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD:n yleisindeksissä Suomi sijoittuu irtisanomissuojassa Euroopan maiden löyhemmälle puolelle.

Joukkoirtisanomisia ja yksittäisiä potkuja huomioivan OECD:n yleisindeksin perusteella työsuhteen suoja on tiukempi esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa, Norjassa ja useassa Etelä-Euroopan maassa.

Kevyempi suoja on muun muassa Virossa, Irlannissa, Isossa-Britanniassa ja USA:ssa.

Irtisanomissuoja eroaa sen mukaan, tarkastellaanko niin sanottuja henkilöperusteisia vai tuotannollisista ja taloudellisista syistä tehtäviä irtisanomisia, Uusitalo sanoo.

Hallituksen ajama lakimuutos koskee henkilöperusteisia irtisanomisia yrityksissä, jotka työllistävät alle 20 henkilöä.

Tavoite on, että yritykset rekrytoivat matalammalla kynnyksellä, kun irtisanominen on helpompaa.

Henkilöstä johtuva irtisanominen tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että yritys antaa potkut työntekijälle, joka ei hoida tehtäviään asianmukaisesti.

OECD tilastoi myös yksittäisen työntekijän potkujen suojaa, joka on Suomessa hieman Euroopan keskitasoa kireämpi. Luku sisältää sekä henkilöstä johtuvat että muut irtisanomiset.

Helpompaa yksittäisen työntekijän erottaminen on tilaston perusteella esimerkiksi muissa Pohjoismaissa Ruotsia lukuun ottamatta.

Tällä hetkellä ehtona on, että työntekijä on esimerkiksi laiminlyönyt työvelvoitteitaan toistuvasti.

Jatkossa perusteiksi voitaisiin lukea nykyistä pienemmät rikkomukset, kuten asiaton käyttäytyminen, työaikojen laiminlyönti, alkoholin käyttö tai työohjeiden noudattamatta jättäminen.

Taloudellisista ja tuotannollisista syistä tehtävistä irtisanomisista taas on kyse silloin, kun työnantaja järjestää yt-neuvottelut, joiden piirissä on tavallisesti laajempi joukko työntekijöitä.

– Esimerkiksi Saksassa ja monissa Keski-Euroopan maissa tällaisten potkujen antaminen voi tulla yritykselle kalliiksi, koska joukkoirtisanomisiin liittyy siellä erilaisia lisämääräyksiä, Uusitalo sanoo.

Suomessa tällaiset lisämääräykset ovat vähäisempiä.

Useat palkansaajaliitot harkitsevat toimia lakihanketta vastaan. Keskusjärjestöistä SAK:n hallitus käsittelee järjestöllisiä toimia maanantain kokouksessaan. Myös STTK:n työvaliokunta on koolla.

Viimeaikaisissa keskusteluissa irtisanomissuojaa on luonnehdittu puhujasta riippuen milloin heikoksi, milloin huippukireäksi.

Tyhjentävä vertailu maiden välillä on mahdotonta, koska irtisanomissuoja muodostuu useista tekijöistä, joita säädellään eri maissa erilaisilla määräyksillä.

Työsuhteen suojaan vaikuttavat esimerkiksi irtisanomisaika, vaatimukset irtisanomiskorvauksista ja yt-neuvotteluista, sallitut irtisanomisperusteet sekä takaisinottovelvollisuutta ja irtisanomisjärjestystä koskevat säännöt.

Suojaan vaikuttavat osittain myös koeajan kesto ja määräaikaisia työsuhteita koskevat määräykset. Suomi on Euroopan keskitasolla myös määräaikaisuuksien sääntelyä koskevassa OECD:n tilastossa vuodelta 2015.

Viime vuonna voimaan astunut lakimuutos tosin salli määräaikaisuuksien solmimisen pitkäaikaistyöttömän kanssa ilman erillistä perustetta, mikä on muutoin ehtona määräaikaisuudelle.

Lakiehdotuksen piiriin kuuluvissa alle 20 henkilön yrityksissä työskentelee työ- ja elinkeinoministeriön muistion mukaan noin kolmannes suomalaisista työntekijöistä.

Silti lakimuutoksen merkitys olisi vähäinen, professori Uusitalo arvioi.

– Valtaosa irtisanomisista johtuu tuotannollisista ja taloudellisista syistä eikä henkilöperusteista, joten lakimuutoksella tuskin on kummempia vaikutuksia.

Henkilöstä johtuvissa irtisanomisissa on yrityksen kokoa koskevia poikkeuksia esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa, jossa raja kulkee kymmenen hengen yrityksissä.

Suomessakin yrityksen koko huomioidaan jo nyt irtisanomisperusteita punnitessa, työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

On ihan pakko kysyä kun en ymmärrä että miten...
Tässä kysymyksessä ja väitteissä kun sanotaan että laki antaisi ns "turpavärkki irtisanomisperusteen" ja näin heikentäisi suojaa.
Toinen puoli esitti selkeästi että tässä ei haeta suojan heikentämistä vaan parannettaisiin työllisyyttä?

Otetaan tähän tilanne että yritys x irtisanosi henkilön/henkilöitä ja palkkaisi saman määrän tai jopa vähemmän kun alunperin oli ollut niin miten tämä uusi laki muka parantaisi työllisyyttä?
Työllisyyden parantamisella uuden lain tuoma "etu" on todella markinaalinen jos sitäkään.
Ainoa mitä tämä todenäköisesti työllistää on oikeuslaitokset. Kysyn sitä myös että kuinka monella alle 10 henkilö työllistävällä yrityksellä on varaa lähteä tappelemaan oikeuteen irtisanomisasioissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vale, emävale, tilasto. Minulla on kokemusta muistakin kuin Suomen irtisanomiskäytännöistä. Ja tiedän varmuudella, että Suomessa todellisen alisuorittajan irtisanominen on käytännössä mahdotonta. Tanskan malli ehdottomasti Suomeen, niin luuserit pääsisivät kortistoon opiskelemaan työntekoa ja vastaavasti nykyisistä työttömistä löytyisi monin verroin parempia työntekijöitä näiden tilalle. Tällä olisi kansantaloudelle tervehdyttävä, vaikkakin pienehkö vaikutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä irtisanomisongelmat on yleensä alunperin sosiaaliavustuksilla yrityksensä perustaneiden ongelmia? Alunperin normaalisti kilpailun alle syntyneet itsekannattavat yrittäjät ei pode näitä irtisanomisongelmia? Alunperinkin kannattamatonta yritystä ei saa kannattavaksi vaikka kaikki kävisivät ilmaiseksi töissä ja veroja ei tarvitse maksaa ollenkaan? Pitäisikö ennemmin näiltä tukisiepoilta lailla kieltää sen ensimmäisenkin "yrityksen" perustaminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mm. Ruotsissa ja Saksassa, länsimaisissa sivistyvaltioissa, joissa on selvästi tiukemmat ja 'jykemmät' järjestelmät valtio, yritykset ja palkansaajat menestyvät paremmin kun taas mm. Britannissa ja Yhdysvalloissa, joissa on vapaampi ''työorjien omistussysteemi'' valtio ja palkansaajat ovat valtavassa montussa putoamassa pohjalle, koska sijoittajaomistajat omivat kaiken ja enemmänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkiksi Nokia irtisanoi suomesta paljon porukkaa sen vuoksi, että monessa muussa maassa irtisanominen on paljon vaikeampaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiristäkäähän lisää irtisanomista niin Yrittäjät vähentävät työntekijöiden palkkaamista. Koeaikakaan ei helpota, kun lorvikatarin omaavat osaa piilotella todellisen luonteen.. Työntekijälle helpommaksi irtisanoutua, niin se helpottaisi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä nykytilanteesta faktaa: Suomessa on suljettu kilpailukykyisiä tehtaita, kun irtisanominen on täällä halpaa ja helppoa verrattuna Saksaan ja Ranskaan. Kiitos tästä tilanteesta menee EKn suhmureille ja edelleen tilannetta halutaan pahentaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se ihme homma, että edes 6 kuukauden koeaika ei riitä työnantajalle, että saa selville,oliko palkattu työntekijä sellainen, että työsuhteen voi vakinaistaa. Kyllä tämä on keksittyä ongelmaa. Ei irtisanomissuojaa tarvitse heikentää. Työntekijän hyväksikäyttö lisääntyy ihan varmasti, jos suojaa heikennetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijöiden oikeus irtisanoutua työtehtävästä on taas tehty lähes mahdottomaksi karenssirangaistuksien avulla. Eikö työntekijälläkin pitäisi olla täysi oikeus lähteä huonosta yrityksestä ilman että on uusi työpaikka katsottuna? Tämä ei oikein täytä ihmisoikeuksien määritelmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, paitti että yrityksillä se karenssi on 6 KUUKAUTTA. Viime vuonna se oli 9 KUUKAUTTA. Tasapuolista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni yritys on mennyt nurin tai sitä ei ole perustettu koskaan juuri irtisanomissuojan vuoksi. Jos on yritetty irtisanoa on vedottu yleissitovuuteen jolloin lakko olisi laajentunut ties kuinka isoksi jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpompaa olisi että työntekijöillä olisi parempi mahdollisuus sanoutua itse irti. Nyt ihmiset roikkuvat työpaikoissa kiinni jotka eivät oikeasti innosta. Tämä vain siksi että yhteiskunta rankaisee 3kk karenssilla jos työntekijä menee itse sanoutumaan irti kun palkka on alimitoitettu tai työtehtävä se maailman typerin. Joko molempia rangaistaan irtisanomisesta tai -sanoutumisesta tai sitten molemmille se tehdään helpommaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay- liikkeellä väärä lähtöasenne. Hyvä työntekijä ei saa potkuja, tämä on normaali. Ammattitaito ratkaisee, hyvistä kilpaillaan. Oikeinkäsitelty irtisanominen työntekijän kannalta ehdottoman tärkeä tulevaisuutta varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos puhumme pelkästään Euroopan kehittyneistä maista, on pakko todeta Suomen irtisanomissuojan olevan varsin heikko niihin verrattuna. Kehitysmaihin vertaaminen ei ole kenellekään kunniaksi. Suomessa istuu, onneksi viimeistä vuottaan, oikeistohallitus, jonka toiminta on selkeästi asettautunut työnantajatahoja voimallisesti suosivaksi ja työntekijätahojen vuosikymmenten aikana saaviutettujen neuvottelutulosten romuttajaksi. Työntekijät, työttömät työnhakijat ja kaikki vähävaraiset kansalaiset ovat oikeistohallituksen toimesta pakotettuja maan talouden korjaamisen maksumiehiksi. Hyväosaisten vähemmistöä hallitus on hemmotellut mm. lahja- ja perintöveron alennuksilla. Hyväosaisiin voidaan lukea myös yrittäjät, joille vuosittaisten miljardien verotukien lisäksi hallitus painosti KIKY-sopimuksella 2,5 miljardin euron lisätuet ja siirrettiinpä vielä 500 miljoonaa euroa työnantajain sosiaalitukimaksuja työntekijäpuolen maksettaviksi. Työsopimusturvan lisäksi maassamme on romutettu lähes kaikkia työelämän pelisääntöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina on lakkoja ollu kun Porvarit on hallituksessa
muistakaa Ahon hallitus,sama homma.
jos sdp on hallituksessa työrintamilla ei lakkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voidaan ottaa suora vertaus eli Saksassa on hyvät oikeudet työntekijälle ja yrityksillä menee hyvin ja Puolassa on huonot ja tiedätte varmaan loput. Eli huonolla matematiikalla silloin kun yritys kunnioittaa työntekijää tulos on silloin parempi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei tässä asiassa haluta ottaa oppia Saksasta tai Ranskasta, mitkä ovat suuria teollisuusmaita. Miksi ihmeessä suomalainen poliitikko hakee kaikkialta sen tavallisen ihmisen elämää vaikeuttavia tekijöitä? Heidän pitäisi olla kansanedustajia, eikä EK:n juoksupoikia. Irtisanominen Suomessa todella helppoa, ettei sitä tarvitse enää helpommaksi tehdä. Kyllä kansalainen on keppiä saanut tältä hallitukselta jo tarpeeksi. Porkkanoitakin toivotaan joskus jaettavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on tässä asiassa täysin EK:n ja Suomen Yrittäjien juoksupoikana. Nämä jatkuvasti itkevät siitä, että Suomessa ei voi irtisanoa huonoa työntekijaa. Tämähän ei pidä lainkaan paikkaansa. Suomessa irtisanominen on paljon helpompaa kuin lähes kaikissa kilpailijamaissa. Mutta tässähän onkin tavoitteena vain AY-liikkeen alasajo ja työttömyyden hoidon kannalta asialla ei ole mitään merkitystä. Kun asian oikean laidan ymmärtää ottaa kyllä pattiin kun Sipilä ja Orpo jatkuvasti tästä asiasta kertovat muunneltua totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PK yritys ei ole sosiaalitoimisto. Yrittäjällä pitää olla mahdollisuus vaihtaa sopimaton työntekijä sopivaan.

Nykyisen lain turvin yksi työntekijä voi kikkailla toimivan yrityksen suuriin vaikeuksiin ja yrittäjä on aika voimaton. Asian ei pitäisi olla näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
4
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image