Kotimaa

Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kil­pa­kump­pa­nin­sa Jyrki Kataisen esimiehistä

Markku Wilenius jääväsi itsensä Sitran yliasiamiehen valinnassa, mutta aikoo jatkaa hallituksessa nyt kun valintaprosessi on ohi. KUVA: Jane Iltanen
Kotimaa 23.9.2019 6:00
Jussi Orell

Kisan Sitran yliasiamiehen paikasta täpärästi hävinnyt Markku Wilenius aikoo jatkaa rahaston hallituksessa, jossa hän jääväsi itsensä valintaprosessista. Jatkaminen merkitsee sitä, että Wileniuksesta tulee käytännössä yksi yliasiamieheksi valitun Jyrki Kataisen esimiehistä. Wilenius pitää hyvänä sitä, että jatkossa yliasiamies ei enää istu hallituksessa.

Yhden äänen erolla kisan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamiehen paikasta Jyrki Kataiselle hävinnyt Markku Wilenius aikoo jatkaa Sitran hallituksessa ainakin toistaiseksi. Tulevaisuuden tutkimuksen professorina Turun yliopistossa työskentelevä Wilenius jääväsi itsensä valintaprosessin ajaksi, mutta katsoo, ettei estettä hallitustyöskentelyn jatkamiselle ole nyt, kun valintaprosessi on ohi.

Hallituksessa toimiessaan Wilenius on yksi kilpakumppaninsa esimiehistä, sillä hallitus valvoo yliasiamiehen toimintaa.

– Työni hallituksessa jatkuu toistaiseksi. Ja toki siinä asemassa olen hänen (Katainen) esimiehensä. Ja toki myös toivotan hänelle kaikkea hyvää yliasiamiehen vaativaan tehtävään, jota hallitus tukee ja valvoo, Wilenius toteaa.

Sitran nykyinen yliasiamies Mikko Kosonen istuu myös hallituksessa.

– Uusi yliasiamies ei tule istumaan hallituksessa niin kuin nykyinen, mikä on erinomaisen hyvä asia, toteaa Wilenius, joka on valittu hallitukseen 2020 loppuun saakka.

Sitran hallitusta johtaa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki. Hetemäen, Wileniuksen ja Kososen lisäksi hallituksessa istuvat työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja hallitusammattilainen Kirsi Sormunen.

Puolueet jakautuivat äänestyksessä

Kansanedustajista koostuva Sitran hallintoneuvosto päätti Kataisen valinnasta perjantaina haastateltuaan ehdokkaat. Väistyvä EU-komissaari ja ex-pääministeri Katainen voitti Wileniuksen yhden äänen erolla 5-4. Hallitus oli aiemmin esittänyt tehtävään Kataista.

Sdp:tä, kokoomusta ja keskustaa edustavat jäsenet äänestivät Kataisen (kok.) puolesta. Vihreiden, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton edustajat kannattivat sitoutumatonta Wileniusta.

Wilenius piti itseään Lännen Median haastattelussa perjantaina pätevämpänä tehtävään.

Sunnuntaina Wilenius kuitenkin korosti hallituksen tukevan tehtävään valittua Kataista.

Katainen itse on kommentoinut valintaansa toistaiseksi varsin niukasti, sillä EU-komissio ei vielä ole tehnyt päätöstä siitä, että Katainen voi ottaa yliasiamiehen tehtävän vastaan.

– Teen viipymättä komission jäsenten toimintasääntöjen mukaisen ilmoituksen valinnastani, hän on sanonut.

Rahastolla mittava pääoma ja budjetti

Eduskunnan alaisuudessa toimiva Sitra perustettiin 1967 Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sitran tehtäväksi on määritelty menestyvän Suomen rakentaminen ennakoimalla yhteiskunnan muuttumista sekä kestävän kehityksen edistäminen. Käytännössä tämä tapahtuu esimerkiksi rahoittamalla hankkeita.

Rahastoon liittyy poliittisia intohimoja, koska se pyörittää satojen miljoonien eurojen pääomaa ja kymmenien miljoonien vuotuista budjettia.

Keväällä Sitran taseesta päätettiin poikkeuksellisesti irrottaa 100 miljoonaa euroa kestävän tulevaisuuden hyväksi eli käytännössä valtion kassaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Valtio valtiossa ja jakaa valtion rahaa, johtajat pumppaa itselleen rahat pääasiassa.
Suomen valtio oli silloin vielä rikas, kun Sitra lahjoitettiin valtion kassasta, kun oli vielä omaa suurteollisuutta, kaivokset ja postit tuotti miljardeja rahaa, verot oli erittäin pienet kansalla.
Myös rautatiet ja tiet tehtiin valtion työnä, samoin infrastruktuuri, silloin ei maksettu ylimääräistä yksityisten miljardi voittoja pörssiyhtiöille.
Valtiolla on nyt vain velkaa, 105 miljardia, porvarihallitus 4 vuoden aikana kasvatti kaikkien aikojen nousukaudella vielä 10 miljardilla, yritystukiin upposi siitä samaan aikaan 18 miljardia, omaisuutta myytiin lähes loppuun, vielä jämiä on josta tehty poliittisesti tärkeää, Kokoomus joka on myynyt ja yksityistänyt valtion suurteollisuuden ja infrastruktuurin hoidon, on nyt huolissaan viimeisistä pisaroista joita jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katainen Sitran johtoon. Kokoomuslaiset tietävät varmasti Kataisen historian hänen politiikkaan nousustaan. Siihen tarvittiin pöytäkirjanväärennys Siilinjärvellä. Sitten noustuaan Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja sitä myötä pääministeriksi rahakas ura oli auki.

Nyt kaveri sai taas ja kunnolla, mutta miksi ihmeessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen näkemys SITRAn hallituksen tehtävästä "Hallituksessa toimiessaan Wilenius on yksi kilpakumppaninsa esimiehistä, sillä hallitus valvoo yliasiamiehen toimintaa." Mitenhän suomalaisten yritysten kävisi, jos hallitukset keskittyisivät valvomaan toimitusjohtajan toimintaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtiön hallituksen tehtävänä on valvoa omistajan etua ja seurata yliasiamiehen (toimitusjohtajan) toimintaa, luottamusta on oltava toimitusjohtajalla. Valtion yhtiön hallitus on päättää työnantajan eli valtion ominaisuudessa ja voi antaa potkut Kataiselle tässä tapauksessa, jos ei nauti luottamusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käteinen käy nykäsemässä sitran rahat Rinteen taskuun ja poistuu sitten paikalta vähin äänin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion kassa on tyhjä, Alv vero on suurin tulon lähde n. 20 miljardia, henkilöverotus tuottaa 5-7 miljardia, liikelaitokset, kaivokset ja oma raskas teollisuus, ei enää tulouta valtiolle kymmeniä miljardeja.
Valtion budjettiin kerätään huvi, makeiset, tupakka, bensa, auto sähkö, palvelu .... tasaveroilla, koska palkkaveroja ei poliittisesti voi nostaa koska kaikkia koskevaa tasaveroa lisää kannattava oikeisto vastustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan pieni korjaus Markku Walleniuksen
näkemykseen. Yliasiamies Sitrassa raportoi hallitukselle ja osallistuu hallituksen kokouksiin sovitusti. Hallituksen jäsenet eivät ole yliasiamiehen esimiehiä, koska hallintoneuvoston alaisuudessahan ja valvonnassa yliasiamies toimii.
Tämä Sitrahan on yksi kummajaisista Suomen valtion byrokratiassa ja nykyjään täysin julkishallinnon organisaatioiden johtamiseen ja koulutukseen keskittynyt. Lisäksi jakaa rahoitusta joihinkin tutkijoiden ja yliopistojen erikoistutkimuksiin, joilla on tieteellisesti merkitystä ja kansainväilsesti mahdollista nousta merkittäviksi tieteellisiksi tutkimustulokdiksi. Siis täysin sisäsiittoinen Jatkumo tai Turhake.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin siellä valtion rahat on säilynyt ja kasvanut isoksi onnistuneella hyvillä sijoituksilla, toisinkin olisi voinut käydä. Kiinan valtio on rikastunut hyvillä valtion rahojen ja omaisuuden sijoituksilla, varmasti rikkain valtion oikeasti.
Johto ottaa Suomessa kovat liksat itselleen ja Suomen valtion lahja on kuin omaa.
Itsenäinen Suomi on oikeisto vallassa nyt takapajula ja oikeasti köyhä, johtajat pumppaa itselleen rahat jota vielä valtion liikelaitoksista löytyy, taikka ei edes löydy ja tavoite kaikki yksityistettiin, kohta halvalla menee lopullisesti Suomesta viimeiset pääomat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion liikelaitoksissa, valtio on pyritty tekemään maksajan rooliin ja vähemmistö osakkaaksi, ei monopoliasemaa.
Terrafame on kuitenkin 100 prosenttisesti valtion, koska tehnyt miljardeja velkaa ja investoidaan miljardeja, yksityinen ei onnistunut, eikä uskalla alkaa riskit kovat.
Valtion tuet olleet myös miljardeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wilenius ei edelleenkään peitä katkeruuttaan. Todella ikävää marmatusta julkisuudessa. Katkeruus olisi kuitenkin syytä suunnata hallintoneuvoston suuntaan, joka teki päätöksen valinnasta.

Sitra on eduskunnan alainen organisaatio ja siinä hallintoneuvostolla on päätäntävalta tärkeissä asioissa. Sehän valitsi Kataisenkin tehtävään.

Sitran hallitus Kataista kyllä yksimielisesti suositteli, kun Wilenius ymmärrettävästi jääväsi itsensä tästä päätöksestä. Hallitus siis pääasiassa valmistelee hallintoneuvoston päätäntävaltaan kuuluvia asioita ja hallintoneuvosto tekee päätökset. Yliasiamies päättää Sitran operatiivisista asioista.

Hallintoneuvosto koostuu eduskunnan pankkivaltuustosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen ihmettekee, pätevöittääkö politiikka mihinkään tehtävään" No voin kertoa hänelle, että ei pätevöitä. Minun mielestäni luitenkin jokaisella ihmisellä pitäisi olla jonkin verran itsekritiikkiä ollakseen menemättä hoitamaan jokseenkin tärkeitä asioita yhteiskunnassa. Tällä hetkellä tärkein kriteeri kaikilla taitaa olla ahneus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti pitää Jyrki "Katala" Kataisen tiukan syynin alla. Esimerkiksi jotakin tulosvastuuta voisi odottaa tältä. Etenkin kaivattuja innovaatioita, luovuutta kun on riittänyt ainakin politiikan kiemuroissa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, katsohan sitten ettei Jyrki tyhmyyksissään tee mitään kansalaisen kannalta epäedullista, kokemuksesta tiedetään, että siihen on suuri vaara olemassa. Sitran hallitus kai päättää johtajansa palkan suuruudestakin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa muistaa ja panna mieleen ,että Katainen pääsi palkinto virkaansa sdp:n äänillä ,niin tämmöinen se on sdp:n arvomaailma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas, onpa taas järjestetty asetelma, mistä voi poikia kaikkea jännää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitra on viime vuosituhannella saanut valtiolta rahaa perustamistaan varten ja 1990-luvulla tietyn osakesalkun. Säätiöiden tapaan Sitra sijoittaa rahojaan osakkeisiin ja toimii näin saatujen osinkotulojen varassa. Sitran peruspääoma on vajaa 800 miljoonaa. Tällä vuosituhannella Sitra ei ole saanut valtiolta yhtään lisärahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhu asiaa pätemättömiä virkamiehiä ja kansanedustajia virat täynä.Hullua verovaroin ja puhutaan kestävyysvajeesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image