Kotimaa

Ylen kan­na­tus­mit­taus: Las­kusuun­nas­sa ollut vihreiden kannatus kääntyi nousuun, SDP suosituin puolue

Pekka Haaviston valinta vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi näkyy tuoreimmassa Ylen kannatusmittauksessa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 7.12.2018 6:41 | Päivitetty 7.12.2018 7:39
Heidi Peltonen

Tuoreimmassa Ylen puoluekannatusmittauksessa selväksi voittajaksi nousee vihreät, joiden suosio on noussut 2,6 prosenttiyksikköä. Pitkään laskusuunnassa ollut suosio on noussut 13,9 prosenttiin. 

Pekka Haavisto valittiin vihreiden puheenjohtajaksi marraskuun alussa Touko Aallon jätettyä tehtävän. Tuorein kysely on siis ensimmäinen, jossa Haaviston vaikutus kannatukseen näkyy koko mittausjakson ajalta.

Eniten kannattajiaan menetti perussuomalaiset, joita äänestäisi 8,1 prosenttia vastaajista. Kannatus laski 1,7 prosenttiyksikköä lokakuun mittauksesta. 

Suurimmista puolueista listan kärkeä pitää yhä SDP. Puoluetta kannatti 21,5 prosenttia vastanneista, mikä on 1,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime mittauksessa. 

Toisena mittauksessa sijoittui kokoomus, joka sai 19,1 prosentin kannatus. Myös kokoomuksen kannatus notkahti reilun prosenttiyksikön verran.

Keskusta on selvästi kokoomuksen ja SDP:n perässä. Kyselyyn vastanneista keskustaa äänestäisi 17 prosenttia, mikä on puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin lokakuussa tehdyssä kannatusmittauksessa. 

Perussuomalaisten lisäksi keskisuurista puolueista myös vasemmistoliitto menetti hieman tukijoitaan. Vasemmistoliittoa äänestäisi 8,5 prosenttia vastaajista. 

Pienistä puolueista kristillisdemokraattien ja sinisten kannatus taas on noussut hieman. Kristillisdemokraatteja äänestäisi 4,1 prosenttia, RKP:ta 4 prosenttia ja sinisiä 1,5 prosenttia vastaajista.

Taloustutkimuksen tekemään tutkimukseen haastateltiin yhteensä 2937 ihmistä, joista puoluekantansa kertoi 1810 vastaajaa. Haastattelut tehtiin 12.11.–4.12. välisenä aikana. Suurimpien puolueiden osalta virhemarginaali on +/- 2 prosenttiyksikköä.

Juttua muokattu kello 7:39: Muutettu kannatuslukemien muutokset prosenteista prosenttiyksiköiksi. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Nyt puree sinisten petturuus nilkkaan, ja taitavat jäädä "paremmat" ihmiset kokonaan ilman hallituspaikkaa. Noh, Soini sai vielä elellä ministerinä loppukauden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä koko Ylen voi jättää omaan arvoonsa. On niin kok/kesk suosima että... Vai miksi ylen toimittajille on viime aikoina annettu potkuja kuin liukuhihnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on selvä suunta: Demarit ja Kokoomus putoavat, mutta Keskusta ja Vihreät nousevat! Tämä suunta todennäköisesti myös jatkuu - enkä ihmettele!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se ole ykshailee, miten poliittinen vasemmisto jakaa kannatuksensa. Jollakin lisääntyy, toisella vastaavasti vähenee. Pääasiahan on, että poliittinen keskusta ja oikeisto pitää asemansa. Työttömyys vähenee ja valtionvelka ei kasva. Em. perusteella tulevaisuus on turvattu ja jaettavaa on entistä enemmän ilman vasemmiston suosimia veronkorotuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vain ajan kysymys milloin verot nousee. Miten muuten rahoitetaan yritys/maatalous/vienti tuet? Ai niin velan otonhan voisi lopettaa heti jos yritystuista otettaisiin 2 miljardia pois. (Yritystukia jaettu tällä sipilän kaudella 16 miljardia.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Kaikki yritystuet pois. Sitten katsotaan, kenellä on varaa ostaa ruokaa, käydä väkeviä juomia Suomenlahden takaa, kuinka monesta tulee työttömiä, kun työaikat menevät nurin jne. Paljonko muuten yritystukia on jaettu esimerkiksi viimeisten viiden hallituksen aikana, vertailun vuoksi olisi hyvä kertoa sekin ja paljonko Kreikkaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyrki Katainen kok pitäisi tietää aiheesta enemmän. Taisi olla porvareiden velan otto aika huoletonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömän juuri kannattaa käydä hakemassa halpaa juomaa lahden takaa. Matka kun maksaa alkaen vain 5€ ja keskihinta on n.12€/ suunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio antaa suoraa tukea miljardin ja verotukea noin 3 miljardia. Verotuki ei ole todellista tukea vaan kevyempää verotusta. Verotuen syy on usein liian korkea verotus. Mikäli verotus olisi kevyempää niin monet verotuet lakkaisivat olemasta.

Mikäli kuluttajien sähkövero laskettaisiin teollisuuden tasolle nin silloin valtion "yritystuki" vähentyisi 600M€:lla. Polttoaineiden verojen kevennys poistaisi kuljetustuet. Tuulivoimaa ei tarvitsisi tukea jos tuulisähköstä ei tarvitsisi maksaa sähköveroa. Mielummin sitä maksaa maatalouden lomitusjärjestelmää kuin julkisen talouden ylisuuria lomarahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä poliittinen keskusta? Tarkoitat siis niitä kahta kokoomuspuoluetta jotka ovat hallituksessa sen pikku takiaispuolueen kanssa? Valtionvelkahan on kasvanut sipilän hallituksen aikana, mutta kun porvari aiheuttaa velkaantumista se ei tietysti ole ongelma koskaan. Hallitus jakaa nannaa rikkaille kaksin käsin, täytyyhän se jollain rahoittaa, köyhien selkänahasta repimisen lisäksi. Jos nämä oikeistolaiset pellepuolueet jatkavat, ne tuhoavat vielä tämän yhteiskunnan ja tulevaisuuden menestymisen mahdollisuudet kokonaan. Pitää elvyttää ja investoida, pitää pitää huolta koulutuksesta ja tutkimuksesta sekä tuloerojen pienuudesta. Tästä kaikesta huolehtii vastuullinen vasemmisto. Oikeisto kylvää pelkkää tuhoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen demarivihervasen hallitus sai 40 mrd velkaa ja 100 000 työtöntä, mutta eihän vasurien töppäilyjä lasketa ongelmiksi koskaan.
Vasemmisto on aina saanut kaaoksen aikaan ollessaan hallituksessa, mikäli pysyvät hallituskauden loppuun. Usein ovat myös äänestäneet omia ehdotuksiaan vastaan, että sellainen takiaispuolue vastuineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinen "vasemmisto" pääministeri oli Lipponen 2003 keväällä, Sen jälkeen on pääministeripuolueena ollut kok tai keskusta ja valtionvelkaa on lisätty jokaikinen vuosi on siis turhaa syytää siitä oppositiopuolueita ja mainitsemasi 40miljrdin summa ei pidä paikansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeiset vasemmisto sössijäministerit oli edellisessä hallituksessa ja saivat aikaan 100 000 työtöntä ja 40 mrd velkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Perussuomalaisilla ei ole asiaa hallitukseen ja ehdokkaiden taso vaihtelee laidasta laitaan, niin itse aion äänestää heitä ainoastaan siitä syystä, että maahanmuuttokriittisen puolueen kannatuksen nousu pakottaa myös muiden puolueiden muuttamaan linjaansa lähemmäs Persuja. Vaihtoehdot ovat valitettavan vähissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät nousi ja demarit laski, nyt ylen toimittajilla vaikeuksia kumpaa alkaa suosia. Garuna Pekka vai lanta Antti on parempi. Garuna Pekasta sa suomalaiset maksaa kallista hintaa sähkön siirtomaksuina ja Lantta Antti ei hyväksy luomuviljelijöiden karjanlannalla kasvattamia juureksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mauri lahjoitti norjalaisille suomen lannoittevarannot ja lannoiteteollisuuden ja se on ollut carunaan verrattava kämmi Suomalaisille veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Caruna on aivan omissa sfääreissä verrattuna johonkin pieneen piskuiseen lannoitusteollisuuden myyntiin. Hyvä, että möi saastuttajan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää velkaa ja veroja, kiitos demarit ja vihreät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoppa muuta. Sipilän hallitus tehnyt uutta velkaa 20 miljardia. Kiitos kok/kesk/sin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

17:06
Pyrinnön Ada Hautalalla neljän mitalin päivä SM-kisoissa – seuraavaksi vuorossa on ensimmäinen maailmancupin osakilpailu
17:00
Suurten ryhmien ennustetaan kärsivän EU-vaaleissa – oikeistopopulistit ja liberaalit kirivät uusien puolueiden turvin
17:00
Ennakkoäänten laskenta on käynnissä, ja jännitys kasvaa – Tuleeko eurojytky, ketkä pääsevät parlamenttiin Suomesta?
15:55
Rovaniemen poliisin viikonlopun tehtävät: rattijuoppoja, pyörävarkaita ja tulipalo, josta poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja
15:43
Sukupolvet kohtaavat äänestyspaikalla – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko äänestysvilkkaus edellisistä eurovaaleista
14:44
Kerrostalon ulkovarasto syttyi tuleen Kajaanissa - asukkaat taltuttivat palon omatoimisesti
14:20
Mullassa piilee legionellan vaara – kotipuutarhureiden kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta
183
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
58
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
44
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
36
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
32
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
31
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
20
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Remonttiyrittäjät ja koko bisnesporukka yhdistyksellä ymmärtää ettei saatu maine ole sattumaa. Lue lisää...
Sori

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image