Kotimaa

Ylen kan­na­tus­mit­taus: Pe­rus­suo­ma­lais­ten kannatuksessa suuri nousu, keskustan suosio laskussa Oulun vaalipiirissä

Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset nostivat kannatustaan eniten tuoreessa Ylen puoluekannatusmittauksessa. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 10.1.2019 7:03
Heidi Peltonen

Perussuomalaisten kannatus nousi eniten Ylen tuoreessa puoluekannatusmittauksessa. Puolue sai uudessa mittauksessa kannatusta 10,2 prosenttia, mikä tarkoittaa 2,1 prosenttiyksikön nousua joulu-tammikuussa. 

Ylen mukaan puolueen kannatus on ollut yli kymmenen prosenttia viimeksi kesäkuussa 2018.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kommentoi Ylelle, että puolueen kannatus nousi heti mittausjakson alussa joulukuussa, kun Oulun alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä uutisoitiin.

Mittauksessa suurin puolue oli yhä SDP, jonka kannatus on 0,3 prosenttiyksikön laskun jälkeen 21,1 prosenttia. Kokoomus kirii SDP:n kannoilla 19,6 prosenttiin nousseella kannatuksellaan. Kokoomuksen suosio kasvoi edellliseen mittaukseen nähden 0,5 prosenttiyksikköä.

Keskustan suosio laski 0,9 prosenttiyksikköä. Puoluetta äänestäisi tuoreen mittauksen mukaan 16,1 prosenttia kyselyyn vastanneista. Suosio on matalin sitten syksyn 2017. 

Keskustan kannattajista on kadonnut eritoten oululaisia. Turja kertoo Ylelle, että kannatuksen lasku tulee kokonaan vanhan Oulun läänin alueelta, kun taas kokoomuksen kannatus on noussut Oulun vaalipiirissä. 

Vihreiden suosio laski hieman tuoreimmassa mittauksessa. Nyt puoluetta äänestäisi 13,6 prosenttia vastaajista. Laskua edelliseen mittaukseen verrattuna tuli 0,3 prosenttiyksikköä. 

Vasemmistoliiton kannatus nousi yhdellä prosenttiyksiköllä 9,5 prosenttiin. Kristillisdemokraattien kannatus oli 0,1 prosenttiyksikön kasvun jälkeen 4,2 prosenttia. RKP:n kannatus putosi 1,5 prosenttyksikköä ja puoluetta äänestäisi nyt 2,5 prosenttia vastanneista. 

Listan häntäpäästä löytyvien sinisten kannatus putosi edellisestä mittauksesta 0,5 prosenttiyksikköä ja nyt puoluetta äänestäisi yksi prosentti vastaajista. 

Sinisten kannatuksen ylitti 2,1 prosentilla muu-ryhmä, johon kuuluu esimerkiksi Liike Nyt, Feminisitinen puolue ja Liberaalipuolue.

Taloustutkimuksen tekemään kannatusmittaukseen haastateltiin yhteensä 2443 ihmistä, joista puoluekantansa vastasi 10.12.2018–8.1.2019 välisenä aikana yhteensä 1534 henkilöä. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta +/- 2,1 prosenttiyksikköä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (112)

Miten käy meidän hallituspuolue Sinisen kanssa. Jos Sinisillä ministereillä on yhtään järkeä niin he liittyvät Kokoomkseen ja Keskustaan sekä demareihin. Persuihin heitä ei varmaankaan enää oteta niin pitäisi katsella jotain muuta puoluetta koska Sinisten taru loppuu nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut puolue, joka tekee työtä suomalaisen työn puolesta. Huom! Eikä tee ylilyöntejä ilmastomuutoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä hyvä perusS nousu kuulostaa erittäin hyvältä saatais jotain rotia tähän suomea uhkaavaan vaellukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus ei purkanut sääntelyä ja leikannut kuluja kuten lupasi. Yhtään virkamiestä ei erotettu eikä turhia lakeja purettu. Eli hallitus petti eikä tehnyt töitään. Minua ainakin harmittaa tuollainen kyvyttömyys karsia valtion tuhlausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittivät kyllä parhaansa, mutta demarit muun vihervasemmiston tuella torppasivat kaikki. Ne punavihreät kun haluavat vielä lisää sääntelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö ne mitään yrittäneet. Demarit ja vasurit ja ne Vihreätkin ovat oppositiossa niin ei heillä ole ollut mitään sanomista jos hallituspuolueet olisivat oikeasti halunneet muuttaa asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun vaalipiirissä ihmiset ovat havahtuneet huomaamaan, että keskusta on uskonliikkeen otteessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaa on ainakin yksi asia, kun aukastaan vaalien äänirasia. Silloin voittaja on Perussuomalainen, kun sitä äänestänyt on joka neljäs mies ja nainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi äänestää Kokoomusta kun kylki on ainakin yhtä musta kuin Kepullakin. Siksi valitsen Perussuomalaiset sitä kannattaa jatkossa myökin naiset, kun ne Suomelle turvaa tuopi ja paremman elämän meille luopi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enää ei tarvi kysyä vanhemmilta eikä isovanhemmilta ketä äänestää! Tulos alkaa näkyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Sipilä kumppaneineen on pistänyt koko maan asiat niin sekaisin, ettei hänen johtamansa kepun luulisi olevan enään nousussa. Oulaskankaan synnytys osaston alas ajo. Raahen sairaalan alas ajo ja nyt vielä tätä leikkaus toimintaa 30 min. aika rajalla lakkauttamassa. Talvivaaran ympäristörikoksen suosimista ja hyvä veli toimintaa. Jo nyt luulisi kepu porukankin heräävän keskustan touhuista. Mitä kaikkea tekee Berner on siinä pari valjakko Sipilä-Berner ja vielä huippu virka Paula Lehtomäelle luulisi jo hävettävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entisenlaista keskustapuoluetta ei enää ole ja tämän valinnan ovat puolueaktiivit tehneet nykyisen puoluejohtajan valitessaan. Nykykeskusta ei eroa kokoomuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvattomuus lisääntyi oleellisesti ja Sipilä joutui kantamaan vastuun yksin. Kokemattomuuttaan meni halpaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinvointi valtion perusta on turvallinen yhteiskunta siitä on hyvä rakentaa tulevaisuutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai miten se naama venähtää ku Seittemän tähen liike lyö kannatusluvut pöytään ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaan on kiva nähdä paavon ilme ja ketä alkaa syyttämään onnettomasta kannatuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jeah, kokoomuksesta kannattaa siirtyä Persuihin, kun se on vieläkin enemmän oikealla kuin kokoomuksen oikeistolaiset. Nyt Liike Hjalliksen johtamana sopii parhaiten kokoomusmieliselle, joka haluaa olla itsenäinen ja tekee omat päätöksensä elämässään!
Jokainen on oman onnensa seppä, etenkin oikeistossa!
Kokoomus on näyttänyt hampaattomuutensa kun Sipilä johtaa hallitusta ja kokoomus on jäänyt kepun "apupuolueeksi" ja niin saa jäädäkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Raahen aluesairaalan leikkaustoiminta loppuu ja keskusta on ollut sitä päättämässä, niin on turha luulla raahen kepuehdokkaan läpimenoa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko eduskunta ajetaan kokonaan alas tai sitten erotaan EU:sta. Mitä järkeä on maksaa näille "kansanedustajille" palkkiota, kun lopulliset päätökset tehdään kuitenkin Brysselissä? Saataisiin melkoinen säästö kun lopetettaisiin koko eduskunta tai sitten erottaisiin EU:sta ja lopetettaisiin jäsenmaksujen maksaminen. Mitä me tuolla eduskunnalla teemme, kun itsenäisyyskin luovutettiin Brysseliin ja eihän meillä ole enää omaa valuuttaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (112)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image