Kotimaa

Yrittäjän per­heen­jä­se­net pääsevät pian työt­tö­myys­tur­van piiriin - "Oli jo aikakin", sanoo Rajakylässä pitseriaa pitävä Hannu Höykinpuro

Ravintolayrittäjä Hannu Höykinpuron mukaan parannettavaa riittäisi paljon muussakin kuin yrittäjien työttömyysturvassa, ravintola-alalla esimerkiksi verotuksessa ja turhassa sääntelyssä. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 8.1.2019 6:43 | Päivitetty 8.1.2019 6:48
Markku Rättilä

Rajakylässä toimivan pitseria-ravintola Tarantellan yrittäjä Hannu Höykinpuro pöyristyi viime kevättalvella olemattomasta yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvasta.

Tuolloin Höykinpuron kokiksi valmistunut poika ei saanut lainkaan työttömyysturvaa, kun työt perheen omistamassa ravintolassa loppuivat.

Höykinpuro ihmetteli tuolloin Kalevan jutussa sitä, miten yrittäjien samassa taloudessa asuvia perheenjäseniä, jotka eivät ole perheyrityksen omistajia, voidaan kohdella työttömyyden kohdatessa eri tavalla kuin muita palkansaajia.

Nyt tilanteeseen on tulossa korjaus.

Ensi heinäkuun alusta alkaen myös yrittäjien perheenjäsenillä on oikeus työttömyysturvaan. Muutos koskee perheenjäseniä, joilla ei ole yrityksessä omistusta eikä määräysvaltaa.

– Oli jo aikakin, Höykinpuro sanoo.

– Nykyinen järjestelmä on onneton, hän jatkaa.

Höykinpuron asiakaskunnassa oli vastaavassa tilanteessa olevia perheyrittäjiä.

– Muutamat asiakkaat olivat törmänneet samaan ongelmaan.

Suomen Yrittäjien laskelmien mukaan perheyrityksissä työskentelee noin 22 000 samassa taloudessa asuvaa perheenjäsentä, joilla ei ole omistusta yrityksessä.

Perheyrityksessä työskennelleitä perheenjäseniä on voimassa olevan työttömyysturvalain mukaan pidetty yrittäjinä, vaikka he eivät omista yrityksestä mitään tai muuten käytä siinä määräysvaltaa.

Yrittäjäjärjestö on pitänyt tilannetta kohtuuttomana ja ajanut jo pitkään lakimuutosta asiassa.

Aivan samalle viivalle muiden palkansaajien kanssa yrittäjäperheeseen kuuluvat eivät kuitenkaan pääse. Työssäoloehto on heille 52 viikkoa, kun se yleisesti on 26 viikkoa.

– Ei se vieläkään ole kohdallaan. Miksei se voi olla kaikille sama, 15 vuotta yrittäjänä toiminut Höykinpuro toteaa ja vetoaa maalaisjärkeen.

– Kun on töissä, on töissä.

Jos yrittäjäperheeseen kuuluva on töissä perheyrityksen lisäksi toisessa paikassa, ei työttömyysturvaa jatkossakaan kerry yhtäaikaisesti molemmista.

Työttömäksi jäävän pitää valita, kumman työsuhteen perusteella ansiopäivärahaa maksetaan.

Nykyisen lain mukaan yrittäjäperheen jäsen voi saada työttömyysetuuksia vain yrittäjiä koskevien säännösten mukaan.

Jotta etuuksia koskevat ehdot täyttyisivät, pitää yritystoiminta käytännössä lopettaa.

Yrittäjäperheeseen kuuluvat, samassa taloudessa asuvat eivät ole myöskään työllisyyttä edistävien palvelujen piirissä.

Yrittäjäperheen jäseniä, jotka työskentelevät perheyrityksessä, pidetään kaikessa muussa työn tekemiseen liittyvässä lainsäädännössä työntekijöinä, ei yrittäjinä.

Viime talvena 31.3. Kalevassa julkaistussa jutussa Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoi, että myös TE-toimistot ovat olleet vaikeuksissa yrittäjiä ja heidän perheenjäseniään koskevissa päätöksissä.

Hannu Höykinpuron poikaa uusi lainsäädäntö ei näillä näkymin kosketa, sillä hän jatkaa opintojaan ja saa myös opintotukea.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Ehkäpä se on siksi ollut vaikeaa kun perheen lapset ottavat niitä työttömiä aikoja ja ovat lomalla ja päivärahat tulee ja vieras työ voima laitetaan sitten vasta kilsatehtaalle kun firmassa ei oikeasti ole työtä, ja lapset tarvii työtä. Näin se on ollut aina ja tulee olemaankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun yritykseni ei enään kannattanut niin lopetin sen. Siitä hyvästä sain palkinnoksi 6 kk karenssia... Kyllä täällä ei yrittäjät pääse helpolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Litetaan samanlainen kulkukortti systeemi kuin rakennuksille aikanaan laitettiin harmaata taloutta karsimaan näin jää kiinni epärehellisyys kunhan tarkastajia on riittävästi pistokokeisiin. Tämä osaltaan auttaisi työntekijöiden työskentelyn seuraamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjäystävällinen puolue, Kokoomus, on ollut vallankahvassa pisimpään viimeisen 30 vuoden aikana. Mitä ovat tehneet auttaakseen pienyrittäjää ja hänen perhettään, ei juuri mitään. Suurin osa tuesta ja positiiviset toimet ovat valuneet suuryrityksille, joiden omistajina on ulkomaiset sijoittajat.
Nyt on tulossa pikkaisen helpotusta työttömyysturvan osalta pienyrittäjän, yleensä lapsia koskien. Hyvä niin.
Ne työttömyysturvan karenssit eivät ole te-toimiston tätien syytä, he vain toteuttavat lakia, jota Kokoomus on ollut laatimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä kun lusmuilu helpottaa. Saa olla työssä kotona omassa firmassa ja nostaa työttömyyskorvauksia. Välillä pitää olla ilman korvauksia, joten siihen pitäisi saada korjausta asiaan. Työtä on niin paljon, ettei kaikkia aikoja yksinkertaisesti voi laittaa työttömyyskorvauksen piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun kerrot mitenkä se palkanmaksu onnistuu ilman että verottaja huomaa ulos menevän rahavirran niin ajatuksesi voisi ymmärtääkkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos teen osa-aikatyötä ja nostan samalla työttömyyskorvausta, palkan voi jakaa osiin niin, että verottaja ei saa tietää. Ja onhan yrittäjällä omia yksityisiä kulujakin, menee sitä rahaa muuallekin kuin palkanmaksuun. Voi vastaavasti vähentää verotuksessa asioita, joita ei muuten tulisi ajatelleeksi, riippuu siitä mitä kuiteissa lukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskuntamme ei suosi yrittäjiä. Yhteisövero on yksi ruoskanisku yrittäjän selkärankaan.
Jos yrittäjä ei kuulu kirkkoon, niin miksi joutuu senkin veron maksamaan.
Onhan se nähty mitä kirkon ulkomaan apu saa aikaan. Afrikan väestö sikiää entistä enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohoh. Onpas taas Suomi muuttunut sosialistiseksia ja vasemmistolaiseksi.
Vasemmistopuolueiden kannatus on aika matalalla ja hallituksessa on vaan tolkun väkeä maaseutuyrittäjä- ja kaupunkiyrittäjähenkistä
porukkaa.
Myös suomalaista perustoimeentulohenkistäporukkaa on hallituksessa, joten ihmettelen miten voi olla vasemmistolainen maa??
Aikanaan neuvostoliitto yritti olla sellainen, mutta ei onnistunut.
Olen ollut muuten ammatinharjoittajana eli jonkinsortin yrittäjä jo 14 vuotta ja maksan itse eläke-, vero-, sun muut sotumaksut ja vasemmistolainenkin olen.
Porvareille terveisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teitte minulle erinomaista ruokaa ainakin 10 vuotta. Nyt eläkkeellä mutta tulen vielä joskus sinne syömään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomeen halutaan yrittäjiä on yrittäjien kaikki asiat oltava vähintään samalla tasolla kuin palkansaajilla. Sehän tietenkin vähentäisi byrokratiaa ja sehän ei taida tässä Suomen sekataloussosialismissa käydä. Voisi suojatyöpaikat vähentyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yrittäjien kaikki asiat" vähintään samalle tasolle kuin palkansaajilla? Tarkoitatko myös verotusta? Hyvätuloisella palkansaajalla menee puolet veroihin, miten yrittäjillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjä maksaa itsestään sekä työntekijän, että työnantajan verot ja sivukulut. Palkanmaksaja ja palkansaaja kun on yrittäjän itsensä kohdalla yksi ja sama asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella vähän. Hiljattain julkaistiin tutkimus, jossa kerrottiin, että useita kymmeniä prosentteja yrittäjistä on todella pienituloisia. Osa elää jopa alle köyhyysrajan. Tiedän sen itsekin yrittäjänä, elän alle 1000 eurolla kuukaudessa, eikä minulla mitään mahdollisuutta päästä tästä ikeestä irti. On vain jatkettava katkeraan loppuun saakka. Ei tätä kannata kadehtia. En ole ollut lomallakaan 6 vuoteen, päivääkään. Yrittäjät maksavat tuloista veroja siinä kuin muutkin, mutta kun niitä tuloja ei käytännössä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla yrittäjänä ollessa ei riittänyt puolet tuloista veronmaksuun, yli meni aina, viiva oli väärässä paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritys maksaa ensin jokaisesta tuotetusta eurosta yhteisöveroa. Sitten kaikesta mitä yrittäjä sieltä palkkana saa, maksetaan ihan normaalit tuloverot kuten palkansaaja.

Jos sitten osinkoja kyttäät, niin osakkaana voi olla yrityksessä olematta yrittäjä. Voit siis palkkatyöntekijänä ostaaa jonkun yrityksen osakkeita ja nauttia niistä verottomista osingoista ihan tasavertaisesti.

Toisaalta mikset alkaisi yrittäjäksi kun se on niin mannaa taivaasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä hyvä esimerkki suomalaisen yhteiskunnan "tasavertaisuudesta".

Yksityisen sektorin yritykset pitävät koko yhteiskunnan koossa ja muodostavat käytännössä koko valtion verokertymän. Mutta juuri samoilla yrittäjillä ja näissä yrityksissä työskentelevillä ihmisillä on huonoin asema työttömyyden osuessa kohdalle. Valtiolle kelpaa kyllä kelpaa verorahat (ja mieluiten nekin ennakkoon maksettuna), mutta ongelmien ilmetessä yrittäjä heitetään kylmästi kaikkien tukiverkkojen ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika että yrittäjät on ongelma täällä kommentoiville henkilöille. Onko vasemmiston päämäärä, että yrittäjä on rikollinen? Vai olisiko kenties sen vasemmistolaisenkin todellisen palkanmaksajan töistä tehtävä kiinnostavaa? Ilmeisesti Suomessa on eräiden verovaroilla elävien todellisuus hämärtynyt, että tällä valtiolla ei ole ketään muuta todellista pystyssä pitäjää kuin yritykset! Yritysten pyörittämästä taloudesta maksetaan kaikki palkat, verot ja muut yhteiskunnan tuet. Ilman yrityksiä ei ole olemassa minkäänlaista taloutta. Valtio ei pyöritä taloutta vaan käyttää talouden tuottamaa lisäarvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image