Kotimaa

Yle harkitsee toimia Junes Lokkaa vastaan huorittelun takia

Kotimaa 3.11.2013 15:26 | Päivitetty 3.11.2013 22:05
STT, Kaleva

Yleisradio harkitsee toimia muutos 2011 -puolueen oululaista eurovaaliehdokasta Junes Lokkaa vastaan, joka nimittää yhtiön uutistoiminnan päällikköä huoraksi.

Lokka on julkaissut videopalvelu Youtubessa puhelinkeskustelun otsikolla "Ylen joku huora soitti 2.11."

Lokka vaikuttaa videolla hyvin kiihtyneeltä ja noin kolmen minuutin kuluttua päättää puhelun toteamalla, ettei jaksa puhua soittajan kanssa.

Ylen uutistoiminnasta vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sanoo, että videon otsikointi ei ole hyväksyttävää.

Lokka oli vaatinut oikaisua Ylen tiistaisen Islam-iltaa koskevan keskustelun koosteeseen, jossa hänet oli tituleerattu bloggariksi. Hän olisi halunnut esiintyä eurovaaliehdokkaana.

Lokka kertoo laittaneensa videon nettiin osoittaakseen Ylen suhtautuvan epätasa-arvoisesti puolueisiin. Hänen mielestään huora-sanan käyttö on puhekieltä ja tarkoittaa vain henkilöä, josta hän ei pidä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kyllähän poliitiikon ja toimittajan tulee sietää kritiikkiä ja nimittelyjä mutta ei herjausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huorittelua kuulee myös asiakaspalvelutyössä, valitettavasti. Mutta työnantajat eivät siihen mitenkään puutu, se kun kuuluu työn luontaisetuihin, halusit tai et.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai puhekieltä? No huh, huh. Sillä tasolla puhekieli ei sentään toivottavasti ole vielä miljoonaan vuoteen. Eikä ole mitään normaalia puhekieltä tuo ännä-alkuinen sanakaan. Ei totisesti!

Molemmat tarkoittavat naispuolista henkilöä, se on fakta eikä naiskortti, eivätkä totisesti ihan mitä ja ketä tahansa naista. Ihan tietynsorttista, ei se merkitys ole siitä mihinkään laajentunut eikä yleistynyt.

Riippuu kyllä perheestä, jos pienet pojat käyttävät sitä jo. Ei minun tuttavapiirissäni. Siitä tulisi sellaiset keskustelut, että olisi asia muistissa vielä satavuotiaanakin. Lähtisi moinen sana kielenkäytöstä... Ihan karmeaa katukieltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran eräässä tilanteessa nuori koppava mies totesi minulle "Suu kiinni huora!" Ympärillä oli muitakin ihmisiä. Silloin tulistuin todella ja huusin tuolle miehelle "Kyllähän jokainen puhua osaa. Mutta kaikki tässä tilassa tietävät, että en ole sellainen, mitä puheellasi osoitat. Mutta jos minä sanon, että sinä olet reppana, sivistymätön, tyhmä moukka, niin kaikki tässä tilassa yhtyvät mielipiteeseni!". Mies luikki pois posket punaisena. Lähetti tosin myöhemmin kukkakimpun sovittelueleenä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisopettajat ja koulunkäyntiavsutajat kuulee tommosta koulussa jokapäivä. Milloin heitä aletaan puolustamaan? Teinit vielä kuvaa näitä provosointeja kännykällä ja levittää netissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottamatta kantaa sivistyneisyyteen tai sen puutteeseen tahi sanavalinnan sopimattomuuteen, olen kuitenkin varma että Lokka ei kyseistä sanaa käyttäessään tarkoittanut että soittaja oli nainen joka myy seksiä vaan ihan puhekielistä ilmaisua ei-arvostamastaan naisesta käytti. Vrt. "bitch", "narttu", "tytön hupkko" jne jne jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sana "huora" on niin loukkaaava kuin olla voi! Sitä käyttävät miehet naisen halventamistarkoituksessa! Jo pienet pojat käyttävät sitä, koska ovat kuulleet kotonaan niin tehtävän. Onko faktaa siitä, että Lokka nimittelee huoriksi miehiäkin, joista ei pidä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me sanottiin jo 70-luvulla kansakoulussa tyttöjä huoriksi. Ei meistä kukaan tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta siihen maailman aikaan poikien piti puhua tytöistä halventavasti ja päinvastoin. Sitten hävetti, kun aikuisempana sanan merkitys selvisi.

Ruma sana edelleen ja aikuiselta törkeää kielenkäyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että tämmöinen kaveri edustamaan meitä europarlamenttiin, huh huh?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Europarlamentikko tuskin voi "huoritella" ihmistä, josta ei satu pitämään. Liekkö synonyymi sanavarasto laajempikin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää että tolleensa tappelemaan pitää ruveta. Toisaalta tämä antaa meille taas hyvän mahdollisuuden tarkastaa suomalaisen sananvapauden tila. Nythän me se tiedetään, että Suomessa sananvapaus ei tarkoita sitä että saa sanoa vapaasti, vaan sanomisen rajat on meille hallinnon toimesta säädetty.

Oikeasti sananvapaus tarkoittaa sitä, että saa sanoa täydellisen ja ehdottoman vapaasti mitä haluaa. Toki seuraamukset täytyy itse kantaa jos vaikka muut ihmiset alkavat pitää tyhmänä, mutta siihen on sanojalla oikeus siis jos on aito sananvapaus.

Kaikki muut versiot sananvapaudesta eivät ole aitoja sananvapauksia sillä jopa Pohjois-Koreassa saa sanoa mitä haluaa hallinnon luomien raamien rajoissa... aivan kuten meilläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on sinulla aika merkillinen kuva sananvapaudesta jos huorittelu kuuluu siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän hän tarkoittanut, että sananvapauden piiriin kuuluisi huorittelu ilman rangaistusta. Hän tarkoitti vain, että julkisessa sanassa saa esittää vapaasti lausumia, joista saattaa esittäjälle napsahtaa rikossyyte. Minä en palindromin nimimerkikseen valinnutta syytä mistään, mutta en tarjoa kättä myöskään edelliselle. Se on sellainen diplomaattinen ratkaisu, josta ei ainakaan syytettä napsahda?

Minua ei haittaa, vaikka kielenkäyttö muuttuu entistä rikollisemmaksi. Minua haittaa se, että rikollista kielenkäyttöä perustellaan sillä, että käytetään rikollista kieltä. Kehäpäätelmä syntyy juuri niistä olosuhteista, jotka mahdollistavat kehäpäätelmän. Oikeuslaitos ei voi purkaa sellaisia vortekseja joissa kantaja haukkuu vastaajan syytteen arvoisesti ja toisinpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos toimesta seuraa rikoslain mukaan rangaistus, niin sitä nimenomaisesti ei saa tehdä, niin vahvasti kuin joitain kieltää voi.

Mutta epäily ei ole syyte eikä syyte ole tuomio.

Sananvapauden suhde yksilönsuojaan ei sinänsä ole yksiselitteistä ja jopa Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin on antanut siitä hyvin kummallisia tuomioita. Vähän sama juttu on, kuuluuko liikkumisvapauteen oikeus oikaista toisen pihan kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huorittelu tai huoripukittelu on edelleen, huolimatta somettelusta ja muusta nykyaikaisesta viestinnästä, kunnianloukkaus. Jos lukisit enemmän olisi nenäsi eteen saattanut eksyä tieto siitä että ennen muinoin toisen loukkaamisesta teoin tai sanoin saattoi joutua vastaamaan sanoistaan esim. kaksintaisteluun ja myöhemmin raastupaan.

Huorittelulla tms. toisen ihmisen loukkaamisella ei ole yhtikäs mitään tekemistä sananvapauden kanssa. Etsipä vaikka vähän tietoa ihmisoikeuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokka on sanonut mitä ajattelee ja nyt kantaa siitä vastuun. Missä näet ongelman?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo voithan sinä laukoa suusi puhtaaksi, just niinkuin haluat. Jos kuitenkin sanomallasi loukkaat jotakuta, tai olet tahditon tai muutoin et osoita alkeellisia käytöstapoja, niin silloin osoitat vain oman sivistyksesi tason (puutteen). Ei sananvapaus tarkoita sitä, että sanotaan kaikki mitä sylki suuhun tuo, tämän älyää, jos älyää ja jos ei, niin on melko toivotonta edes keskustella asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

26
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
19
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
14
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
14
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
9
Teleoperaattori DNA:n kaapelitelevisio- ja kaapelilaajakaistapalveluissa oli pitkään kestänyt häiriö osassa Oulua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image